abezet 12.06.08, 18:22 Czy to prawda, że żywność o kwaśnym smaku nie powinna mieć kontaktu z aluminiowymi naczyniami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ma_dre Re: aluminiowe naczynia 24.06.08, 12:30 jesli chcesz pozostac zdrowy, obnizyc ryzyko choroby Alzheimera i innych chorob wynikajacych z zatrucia aluminium, to najlepiej juz dzis wyrzuc aluminiowe naczynia i sztucce... Aluminium to jedna z najgrozniejszych trucizn dla naszego organizmu, dlatego ze gromadzi sie w ciele latami i praktycznie nic nie jest w stanie jej usunac... Odpowiedz Link Zgłoś
abezet Re: aluminiowe naczynia 24.06.08, 18:17 Przeglądałam etykiety folii aluminiowych i znalazłam na jednej informację, że kwaśne produkty wchodzą w reakcje z aluminium ( zalecają unikać kontaktu), ale nie powstają przy tym szkodliwe dla zdrowia substancje. Z kolei na innych foliach był wyraźny zakaz co do kwasideł. Trafiłam na przepis Pascala Brodnickiego - owoce grilowane w papilotkach z folii aluminiowej, polane sokiem z cytryny. To zawodowy kucharz, więc chyba wie co robi? Odpowiedz Link Zgłoś
ma_dre Re: aluminiowe naczynia 24.06.08, 22:25 abezet... moze wlasnie nie wie... ludzie zazwyczaj interesuja sie zdrowiem dopiero wtedy jak sa chorzy, powaznie chorzy! Reszta zyje w slodkiej nieswiadomosci, tak jest prosciej... powiedza ci beztrosko "na cos trzeba umrzec!"... z tym ze nie biora pod uwage ze nie zawsze sie szybko umiera... mozna tez chorowac latami. Podam przyklad : badania wykazaly ze wewnetrzna wysciolka puszek jest niezdrowa, moze wplynac na zachorowalnosc na cukrzyce, powoduje otylosc... a duzo ludzi o tym wie? Ktos sie tym przejmuje? Ogolne rosnace zatrucie srodowiska obejmuje nie tylko wode i powietrze... zatrute sa domy, jedzenie, ubrania, kosmetyki... mozna sobie wmawiac ze tak nie jest, mozna tez wybrac opcje minimalizacji zagrozenia. poczytaj : www.eioba.pl/a71481/metale_toksyczne www.centrumdietetyki.pl/images/optymalnik7.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
abezet Re: aluminiowe naczynia 03.07.08, 21:45 dzięki za odpowiedź. Prawda jest niestety taka, że przeciętny konsument niczego nie może być pewny. Jak tu komuś ufać, kiedy jeden "specjalista" przekonuje, że np. pomidory w puszce są skażone, inny uważa inaczej, a z drugiej strony istnieją instytucje badające, czy żywność jest bezpieczna. W wielki UKŁAD (producenci przekupują badaczy żeby kłamali i ogólnie żądzi kasa) też nie uwierzę, bo chyba bym się załamała, są przecież uczciwi na tym świecie. Wiemy jedynie, że im bardziej produkt jest przetworzony tym większe ryzyko. A na "minimalizacje zagrożenia" mogą sobie pozwolić ludzie z grubymi portfelami. Czytałam niejeden artykuł na omawiany temat, ale wszystkie są mało przekonujące - po pierwsze brak faktów o badaniach, każą wierzyć na słowo. Odpowiedz Link Zgłoś
adomix Re: aluminiowe naczynia 02.07.08, 13:32 abezet napisała: > Przeglądałam etykiety folii aluminiowych i znalazłam na jednej informację, że k > waśne produkty wchodzą w reakcje z aluminium ( zalecają unikać kontaktu), ale n > ie powstają przy tym szkodliwe dla zdrowia substancje. Z kolei na innych foliac > h był wyraźny zakaz co do kwasideł. Trafiłam na przepis Pascala Brodnickiego - > owoce grilowane w papilotkach z folii aluminiowej, polane sokiem z cytryny. To > zawodowy kucharz, więc chyba wie co robi? Zawodowi kucharze z reguły dbają o to, żeby przygotowane przez nich potrawy były bardzo smaczne i oryginalne.O zdrowotną stronę tego jedzenia raczej nie dbają. Odpowiedz Link Zgłoś
j.wielowska Re: aluminiowe naczynia 04.07.08, 11:49 Witam, rzeczywiście kwaśnych potraw nie powinno się gotować w aluminowych garnkach. Aluminium wchodzi bowiem w reakcje z kwaśnymi daniami i wydzialją się szkodliwe dla zdrowia związki. Obecnie odchodzi się od tego typu naczyń. abezet napisała: > Czy to prawda, że żywność o kwaśnym smaku nie powinna mieć kontaktu z aluminiow > ymi naczyniami? Odpowiedz Link Zgłoś
abezet Re: aluminiowe naczynia 04.07.08, 23:20 A jak to jest z kwaśnymi produktami spożywczymi w aluminiowych puszkach (np.pomidory)? Odpowiedz Link Zgłoś