Dodaj do ulubionych

Reumatoidalne zapalenie stawów

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.03, 20:14
Choruję od 12 lat na reumatoidalne zapalenia stawów. Szukam informacji na
temat możliwości leczenia tej choroby lekiem Remicade lub innym, o
analogicznym działaniu. Byłam jedną z trzech szczęśliwców wytypowanych przez
NFZ do leczenie, ale po zmianach zlikwidowano dofinansowanie ... Obecny koszt
leczenia jest dla mnie nie do udźwignięcia ... jestem zdesperowana i gotowa
nawet do współpracy z firmą farmaceutyczną, która chciałaby testować na mnie
lek zwalczający tą chorobę. Obecnie jestem już przygotowana do leczenia w/w
preparatem ( od 6 m-cy biorę Metotrexate )Jeżeli macie kontakty lub
informację - napiszcie.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: JOL Re: Reumatoidalne zapalenie stawów IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.03, 20:38
      Asiu,
      znalazłem dla Ciebie stronę www, o której rozmawialiśmy ... jak zadzwonisz to
      Ci ją podam ...
      • Gość: iza Re: Reumatoidalne zapalenie stawów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.03, 22:03
        Moja mama ma te wstretna chorobe, meczy sie juz od czterech lat. Leki nie
        pomagaja, ale jakos sie trzyma, bo jest bardzo energiczna kobieta,mysle, ze to
        trzyma ja na duchu. Prosze o ujawniewnie te strony www.
    • Gość: j23 Re: Reumatoidalne zapalenie stawów IP: *.aster.pl / *.acn.pl 20.11.03, 21:51
      Mialem to ca 30 lat temu i bylo beznadziejnie. Jako b. mlłody czlowiek nie
      mogłem nic zrobić. Szukalem pomocy (dzieki mamie wyleczylem sie
      niekonwecjonalnie w ciagu 1 roku. Lekarz (stary prof. z duzym doswiadczeniem)
      rozpoznal po pierwsze odwapnienie kości i od tego zacząl. Bralem
      homeopatyczny "katalizator" na przyswajanie a potem inne leki homeopatyczne.
      Potem miałem ca 10 lat temu lekki nawrót - mislę ze przyczyna bylo oslabienie -
      miałem duzy ciągły stres. Musiałem pracować nad soba, stosowalem metody
      kontenplacyjne/ wizualizacje/, akupresurę i organizm sie wzmocnil- rezultat
      stan chorobowy po miesiącu ustapił.
    • Gość: Mariusz Re: Reumatoidalne zapalenie stawów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.03, 16:00
      Metotrexat jest "złotym standardem" w leczeniu rzs. Czy aktywność choroby jest
      nadal duża? Czy masz dużo obrzękniętych stawów, jak długo trwa sztywniość
      poranna, OB? jaką dawkę Mtx przyjmujesz i kto jest twoim reumatologiem?
      Remicade jest praktycznie tylko dostępny dla pacjentów zakwalifikowanych do
      badań klinicznych z tym lekiem. Badania nie są prowadzone bezpośrednio przez
      firmy. Ay brać udział w takim badaniu trzeba nie tylko chcieć ale także
      spełniać określone kryteria, no i oczywiście trafić na ośrodek, które akurat
      prowadzi to badanie. Pozdrawiam.
      • Gość: Asia Re: Reumatoidalne zapalenie stawów IP: 81.210.21.* 22.11.03, 18:56
        Witam i pozdrawiam.
        Przechodziłam całe leczenie pod opieka najpierw doc Szyborskiej z Instytutu
        Reumatologii a teraz jestem pod opieka doc Wisłowskiej w CSM Warszawa. OB nie
        za duże, wyniki niezłe, duża bolesność, podwichnięcia stawów, przykurcze.
        Biorę MTX 5 x 2 dziennie. Pytasz bo jesteś ciekawy czy może znasz kogoś kto
        walczy tak jak ja? Jesli znasz metody to odpisz. Dzięki za zainteresowanie
        • Gość: Mariusz Re: Reumatoidalne zapalenie stawów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.03, 17:22
          Jesteś pod opieką reumatologa, to dobrze.
          "Biorę MTX 5 x 2 dziennie"- mam nadzieję, że raz na tydzień! Czy 5x2 oznacza
          2x5mg, czy 2x5tabl?
          "OB nie za duże, wyniki niezłe, duża bolesność, podwichnięcia stawów,
          przykurcze". Dawka Mtx, którą przyjmujesz jest mała (u dorosłych podaje się
          zwykle 10-25mg/tydzień). Oczywiście aktywność choroby może ocenić tylko lekarz
          prowadzący ale tak sobie gdybam, że aktywniość choroby u Ciebie nie jest duża
          (brak obrzęków, prawidłowe OB i morfologia). Podwichnięcia i przykurcze to
          raczej konsekwencje tego co się już stało i prawdopodobnie włączenie Remicade
          nic więcej nie da. Poza tym jak pisałem w razie potrzeby prawdopodobnie można
          zwiększyć dawkę Mtx.
          "podwichnięcia stawów, przykurcze"- oczywiście rehabilitacja ale warto także
          zadać pytanie czy interwencja ortopedyczna nie jest w stanie czegoś "poprawić"-
          palecam Klinikę Reumoortopedii IR.
          "Pytasz bo jesteś ciekawy czy może znasz kogoś kto walczy tak jak ja?" Hmm, to
          mój zawód, a znam wiele osób z rzs. Lekarze na tym forum, wbrew opinii
          niektórych starają się pomóc bez tzw. podtekstów (bo takie też padały
          sugestie) i wcale nie oczekujemy nagrody. Pamiętaj jeszcze o densytometrii i
          ew. leczeniu. Oczywiście rzs jest choroba nieuleczalną, a każde zastapienie
          leczenia konwencjonalnego metodami niekonwencjonalymi kończy się zaostrzeniem
          choroby.
          Pozdrawiam.
          • Gość: j23 Re: Reumatoidalne zapalenie stawów IP: *.aster.pl / *.acn.pl 24.11.03, 20:15
            Muszę zaprotestować na stwierdzenia jn
            "Lekarze na tym forum, wbrew opinii
            > niektórych starają się pomóc bez tzw. podtekstów (bo takie też padały
            > sugestie) .......
            Oczywiście rzs jest choroba nieuleczalną, a każde zastapienie
            > leczenia konwencjonalnego metodami niekonwencjonalymi kończy się zaostrzeniem
            > choroby.
            To co pisałem wczesniej wynika tylko z moich doswiadczeń i nic ponadto.
            Przypomne,ze wbrew konwencjonalnym lekarskim diagnozom (jw czytam - obecnie
            takze) jestem w miare zdrowym czlowiekiem a gdybym sie poddał byłbym kaleka. Z
            calym szcunkiem dla tu sie udzielajacych, ale spotkalem takich lekarzy -
            niedoksztalconych, bez pokory, zadajacych w sumie cierpienie bez skrupów.
            • Gość: Mariusz Re: Reumatoidalne zapalenie stawów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.03, 20:57
              "ale spotkalem takich lekarzy -niedoksztalconych, bez pokory, zadajacych w
              sumie cierpienie bez skrupów"- mam nadzieję, że nie na tym forum.
              Co do wyleczenia rzs to są dwie możliwości:
              1. Najczęstsza- błędne rozpoznanie. Rzs jest chorobą, która zwłaszcza we
              wczesnym okresie może nie dawać typowych objawów i wymaga bardzo szerokiej
              diagnostyki różnicowej (tak na marginesie jeszcze 20 lat temu była ona bardzo
              ograniczona).
              2. Przyjmuje się, że we wczesnej fazie występuje niezróżnicowane zapalenie
              stawów, które dopiero przechodzi w rzs lub ulega samoistnemu wyleczeniu.
              Nasze osobiste doświadczenia w konfrontacji z nauką, gdzie alalizuje się
              tysiące przypadków uwzględniając wpływ różnych czynników, nie mają wiekszego
              znaczenia. Pozdrawiam.
              • Gość: j23 Re: Reumatoidalne zapalenie stawów IP: *.aster.pl / *.acn.pl 25.11.03, 18:06
                Nasze osobiste doświadczenia w konfrontacji z nauką, gdzie alalizuje się
                > tysiące przypadków uwzględniając wpływ różnych czynników, nie mają wiekszego
                > znaczenia
                Nie zgadzam sie z takim "leninowskim" podejsciem . Niestety wyczuwam tu to co
                pisalem uprzednio mi.in. "BRAK POKORY". Przypomne, że dzieki szcześliwemu
                zbiegowi okoliczności (jeśli tak to mozna nazwać) nie poddalem sie intuicyjnie
                w tamtym czasie. Z satyswakcją nie tak dawno przeczytalem, ze lek którym wtedy
                chciano mnie uszczesliwić zostal wycofany przez światową organizacje zdrowia
                jako niebezpieczny i szkodkliwy dla zdrowia. Ilu ludzi przez ten czas zostalo
                tym lekiem "uszczesliwionych" i co z tego wyniklo. Taka tez jest nauka Panie
                Mariuszu. No cóź wymaga ofiar - tak po leninowsku oczywiście oby oprócz mnie -
                na szczęście.
    • aschea Re: Reumatoidalne zapalenie stawów 21.11.03, 18:13
      Przykro to stwierdzić,ale lekarze często nie potrafią właściwie pomóc choremu z
      braku elementarnej wiedzy!Czy słyszałaś od Twojego lekarza,że bóle mogą
      całkowicie ustąpić,a wyleczenie jest gwarantowane prawie w 85%przy stosowaniu
      elektrostymulacji?I to wcale nie w gabinetach lekarskich lub rehabilatacyjnych
      za niebotyczne stawki,lecz w domu.A na dotatek jaka jest oszczędność na
      lekach,które po stymulacji odstawia się jako zbędne.Elektrostymulacja jest na
      tyle skuteczna,że wiele osób z bólem np.stawów biodrowych,kolanowych rezygnuje
      po terapii z operacji!
      • kigo do aschea 21.11.03, 21:28
        radze zglebic tajniki RZS...
        • Gość: Teresa do kigo IP: *.devs.ac-net.pl 23.11.03, 00:29
          nic nie wiem o skutecznosci elektrostymulacji w tym przypadku, ale napewno bym
          sprawdzila jej dzialanie na sobie, gdybym miala rzs
          • kigo Re: do kigo 23.11.03, 13:06
            a ja NIE...
            • Gość: ja1975 Re: do Teresy IP: *.gdynia.mm.pl 23.11.03, 14:38
              Ciekawe, że ashea na wszystko poleca elektrostymulację....Co Ty na to, Tereso?
              Panaceum? Czy naciaganie naiwnych?
    • Gość: jola Re: Reumatoidalne zapalenie stawów IP: 154.11.108.* 25.11.03, 08:46
      Powiedzcie mi prosze, czy badanie krwi ujawni rzs,
      czy tez diagnostyka w duzej mierze opiera sie na symptomach.
      • Gość: Mariusz Re: Reumatoidalne zapalenie stawów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 09:08
        Diagnostyka rzs opiera się na:
        1. Obrazie klinicznym- zapalenie (ból+obrzęk) określonych stawów przez min.
        6tyg., często sztywność porannaɭh, czasem guzki reumatoidalne
        2. Badaniach dodatkowych: podwyższone wskaźniki stanu zapalnego (OB, CRP,
        inne), obecności czynnika reumatoidalnego ale uwaga: jego brak nie wyklucza
        choroby, a obecność nie świadczy o chorobie (wystpuje w innych chorobach ale
        także i u zdrowych osób)
        3. Badaniach radiologicznych stawów (zwłaszcza rąk i stóp)
        Konieczne jest także wykluczenie innych przyczy zapalenia stawów (a jest ich
        bardzo wiele do zupełnie banalnych do poważnych).
        Dopiero całokształt obrazu klinicznego i wyniki badań dodatkowych pozwalają na
        postawienie tego rozpoznania. Żaden pojedynczy objaw ani wynik badania
        dodatkowego nie pozwala na ustalenia rozpoznania. Rozpoznawanie rzs należy do
        reumatologów. Pozdrawiam.
        • Gość: Ewa Re:do Mariusza Reumatoidalne zapalenie stawów IP: 80.51.250.* 25.11.03, 10:10
          Chcialam zapytac czy choroba tkanki łacznej moze powodowac takie bole?Tak to
          nazwal moj lekarz reumatolog.Czy jesli sa ogromne
          bole,stawy,opuchniete,poranna sztywnosc,bole wystepuja od wielu,wielu lat z
          coraz wiekszym nasileniem ale wyniki sa w miare w normie to czy wtedy można
          wykluczyc rzs czy jest to mozliwe ze to jest ta choroba?Czy jezeli jeden
          lekarz mowi ze to jest rzs,gosciec a drugi ze to fibromialgia to co mam o tym
          myslec?Badania rtg mialam robione 6 lat temu a obecnie lekarz nie chce mi dac
          skierowania,czy powinnam to zrobic prywatnie czy zrobia mi to np. w szpitalu?
          Nie chcialabym sie w tylu miejscach niepotrzebnie przeswietlac,a i tak sadze
          że trzeba mic skierowanie.Czy wiesz gdzie moge sie udac we Wroclawiu w celu
          wlasciwej diagnozy?Prosze o odpowiedz.Pozdrawiam
    • Gość: Ewa Re: Reumatoidalne zapalenie stawów IP: 80.51.250.* 25.11.03, 09:37
      Czy moge Cie prosic o dokladne opisanie swojej choroby,podanie
      objawow,dokladnych wynikow-czy masz dobre czy zle?Na podtawie czego-jakimi
      badaniami lekarze zdiagnozowali u Ciebie rms?Pytam dlatego,że od wielu lat mam
      tez problemy z potwornym bolem.Najpierw przez wiele lat mowiono mi że to rms
      teraz :mozliwe że to fibromialgia,a może jedno i drugie.U mnie jest trudny
      przypadek,bo przy tych bolach mam nezle wyniki.Ob 25 w normie,odczynnik
      Wallerego jest w normie tak wiec te wyniki nie potwierdzaja rms.A stawy i
      miesnie dalej bola nie do wytrzymania.Stawy opuchniete,wystepuje poranna
      sztywnosc,oslabienie,trudne oddychanie,roztrzesienie,nie jestem zdolna do
      niczego,tylko leze i wyje doslownie z bolu..Nikt mi nie może pomoc a nawet
      dokonac wlasciwej diagozy.Chcialabym wiedziec jakie powinnam przejsc
      badania,żeby wlasciwie to zdiagnozować i leczyc.Ty masz szczescie że leczysz
      sie w Warszawie a ja miszkam niedaleko Wroclawia i nie wiem gdzie sie udac.U
      mnie sa to takie ataki ktore wystepuja z rozna czestotliwoscia i sama nie wiem
      z czym to jest zwiazane.Ostatnio lecze sie lekami przeciwdepresyjnymi i jest
      troszke lepiej,może to ma cos wspolnego z nerwami?Przykro stwierdzic ale
      lekarze naprawde niewiele wiedza na ten temat w takich malych
      miejscowoasciach.Może w Warszawie jest inaczej.Prosze Cie bardzo napisz o
      swoich doswiadczeniach w leczeniu tej okropnej choroby bo mysle że bol taki
      nie oznacza zdrowia.Napisz tez czy mozesz pracowac przy takich dolegliwosciach?
      Pozdrawiam.
      • Gość: Mariusz Re: Reumatoidalne zapalenie stawów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 09:50
        Sprawa jest prosta. Jeśli dolegliwości utrzymują się od lat to rtg rąk i stóp
        pozwoli wykluczyć lub potwierdzić rzs. Jeśli to rzs to po upływie lat muszą
        być zmiany w rtg jeśli ich nie ma, to praktycznie można wykluczyć chorobę,
        zwłaszcza, że nie jesteś leczona lekmi modyfikującymi przebieg choroby, OB w
        normie, odchyn Waalera Rosego ujemny. Fibromialgia jest trudnym do leczenia
        schorzeniem, a leki p/depresyjne stanowia jego podstawę. Oczywiście wizyta u
        reumatologa konieczna (a może warto wydać troche pieniędzy, we Wrocławiu jest
        klinika reumatologii, więc prywatnie lub państwowo znajdziesz dobrego
        reumatologa). Pozdrawiam.
        • Gość: jola Re: Reumatoidalne zapalenie stawów IP: 154.11.98.* 25.11.03, 10:03
          Czy obrzeki stawow zawsze towarzysza w RZS?
          • Gość: Mariusz Re: Reumatoidalne zapalenie stawów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 10:05
            Jeśli choroba nie jest leczona to z reguły tak ale są także inne liczne
            przyczyny obrzęków stawów. W rzs obrzęki utrzymują się przez wiele tygodni.
            Pozdrawiam.
            • Gość: jola. Re: Reumatoidalne zapalenie stawów IP: 154.11.98.* 25.11.03, 10:25
              Dziekuje za odpowiedz,ale mam jeszcze jedno pytanie dotyczace
              tej zagadkowej choroby.Cierpie na bole stawow od roku,bol nasila sie
              nawet przy lekkim wysilku fizycznym, zbyt dlugie stanie,chodzenie,
              noszenie nawet niezbyt ciezkich rzeczy powoduje bardzo silny bol
              w stawach i ogolne oslabienie.Czasami boli mnie nawet tyl czaszki,
              bol jest tak intensywny, ze musze usiasc.Badania krwi nie wykazaly
              zadnych sensacyjnych zmian w moim organizmie.Bylam osoba bardzo aktywna
              fizycznie,teraz moj jedyny trening to wizyty od jednego gabinetu
              lekarskiego do drugiego.Nikt nie daje mi konkretnej odpowiedzi,
              co mi dolega.Pozdrawiam i dziekuje za uwage.
              • Gość: Ewa Re:do Joli: Reumatoidalne zapalenie stawów IP: 80.51.250.* 25.11.03, 12:40
                Jaka chorobe lekarze u Ciebie stwierdzili.Gdzie Cie boli,bo mnie nie boli
                tylko np. w jednym kolanie,ale wszystko stawy rak,nog,kolan,stop poprostu
                wszystko,jestem wtedy tak slaba ż ebol mnie obezwladnia.Jakie masz wyniki bo
                widze że tez podobnie jak ja niezle.Tez uwazam ze jest to zagadkowa choroba i
                chcialabym,żeby mi ktos to wlasciwie zdiagnozowal.Niewiele lekarze na ten
                temat wiedza,przynajmnie w mniejszych miejscowosciach.Napisz o swoich
                doswiadczeniach moze to cos podobnego.A czy zauwazylas co może powodowac te
                bole np.moze stres-czy wtedy nie czujesz sie gorzej?Pozdrawiam
                • Gość: beata Re:do Joli: Reumatoidalne zapalenie stawów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.11.03, 22:08
                • Gość: beata Re:do Joli: Reumatoidalne zapalenie stawów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.11.03, 22:12
                  POLECAM PROFESORA sZECHWLINSKIEGO W SZPITALU KOLEJOWYM PRZYJMUJE PRYWATNIE WE
                  wtroki warto do niego isc to naprawde madry rozsadny!!!!!!! lekarz.
                  ja bylam w podobnej sytacji od lat nie potrafili ostatecznie postawic diagnozy
                  reumatyzm nie etc..w koncu trafilam do profesora ..on postawil
                  diagnoze ..ustalil leczenie..
                  wyniki mam podobne
                  tez zauwazylam ze stres nasila objawy
                  • Gość: Jola Re:do Joli: Reumatoidalne zapalenie stawów IP: 154.11.108.* 26.11.03, 02:59
                    Stres jest takze przyczyna moich dolegliwosci,ale po minimalnym wysilku
                    fizycznym czuje sie najgorzej.Czasami po zrobieniu sniadania musze
                    usiasc,poniewaz czuje sie bardzo zmeczona.Pare miesiecy temu od sniadania
                    zaczynal sie dopiero moj dzien- teraz po sniadaniu musze odpoczywac.Po
                    podniesieniu niezbyt ciezkiej rzeczy boli,czerwienieje i swedzi mnie
                    dlon.Czekam na wizyte u reumatologa i moze w koncu on postawi trafna
                    diagnoze.Pozdr.
                  • kigo Re:do Joli: Reumatoidalne zapalenie stawów 26.11.03, 12:56
                    Gwoli ścisłości - profesor nazywa się Szechiński... Pzdr! :-)
                  • Gość: Ewa Re:do Beaty: Reumatoidalne zapalenie stawów IP: 80.51.250.* 03.12.03, 13:39
                    Dziekuje Ci za skierowanie do prof.Bylam juz i teraz oczekuje na miejsce w
                    szpitalu,kilka dni na wykonanie badan.Napisz prosze jaka Ty mialas diagnoze bo
                    mi prof. stwierdzil definitywna fibromialgie.Czy nie wiesz na czym polega
                    leczenie i czy dlugo trzeba byc w szpitalu,czy sie dojezdza,bo nie jestem z
                    Wroclawia.Bardzo cierpie z bolu.Mma nadziejeże tu mi pomoga chociaz triszke bo
                    pewnie to jest nieuleczalne.Podobno fibromialgia to tez jakas odmiana chorob
                    reumatycznych.Pozdrawiam
                    • bartekg2 Re:doEWY!!!!!!!!!!! Reumatoidalne zapalenie stawów 07.01.04, 22:09
                      witaj jezli chcesz to prosze napsiz do mnie na w/w adres
                      ciesze sie ze bylas napewno bedziesz w dobrych rekach..
                      czekam na @
                      pozdrawiam cie cieplo.
                    • bartekg2 Re:do Beaty: Reumatoidalne zapalenie stawów 07.01.04, 22:13
                      kochana bedziessz musiala troche polezec badania zrobia tobie na miejscu
      • Gość: LDopa Re: Reumatoidalne zapalenie stawów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.03, 17:10
        Do Ewy : Pełny efekt leków które przyjmujesz będzie po ok. miesiącu, musisz
        więc trochę poczekać. Ponadto, jako że leki przeciwdepresyjne są w fibromialgii
        najskuteczniejsze warto by pod kontrolą lekarza zwiększać dawkę (przy zbyt
        małym efekcie leczeniczym) aż po optimum efekt/ objawy uboczne.
    • Gość: Robert Re: Reumatoidalne zapalenie stawów IP: *.dip.t-dialin.net 07.01.04, 01:02
      Witam

Ja nie mam rzs ale moja mama ma.
      Wiem ze jest juz jej troszke lepiej bo kiedys brala codziennie tabletki przeciw
      bólowe a teraz nie musi brac.

Nie jestem pewny co dokladnie bylo powodem tej poprawy poniewaz staralem sie
      mamie pomagac w rozny sposob.
      Zal mi bylo ogladac ze mama bierze coraz to mocniejsze lekarstwa a choroba
      staje sie coraz bardziej ostra.

Zalecilem jej pylek kwiatowy 4 lyzeczki rano i 4 wieczorem
      witamine C naturalna ACEROLA
      przez jakis czas podawalem jej wode z koloidalnym srebrem
      kupilem rowniez nowej generacji jonizatore
      www.jonizator.pl/index.php
      mysle ze ten jonizator dzialajacy na innych zasadach naprawde pomaga

nie wiem co pomoglo ale mama nadal bierze to co wymienilem i stosuje ten
      jonizator bo widzi ze czuje sie lepiej

Pozdrawiam wszystkich i zycze powrotu do zdrowia

Robert

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się