marialudwika 09.09.03, 15:14 Doki,czy mozesz napisac mi jak nazywaja sie zrosty pooperacyjne po niderlandzku???Z gory dziekuje i pozdrawiam ml Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Doki Re: Pytanie do Doki-tylko jedno!!!!! IP: *.217-200-80.adsl.skynet.be 09.09.03, 21:04 w ABNie: vergroeiingen. Potocznie w Belgii: briden. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: felinecaline Re: Pytanie do Doki-tylko jedno!!!!! IP: *.dial.proxad.net 09.09.03, 22:37 Co prawda nieproszona i niepytana dorzuce swoje 3 francuskie grosze: a wiec wasze "briden" to po francusku "brides" a inaczej "adherences", napewno jest tego odpowiednik "po waszemu". ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
marialudwika Re: Pytanie do Doki-tylko jedno!!!!! 09.09.03, 23:17 Dziekuje Doki i Felinecaline!!Pozdrawiam ml Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: felinecaline Re: Pytanie do Doki-tylko jedno!!!!! IP: *.dial.proxad.net 09.09.03, 23:24 Pozdrawiam rowniez i ponownie proponuje: gramol sie na "zapiecek", zaczyna sie rozkrecac po wakacyjnej "niemocy" i "niemocie" ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria L. Re: Pytanie do Doki-tylko jedno!!!!! IP: *.solcon.nl 10.09.03, 10:41 Feline,nie wiem jak sie mam na zapiecek wgramolic?? Pozdrawiam ml Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feline Re: Pytanie do Doki-tylko jedno!!!!! IP: *.dial.proxad.net 10.09.03, 10:45 Przepraszam, widocznie nie dotarlo do Ciebie zaproszenie, wysylam ponownie i czekamy ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fc Re: Pytanie do Doki-tylko jedno!!!!! IP: *.dial.proxad.net 10.09.03, 10:53 M-L, poszlo na @ hoextra ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.l Re: Pytanie do Doki-tylko jedno!!!!! IP: *.solcon.nl 10.09.03, 11:01 Ale nie "x" a ks!!!!! Zajrzyj do skrzynki pocztowej ml Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fc Re: Pytanie do Doki-tylko jedno!!!!! IP: *.dial.proxad.net 10.09.03, 11:48 W skrzynce puuuusto! Zaraz sprawdze, czy poszlo na x czy na ks.Ewentualny blad naprawie. Przepraszam, rowniez za te "prywate" ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki => felinecaline IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 10.09.03, 08:34 Masz, oczywiscie, racje. Belgijski niderlandzki jest caly usiany zapozyczeniami z francuskiego. To bardzo utrudnia zrozumienie mieszkancow komus, kto niderlandzki zna tylko z kursow. Na ten przyklad: "Gister' z'n ikkik commissies doen met menne voiture en toen kwam ik de facteur tegen oep zenne velo." 4 francuskie slowa, z ktorych kazde ma przeciez niderlandzki odpowiednik, w jednym zdanku. Na dodatek tak ze 4 bledy gramatyczne. Tak mowia prosci ludzie. A doktor musi rozmawiac z prostymi ludzmi. Kursy to nie wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feline Re: => felinecaline IP: *.dial.proxad.net 10.09.03, 08:41 Witaj, cher confrère! ja o niderlandzkim - belgijskim czy nie mam pojecie tak samo szczegolowe jak to wilka o gwiazdach ;-))). Musze przyznac, ze podziwiam Twoj angielski, zyjac w kraju, w ktorym narod ma mniej niz mierne zdolnosci jezykowe a za to zywi odwieczna niechec do narodu, ktory spalil na stosie jed(y) na francuska dziewice ;-))) Aaaach, jak ja lubie moje "bezrobotne" srodowe poranki, kiedy moge sobie dluzej pospac (jesli tylko kocica pozwoli). Pozdrawiam Was serdecznie i zycze... niemal "bezwietrznego" dnia ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marialudwika Re: => felinecaline IP: *.solcon.nl 10.09.03, 11:17 Jeszcze nic nie dostalam!!!! ml Odpowiedz Link Zgłoś