Dodaj do ulubionych

Scyntygrafia - interpretacja

11.04.13, 13:24
Wczoraj moja 3,5 letnia córka miała wykonywaną scyntygrafię dynamiczną nerek z cystografią pośrednią. Poniżej wynik.

Scyntygrafia:
Nerki prawidłowo położone, zbliżonej wielkości.
Obrysy dość równe, rozmieszczenie znacznika w górnych biegunach obu nerek nierównomierne.
Gromadzenie i wydalanie przez obie nerki jest sprawne, układ kielichowo - miedniczkowy i moczowód prawy są poszerzone.
W czasie mikcji stwierdzono niewielki wzrost gromadzenia znacznika pozostała w obu ukm po badaniu dynamicznym.
%ERPF n.lewa - 52 n. prawa -48

Wnioski:
Obustronne zmiany pozapalne.
Obustronne odpływy wsteczne p-m-n.
Poza tym wydzielanie i wydalanie znacznika przez obie nerki jest dobre.

Dodam, że badanie scyntygrafii sprzed ponad roku obarczone było wnioskiem: obraz nerek w granicach normy.

Od tego czasu córka przeszła kolejne epizody zum i odmiedniczkowe zapalenie nerek. Wykonana cystografia wykazała obustronne odpływy czynne i bierne IV stopnia. Następnie badanie urodynamiczne wykazało brak korelacji zwieracz - wypieracz.

Córka od pół roku przyjmuje furaginę i cardurę w dawce odpowiedniej do wagi. Od tego czasu zum nie wystąpił, córka też nie sygnalizuje innych dolegliwości bólowych. Nie występuje u nas problem moczenia, choć epizody bywają zwłaszcza nocą. Poza tym bilanse płynów wykazały za dużą pojemność pęcherza, opóźnione czucie parcia i duże ciśnienie podczas mikcji.

Obecnie czekamy na ponowną urodynamikę w maju i wizytę kontrolną u urologa dziecięcego i nefrologa.

Forumowiczów proszę o interpretację wykonanej scyntygrafii. Jeżeli ktoś ma wiedzę w tym temacie to bardzo proszę o opinie i wskazówki co do dalszego leczenia córki. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • annabee Re: Scyntygrafia - interpretacja 11.04.13, 15:10
      Błąd w opisie scyntygrafii. Podaję prawidłowy opis:

Nerki prawidłowo położone, zbliżonej wielkości.
      Obrysy dość równe, rozmieszczenie znacznika w górnych biegunach obu nerek nierównomierne.
      Gromadzenie i wydalanie przez obie nerki jest sprawne, układ kielichowo - miedniczkowy i moczowód prawy są poszerzone.
      W czasie mikcji stwierdzono niewielki wzrost gromadzenia znacznika w rzucie obu nerek, ocenę utrudnia utrzymująca się aktywność znacznika pozostała w obu ukm po badaniu dynamicznym.
      %ERPF n.lewa - 52 n. prawa -48

Wnioski:
      Obustronne zmiany pozapalne.
      Obustronne odpływy wsteczne p-m-n.
      Poza tym wydzielanie i wydalanie znacznika przez obie nerki jest dobre.

Bardzo proszę o interpretację.
    • natusia3l Re: Scyntygrafia - interpretacja 09.05.13, 23:37
      annabee napisała:

> Wczoraj moja 3,5 letnia córka miała wykonywaną scyntygrafię dynamiczną nerek z
      > cystografią pośrednią. Poniżej wynik.

witam i jak córcia ,ja od dzis wiem ze moja 3 letnia córcia ma obustronne IV/V stopien tez bedziemy miec te badanie,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka