Dodaj do ulubionych

Peg Perego Culla, Emmaljunga Smart czy Roan Marita

21.10.09, 19:10

Proszę o pomoc w wyborze wózka głębokiego, dla dziecka mającego się
urodzić na przełomie lutego i marca. Zależy mi na tradycyjnej, dużej
gondoli, bo moje dzieci rodzą się duże :). Zastanawiam się nad
jednym z tych wózków, zależy mi też na wygodnej i dużej spacerówce
od wózka głębokiego, bo kiedy dzidzia wyrośnie z gondoli, będzie
przed nami zima. Poprzednio miałam Bartatinę i jeśli chodzi o
gondolę, to super, ale spacerówka nieciekawa, córka mi zjeżdżała,
nie chciała w niej siedzieć, nie mówiąc o spaniu, dopiero po
zakupie PP Atlantico, dzięki poradom forumowiczek na nowo spacery
stały się przyjemnością, teraz też mam nadzieję na pomoc w wyborze.
Myślę o zakupie wózka używanego, dlatego już się rozglądam, mieszkam
na 3 piętrze, ale na górę wnoszę samą gondolę. W PP jest możliwość
dokupienia drugiego stelaża, co też mi się podoba.
Czekam na porady :)

https://www.suwaczki.com/tickers/eiktrjjg3urro807.png
Obserwuj wątek
    • hannah.10 Re: Peg Perego Culla, Emmaljunga Smart czy Roan M 21.10.09, 19:28
      Ja mam Peg Perego ale Young (a dokladnie to m&p ultima) na dwoch stelazach.
      Obydwa sa super. Gondola wielka :) Mala stanowczo woli stelaz classic, dlatego
      caravell narazie czeka.

Poza tym spacerowka na caravell to to samo co PP Atlantico. Rozni sie tylko
      podnozkiem, mozliwoscia wpiecia spacerowki/gondolki w obie storny i wysokoscia
      na ktorej montowane jest siedzisko.
      • ani102 Re: Peg Perego Culla, Emmaljunga Smart czy Roan M 21.10.09, 19:43

Właśnie na tej dużej gondoli mi zależy i na tym, że spacerówkę można
        zakładać w obie strony,poza tym do PP Atlantico można chyba tylko
        przypiąć Navettę, a ona jest mniejsza niż Culla i Young.

https://www.suwaczki.com/tickers/eiktrjjg3urro807.png
        • pstrabiedronka Re: Peg Perego Culla, Emmaljunga Smart czy Roan M 21.10.09, 20:26

jeśli zależy Ci na fajnej spacerówce to Maritę możesz skreślić - skoro nie
          odpowiadała Ci spacerówka Bartatiny to tym bardziej nie sprawdzi się Roan. To to
          samo a może nawet gorzej - w Roanie nie ma regulacji wysokości rączki do
          prowadzenia...

Emmaljunga jest troszkę cięższa niż PegPerego. Za to gondolka ciutkę większa.
          Rozważałam rok temu właśnie PP i Emmę :) Minusem PP była dla mnie bardzo głośna
          budka - niestety przy opuszczaniu czy podnoszeniu budki słychać takie trzaski -
          tak jakby przeskakiwały kolejne ząbki na zębatce. Ten dźwięk jest naprawdę
          strasznie głośny.... Przyznam że mnie to zraziło choć cały wózek bardzo mi się
          podoba, ale jakoś tak - za tą cenę, taki mankament ;/
          W Emmie buda jest całkowicie bezgłośna.

Spacerówka PP fajna - choć znowu troszkę mniejsza, węższa niż Emmaljunga.

Ale sprawa najważniejsza - jeśli musisz nosić czasem ten wózek to chyba
          bezapelacyjnie PegPerego. Na początku faktycznie - możesz wnosic samą gondolkę,
          a potem, nawet gdybyś musiała wciągać czy wnosić wózek to dokupisz stelaz
          Caravel i będzie dobrze.

Sama gondolka Emmaljungi jest cięższa niż gondolka PP.
          • majatusia Re: Peg Perego Culla, Emmaljunga Smart czy Roan M 21.10.09, 23:10
            Jak będziesz wózek nosić to zdecydowanie PegPerego
            Ja na Twoim miejscu kupiłabym starsza wersję peg-perego - tą bez systemu geomatic bo jest jeszcze lżejsza. Ja bardzo się zdziwiłam jak wielka jest róznica w ciężarze pomiędzy stara a nowa wersją. Jeśli masz jeszcze atlantico to bym kupowała tylko wersje z gondolą bez spacerówki - bo atlantico to wygodny wózek nawet na zimię a waży tylko 8kg.

Tu masz zdjęcia starego peg-perego - ta starsze wersje mają takie "pokrętełka" http://www.allegro.pl/item731684665_wozek_peg_perego_2_w_1.html
            na zdjęciu widać je jako białe kułeczka na sletarzu w miejscu łaczenia stelarza z gondolą lub spacerówką

te kóleczka są zamiast "platformy" do montazu gondoli
            www.allegro.pl/item790377017_wozek_gleboki_firmy_pegperego.html
            • majatusia Re: Peg Perego Culla, Emmaljunga Smart czy Roan M 21.10.09, 23:55
              znalazłam lepsze zdjęcie poakzujące ten starszy lżejszy stelarz

www.allegro.pl/item733060391_super_wozek_peg_perego_polecam_okazja.html
          • hannah.10 Re: Peg Perego Culla, Emmaljunga Smart czy Roan M 21.10.09, 23:12
            Dodam jeszcze ze w spacerowce PP podnozek jest plastikowy wiec latwy do
            utrzymania czystosci i koczy sie katem prostym, wiec dziecko ma gdzie oprzec
            nozki przy opuszczonym podnozku. Podnozek w emmie jest materialowy, tzn pokryty
            w calosci materialem to raz a dwa wydaje mi sie ze gdy jest opuszczony dziecku
            troche zwisaja nozki bo nie ma gdzie ich oprzecc.
            Spacerowka Emmy jest napewno dluzsza (podnozek, siedzonko, oparcie) jak jest
            rozlozona i chyba troche szersza.

A chodzilo mi to ze PP Altanico to prawie odpowiednik wersji spacerowej PP Culla
            lub Young. Roznia sie tak jak pisalam 'mozliowsciami' siedziska oraz podnozkiem.

Aha i wydaje mi sie ze spacerowka w Emmie jest troche nizej osadzona niz
            spaceroka w PP.
            • pstrabiedronka Re: Peg Perego Culla, Emmaljunga Smart czy Roan M 21.10.09, 23:17
              hannah.10 napisała:

> Podnozek w emmie jest materialowy, tzn pokryty
              > w calosci materialem to raz a dwa wydaje mi sie ze gdy jest opuszczony dziecku
              > troche zwisaja nozki bo nie ma gdzie ich oprzecc.
              > Spacerowka Emmy jest napewno dluzsza (podnozek, siedzonko, oparcie) jak jest
              > rozlozona i chyba troche szersza.
              >

jest materiałowy ale z drugiej strony ze skóropodobnego materiału (przynajmniej
              u mnie) i łatwo wyczyścic.
              Tez ma takie "załamanie" i nic nie wisi.

Na długość nie sądzę, żeby była dłuższa Emma - jak sie ją rozkłada to tył
              siedziska się podnosi i skraca powierzchnię leżenia. Wychodzi do leżenia
              idealnie 90 cm - chyba tyle samo jest w PP. Ale w Emmie na pewno szerzej.
              • ani102 Re: Peg Perego Culla, Emmaljunga Smart czy Roan M 22.10.09, 19:31
                Bardzo dziękuję za wszystkie odszerne objaśnienia, będę chyba
                musiała wybrać się do sklepu i obejrzeć na żywo wózki. Chciałam
                jeszcze dodać, że nie muszę wnosić wózka, bo mamy wózkownię na dole,
                ale jak dzidziuś jest malutki, to wtedy na śpiąco można go wnieść w
                gondoli. Stelaż classico PP ma koła gumowe, ale nie sa pompowane i
                trochę się obawiam, jak się sprawdzą.
                • shinee5 Re: Peg Perego Culla, Emmaljunga Smart czy Roan M 22.10.09, 20:45
                  Jak bedziesz w sklepie,warto sprawdzić podbijanie. Marity nie znam,
                  ale przymierzałam się do peg perego culli i do smarta i porównanie
                  w tym wzgledzie wypadło zdecydowanie na korzyść smarta.
                • majatusia Re: Peg Perego Culla, Emmaljunga Smart czy Roan M 23.10.09, 22:04
                  Gumowanych niepompowanych kół PP absolutnie sie nie obawiaj. Są swietne i na pewno nie złapią gumy. Amortyzacja w tym wózku jest tak dobra że brak popowanych kół jest niewyczuwalna w prowadzeniu a wyczuwalan w wadze.
                  • hannah.10 Re: Peg Perego Culla, Emmaljunga Smart czy Roan M 23.10.09, 22:08
                    majatusia zgadzam sie w 100% a nawet w 200 ;)
                  • ewa-krystyna Re: Peg Perego Culla, Emmaljunga Smart czy Roan M 24.10.09, 05:39
                    rowniez mam m.in. PP i to starsza wersje na te "pokretka" :) jestem z niej suer
                    zadowolona :) rowniez gondola w tej wersji jest minimalnie wieksza od nowszej
                    wersji ... jedyna wada jest to,ze nie mozna w nia wpiac fotelkia jesli komus na
                    tej opcji zalezy... spacerowke mozna instalowac na 4 sposoby : w obu kierunkach
                    jazdy i dodatkowo wyzej lub nizej w zaleznosci od wieku dziecka i preferencji
                    mamy :) polecam rowniez dokupienie daszka na lato - jest super :) tu masz link
                    do zdjec mojego PP :)
                    fotoforum.gazeta.pl/a/37151,0.html
                    jesli chodzi o Navette to tez na poczatku myslalam,ze jest duzo mniejsza od
                    gondoli,a w sumie jest tylko troche wezsza :) moja 8 miesieczna corka spokojnie
                    sie w niej miescila i okazjonalnie jeszcze spala :) w sumie bardzo lubilam
                    Navette i bardzo podobaly mi sie w niej dwa bajery : raczka,za ktora bylo
                    latwiej ja przenosic i na ktorej fajnie wisialy zabawki oraz miejsce na np.
                    klucze czy komorke,gdy szlam tylko na spacer i nie bralam ze soba torby :)

pozostalych wozkow nie znam :)
                    • ani102 Kupiłam Emmaljungę :) 13.11.09, 16:37
                      Dziekuję za wszystkie rady, obejrzałam sobie też wózeczki w sklepie
                      i zdecydowałam, że jednak emmaljunga i udało mi się kupić smarta z
                      całym wyposażeniem + fotelik za niecałe 700 zł. Wózeczek jak nowy,
                      wygląda i prowadzi się super.
                      Dołączam do grona miłośniczek emmaljungi :)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka