Dodaj do ulubionych

aluminiowe naczynia

12.06.08, 18:22
Czy to prawda, że żywność o kwaśnym smaku nie powinna mieć kontaktu z aluminiowymi naczyniami?
Obserwuj wątek
    • ma_dre Re: aluminiowe naczynia 24.06.08, 12:30
      jesli chcesz pozostac zdrowy, obnizyc ryzyko choroby Alzheimera i innych chorob
      wynikajacych z zatrucia aluminium, to najlepiej juz dzis wyrzuc aluminiowe
      naczynia i sztucce... Aluminium to jedna z najgrozniejszych trucizn dla naszego
      organizmu, dlatego ze gromadzi sie w ciele latami i praktycznie nic nie jest w
      stanie jej usunac...
      • abezet Re: aluminiowe naczynia 24.06.08, 18:17
        Przeglądałam etykiety folii aluminiowych i znalazłam na jednej informację, że kwaśne produkty wchodzą w reakcje z aluminium ( zalecają unikać kontaktu), ale nie powstają przy tym szkodliwe dla zdrowia substancje. Z kolei na innych foliach był wyraźny zakaz co do kwasideł. Trafiłam na przepis Pascala Brodnickiego - owoce grilowane w papilotkach z folii aluminiowej, polane sokiem z cytryny. To zawodowy kucharz, więc chyba wie co robi?
        • ma_dre Re: aluminiowe naczynia 24.06.08, 22:25
          abezet... moze wlasnie nie wie... ludzie zazwyczaj interesuja sie zdrowiem
          dopiero wtedy jak sa chorzy, powaznie chorzy! Reszta zyje w slodkiej
          nieswiadomosci, tak jest prosciej... powiedza ci beztrosko "na cos trzeba
          umrzec!"... z tym ze nie biora pod uwage ze nie zawsze sie szybko umiera...
          mozna tez chorowac latami.

Podam przyklad : badania wykazaly ze wewnetrzna wysciolka puszek jest niezdrowa,
          moze wplynac na zachorowalnosc na cukrzyce, powoduje otylosc... a duzo ludzi o
          tym wie? Ktos sie tym przejmuje?

Ogolne rosnace zatrucie srodowiska obejmuje nie tylko wode i powietrze...
          zatrute sa domy, jedzenie, ubrania, kosmetyki... mozna sobie wmawiac ze tak nie
          jest, mozna tez wybrac opcje minimalizacji zagrozenia.

poczytaj :
          www.eioba.pl/a71481/metale_toksyczne
          www.centrumdietetyki.pl/images/optymalnik7.pdf
          • abezet Re: aluminiowe naczynia 03.07.08, 21:45
            dzięki za odpowiedź. Prawda jest niestety taka, że przeciętny konsument niczego nie może być pewny. Jak tu komuś ufać, kiedy jeden "specjalista" przekonuje, że np. pomidory w puszce są skażone, inny uważa inaczej, a z drugiej strony istnieją instytucje badające, czy żywność jest bezpieczna. W wielki UKŁAD (producenci przekupują badaczy żeby kłamali i ogólnie żądzi kasa) też nie uwierzę, bo chyba bym się załamała, są przecież uczciwi na tym świecie. Wiemy jedynie, że im bardziej produkt jest przetworzony tym większe ryzyko. A na "minimalizacje zagrożenia" mogą sobie pozwolić ludzie z grubymi portfelami.
            Czytałam niejeden artykuł na omawiany temat, ale wszystkie są mało przekonujące - po pierwsze brak faktów o badaniach, każą wierzyć na słowo.
        • adomix Re: aluminiowe naczynia 02.07.08, 13:32
          abezet napisała:

> Przeglądałam etykiety folii aluminiowych i znalazłam na jednej
          informację, że k
          > waśne produkty wchodzą w reakcje z aluminium ( zalecają unikać
          kontaktu), ale n
          > ie powstają przy tym szkodliwe dla zdrowia substancje. Z kolei na
          innych foliac
          > h był wyraźny zakaz co do kwasideł. Trafiłam na przepis Pascala
          Brodnickiego -
          > owoce grilowane w papilotkach z folii aluminiowej, polane sokiem z
          cytryny. To
          > zawodowy kucharz, więc chyba wie co robi?

Zawodowi kucharze z reguły dbają o to, żeby przygotowane przez nich
          potrawy były bardzo smaczne i oryginalne.O zdrowotną stronę tego
          jedzenia raczej nie dbają.
    • j.wielowska Re: aluminiowe naczynia 04.07.08, 11:49
      Witam,
      rzeczywiście kwaśnych potraw nie powinno się gotować w aluminowych
      garnkach. Aluminium wchodzi bowiem w reakcje z kwaśnymi daniami i
      wydzialją się szkodliwe dla zdrowia związki. Obecnie odchodzi się od
      tego typu naczyń.

abezet napisała:

> Czy to prawda, że żywność o kwaśnym smaku nie powinna mieć
      kontaktu z aluminiow
      > ymi naczyniami?
      • abezet Re: aluminiowe naczynia 04.07.08, 23:20
        A jak to jest z kwaśnymi produktami spożywczymi w aluminiowych puszkach (np.pomidory)?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka