21.09.05, 10:13
Cześć dziewczyny,
mój synek ma 2latka i 4 miesiące, obustronny reflux II stopnia i zero
apetytu, wręcz odmawia jedzenia. Waży niecałe 12 kilogramów. Próbowałam
różnych syropków na apetyt, były próby przegłodzenia, zmuszania do jedzenia,
łagodne i bardziej ostre perswazje. Teraz już nie mam pomysłu i siły. Może
ktoś będzie wiedział, co można jeszcze zrobić?
Obserwuj wątek
    • dorkapoz Re: co robic? 21.09.05, 10:28
      ja też mam małe problemy z moją córcią, ale karmię ją po prostu zabawiając,
      chociaż to podobno wcale nie jest dobre, puszczam jej bajki, albo czytam
      książeczki albo bawię się z nią (moja Ala ma 2 lata i 7 miesięcy) poza tym daję
      jej to co ona chce. bardzo lubi owoce, daję jej często przed głównym posiłkiem -
      zaostrzają apetyt tak samo jak ogórek kiszony i kapusta kiszona- dodawana
      prawie do każdego obiadu.
      Poza tym obiad je zawsze po spaniu popołudniowym ,żeby miała dobry humor.

tak naprawdę rozumiem cię co to znaczy niejedzące dziecko. Koszmar. zazdroszczę
      mamom dzieci, które wszystko jedzą. Ja to już czasami nie mam siły wymyślać
      czegoś nowego a chętnie bym to robiła.
    • grazka8 Re: co robic? 21.09.05, 10:40
      Kiedyś Madziulec podpowiedziała,żeby podawać dzieciom makaron z sosami
      pomidorowymi,u nas pomogła Amelka jadła do operacji i nawet dość przytyła.Ja
      proponuje Wam zrobić to samo postawić dziecku na jego stoliczku ,pyszny
      makaronik (są teraz takie ładne kształy nawet zwierzątka) i nie karmić malucha
      niech wiosłuje sam ile zje tyle zje,a zobaczycie ,że apetyt sam przyjdzie.Nie
      przejmujcie się tym ,że już makaron jest zimny,dzieci równiez uwielbiają
      pierogi,bo podawanie dziecku posiłku na siłe tylko je zniechęci ,nie mówię ,że
      sa naprawde Tadki nie jadki ,to nawet jak staniecie na głowie nic nie
      da.Smacznego.
      • wrobelek71 Re: co robic? 21.09.05, 12:00
        To mój maluch to jest własnie "Tadek niejadek" sad.
        Próbowałam i kiszonej kapusty i ogórka, ale nie chce. Makaron owszem, może
        kilka niteczek lub świderków, ale tylko i wyłącznie suchy. Nie je owoców (ino
        trochę bananka i jabłka, ewentualnie gruszkę). Nie chce ani jajka ani mięsa,
        nawet szynkę bojkotuje, o nabiale nie wspomnę. Miksuję mu gęste zupki z mięsem,
        warzywami i kaszami, i próbuję wciskać, ale doszło do tego, że ma odruchy
        wymiotne. Pomidory odpadają, gdyż jest uczulony. Naprawdę nie wiem, co mam
        robić, a lekarze nie mają pomysłu.
        • dorkapoz Re: co robic? 21.09.05, 12:05
          a mleko czy pije mleko, może przez butelkę?. Napisz jakiś przykładowy jadłospis
          z któregoś dnia????
          • grazka8 Re: co robic? 21.09.05, 12:19
            Amelka wypija litr mleka dziennie zwykłe mleko z kartonu podgrzewam dosypuję
            kleiku ryżowego i wcina,a co do makaronu dla nas robiłam spagetti a jej
            ugotowałam makaron w kaczorki polałam samym sosem ,zjadała najpiwrw kilka
            kaczorków,razem z lalką i z dnia na dzień było coraz lepiej ,potem zajadała się
            pierogami ruskimi posypywałam je odrobiną vegety i zjadała ,owoców nie je
            wcale ,ale co śmieszne uwielbia Kubusie.Rosół także tylko ,że fura makaronu
            zalana nie wielką ilością wywaru,dobrze też robi towarzystwo innego
            dziecka ,pożycz od sąsiada smile i wtedy jedzonko na wyścigi ,kto pierwszy.Można
            także kupić gotowe sosy z knorra ,śmietankowo grzybowe ,pycha .Teraz
            przypuszczam ,że ten brak apetytu to po operacji,ale zrobiłam wczoraj jej
            makaron z sosem z rolad (został nam z niedzieli)robię wiecej sosu przelewam do
            słioczka i tak może stać kilka dni w lodówce ,do małych słoiczków wlewam
            zagotowuje,i zjadła dość sporo.
    • dorkapoz Re: co robic? 21.09.05, 12:29
      piszcie dziewczyny piszcie co jedzą wasze dzieci, bo co wiele głów to nie jedna
      i zawsze można jakiś pomysł powielić. To bardzo pomocne. Grażka zazdroszczę ci
      że Twoja Amelka wypija tyle mleka. Moja ALa to najwyżej 1 mały kubeczek. ale
      bardzo lubi kawę zbożową z mlekiem- pije przez słomkę (taka atrakcja) i macza
      sucharka. Wygląda to tak, że idziemy sobie do kuchni i robimy kawę - ja piję
      normalną, Ala zbożówkę (oczywiście wtedy gdy nie idę do pracy)
      • mami7 Re: co robic? 21.09.05, 12:59
        Co robić? Odpuścić, słowo daję wink Kiedys nastanie taki czas, że będzie chciał jeśc. Tez nie wierzyłam. Teraz Patryk ma 4 lata i jest ciagle głodny. Nie zmieniły się jednak jego przyzwyczajenia i jest niemiłosiernie wybredny, co zawsze doprowadzało mnie do pasji wink
        Moje dziecko uwielbia proste potrawy. Makaron solo najlepszy, ale pertkatujemy: najpierw trochę z warzywami, potem solo ile chce wink
        Kluski, placuszki itd. to spokojnie wszytskie niemal. Mozna robić mięsne warzywne, farsze nalesnikowe itd. Zapiekanki z makaronu.
        Ponadto suche kasze, czasami z oliwą, suchy chleb ewentualnie z masłem orzechowym (nie Nutellą!).

Podstawa u niejadka:
        -Nie okazywac jak bardzo Ci zależy żeby zjadł.
        -trzymać się pór posiłków, nie chce jeśc, nie dawać aż do nastepnego wink
        -dac dziecku spokój.
        -nie dawać słodyczy i zapychaczy, niestety wink

Pozdrawiam

• wrobelek71 Re: co robic? 21.09.05, 16:16
          Dzieki dziewczyny za odzew. Mały pije mleko NAN HA 2 dla dzieci od 4-ego
          miesiaca, bo... jest alergikiem niestety. Tego mleka dziennie wypija tylko 210
          ml.
          I śniadanie:
          mleko 210 ml (kaszek nie uznaje - próbowałam chyba już wszystkich smaków),
          kawałek suchego chleba, lub dwa malutkie trójkąciki wafla przełożonego miodem.

II śniadanie
          latem na spacerku zjadał 2/3 banana.

Przed spaniem
          prasowany chlebek ryżowy lub paluszki jak juz nic nie chce

Obiad
          gęsta zmiksowana zupka i ...wciskamy

Kolacka
          Danonek (a w nim zamaskowana furagina)
          czasem wypije jeszcze troche mleka

Generalnie mało również pije. To przykładowe menu.

Mami7, staram sie przestrzegać podstaw, ale masz racje czasem dam słodycze i
          zapychacze, bo mam wrażenie, że bez nich moje dziecię się zagłodzi smile
          • dorkapoz Re: co robic? 22.09.05, 09:44
            to dobrze że chociaż pije to mleko ono jednak trochę wypelnia mu żołądeczek.
            Mojej sąsiadki synek jest zdrowy a też w zasadzie nie chce nic jeść poza
            mlekiem z butelki tzn. nie je żadnych obiadków. Moja mała je za to częściej ale
            po trochu, np. obiadek w 2-3 ratach - jeden z opiekunką albo babcią, drugi jak
            przyjdę z pracy. Poza tym zauważyłam że chętniej je w towarzystwie innych
            dzieci- jak one też coś jedzą.

życzę ci dużo, dużo cierpliwości i powodzenia...
            • wrobelek71 Re: co robic? 22.09.05, 13:33
              Dzięki Dorka smile
              Właśnie myślimy nad drugim dzieckiem, może wówczas Wiktor z zazdrości zacznie
              jeść smile.
              Trochę jednak boję się, że kolejny maluszek też może mieć problemy z refluxem i
              jedzeniem.
              • dorkapoz Re: co robic? 22.09.05, 15:36
                nie ma co na zapas się martwić. ja cię podziwiam za samo myślenie o drugim
                dziecku. ja jeszcze nie dojrzałam do tego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka