Dodaj do ulubionych

a jeśli to reflux to co dalej?

02.02.05, 13:16
Cześć Dziewczyny,
dzieki wam wczoraj byliśmy u Rutki (podoba mi się - b. konkretny choc trochę
surowy w pierwszym kontakcie). Nie waha się w swoich ocenach, to jest ważne.
Nie jest też formalistą. Zadziwił mnie wręcz szybkością działania -
natychmiast USG (poszerzona miedniczka lewa, widoczna prawa), opis, decyzja -
cystografia. Mocz do badania kazal przywieźć do siebie do szpitala, bo wynik
szybko i pewny. Fenomen! Gdzie jeszcze tacy są na tym świecie???

Był wściekły, że nikt wcześniej nie zalecił nam cystografii.
Oczywiście zalecił cystografię. Jesli wynik dzisiaj pobranego moczu (i
posiewu) będzie ok - to badanie będzie miało miejsce w przyszłym tygodniu,
tez w szpitalu.

A ponieważ wyobrażnię mam niezmierzona (już widze reflux stopnia max który
uszkodził Misiowi nerki oczywiście w stopniu również max - oszaleję z tym
moim czarnowidztwem) to prosiłabym Was dziewczyny o pomoc w znalezieniu odp
na moje watpliwosci:

1/ robić cystografię na Szaserów czy lepiej prywatnie? czy potrzebne
znieczulenie?
2/ jesli stwierdzą reflux (a myślę, ze stwierdzą, tylko pytanie jakiego
stopnia, tak?) to co dalej? czy będą konieczne dalsze badania (pod kątem
stwierdzenia np. jaka jest jego przyczyna?) czy sama cystografia wystarczy
tj. reflux jest bo jest bez dociekania przyczyny - czy tej przyczyny zawsze
się szuka? Tego nie wiem i nie wyczytałam na naszej stronie ....

Pozdrawiam

Magda z Mikolajkiem

PS. Musimy pozamieszczać gdzieś zdjęcia naszych Maluszków.
Obserwuj wątek
    • madziulaw i jeszcze jedno 02.02.05, 13:20
      reflux jest wadą wrodzona czy też wykształca się w trakcie? Na skutek czego
      może powstać? U dorosłego również?
      • madziulec Re: i jeszcze jedno 02.02.05, 13:43
        Refluks jest zazwyczaj wrodzony, ale moze sie wyksztalcic przez ZUM - z tego co
        wiem...
        U doroslego chyba nie, ale to moze odpowie Boglas... Bo nie jestem pewna...
        • madziulaw Re: i jeszcze jedno 02.02.05, 14:06
          Pytam się o doroslych, bo mój mąż ma dziwne problemy z siusianiem od czasu do
          czasu (trudności z oddaniem moczu). Może Miszka to po nim odziedziczył.
          Oczywiście zwiedził kilku urologów, przyczyny bezpośrednie - prostata,
          bakteryjne zapalenia - wykluczono. Musimy się spytac Guru (tj.Rutki) co o tym
          sądzi.
          Ot co...

• boglas1 Re: i jeszcze jedno 02.02.05, 20:11
          madziulec napisała:

> Refluks jest zazwyczaj wrodzony, ale moze sie wyksztalcic przez ZUM - z tego co
          >
          > wiem...
          > U doroslego chyba nie, ale to moze odpowie Boglas... Bo nie jestem pewna...

Refluks jest albo PIERWOTNY - większość , wynikający ze zbyt krótkiego " niedojrzłego " odcinka śródpęcherzowego moczowodu ( może ustąpić samoistnie ale nie musi , albo wtórny - gdy istnieje przeszkoda np. zastawka cewki tylnej albo np. pęcherz neurogenny ( bez usunięcia przeszkody nie ustąpi samoistnie ) U dorosłego ( rzadko ) też może istnieć refluks z tych samych przyczyn - w przebiegu wieloletniego przebiegu nerka jest stopniowo niszczona = nefropatia refluksowa ( oczywiście ważny jest stopień refluksu - jest ich 5 )
          • madziulaw do boglasa 02.02.05, 22:25
            dzięki boglasie za info. Mam jeszcze jedno pytanie. Te (powyżej przez Ciebie
            opisane) przyczyny refluxu w jaki sposób, tj poprzez jakie badania
            • boglas1 Re: do boglasa 03.02.05, 19:17
              Metody badań jak zawsze te same i w forum opisywane : 1. USG 2. CUM 3. Cystoskopia 4. Urodynamika ( p-kt 3 i 4 ) gdy są wskazania tj. p-kt 1 , a potem 2 nie wyjaśniają wszystkiego smile
          • madziulaw boglas - the second question 02.02.05, 22:29
            czyli mam rozumiec, że zum nie jest przyczyną refluxu lecz jednym z jego objawów????

Saluti
    • madziulec Re: a jeśli to reflux to co dalej? 02.02.05, 13:42
      Hej, w jasnowidza sie nie baw wink Po pierwsze wrozka nie jestes. Trafilas w
      rece lekarza / lekarzy, ktorzy w koncu chyba sie znaja na swojej robocie.
      Musimy w kazdym razie tak ufac wink))
      Teraz nalezy zalozyc, ze badanie moczu bedzie ok, a wiec nie widze koneicznosci
      robienia badania cystograficznego gdzies inadziej - bo i po co? Szczegolnie,
      ze: trafilas do lekarza, ktory zobaczyl juz dziecko, zrobil USG, zna juz
      histrorie horoby i nie bedzie to dziecko z ulicy. Wiec mysle, ze lepiej zrobic
      badanie tam.
      Co do stwierdzenia refluksu: jesli bedzie wysokiego stopnia to potem zalezy w
      jakim wieku jest dziecko. Jesli bardzo wysoki stopien a dziecko ponad rok to
      operacja. Nie, nie mart sie, nie kroja wink Jest to robione endoskopowo
      (poczytaj na stronie wink Ja w kazdym razie jestem do tego cholernie pozytywnie
      nastawiona. Jesli wysoki stopien i dziecko ponizej roku - czekanie az ukonczy
      rok - wtedy cystografia kontrolna i patrza co dalej. Moze sie cofnac troszke i
      wtedy znow sie czeka.
      Moze tez byc taka sytuacja ze jest niski stopien. Wtedy zazwyczaj jest leczenie
      zachowawcze. Czyli nei dopuszcza sie do kolejnych zakazen i juz.
      Przyczyny nie zawsze sie znajduje - czasem po prostu nie jest tak bardzo
      oczywista - czasem jest typu niewlasciwa budowa moczowodow itp.
      • madziulaw Re: a jeśli to reflux to co dalej? 02.02.05, 14:03
        Rutce ufam, po prostu, od pierwszego rzutu oka, bez dwóch zdań.

Cystografie chciałabym robić u niego, ale podobno nie znieczulają, a czasmi
        podobno warto. Generalnie jednak stawiam na Szaserów. Spróbujemy...i zobaczymy
        jakie będa rezultaty. Wiem, ze masz rację.

Gwoli wyjasnień - Mikołaj ma 15 miesięcy, pierwsze i jedyne ZUM miał w wieku
        3,5 m-ca.

Obczytałam się we wszystkich informacjach, jakie zamieściłaś, o wszystkich
        badaniach i stąd te moje pytania a propos poszukiwania przyczyny refluxu --
        • madziulec Re: a jeśli to reflux to co dalej? 02.02.05, 14:24
          Przyczyny refluksu sa rozne. MOga byc po prostu w budowie ukladu moczowego -
          czyli tak jak napisalam na przyklad niewlasciwie wychodzacy moczowod z pecherza
          moczowego.
          jest tego jeszcze roche, ale..
          Moja doba sie ostatnio skrocila wydatnie ;-((
          Narazie pracuje nad innym wygladem strony...
        • anakon Re: a jeśli to reflux to co dalej? 03.02.05, 08:33
          poczytaj post gdzies ponizej o mojej cystografii na Szaserow, w sumie nie mam
          nic do zarzucenia, znieczulen sie nie stosuje, a jak dla nas najbardziej
          traumatyczne okazalo sie siusianie po wyjeciu cewnika, po prostu blokada i juz
          i niestety mimo wielu pomyslow, ktore zazwyczaj sie personelowi sprawdzaja u
          nas sie nie sprawdzily...i badanie w sumie opisano, mam nadzieje ze
          wystarczajace byly te wyniki, ale jednak nie takie jak powinny...tak, ze bardzo
          duzo zalezy od dziecka(a moja Ola jest bardzo otwarta i odwazna w sumie, a tak
          sie zablokowala...)
    • madziulaw Anakon 03.02.05, 08:57
      czytałam Twój opis (nawet ze dwa razy i jeszcze jakiejś dziewczyny, u której
      dziecka nie mogli załozyć cewnika ---tu to już było strasznie) i dlatego
      pojawiło się moje pytanie o znieczulenie. Ale do licha, miejscowe to chyba mogą
      zrobić przy cewnikowaniu. W każdym bądź razie spytam się - poprosze o to.
      Ola musiała się bardzo wystraszyć, z Mikołajem tez nie będzie łatwo, wiem
      dobrze. Po prostu boi się i już, chociazby panicznie -
      • anakon Re: Anakon 04.02.05, 09:00
        wiesz wydaje mi sie, ze samo cewnikowanie nie boli, gorzej boil po wyjeciu
        cewnika, wiec ja bym sie skupila na podaniu dziecku jakiegos srodka
        przeciwbolowego ogolnego, jakiegos nurofenu czy cos w tym stylu, kwestia dawki
        i uzgodnienia tego, ja jakos nie uzgodnilam i troche sie obawialam, ze moge
        popsuc sprawe, ale trzeba bylo podac jednak jakis lek ogolny...po cystografii i
        tak czesto daje sie leki przeciwbolowe na 1szy dzien. I tego bym sie trzymala.
        • madziulaw Anakon - Boglas - DZIĘKI ZA OPINIE!!!!! 04.02.05, 09:12
    • madziulaw MADZIULCOWI TEŻ!!!!!!!!!!!!!!!!OCZYWISCIE 04.02.05, 09:17

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka