dhr1 14.03.07, 13:16 Czy któreś z waszych dzieci miało cystografię w Górnosląskim Centrum Zdrowia Dziecka i Matki w Katowicach.Chciałabym zapytać o szczegóły. Jak było robione badanie, ile trwało iczy trzeba zostać z dzieckiem po badaniu w szpitalu Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edit.w Re: cystografia w GCZDIM 15.03.07, 07:21 niestety nie mogę odpowiedzieć Ci na to pytanie, ale jeśli Żywca to może podsunę Ci pomysł z Krakowem. Możesz wejść na stronę www.scanmed.pl tam znajdziesz nr telefonu do nich. Robią tam cystografię tylko nie wiem czy prywatnie czy można też na kasę. Mój mały miał tam ostrzykiwania w ramach umowy z kasą. Ja będę tam w poniedziałek, więc jeśli chcesz to mogę popytać (zresztą i tak popytam bo mnie to też interesuje) Pozdrawiam Edyta Odpowiedz Link
livia23 Re: cystografia w GCZDIM 15.03.07, 12:53 Mój synek miał tam cystografie, tyle, że kilka lat temu. Nie wspominamy tego najlepiej. Przyjęli nas na oddział, założyli mu cewnik i kazali zejść na dół do gabinetu gdzie był rentgen. Tam okazało się, że w międzyczasie poprosili kogos na badanie i kazali nam czekać. Czekaliśmy prawie dwie godziny, bo badania się przedłużały - z cewnikiem! Mały cały czas płakał, potem w końcu usnął. Badanie poszło szybko, potem był tylko problem z wyjęciem cewnika. Musieliśmy wrócic na oddział i czekać aż mały się wysiusia, bo było trudne, bo bardzo go bolało i wstrzymywał siusiu. Dostaliśmy tzw. przepustkę i wróciliśmy do domu. A po kilu dniach dostaliśmy wypis ze szpitala z opisem bad. A potem w domu przy siusiani mały przez kilka dni z bólu prawie chodził po ścianach. Podejrzewam, że po prostu za długo miał cewnik i to dało taki efekt. Odpowiedz Link
elka1112 Re: cystografia w GCZDIM 19.03.07, 08:24 dhr1 a leczysz dziecko w GCZDIM w Katowicach jeżeli tak to może jestes zorientowana do kogo warto sie udać? Ja jestem z dzieckiem tam zrejestrowana dopiero na lipiec i pewnie nie obędzie się bez cystografii, strasznie sie boje bo córka jest już duża i boję sie że psychicznie wysiądzie. Najlepiej jakby dali jej "głupiego jasia" Pozdrawiam Odpowiedz Link
dhr1 Re: cystografia w GCZDIM 19.03.07, 10:59 Witam Moja córeczka ma 16 miesięcy, leczymy sie w Bielsku-Białej u dok.Lecznar, bardzo dobra lekarka.Oliwia miała tylko raz bakterie ,ale p.L chce mieć pewność więc zleciła nam cystografię.Skierowanie mam do Bielska ale nie ma miejsca,więc wolę zapłacić za to badanie i mieć spokój.Też bardzo sie boję o córeczkę ona boi się lekarzy,ale tłumaczę sobie że to dla jej dobra. Odpowiedz Link
hugo_linka Re: cystografia w GCZDIM 19.03.07, 11:07 Nie martw się na zapas. Myśmy robili w GCZMiD cystografię niedawno. Córka ma 6,5 roku. Całość trwała niespełna 10 minut. Znieczulenie miejscowe naprawdę działa - nic nie bolało. A pielęgniarka była przesympatyczna. Odpowiedz Link
edit.w Re: cystografia w GCZDIM 19.03.07, 19:19 ja pytałam dziś w scanmedzie i wygląda to w ten sposób, że można tam zrobić tylko odpłatnie koszt wynosi 220zł +koszt kontrastu, najbliższy wolny termin 6 kwietnia. Kamil będzie miał kolejną cystografię w czerwcu i nasz pan doktor zaproponował nam żebyśmy przyjechali do niego do szpitala Żeromskiego w Krakowie (nie trzeba zostawać tam na noc tylko odrazu po badaniu wypuszczją do domu). I tak też zrobię. Zwłaszcza, że dziś pan doktor robił małemu usg i wyszło, że jedna nerka jest znacznie mniejsza od drugiej i bardzo się zdziwił, że do tej pory nikt tego nie zauważył. A Kamil miał 2 razy usg w szpitalu w Żywcu i co najbardziej mnie martwi raz robiła mu usg dr Lęcznar i też mówiła że wszystko w porządku. A niestety ja wierzę dzisiejszemu usg bo złe wyniki renoscyntygrafi to potwierdzają. A tak ufałam pani doktor. Nie wiem co o tym myśleć. Odpowiedz Link
elka1112 Re: cystografia w GCZDIM 20.03.07, 08:21 Ja dlatego boję sie i badań i lekarzy bo nie wiadomo jak się trafi.Moja córka ma prawie 10 lat i od 2 lat męczymy się z Układem moczowym , kalibracja pomogła tylko trochę bo były momenty że wogóle nie mogła sie wysikać a teraz pozostało jej ciągłe parcie na mocz, USg i kontrast nerek prawidłowy, ale trafiłam na homeopate który zdziwił że w szpitalu na urologii nie zrobili jej cystografii.Więc zapisałam się do innego szpitala właśnie do Katowic , ale nie chciałałym trafić na kogoś przypadkowego,dlatego prosiłam o polecenie nam kogoś. Odpowiedz Link
hugo_linka Re: cystografia w GCZDIM 21.03.07, 11:58 W GCZMiD na radiologii są trzy pielęgniarki (z dwoma miałam kontakt - obie są bardzo miłe dla dziecka, szczególnie ujęła mnie swoim podejściem do córki p. Gabrysia - nie wiem jak ma na nazwisko). Lekarz praktycznie przy dziecku nic nie robi. Siedzi za szybą i patrzy przy podawaniu kontastu - mówi przez szybę kiedy dziecko ma sikać. Odpowiedz Link
dhr1 Re: do dhr1 28.03.07, 14:00 Witam ,właśnie jutro jedziemy do Katowic na badanie .Dam znać co do wyniku w piątek.Proszę trzymajcie za nas kciuki, tak strasznie się boję jak Oliwka to zniesie Pozdrawiam Odpowiedz Link
dhr1 do edit.w 30.03.07, 10:09 Witam OLIWIA jest już po badaniu,dzięki Bogu wynik jest ok. Badanie nie jest takie straszne,oczywiście bez płaczu się nie obeszło, ale wyobrażałam sobie to jeszcze gożej. Odpowiedz Link
edit.w Re: do edit.w 30.03.07, 10:29 Bardzo się cieszę, że wszystko jest w porządku. Na pewno też Ci ulżyło, że już po wszystkim i chyba sama przyznasz, że nie taki diabeł straszny jak........ Przyznam się, żo odrobinę Ci zazdroszczę u nas niestety nie ma tak dobrze ale myślę, że kiedyś w końcu wyjdziemy na prostą. No to co, życzę Wam dużo zdrówka, dobrych wyników i jak najmniej wizyt u dr Lęcznar. Pozdrawiam gorąco Edyta Odpowiedz Link
dhr1 Re: do edit.w 30.03.07, 11:25 Dziękuję Bardzo,myślę że nasze wizyty ograniczą sie do minimum. Personel lekarzy pielęgniarek w GCZDM bardzo dobra polecam. Odpowiedz Link