Dodaj do ulubionych

2 dzieci z poszerzonym ukm

25.04.13, 22:57
Witam. Mam synka 3 letniego, który ma poszerzony ukm. Na szczęście nic się u niego nie dzieje,bbadania wszystkie ok, zakażeń nie ma (miał w okresie noworodków i teraz po 3 latach krwinkomocz). Niedługo urodze drugiego synka i u niego też prawdopodobnie będzie poszerzenie ukm tyle, że obustronnie. Martwię się trochę, że może to być poważniejszy przypadek, bo o poszerzeniu dowiedziałam się już w 18tyg ciąży (u pierwszego w 35tyg). Czy u was też są wady u kolejnych dzieci?
Jakie badania powinien mieć zrobione synek w szpitalu po urodzeniu? Pierwszego trochę olali w szpitalu i całą diagnostykę układy moczowego miał dopiero jak miał dopiero2,5 roku.
Obserwuj wątek
    • hope164 Re: 2 dzieci z poszerzonym ukm 26.04.13, 12:30
      USG, cystografia w celu wykluczenia refluksu. Później w zależności od wyniku cystografii lekarz może zdecydować się na cystoskopię, renoscyntygrafię itp.

Najważniejsze to dobry specjalista.
      Nie wiem skąd jesteś ale kilku mogę polecić. Mojego synka prowadzi profesor Jankowski z Poznania - moim zdaniem najlepszy specjalista w Polsce.
      W Warszawie:
      - dr Gastoł rewelacyjny lekarz i przede wszystkim ma cudowne podejście do pacjenta i rodziców. Pracuje w CZD a prywatnie przyjmuje w Nukleomedzie
      - dr. J. Czyż

Dziekanów Leśny pod Warszawą:
      - dr Gruchalski, prywatnie przyjmuje w Warszawie
      • inakaro Re: 2 dzieci z poszerzonym ukm 27.04.13, 16:08
        Dzięki. Ja jestem ze szczecina, póki co lekarze zapewniają mnie że ze starszym nic poważnego się nie dzieje, więc nie szukam też specjalnie lepszych lekarzy. U starszego scyntygrafia i cystografia wyszły ok. Bardziej teraz zastanawiam się jakich badań powinnam oczekiwać przy drugim dziecku.
        • renatamalinows Re: 2 dzieci z poszerzonym ukm 21.06.13, 11:16
          U mojego syna poszerzenie wykryto w 21tyg. ciąży. Jestem z Koszalina ale wszystkie badania miałam na początku w Szczecinie, poszerzenie cały czas się powiększało i skierowali nas do Polic. Tam też kazali mi rodzić (do dziś nie wiem po co). W 4 dobie po porodzie zrobili usg i chcieli nas przenieś na Wojciecha. Nie będę opisywała szczegółowo naszej historii gdyż każda jest inna. Na pewno powinni drugiemu dziecku kilka dni po urodzeniu zrobić usg i badanie moczu. Wszystko zależy jakie poszerzenie będzie. Mój syn miał operację jak miał 4 miesiące a poszerzenie doszło do 30.
      • madziulec Re: 2 dzieci z poszerzonym ukm 04.05.13, 14:01
        Do dr Gastoła trafilismy raz i NIGDY więcej.
        Przy pogarszającym sie refluksie stwierdził, że czekać. Przy czym co miesiąc były co najmniej 2 zum-y.
        On twierdził, że trzeba czekać, Miś miał wówczas juz 3 lata.
        No czekałabym.... Dzięki...
    • yantichy Re: 2 dzieci z poszerzonym ukm 19.06.13, 14:27
      Miałam tak samo. Aliści przy drugiej ciąży robiłam usg na lepszym sprzęcie, więc może stąd wcześniejsze wykrycie. Nie nakręcałabym się z góry na robienie szeregu specjalistycznych badań tylko pogadałabym z nefrologiem Twojego starszego synka, jakie ma być dalsze postępowanie.

U nas poszerzenie nie było na alarmującym poziomie. Dostałam od lekarza ("państwowego") numer komórki i przykazanie, żeby zadzwonić jak urodzę.

W szpitalu zrobiono usg nerek. W naszym przypadku wystarczyło robienie comiesięcznego badania moczu i usg kontrolne raz w roku. Ale jak wiadomo -różne są przypadki. Ze starszym mieliśmy więcej przebojów; u młodszej wszystko się wyrównało.
    • inakaro Re: 2 dzieci z poszerzonym ukm 21.06.13, 23:58
      urodzilam 2 tyg temu. Na szczescie drugi synek nie ma poszerzenia ukmow. W szpitalu zrobili mu usg, ktore wyszlo prawidlowo. Juz pod koniec ciazy poszerzenia zaczely sie zmniejszac. Moze dla pewnosci zrobie jeszcze usg za miesiac, ale wyglada na to ze raczej jest ok.
      • renatamalinows Re: 2 dzieci z poszerzonym ukm 24.06.13, 19:13
        Gratuluję! Zrób usg dla pewności, u mojego syna po dwóch tygodniach od porodu nie było za to po dwóch miesiącach było dużo większe niż w ciąży sad
        • inakaro Re: 2 dzieci z poszerzonym ukm 29.06.13, 18:13
          Dobrze ze piszesz, w takim razie zrobie na pewno.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka