Gość: GOSC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.03, 20:54 takie informacje sa bardzo przydatne... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lidia Re: Hematokryt IP: 192.168.1.* / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.04, 14:03 hematokrypt to horoba wyłowywana prez Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Co to jest? IP: *.cc.univie.ac.at 08.02.04, 19:58 Nie wiem, dlaczego sie nie pisze, o co tu chodzi. Jak sie pobierze krew, to jednym z badan jest okreslenie hematoktytu, czyli procentowej zwartosci zawiesiny we krwi. Badanie jest bardzo proste (nie jestem lekarzem), bierze sie krew do probowki i odwirowywuje sie ja. To co sie osadzi podaje sie w procentach. A teraz najciekawsze: we krwi nie powinno byc zbyt duzo substancji zawieszonej (czerwone i biale cialka krwi, trombocyty itd), bo taka krew bedzie coraz gestsza. Efekty: krew przeplywa coraz trudniej przez naczynia, skutki to np. trombozy, czyli skrzepy. W czasie wojny, w okresie niedozywienia hematokryt ludzi byl duzo nizszy, o kilka procent. Lekarze nie znali zawalow, embolii. Ale po wojnie zaczeto jesc na potege, mniej sie ruszac i hematokryt wzrosl. Ale zamiast starac sie spoleczenstwo przekonac do innego trybu zycia, podniesiono normy. Odpowiedz Link Zgłoś