Dodaj do ulubionych

czy jabłka są naprawde takie zdrowe ??

07.12.07, 17:56
czytam o nich duzo ostatnio i pisze ze działają super na organizm i
ułatwiają oddychanie nawet i przeciwidziałają astmie..pozatym maja
witaminy i to dużo ..i chronią przed rakiem..czy to wszystko wg was
prawda??
Obserwuj wątek
    • artur737 Re: czy jabłka są naprawde takie zdrowe ?? 07.12.07, 18:02
      W badaniach gdzie rozdzielonow wplyw owocow od warzyw stwierdzono korzysc ze
      spozywania warzyw i brak korzysci ze spozywania owocow. W wiekszosci badan
      jednak bada sie wplyw warzyw i owocow na raz a potem w zwiazku z tym pojawia sie
      wniosek, ze i owoce i warzywa sa zdrowe.

A z owocami jest to wcale nie jest jasne.

Jablka tak ogolnie to zawieraja b. malo witamin. Maja natomiast blonnik i troche
      antyoksydantow oraz witamin tuz pod skorka. Zwykle to co najlepsze odpada razem
      z obierkami. Z drugiej strony jablka sa napryskiwane woskiem w mieszance ze
      smalce i pestycydami aby sie lepiej trzymaly i jak nie obierzesz to musisz to
      zjesc, bo watpie, zeby sie to tak latwo dalo zmyc bez szczotki i silnych srodkow
      czyszczacych.
      • kortyzol Re: czy jabłka są naprawde takie zdrowe ?? 07.12.07, 18:09
        Bardzo lubię jabłka.Wiem ,że są szkodliwe SZCZEGÓLNIE surowe dla wątroby.Trzeba
        je gotować albo piec. Ale to już nie ten smak.
        Kurcze zakazany owoc zawsze smakuje najlepiej.
        • bad.b0y Re: czy jabłka są naprawde takie zdrowe ?? 07.12.07, 18:11
          Jeśli jesz dużo jabłek możesz mieć też lambrie. Może nie tak jak od bananów ale
          od jabłek również. Ale jedno dziennie nigdy nie zaszkodzi ;).
          • eciepecie8 Re: czy jabłka są naprawde takie zdrowe ?? 07.12.07, 20:25
            nononono, 14-latek, a taki zorientowany ;-)
            • bad.b0y Re: czy jabłka są naprawde takie zdrowe ?? 07.12.07, 20:38
              Przeżyło się spory kawał życia w ośrodkach zdrowia, przychodniach i szpitalach
              to się wie ;).
          • jagoda85 Re: czy jabłka są naprawde takie zdrowe ?? 07.12.07, 20:45
            Ja i cała moja rodzina pochłanimy kilogramy jabłek rocznie. Nikt,
            absolutnie, nikt z nas nigdy nie miał lambrii. Chyba z lekka
            przesadzasz.
            • anula36 Re: czy jabłka są naprawde takie zdrowe ?? 07.12.07, 23:26
              widocznie dokladnie myjecie - to najlepsa ochrona przed pasozytami.
          • kortyzol Re: Lamblia 08.12.07, 13:22
            Ten pasożyt nazywa się nie Lambria tylko Lambia a właściwie Giardia i pochodzi
            z wiciowców.Nie musi pochodzić z jabłek ale z wszelkiego brudu np brudnych rąk..
            Jeszcze ktoś pomyśli ,że to jakiś związek chemiczny ,który wytwarza się od zbyt
            dużej ilości zjadanych jabłek. Tak to nawet brzmi w kontekście mojej
            wypowiedzi.Proszę się zapoznać z;
            www.noni.com.pl/lamblioza.html
            • mir123bych Re: Lamblia 11.12.07, 14:41
              Ja również jadam duże ilości jabłek :-) zwłaszcza w czasie przerwy :) do tego
              jabłuszka są bogate we flawonoidy, które hamują aktywność komórek prowadzącą do
              rozwoju przewlekłych chorób - w tym chorób serca i nowotworów związanych z
              wiekiem :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka