madziululka82 07.12.07, 17:56 czytam o nich duzo ostatnio i pisze ze działają super na organizm i ułatwiają oddychanie nawet i przeciwidziałają astmie..pozatym maja witaminy i to dużo ..i chronią przed rakiem..czy to wszystko wg was prawda?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
artur737 Re: czy jabłka są naprawde takie zdrowe ?? 07.12.07, 18:02 W badaniach gdzie rozdzielonow wplyw owocow od warzyw stwierdzono korzysc ze spozywania warzyw i brak korzysci ze spozywania owocow. W wiekszosci badan jednak bada sie wplyw warzyw i owocow na raz a potem w zwiazku z tym pojawia sie wniosek, ze i owoce i warzywa sa zdrowe. A z owocami jest to wcale nie jest jasne. Jablka tak ogolnie to zawieraja b. malo witamin. Maja natomiast blonnik i troche antyoksydantow oraz witamin tuz pod skorka. Zwykle to co najlepsze odpada razem z obierkami. Z drugiej strony jablka sa napryskiwane woskiem w mieszance ze smalce i pestycydami aby sie lepiej trzymaly i jak nie obierzesz to musisz to zjesc, bo watpie, zeby sie to tak latwo dalo zmyc bez szczotki i silnych srodkow czyszczacych. Odpowiedz Link Zgłoś
kortyzol Re: czy jabłka są naprawde takie zdrowe ?? 07.12.07, 18:09 Bardzo lubię jabłka.Wiem ,że są szkodliwe SZCZEGÓLNIE surowe dla wątroby.Trzeba je gotować albo piec. Ale to już nie ten smak. Kurcze zakazany owoc zawsze smakuje najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
bad.b0y Re: czy jabłka są naprawde takie zdrowe ?? 07.12.07, 18:11 Jeśli jesz dużo jabłek możesz mieć też lambrie. Może nie tak jak od bananów ale od jabłek również. Ale jedno dziennie nigdy nie zaszkodzi ;). Odpowiedz Link Zgłoś
eciepecie8 Re: czy jabłka są naprawde takie zdrowe ?? 07.12.07, 20:25 nononono, 14-latek, a taki zorientowany ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
bad.b0y Re: czy jabłka są naprawde takie zdrowe ?? 07.12.07, 20:38 Przeżyło się spory kawał życia w ośrodkach zdrowia, przychodniach i szpitalach to się wie ;). Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: czy jabłka są naprawde takie zdrowe ?? 07.12.07, 20:45 Ja i cała moja rodzina pochłanimy kilogramy jabłek rocznie. Nikt, absolutnie, nikt z nas nigdy nie miał lambrii. Chyba z lekka przesadzasz. Odpowiedz Link Zgłoś
anula36 Re: czy jabłka są naprawde takie zdrowe ?? 07.12.07, 23:26 widocznie dokladnie myjecie - to najlepsa ochrona przed pasozytami. Odpowiedz Link Zgłoś
kortyzol Re: Lamblia 08.12.07, 13:22 Ten pasożyt nazywa się nie Lambria tylko Lambia a właściwie Giardia i pochodzi z wiciowców.Nie musi pochodzić z jabłek ale z wszelkiego brudu np brudnych rąk.. Jeszcze ktoś pomyśli ,że to jakiś związek chemiczny ,który wytwarza się od zbyt dużej ilości zjadanych jabłek. Tak to nawet brzmi w kontekście mojej wypowiedzi.Proszę się zapoznać z; www.noni.com.pl/lamblioza.html Odpowiedz Link Zgłoś
mir123bych Re: Lamblia 11.12.07, 14:41 Ja również jadam duże ilości jabłek :-) zwłaszcza w czasie przerwy :) do tego jabłuszka są bogate we flawonoidy, które hamują aktywność komórek prowadzącą do rozwoju przewlekłych chorób - w tym chorób serca i nowotworów związanych z wiekiem :) Odpowiedz Link Zgłoś