Dodaj do ulubionych

Chrypka-pomocy!!!!

07.07.03, 14:23
Jeśli ktoś może mi jakoś poradzić to baaaardzo proszę - a mianowicie od 4
tygodni nęka mnie powracająca jak bumerang chrypka. Tracę głos i sama już nie
wiem co robić. Byłam leczona już 3 antybiotykami ( 1- Duomox, 2- Doxycyclina,
3- Bioparox )i po kilku dniach każdorazowej kuracji głos wracał a następnie
znowu go traciłam, pojawiała się coraz gorsza chrypka.
Najgorsze w tym wszystkim jest to, że charakter mojej pracy nie pozwala mi na
oszczędność głosu a i o L-4 muszę zapomnieć.
Wiem, że muszę zasięgnąć porady jakiegoś specjalisty ale jakiego?????-
laryngolog czy coś innego??? Zanim ponownie wybiorę się do lekarza i poproszę
o skierowanie muszę wiedzieć o jakiego specjaliste mi chodzi.
Może ktoś zna jakieś doraźne, domowe sposoby leczenia, lub jakiś dobrych
specjalistów w Krakowie???

Pozdrawiam i czekam na odzew
Bardzo proszę o rady
Obserwuj wątek
    • Gość: ajax Re: Chrypka-pomocy!!!! IP: 213.25.26.* 07.07.03, 14:46
      Czy masz jakies inne dolegliwosci - goraczka, nalot w gardle, kaszel, katar?
      Jesli nie, to czy zauwazylas takie rzeczy jak np. klopoty z polykaniem (nie
      chodzi o bol gardla przy przelykaniu, tylko o uczucie, ze pokarm zatrzymuje sie
      w gardle), klopoty z mowa (niewyrazna, belkotliwa).
      ajax
      • donata3 Re: Chrypka-pomocy!!!! 07.07.03, 16:36
        Przy pierwszej wizycie lekarz zdiagnozował u mnie zapalenie krtani, przy
        drugiej i trzeciej nawet mnie nie zbadał!!!
        Oprócz tej diabelnej chrypki nie mam żadnych innych chorobowych objawów. Mam
        wrażenie, jakbym miała w gardle jakiś "tłumik, kawałek gąbki" który blokuje mi
        wypływ normalnego głosu. Mam też bardzo przesuszone gardło ale to już chyba od
        antybiotyków i pastylek do ssania.
        I co radzicie???? Wymyślcie coś - PROSZĘ!!!
        • Gość: dalloway Re: Chrypka-pomocy!!!! IP: *.chello.pl 08.07.03, 08:09
          Problem wraca raz na tydzień...
          Jeśli masz stan zapalny to lecz sie u laryngologa. Jak Cię nie zbadał a dał
          leki, to ja bym już drugi raz do takiego nie poszła. Jeśli to jest problem
          czynnościowy, a nie zapalny to laryngolog może więcej namieszać niz pomóc - tu
          właściwym specjalistą jest foniatra.
          Jeśli przyczyna jest samo przesuszenie, to pij dużo wody i jedz witaminę A+E po
          jednej kapsułce dwa razy dziennie ROZGRYZAJĄC ("smaruje" gardło) i tak samo po
          1-2 dziennie ogórecznika albo wiesiołka. Oprócz tego można płukać gardło
          naparem z siemienia lnianego - taką "galaretką". Nie wolno palić, pić alkoholu,
          szczególnie mocnego lub cierpkiego w smaku, jeść ostrych rzeczy. Jak dużo
          gadasz, to te sposoby mogą się okazać zawodne, ale jednak troche ułatwiają
          życie. Ja muszę ciagle mówić więc ciagle mam chrypę, na szczęście przy pomocy
          tych specyfików - mniejszą niż "naturalnie".
          • Gość: Lilu Re: Chrypka-pomocy!!!! IP: *.localdomain / 192.168.1.* 09.07.03, 18:32
            Zgadza sie - foniatra musi byc!
            Mnie pomogly na takie zapalenie gardla homeopatyczne pastylki -
            Mercurius Solubilis (do ssania 3xdziennie po 2 szt.)- super, polecam.
            pozdr
            • donata3 Re: Chrypka-pomocy!!!! 10.07.03, 10:39
              Gość portalu: Lilu napisał(a):

> Zgadza sie - foniatra musi byc!
              > Mnie pomogly na takie zapalenie gardla homeopatyczne pastylki -
              > Mercurius Solubilis (do ssania 3xdziennie po 2 szt.)- super, polecam.
              > pozdr

Lilu bardzo Cię proszę powiedz mi jaki to ma byc numer. W aptece farmaceutka
              zapytała mnie właśnie o numer np. 15 CH. Dodam, że zawsze jest CH i nr przed a
              jaki????

Jeśli jeszcze możecie powiedzcie mi coś o foniatrze tzn czy trzeba mieć do
              niego skierowanie, ewentualnie gdzie w Krakowie mogę udać się do takiego
              dobrego specjalisty. Nadmienię, że o prywatnych wizytach jak narazie muszę
              zapomnieć :-(

Pozdrawiam
              • dalloway Re: Chrypka-pomocy!!!! 10.07.03, 19:41
                w krakowie nikogo ci nie moge polecic, bo nikogo nie znam

za czasow kas chorych byla nieustanna kolomyja z tymi skierowaniami -najpierw
                mowili, ze musi byc od laryngologa, a potem z kolei, ze od rodzinnego. ja
                dostalam tzw. stale od rodzinnego i teraz ciagle na nie sie lecze, wiec nie
                wiem jak jest za NFZ

ogolnie to raczej rzadka specjalnosc i dlatego bywa stosunkowo trudno dostepna,
                ale warto powalczyc
              • Gość: ww Re: Chrypka-pomocy!!!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 10.07.03, 20:20
                A czy palisz papierosy? Czy w pracy masz klimatyzacje? PO bioparoxie bardzo
                chetnie miewa sie chrypki... Przydaloby sie badanie larngologiczne (obejrzenie
                rtani). Na homeopatie szkoda pieniedzy: to placebo, naciaganie naiwnych;
                homeopatia nie dziala!!!) Jesli palisz papierosy, to koniecznie trzeba rzucic.
                Na klimatyzacje (o ile nie mozna jej samemu wylaczyc), nie ma sposobu :-(
                • donata3 Re: Chrypka-pomocy!!!! 10.07.03, 20:43
                  Nigdy nie paliłam i nie palę, nie pracuję też w klimatyzowanym pomieszczeniu.
                  Boże skąd więc ta chrypka :-(
                  Wg wcześniejszych wskazówek piję siemie lniane 2 x dziennie i "ssie" wit A+E
                  ale co dalej?
                  Muszę wywalczyć skierowanie do foniatry ale to dopiero po 20.07 - bo teraz mam
                  urwanie głowy. Mam nadzieję, że nie stracę zupełnie głosu?!

Pozdrawiam Was "ciuchutko" ale serdecznie :-)
                  • Gość: Lilu Re: Chrypka-pomocy!!!! IP: *.localdomain / 192.168.1.* 10.07.03, 21:45
                    Witaj
                    Mercurius Solubilis nr 39 (tylko tyle jest napisane).
                    Skoro mnie pomoglo, to moze Tobie tez. Warto sprobowac.
                    Pozdr.
    • Gość: Lilu Re: Chrypka-pomocy!!!! IP: *.localdomain / 192.168.1.* 10.07.03, 22:08

Witam raz jeszcze!
      Chcialabym Ci powiedziec, ze ja u laryngologa dowiedzialam sie, ze mam
      chroniczne zapalenie gardla. Od 2 lat.
      Przepisal mi jakies leki, ale znajomi lekarze wysmiali te metody, bo takiego
      zapalenia sie nie leczy!
      Stad ten lek homeopatyczny, o ktorym pisalam (dziala na caly organizm, inne
      stany zapalne tez leczy). Czulam taka gule w gardle, przechodzi mi ale jeszcze
      troche musze sie podleczyc.
      Ktos tam mowil, ze homeopatia to strata czasu, ale ja chemii nie uznaje.
      To jakas alternatywa. Nieustannie goraco polecam klasyczny "Septosan" do
      plukania.
      Oprocz tego uzywalam pastylek do ssania "Tymianek i podbial",
      czasem "Cholinex".
      O foniatre nie jest tak znowu trudno. Ksiazka telefoniczna i po klopocie.
      A nie podejrzewasz, ze moze to miec podloze psychiczne.
      Mowie z doswiadczenia.
      Pozdr.
      • donata3 Re: Chrypka-pomocy!!!! 12.07.03, 12:09
        Prawdą jest, że od ponad roku moje nerwy są ciągle w "stanie gotowości" a o
        moim zdrowiu psychicznym szkoda nawet pisać. Ale czy to możliwe, że mogłoby to
        mieć wpływ na chrypkę??
        Tymianek z podbiałem i septosan raczej mi nie pomogły-niestety. Spróbuje teraz
        Mercurius Solubilis a nóż to na mnie podziała.
        Życzę miłego weekendowego odpoczynku
        • Gość: Mariusz Re: Chrypka-pomocy!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.03, 15:31
          Każda chrypa utrzymująca się powyżej 6 tyg. jest bezwzględnym wskazaniem do
          wizyty u laryngologa. Nie trać więc czasu i powodzenia. Pozdrawiam.
          • donata3 Re: Chrypka-pomocy!!!! 24.07.03, 14:42
            Muszę się tym pochwalić, ponieważ sama nie mogę uwierzyć. A mianowicie
            odstawiłam wszystkie lekarstwa i zaczęlam 2 tyg temu pić siemie lniane. I
            efekty są zadziwiające. Już po kilku dniach chrypka ustąpiła i nie ma żadnych
            nawrotów. Profilaktycznie jednak siemie pije nadal raz dziennie.
            I po co faszerowałam się antybitykami???? Nawet nie wiecie jaka jestem
            szczęśliwa, bo już się obawiałam, że ta diabelna chrypka zadomowi się u mnie
            już na dobre...!!!
            Pozdrawiam i dziękuje za dobre rady
    • Gość: Niki Re: Chrypka-pomocy!!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.07.03, 09:17
      Ja chrypłam od paru dobrych miesięcy - leki, syropki... i nic. A wiecie co się
      okazało? ZWYKŁA ALERGIA!!!!! Tylko nie rozumiem dlaczego lekarze są tak
      uparci (czy też oszczędni?) że najpierw faszerują antybiotykami a później
      kierują na testy alergiczne? Tak się zastanawiam co ich mniej kosztuje?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka