Dodaj do ulubionych

Niedoczynnosc tarczycy

14.08.03, 20:14
Zamierzam zbadac sobie tarczyce,bo jakos ja po prostu czuje. Czuje, jakby byla troche powiekszona, ale moze to zludzenie. Ponizej jest watek o nadczynnosci tarczycy. Chcialabym sie dowiedziec tez czegos o niedoczynnosci tarczycy i objawach.
Obserwuj wątek
    • Gość: justa Re: Niedoczynnosc tarczycy IP: *.chello.pl 14.08.03, 20:40
      przyrost wagi, sucha skóra, ewentualnie apatia, brak energii, kołatanie serca.
      Można nie mieć żadnego z tych objawów, niedoczynność wykaże badanie poziomu
      hormonu TSH [pobranie krwi, nie musi być na czczo}. Gdybym mogła wybierać, to z
      dwojga złego wolałabym mieć nadczynność.
      • Gość: 123 Re: Niedoczynnosc tarczycy IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.10.03, 10:20
        jest jeszcze cos takiego jak "wole", czyli 3 choroba tarczycy, wystepujaca
        najczesciej w okresie dojrzewania, stad nazwa wole mlodziencze
    • Gość: Ania Re: Niedoczynnosc tarczycy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.10.03, 10:29
      tycie, zmęczenie, senność, męczliwość, suchość skóry, trudności z pamięcią,
      zaburzenia zapamiętywania i trudności w nauce, wole (pogrubienie szyi)
    • mariella1 Re: Niedoczynnosc tarczycy 09.10.03, 10:34
      Niedoczynność nie musi się koniecznie wiązać z tyciem. Ja nie miałam takich
      objawów, ale najbardziej znaczące były: kłopoty z koncentracją, ciągłe
      zmęczenie, drżenie rąk i było mi wciąż okropnie zimno! TSH wyszło bardzo
      wysokie ok.34. Teraz biorę Euthyrox100 i w sumie jest ok.
      • Gość: Hania Re: Niedoczynnosc tarczycy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.10.03, 12:56
        a miałaś też badania na ft3 i ft4 czy tylko tsh?
        • Gość: Pawel Re: Niedoczynnosc tarczycy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.03, 13:20
          A co moga wykazac badanie ft3 i ft4? Ja podejrzewam u siebie niedoczynnosc
          tarczycy (mam klopoty z pamiecia, koncentracja i jestem troche ociezaly na
          ciele i umysle).
          Niedawno robilem sobie TSH i wyszlo 1. Czy ktos wie o czym swiadczy taki wynik?
          Pozdr
          • Gość: Hania Re: Niedoczynnosc tarczycy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.10.03, 13:33
            ja też u siebie to podejrzewałam,
            mnie wyszło tsh 1,17 - tzn że ani ja ani Ty nie mamy niedoczynności :)
            przy niedoczynności jest podwyższone, jeśli mówimy o tych samych jednostkach
            (ulU/ml), a 1 to wręcz dość niskie (ale w normie), możesz dla pewności wykonać
            jeszcze ft3 i ft4, poziom wolnych hormonów tarczycy, ale nie ma takiej
            konieczności. Przyczyna Twoich problemów leży gdzie indziej.
            • faridaa Re: Niedoczynnosc tarczycy 09.10.03, 14:35
              TSH wcale nie musi dawać jasnego obrazu pracy tarczycy. W moim przypadku
              wyszło 0,53, a hormon T4 był w dolnej granicy normy. Czasami to sprzężenie
              zwrotne między tarczycą a przysadką może być zaburzone i TSH w tzw. normie
              wcale nie musi oznaczać,że z naszą tarczycą wszystko jest w porządku. Sama też
              czuję się źle (problemy z pamięcią, koncentracją, drażliwość, obniżony
              nastrój, problemy z cerą, zmęczenie i inne), przyjmuję Jodthyrox i coś marnie
              mi on pomaga. Aha, i wcale nie jestem otyła.
              Jeżeli chcecie poczytać więcej na temat niedoczynności tarczycy, to
              poczytajcie sobie na angielskich stronach. Jest tam masa informacji. W Stanach
              schorzenia tarczycy są leczone przede wszystkim wg objawów a nie norm, które i
              tak są już bardziej zawężone niż u nas. Pozdrawiam
              • ewka36 Re: Niedoczynnosc tarczycy 09.10.03, 15:04
                a co powiecie o guzkach na tarczycy, badania mam wszystkie w porządku (nie mam
                nadczynności ani niedoczynności), biopsja wykazała guzki koloidalne czy jakoś
                tak. Jeden lekarz karze brać Euthyrox, drugi nie ...
                którego słuchać ?
              • Gość: Basia Re: Niedoczynnosc tarczycy IP: *.bartoszyce.sdi.tpnet.pl 18.12.03, 22:53
                Masz rację z tym wynikiem TSH, on nie rozstrzyga o wszystkim.
                Zawsze warto zrobić USG.

Pozdrawiam
            • Gość: aalicja2 Re: Niedoczynnosc tarczycy IP: *.bartoszyce.sdi.tpnet.pl 13.12.03, 12:15
              Ja mam TSH w normie, niewidoczne gołym okiem wole, które jednak jest,
              stwierdzone po badaniu USG. Jest to tzw. wole guzkowe obojętne.
              Tak więc w razie wątpliwości warto zrobić USG.
    • jadwiga_r Re: Niedoczynnosc tarczycy - do Pawła 09.10.03, 16:11
      Prawdopodobnie świadczy to o nadczynności tarczycy.
      Poczytaj sobie na stronie: www.starania.gery.pl/artide.php?go=5

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka