Dodaj do ulubionych

Bezdech senny

IP: *.lubin.dialog.net.pl 29.07.03, 15:09
Podczas snu zapadam często na bezdech. Dla polepszenia snu można stosowac
specjalny aparat.powoli dojrzewam do tego. Ci którzy ogladają ''Klan'' to
wiedza o co chodzi. Bodaj pan Jerzy z tym spi. A teraz pytanie. Czy ktos z
Państwa ma w tym kierunku doswiadczenie. Jak sie śpi z takim aparatem, ile
toto kosztuje, czy jest to na ''ubezpieczalnie'' czy samemu trzeba zapłacić.
Za wszelkie rady będę wdzięczny
Obserwuj wątek
    • Gość: Artur Re: Bezdech senny IP: *.sdh.ca 29.07.03, 17:27
      Wiekszosc ludzi toleruje go dobrze. A probowal pan schudnac? To tez niekiedy
      ladnie pomaga.
    • Gość: Mariusz Re: Bezdech senny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.03, 18:31
      Powoli, powoli. Rozumiem, że "Klan" to serial "edukacyjny" (niestety nie
      oglądam) ale nie bierzmy wszystkiego dosłownie. Jeśli chcecsz dowiedzieć się
      czegoś o chrapaniu, co jest napisane przez specjalistów to polecam:
      www.igichp.edu.pl/uzup/chrapanie/Pozdrawiam.
      • Gość: Janek Re: Bezdech senny IP: *.lubin.dialog.net.pl 01.08.03, 14:16
        Gość portalu: Mariusz napisał(a):

> Powoli, powoli. Rozumiem, że "Klan" to serial "edukacyjny" (niestety nie
        > oglądam) ale nie bierzmy wszystkiego dosłownie. Jeśli chcecsz dowiedzieć się
        > czegoś o chrapaniu, co jest napisane przez specjalistów to polecam:
        > www.igichp.edu.pl/uzup/chrapanie/Pozdrawiam.
        Szanowny Panie Mariuszu-chyba nie dokładnie przeczytał moj list.Pana informacja
        do niczego nie jest mi potrzebna. Prosze jeszcze raz spojrzec na moj list a
        potem zabierac głos. Pozdrawiam
        • Gość: Mariusz Re: Bezdech senny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.03, 17:57
          List przeczytałem dokładnie. Nie wiem jaki aparat stosowano w "Klanie" ale
          jako lekarz informuję, że bezdechy w czasie snu mogą być objawem obturacyjnego
          bezdechu sennego (OBS). Aby to potwierdzić lub wykluczyć proponuję wykonać test
          www.igichp.edu.pl/uzup/chrapanie/Epworth.html
          Jeżeli wynik będzie negatywny to możesz stosować dowolne aparaty z dowolnych
          seriali. Jeżeli wynik będzie sugerował OBS to na podanej stronie znajdziesz
          informacje co dalej. OBS jest poważną chorobą i wymaga leczenia. Oczywiście
          większość chrapiących nie ma tego schorzenia.
          Pozdrawiam i napisz jaki wynik ankiety.
    • Gość: & Re: Bezdech senny IP: *.idzik.pl / 192.168.120.* 01.08.03, 21:32
      Janek - ale mnie ubawiłeś, dałeś PLAMĘ ha ha ha , też przeczytałem to co
      napisałeś i gdybym posiadł odpowiednią medyczną wiedzę odpowiedziłbym pewnie
      podobnie jak Mariusz którego pozdrawiam. A może co innego chciałeś napisać, co
      innego Ci "wyszło" a oczymś innym myślałeś pisząc ?
    • Gość: chrapacz Re: Bezdech senny IP: 62.233.176.* 02.08.03, 23:09
      Akurat w Lubinie masz możliwość diagnostyki bezdechów. Nie wiem, w którym
      szpitalu, bo chyba są tam dwa, ale to nie problem dowiedzieć się. Inny
      (najbliższy) ośrodek jest we Wrocławiu na Grabiszyńskiej.
      Pozdrowienia
    • Gość: Janek Re: Bezdech senny IP: *.lubin.dialog.net.pl 06.08.03, 09:50
      Dziękuję wszystkim za życzliwość-ale: nie szukam informacji n/t przyczyn
      chrapania. To wiem. Ok 2 lata temu byłem na takim badaniu. Byłem podłaczony
      całą noc do aparatu. Wyszło na granicy dopuszczalnej . Tzn nie potrzebuje
      jeszcze konkretnego leczenia. Ale do zastosowania aparatu dojrzewam. I tu
      konkretnie pytam jeszcze raz.Ale prosze zabierajcie głos Ci którzy śpia z takim
      cudactwem. Ponawiam pytanie:Jak sie śpi z takim aparatem, ile toto kosztuje,
      czy ja płace 100 % czy na recepte. Gdzie mozna kupić.
    • snorestopinfo Re: Bezdech senny 21.08.15, 23:41
      Bezdech senny jeżeli nie jest bardzo mocny można leczyć suplementami diety. Polepszają one ukrwienie i natlenienie organizmu podczas snu. W bardziej drastycznych przypadkach konieczna jest nawet operacja ale prawda jest taka, że większość z nas boryka się z tym problemem raz na jakiś czas i w tym przypadku stosowanie np. Snore Block (więcej informacji na stronie snore-stop.info/pl/bezdech-senny/ ) jest w zupełności wystarczające. Często problem można rozwiązać bez jakiś dziwnych urządzeń. Nie można także lekceważyć zupelnie problemu bo bezdech senny prowadzi do wielu groźnych komplikacji zdrowotnych, jest przyczyną niewyspania, przemęczenia a co najważniejsze niedotlenienia organizmu.
    • kamkuc81 Re: Bezdech senny 23.08.15, 18:22
      @Janek
      Jeżeli chodzi Ci o aparaty do leczenia CPAP to sama z nich nie korzystałam, jednak używał ich mój chłopak. Jeżeli chodzi o zakup to wszystko zależy od wariantu (z tego co pamietam, korzystal z autocepap) i cena też jest różna. My zamawialiśmy z tego sklepu: autocpap.pl/, ale polecam opcję wypożyczenia aparatu, żeby sprawdzić jaki wariant odpowiada Ci najbardziej, np. tu: www.oddechowy.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=84&Itemid=90
      Co do doświadczeń z korzystania aparatu, to nie było z tym najlepiej. Słyszeliśmy wiele dobrego o tej kuracji, jednak w przypadku mojego chłopaka pomogł dopiero zabieg w centrum MML w Warszawie. Podczas dłuższego stosowania aparatu występowały u niego bóle glowy i mocne przekrwienie błony śluzowej (podobno warianty z nawilżaczem niwelują ten efekt, ale nie sprawdziliśmy tego). Także na pewno warto spróbować, może zacząc od wypożyczenia, ale ze swojej strony możemy polecić zabiegi, bo rozwiązują problem raz na zawsze.
      Życzę zdrowia i pozdrawiam z wakacji :)
    • joannapenczek Re: Bezdech senny 25.08.15, 11:20
      Z bezdechem i aparatem panu niestety pomóc nie mogę Ja również cierpałam na to. I niestety moja choroba była powiązana z zaburzeniami metabolicznymi:/ Radzilabym więc sprawdzić czy nie jest to powiązane z jakąś chorobą opisaną tu www.psychiatria.pl/artykul/powiazania-zaburzen-snu-z-innymi-schorzeniami/12009.html Mam nadziej,że nie będzie pan musiał przeżywac tego to co ja...
    • mwl2000 [...] 05.07.16, 11:11
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • koziorozka Re: Bezdech senny 05.07.16, 12:41
        mwl2000 napisał:
        > Co do diagnozy to udaj się do lekarza. Serial to nie najlepszy doradca. Jeżeli lekarz potwierdzi że masz prawdopodobieństwo występowania bezdechu sennego to albo położy Cię na oddział w celu dalszej diagnostyki albo zaleci ci wypożyczenie Auto CPAP-u
        (APAP), z zapisem danych w którym pośpisz kilka nocy i na podstawie odczytu z niego lekarz będzie miał informacje czy rzeczywiście masz bezdech, ile razy, jak silnego ciśnienia potrzebujesz w urządzeniu.
        Aparaty typu APAP samodzielnie regulują ciśnienie tak aby było ono optymalne do chwilowego zapotrzebowania, w aparatach CPAP ciśnienie jest stałe i czy potrzebujesz czy nie jest podawane z takim samym ciśnieniem. Ważny jest też prawidłowy dobór maski (typ i rozmiar) inaczej ciśnienie będzie uciekać bokiem i zamiast wspomagania oddechu masz przeciąg na twarzy. Bezdech nie jest leczony aparatem tylko zapobiega się jego występowaniu.
        Bezdech może być przyczyną śmierci więc żartów nie ma. Jeżeli lekarz widzi taką potrzebę może wypisać refundację (w tej chwili coś ok 2000zł). Jeżeli potrzebujesz na początku wypożyczyć aparat to proponuję typu APAP [tu był link] zresztą do zakupu też. Dobrze żeby miał zapis danych, które będą informacją dla lekarza co się z toba dzieje w czasie snu. Dobrze żeby aparat miał też nawilżacz (nie budzisz się z wyschniętymi ustami.) Podstawa to prawidłowa diagnostyka. Nie zawsze chrapanie = bezdech ale nie wolno tego ignorować bo
        może się skończyć źle.

mwl2000 - fajnie piszesz, twoje uwagi są cenne, ale wycięłam twój post z powodu reklamy konkretnej firmy.
        Już raz o niej pisałeś dwa miesiące temu w wątku o bezdechu.
        forum.gazeta.pl/forum/w,22,149710602,149710602,Bezdech_senny_.html?so=2Wystarczy.
        • mark66pol Re: Bezdech senny 18.01.17, 10:15
          Ja stosowałem aparat CPAP 7 lat. Miałem 7 lat temu 65 bezdechów na godzinę i ważyłam 100kg. W grudniu 2016 roku zrobiłem ponowne badanie w Laboratorium Snu w Wiedniu i okazało się że jestem zdrowy. Liczba bezdechów spadła do 7,9 na godzinę i nieznacznie przekracza normę. Ważę teraz 101 kg. Lekarz kazał odstawić aparat.
          Mam to na papierze. A więc nie jest to choroba nieuleczalna!
          • zbyszek.zb Re: Bezdech senny 07.07.17, 12:52
            Nie wiem czy wątek jest jeszcze aktualny. Może ktoś polecić jakiś aparat? Niedługo moge znowu mieć refundację i nareszcie mogę zmienić aparat, korzystałem z Resmed ale aparat okazał się kiepski, źle mi się spało i problemy z samym urządzeniem to była masakra. Kontakt z firmą Resmed po zakupie kiepski, byle kupić u nich a potem mają cię gdzieś. Może macie jakieś doświadczenie z innymi modelami?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka