Dodaj do ulubionych

Antybiotyk (Keflex) jako profilaktyka ZUM?

12.09.14, 22:50
Moja córka ma 8 miesięcy. Urodziła się z lewostronnym wodonerczem i prawie pół roku temu przeszła plastykę połączenia moczowodowo-miedniczkowego. Niedawna (sprzed miesiąca) scyntygrafia wykazała, że nerka zwiększyła funkcję życiową i że nie ma już żadnej przeszkody w odpływie moczu. Wyniki cystografii też wyszły bardzo dobrze, bo nie uwidoczniono żadnych odpływów. Niestety córkę od jakiegoś czasu nękają ZUMy (były już trzy w przeciągu trzech ostatnich miesięcy). Córka jest stale na furaginie (1/4 +1/2 tabletki) (oprócz tego probiotyki i wit. C), ale nefrolog stwierdziła, że furagin przestał już działać i przepisała małej Keflex do "przewlekłego" stosowania jako profilaktykę ZUM. Wizyta była wczoraj, ale nie podałam jej na razie tego antybiotyku, bo boję się wszelkich powikłań. Czy mam szukać innego naprawdę dobrego nefrologa? Czy ktokolwiek przyjmował/podawał dziecku antybiotyk jako profilaktykę przed ZUM? Jaka jest bezpieczna profilaktyczna dawka furaginy dla takiego dziecka (10kg), którą mogę podać bez konsultacji z lekarzem przed wizytą u innego nefrologa? Już z jednym jestem umówiona na czwartek. A jak nie furagin to co innego oprócz antybiotyku?
Obserwuj wątek
    • guderianka Re: Antybiotyk (Keflex) jako profilaktyka ZUM? 20.09.14, 08:37
      Nie słyszałam o takiej profilaktyce ZUM
      Na jakiej podstawie nefrolog stwierdziła, że furagin przestał działać ?
      Moja córka przyjmuje furagin od 10 lat, początkowo 1tab na noc teraz 2x na noc.
      Czasami, gdy wychodzą niefajne wyniki moczu czasowo ma zmieniany na Urotrim, potem znowu wraca do Furaginum

Dobrze, że nie podałas antybiotyku- antybiotyk ma działanie celowe a nie profilaktyczne. By tak zadziałał musi być dobrany wg antybiogramu, by zadziałać na bakterię, która jest na niego wrażliwa. To tak na logikę. Ale może nefrolog, u której byłaś ma inne podstawy by przepisywać takie leczenie ? Dla mnie to dziwne.
      • dziartom guderianka 28.09.14, 22:54
        Dziękuję za odpowiedź. Antybiotyku nie podałam i nie mam zamiaru. Skonsultowałam się u innej nefrolog i ta zaleciła nie tylko nie podawanie antybiotyku, ale jeszcze całkowite odstawienie furaginy. Powiedziała, że moja córka nie ma żadnej wady, która predysponowała ją do ZUM. Trochę się tego bałam, ale odstawiłam tydzień temu. W tym samym czasie zaczęłam podawać małej syrop żurawinowy, a ja przyjmować sok z cytryny, miodem i czosnkiem. I po 5 dniach córka miała idealne wyniki analizy moczu. Takich jeszcze nigdy nie miała bez antybiotyku smile Mam nadzieję, że to początek końca naszych problemów.
        • guderianka Re: guderianka 14.10.14, 20:19
          bardzo się cieszę smile
          • lunasalvaje Re: guderianka 17.10.14, 08:20
            My byliśmy na furaginie, ale i tak nawracały ZUM-y. Teraz jesteśmy na bactrimie. Nefrolog powiedział, że jeżeli będą znowu nawroty to przejdziemy właśnie na taką profilaktykę - antybiotyk w dawce profilaktycznej. Są dzieci, które mają refluksy a nie mają ZUM, są takie jak mój gdzie niby wada UM (zastawka cewki) jest usunięta, a ZUM-y w kółko.
            • dziartom lunasalvaje 21.10.14, 21:56
              lunasalvaje

dzięki za odpowiedź. Mam kilka pytań. Czy Twoje dziecko ma te ZUMy objawowe (z gorączką) czy bezobjawowe. Pytam się, bo na tej ostatniej konsultacji nefrolog powiedziała, że jeśli zakażeniu towarzyszy gorączka oznacza to, że infekcja jest w górnej części dróg moczowych i wówczas dochodzi zawsze w jakimś tam stopniu do uszkodzenia nerek. Jeśli nie ma gorączki to infekcja dotyczy dolnej części, pęcherza, i tu nie należy się obawiać uszkodzenia nerek. Mojej córce znów pojawiły się uporczywe infekcje (leukocyturia, liczne bakterie), ale jak dotąd nigdy nie miała gorączki. Z tego powodu też zdecydowaliśmy się na odstawienie furaginy. Jak długo jesteście na tym antybiotyku? ZUMy nie nawracają? Ja zauważyłam, że gdy córka była przewlekle na furaginie to przestała ona działać. Teraz, gdy furagina jest podawana tylko w czasie infekcji to działa i niepotrzebne są antybiotyki. Jak synek znosi tę antybiotykoterapię? Co lekarze mówią o tych nawracających ZUMach? SKąd one? Gdzie, w jakim mieście się leczycie?
              • lunasalvaje Re: lunasalvaje 27.10.14, 12:40
                Zumy całkowicie bezobjawowe. Dopiero wyniki kontrolne dają ich obraz. Jesteśmy na bactrimie od 3 tygodni, od kąd wyszliśmy ze szpitala po leczonym Zumie. W zeszłym tygodniu robiłam badanie ogólne moczu - wyszło ok. Bactrim to nie antybiotyk tylko chemioterapeutyk tak jak furagina. Dopiero jak ten bactrim by nie dawał rady tak jak furagina przestała działać to grozi nam antybiotyk jako profilaktyka. Nasze ostatnie Zumy są przez cystoskopie i bakterie poszpitalną pseudomonas. Lekarze mówią... hmmm każdy mówi co innego. Jeden, że to wina właśnie interwencji hirurgicznych, drugi np. ten który interwencje robił się wypiera, że to nie możliwe. Że przyczyna jest w osłabionym i rozciągniętym pęcherzu, więc proponuje kolejną cystoskopię żeby to sprawdzić. Sama jestem głupia.
                • lunasalvaje Re: lunasalvaje 27.10.14, 12:42
                  Leczymy się w Szczecinie.
                  • lunasalvaje Re: lunasalvaje 27.10.14, 12:43
                    Nerki nie są w złym stanie, więc może faktycznie ten Twój nefrolog wie co mówi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka