Dodaj do ulubionych

BARDZO WAZNE MACLAREN !

09.11.09, 04:03
dziewczyny posiadajace Maclareny wlasnie przeczutalam na amerykanskim forum,ze Maclaren planuje we wtorek oglosic ostrzezenie do wszystkich uzytkownikow ich wozkow wyprodukowanych miedzy 1999-2009 o wadzie,ktora spowodowalla amputacje paluszkow u 12 dzieci. oto angielska tresc z mojego forum:
Breaking news: Maclaren plans to recall 1 million strollers---all its
production between 1999 and 2009---after receiving 12 reports of hinges on
the stroller that amputated children's fingertips. The company will send out
a cover for the hinges to all owners.

The CPSC and Maclaren will issue a press release in the recall this Tuesday;
Maclaren began notifying its dealers of the recall in the past couple of
days.

Here is the take-home message until the recall is official:

• Stop using all Maclaren strollers right now---yes, every model made since
1999.

• When the recall goes public on Tuesday, order a hinge cover from
Maclaren's web site or phone line. (Note: the web site is not live yet as of
this writing).

• Wait until you install the hinge cover before using the stroller again

nie posiadam Maclarena i nie mam zadnych zwiazko z inna firma wozkowa,przekazuje wam tylko co przeczytalam :) skontaktujcie sie z waszym przedstawicielem Maclarena w PL po blizsze info :)
Obserwuj wątek
    • pinik Re: BARDZO WAZNE MACLAREN ! 09.11.09, 08:11
      A widzisz, wlasnie slyszalam, ze firma ma chyba jakies problemy, bo
      nawet na waznych targach sie nie pokazuje, co bylo dosc dziwne. MOze
      to wlasnie o ta akcje chodzilo.

Ciekawe, co w sklepach na ten temat powiedza.
    • marta2202 Re: BARDZO WAZNE MACLAREN ! 09.11.09, 08:15
      Proszę niech to ktoś dokładnie przetłumaczy proszę!
      • asiaiwona_1 Re: BARDZO WAZNE MACLAREN ! 09.11.09, 08:30
        kurcze, a ja dopiero co kupiłam maclarena... Jeśli dobrze
        zrozumiałam, to trzeba będzie zamontować jakąś osłonkę w wózku.
        Tylko czy po tą osłonkę to trzeba się będzie zgłaszać do sprzedawc
        wózka czy bezpośrednio do maclarena? No i czy na polskiej stronie
        maclarena też będzie jutro ta informacja? Chyba trzeba poczekać...
        • maja3333 Re: BARDZO WAZNE MACLAREN ! 09.11.09, 08:53
          tak chodzi o oslonke dla jakichs zawiasow, tylko o ktore zawiasy chodzi ??
          jestem w szoku, nie mam pojecia ktora czesc maclarena moze byc tak
          niebezpieczna, ze spowodowala amputacje paluszkow :/
          szkoda, ze nie mam w tej chwili maclarena w domu, bo obejrzalabym sobie go "pod
          lupa"
          • monia111175 Re: BARDZO WAZNE MACLAREN ! 09.11.09, 08:56
            i moze dlatego teraz sa tansze :(No i teraz wszyscy beda maclareny
            sprzedawać.
        • maja3333 Re: BARDZO WAZNE MACLAREN ! 09.11.09, 09:00
          asiaiwona_1 trzeba bedzie sie zglaszac po to bezposrednio do producenta
          (oczywiscie zapewnia to za darmo - to jest ich blad, wiec oni za to placa)

dziewczyny obejrzyjcie swoje maclareny - naprawde one moga powodowac takie
          wypadki ? jakos nie potrafie sobie tego wyobrazic.. jedynie chyba gdyby ktos
          podczas skladania przycial dziecku palce.
          • asiaiwona_1 Re: BARDZO WAZNE MACLAREN ! 09.11.09, 09:02
            no właśnie też mi się tak wydaje, że podczas ponytu dzieka w wózku nie
            ma jak przyciąć paluszków. Chyba, że nasza wyobraźnia nie sięga tak
            daleko. Trzeba juro wejść na polską stronę maclarena i poszukać info.
          • ichmama tłumaczenie 09.11.09, 09:03

"Firma Maclaren planuje wycofanie miliona wózków – całej swojej produkcji z lat
            1999-2009 – po otrzymaniu 12 zgłoszeń przypadków odcięcia paluszków dziecięcych
            przez zawiasy znajdujące się w wózkach. Firma wyśle wszystkim użytkownikom
            specjalną nakładkę na te zawiasy.

CPSC i Maclaren mają wydać specjalną informację prasową w ten wtorek, Maclaren
            już od kilku dni powiadamia swoich dealerów o zaistniałej sytuacji.

Poniżej informacja robocza do momentu oficjalnego wycofania wózków:

Należy natychmiast zaprzestać użytkowania wózków firmy Maclaren – tak, każdego
            modelu wyprodukowanego od 1999 roku włącznie.

Jeśli we wtorek taka informacja zostanie wydana, należy zamówić przez stronę
            internetową lub linię telefoniczną firmy Maclaren specjalną nakładkę na zawiasy.
            (Uwaga: strona będzie uruchomiona w momencie ukazania się tego pisma)

Należy poczekać z użytkowaniem wózka do momentu zainstalowania nakładki "

Słowem klucz jest tu wyr. recall, co może oznaczać wprost wycofanie ze sprzedaży
            lub też wezwanie skierowane do klientów w celu wymiany/naprawy konkretnej
            części, w tym kontekście raczej to drugie.
            • marta2202 Re: tłumaczenie 09.11.09, 09:13
              Dziękuję.
              Nie podali konkretnego modelu, czyżby wszystkie wózki i dziwne że
              przez 10 lat dopiero teraz to wyszło...
    • ichmama Re: BARDZO WAZNE MACLAREN ! 09.11.09, 09:36
      ja myślę, że to właśnie dlatego, że te wózki są tak popularne. Z całym
      szacunkiem dla pokrzywdzonych dzieciaczków i ich mam, to wydaje mi się, że przy
      takiej popularności tych wózków 12 przypadków to nie dużo.. jeśli rozumiecie o
      co mi chodzi?dzieci mają różne dziwne pomysły.. z drugiej strony, to od każdego
      wózka (tak jak jakiejkolwiek zabawki) chciało by się oczekiwać super przezornych
      i bezpiecznych rozwiąń.
      • megi-84 Re: BARDZO WAZNE MACLAREN ! 09.11.09, 09:46
        ohohohoh ichmama!!!!!
        nie, ja przynajmniej, zupelnie nie rozumiem o co Ci chodzi???????????!!!!!!!!!!
        Wydaje Ci sie normalne zeby wozek dzieciecy palce
        ucinal??????????????????????????????????????????????????? gdyby byla mowa o 1
        przypadku to owszem... potraktowalabym jako wypadek nie zwiazyany za pewne z
        wada wozka itd
        ale juz 2 maclareny ucinajace palce to DZIWNY zbieg okolicznosci nie mowiaz
        nawet o 12!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • anusia_kra Re: BARDZO WAZNE MACLAREN ! 09.11.09, 10:21
          Megi-84 klawiatura na interpunkcyjnych Ci sie zacina ;)

Swoją drogą dziwne, że nic wczesniej nic nie wspomniał. Pierwsze 2-3 przypadki
          jak nic byłyby aferą. A tu nagle 12 na przełomie 10 lat? Dziwne
        • maja3333 Re: BARDZO WAZNE MACLAREN ! 09.11.09, 10:28
          wiecie a ja mysle o czyms innym.. 12 przypadkow w ciagu 10 lat i dopiero teraz o
          tym sie mowi ?? ja w ciagu ostatnich prawie dwoch lat (odkad interesuje sie
          wozkami) nigdy o tym nie slyszalam, nigdzie nie czytalam.. a lubie ta firme,
          mialam ich wszystkie modele (techno xt, xlr, quest, truimph, volo, ryder, mx3)
          duzo o nich czytalam i nic.. interesowala mnie tez cala histora firmy od
          poczatku jej powstania i nic.. nigdzie ani razu nie napisano nawet o jednym
          przypadku ucietych palcow.
          Ja mysle, ze jesli to wszystko jest prawda to firma skrzetnie to tuszowala, jak
          wiadomo sa tak bogaci, ze mogli sobie pozwalac na ogromne odszkodowania dla
          rodzin tych dzieci. Najwyrazniej teraz ktos dobral im sie do d.. (sorry za
          slownictwo) i wyszlo, ze sama kasa nie da sie wszystkiego zalatwic.
          Ja rozumiem, ze taki wypadek moze sie zdarzyc, ale dlaczego nikt o ZADNYM
          przypadku nie wiedzial wczesniej ??
          jesli sie myle i macie jakies stare materialy gdzie mozna przeczytac o takim
          przypadku, to dajcie znac.
          • mamaly Re: BARDZO WAZNE MACLAREN ! 09.11.09, 10:31
            Już pisałam w wątku poniżej, że może to "czarny PR" jak z wycinanymi wątrobami
            dzieciom w IKEI (słyszałam jeszcze o farbowanych włosach).

Jeżeli teraz Maclaren może rozwiązać problem dodatkową nakładką, to
            prawdopodobnie zrobiliby to po pierwszym takim przypadku, a nie po 12-stu.

A.
      • mamaly Re: BARDZO WAZNE MACLAREN ! 09.11.09, 10:28
        ichmama napisała:

> ja myślę, że to właśnie dlatego, że te wózki są tak popularne. Z całym
        > szacunkiem dla pokrzywdzonych dzieciaczków i ich mam, to wydaje mi się, że przy
        > takiej popularności tych wózków 12 przypadków to nie dużo..

Może to nie jest dużo na milion sprzedanych wózków, z których spora część
        obsłużyła więcej niż jedno dziecko, jednak trzeba wziąć pod uwagę, że zdarzyła
        się w 12 przypadkach ta sama historia, co innego gdyby na 12 przypadków
        uszkodzenia dziecka przez wózek zdarzyło się coś innego, wtedy można mówić o nie
        zachowaniu zasad bezpieczeństwa.

Inna sprawa, że być może to tylko "czarny PR", ale o tym bedzie się można już
        jutro przekonać.

A.
        • maja3333 Re: BARDZO WAZNE MACLAREN ! 09.11.09, 10:52
          wlasnie tak czytam na tych angielskich forach i pisza, ze chodzi o przyciecie
          palcow w momencie skladania/rozkladania wozka.. kobiety pisza, ze im samym
          zdarzalo przyciac sobie palce podczas skladania Maclarena (pisza tez o innych
          wozkach typu "parasolka")
          glupota.. kto pozwala dziecku zblizac sie do wozka w czasie jego skladania ? to
          tak jakby np. pozwolic mu samemu przebiegac sobie przez ulice :/ brak wyobrazni
          po prostu.
          ale juz pomijajac ta glupote rodzicow, tak czy inaczej maclaren powinien
          wczesniej podac to do wiadomosci klinetow, chociazby w celu zapobiegania dalszym
          wypadkom..
          a moze jest taka informacja w instrukcji ? zeby trzymac dziecko z dala od wozka,
          podczas skladania? nie wiem, bo nigdy nie czytam instrukcji, ale takiego czegos
          jak pilnowanie dziecka nie trzeba sie nawet domyslac, to jest oczywiste.
          • anusia_kra Re: BARDZO WAZNE MACLAREN ! 09.11.09, 11:37
            Dla jednych oczywiste dla innych nie.

Ostatnio czytałam o amerykańskiej nagrodzie przyznawanej za najgłupsze rzeczy,
            za które ludzie dostaja odszkodowania. 10 msc zajeła kobieta, która w sklepie
            potkneła sie o dziecko i potukła (oczywiście własne dziecko :)))).
            1 msc kobieta, która kupiła kampera wyjechała na autostrade wrzuciła automat na
            predkość 120 km i ... wstała od kierownicy u poszła sobie zrobić kawe. Auto
            oczywiście rozbiła, przeżyła i dostała mega odszkodowanie z powodu tego ze w
            instrukcji nie ma napisane, że nie wolno wstawać od kierownicy poczas jazdy :)

Maclaren pewnie tez nie ma w instrucji "ludzie pilnujcie dzieci"
            • polika313 Re: BARDZO WAZNE MACLAREN ! 09.11.09, 12:04
              poszłam do piwnicy i sprawdziłam mojego questa i nie znalazłam nic w
              co by dziecko mogło wepchnąć palce żeby je obcięło, sama je we
              wszystkie miejsca powciskałam i nic oczywiście wole dmuchac na zimne
              i bede bacznie zwracać uwagę na moja dzidzie jak siedzi w maclarenie
              bo może ona ma ciekawsze miejsca odkryte swoimi małymi paluszkami
              niż moje oko dostrzegło :) a jeżeli chodzi o przyciecie palców
              podczas składania to jest to możliwe gdy dziesko jest składana wraz
              z wózkiem chociaz to nie lada wyczyn lub gdy rodzic zamyka wózek z
              klapkami na oczach z ogromną prędkościa i siłą !!! a tego chyba nikt
              nie robi za to mam zabawkowy wózeczek marki no name składany jak
              maclaren i uważam że bawiące się nim dziecko może sobie zrobić
              większą krzywdę niż prawdziwym maclarenem
              moim zdaniem to jest rozsiewanie złowrogiej propagandy i tyle!
              • maja3333 Re: BARDZO WAZNE MACLAREN ! 09.11.09, 12:58
                polika tez wlasnie przeczytalam, ze te zabawkowe wozki sa bardziej
                niebezpieczne, jakas kobieta pisala, ze woek dla lalek (tez marki Maclaren)
                potrafi sam sie nagle zlozyc (napisala, ze np. sluszy jakis huk w srodku nocy, a
                tu ten wozek sie zlozyl)
                no to faktycznie moze byc bardzo niebezpieczne bo z zalozenia tym wozkiem bawi
                sie dziecko, a rodzice przeciez nie patrza sie na nie non-stop.
                Prawdziwym wozkiem dziecko nie powinno sie bawic i taki wozek obsluguje tylko
                osba dorosla (tzn. sklada, rozklada, wsadza dziecko, przypina itd.)

ja w pierwszej chwili myslam, ze tu chodzi o jaka wade maclarena, ze dziecku
                ucina palce jak ono siedzi w wozku, podczas jazdy, ale skoro chodzi o
                skladanie.. to juz tylko od rodzicow zalezy.

Dobrze, ze chca zrobic jakies oslonki, szkoda, ze dopiero teraz po tych 12
                wypadkach, ale z drugiej strony wyprodukowanie takiej oslonki tez troche musi
                potrwac (najpierw projekt, potem testy, poprawi i dopiero potem do produkcji -
                nie mogli tez ryzykowac, ze oslona moze stwazac wieksze niebezpieczenstwo ;))

ogolenie patrzac zabawki, sprzety dla dzieci sa o wiele bezpieczniejsze niz
                kilkadziesiat lat temu.. przyklad - jeszcze nie tak dawno w Polsce nie bylo
                obowiazku fotelikow dla dzieci, teraz na szczescie juz sa, inny- dawniej nie
                bylo pasow w wozkach, potem byly tylko 3-punktowe; mysle, ze niedlugo beda tez
                jakies pasy (zabezpieczenia) w gondolach, bo jak dla mnie nie sa one szczegolnie
                bezpieczne..
    • ania_may trochę dodatkowych informacji: 09.11.09, 10:53
      daddytypes.com/2009/11/08/one_million_strollers_maclaren_will_recall_every_stroller_since_1999_after_12th_hinge-related_amputation.php
      gooresblog.blogspot.com/2009/11/product-recall-return-maclaren.html
      Ważne jest zwłaszcza to, że chodzi o zawias, który może odciąć dziecku palec
      jeśli go tam włoży podczas składania lub rozkładania wózka.
      • marta2202 Re: trochę dodatkowych informacji: 09.11.09, 11:13
        Kurcze już bez przesady! Przeciez wiekszosc wózków moze zgnieść
        palce przy składaniu rozkładaniu! Po prostu dziecka trzeba pilnować!
        W maclarenie przecież nawt się tam nic nie dotyla przy składaniu i
        rozkładaniu.

Lepiej zajęli by się tymi rakotwórczymi substancjami w materiałach
        wózków,bo na to rodzice już wpływu nie mają!
    • kr.kr fingertip to palec??? czy opuszka? 09.11.09, 12:24
      az trudno mi uwierzyc...

ja rozumiem ze podczas skladania/rozkladania cos sie moze stac(sama sobie kilka
      razy przycielam do krwi palce w atlantico, plico ma jakos tak beznadziejny
      zawias, ze budke przycial az dziurke wyrwalo) no ale w trakcie normalnego
      uzywania to chyba marne szanse? no bo niby gdzie te palce mozna wsadzic?

a jesli to w czasie skladania/rozkladania, to ja nie wiem gdzie ci ludzie mieli
      glowe??? przeciez kierujac sie ta logika kazdy samochod, szafka, czy starszego
      typu winda moze palce obciac!
      no dzieci - zwlaszcza male trzeba trzymac w peniej odleglosci chyba?

a poza tym przez 10 lat byl problem i dopiero teraz sie za to wzieli?
      czy to ostatnie kolekcje, zrobione na tej samej zasadzie poobcinaly palce? wiec
      wycofuja wszystko?

a poza tym co to jest fingertip??? bo ja zawsze myslalam ze opuszka? a z tych
      rozwazan wynika ze palce z koscia urwalo

i jeszcze jedno. jak w takim razie maja ten proble rozwiazane maclareny 2010?
      czy jest jakas roznica? ze zdjec mozna to wywnioskowac? czy po prostu nie trafia
      do sklepow?
      • pstrabiedronka Re: fingertip to palec??? czy opuszka? 09.11.09, 12:36

sorry ale dla mnie to kompletna bzdura...

nie dlatego że mam techno i go całkiem lubię, bo mam tez inne wózki.

Ale naprawde - może wycofamy z uzycia popularne w budownictwie cegły
        bo przecież jak w przysłowiu - możesz wyjśc na spacer i nie wrócic
        bo Ci cegła na głowe spadnie.
        Alba wprowadźmy obowiżaek noszenia przez małe dzieci piankowych
        kasków (dostepne na allegro) zeby sie nie uderzyło o nic w czasie
        nauki chodzenia.

Ech paranoja - a wszystko ma początek w USA - kraj debili gdize
        najbardizej idiotyczn ostrzeżenia powstaja i największe
        odszkodowania ludzie za własną głupote dostaja - jak to ktoś w wątku
        powyzej przytoczył.

Po co ta panika?....
      • ania_may nic nie wycofują 09.11.09, 13:26
        będą dawać specjalne nakładki, które mają zabezpieczyć "groźne" zawiasy :P
      • pstrabiedronka Re: fingertip to chyba paznokieć 09.11.09, 13:29

• kr.kr Re: fingertip to chyba paznokieć 09.11.09, 13:57
          hehehehe maclareny moglyby robic wtedy za obczinacze do paznokci :P
          ale paznokiec to nail jednak
          fingertip to koncowka palca lub opuszka

www.ling.pl/index.html#words?act[0]=0&word[0]=pazn&lang[0]=act[1]=0&word[1]=paznokie%C4%87&lang[1]=&act[2]=1&word[2]=fingertip&lang[2]=
          lol :O przez 10lat 12 dzieci wsadzilo palce w skladany wlasnie wozek!
          powinni w ogole zlikwidowac firme

a ja musze sie do pegperego udac po odszkodowanie za przyciete fingertipy moje i
          dzieciece uda, ktore sobie poprzycinali probujac samodzielnie zapinac pasy!
          ehhhh szkoda, ze to nie usa - moze bym se na jakies wakacje zarobila albo cos :(
    • ewa-krystyna Re: BARDZO WAZNE MACLAREN ! 09.11.09, 14:05
      dziewczyny ,nie wiem czy to prawda czy nie,ale tak wyczytalam na moim
      amerykanskim forum nie dotyczacym w ogole wozkow :) i wstawilam tu,bo wiem jak
      jest ta firma w Polsce popularna... jesli jest to nieprawda to tym lepiej,ale
      jesli jednak jest prawda to wedlug mnie powinnam byla sie podzielic ta info z
      wami :)
      12 przypadkow na 10 lat to na prawde niewiele - 1.2 na rok :) niezaleznie jak
      przerazajaco moze to brzmiec dla kazdej mamy.... czytalam o innej firmie jakis
      czas temu ,ktora od lat produkuje m.in. foteliki samochodowe i lozeczka
      turystyczne i mimo kilkunastu przypadkow smierci dzieci w pewnych modelach ich
      produkcji firma nie dosc,ze nie wycofala tych modeli ze sprzedazy to nawet nie
      zrobila nic zeby te modele poprawic,sa ciegle dostepne .... a rodzinie zmarlych
      dzieci wyplacila odpowiednie odszkodowania.... nie podam nazwy firmy,bo ona
      chyba jest niedostepna na polskim rynku oraz nie mam linka do tych info....
      niestety tam gdzie chodzi o pieniadze czesto one sa wazniejsze niz wszystko inne....
      • pstrabiedronka Re: BARDZO WAZNE MACLAREN ! 09.11.09, 15:09

tak sobie teraz uświadoiłam - mój mąz ma "obcięty" właśnie opuszek
        przez wózek !!!!!
        ma taki jakby zagięty paznokiec na jednym palcu, tak jakby mu rósł
        na opuszku a nie na wierzchu palca.
        I to właśnie przez wózek - podczas składania, jego mama się
        spieszyła i nie zauważyła jak wsunął paluszek pomiędzy rurki.

może wysuniemy roszczenie do producenta o odszkodowanie i straty
        moralne :) Tylko jak teraz dojść jaki to był wózek 30 lat temu?
        ;)
        • hannah.10 Re: BARDZO WAZNE MACLAREN ! 09.11.09, 17:32
          Czystajac pierwszy post w tym temacie mialam zamiar pozbyc sie mojego Maca, jak
          doszlam do polowy i pozniej konca to mi przeszlo ;)
          Bo skoro Mac ucina palce przy skladaniu to tylko i wylacznie jest to wina
          rodzicow. Bo dziecko samo tego wozka nie zlozy, chyba ze ma okolo 6 lat i
          wpadnie na jakis glupi pomysl - zlozyc wozek.
          Jeszcze 'grozniejszy' wedlug mnie jest najzwyklejszy czolg. Zeby go zlozyc
          trzeba pociagnac takie jakby dwie dzwignie, po pociagnieciu, robia sie dosc duze
          dziury/szpary na stelazu i tam to dopiero moze dziecko reke wsadzic.... Jeszcze
          niebezpieczniejszy jest chyba przy rozkladaniu, bo w te dziury/szpary musi
          wskoczyc stelaz.. Jesli dziecko wsadzi tam palca/reke to po rozlozeniu wozka, co
          zazwyczaj dzieje sie szybko.. mozemy sie pozegnac w reka/palcem - Ale pokickalam
          to, nie wiem czy ktos zrozumie.
          allegro.pl/item778901139_wozek_spacerowy_malo_uzywany_super.html kiedys
          wsadzilam do takiego wozka moja wtedy 5 letnia kuzynke. Mialam wtedy chyba z
          9-10 lat
          Buda w tych wozkach byla takim jakby ortalionem (cienkim) na metalowych cienkich
          rurkach, tych rurek bylo chyba z 5. Ladnie jej wtedy taka buda paluszka
          przytrzaslem.. zlozylam bude w 2 sekundy, skad mialam wiedziec ze on ma akurat
          tam palca?

Zrozumialabym jesli Mac ucinalby palce tak jak ta buda.. Ale nie przy skladaniu!
          • lamciad Re: BARDZO WAZNE MACLAREN ! 09.11.09, 19:44
            Jak dla mnie jest ogromna różnica między przycieciem palca,dloni a
            amputacją!!!Każdy rodzic musi uważac,jak składa wózek,ale coś co
            jest przeznaczne dla dzieci nie może miec elementow,ktore powoduja
            odciecie palców!Więc pewnie nie chodzi tu o system składania,uwage
            rodzicow czy co tam jeszcze a wlasnie o ten mechanizm,ktory (nie)
            normalnie powinien łapkę przytrzasnąć,w najgorszym przypadku
            polamać,ale nie amputować(bo do tego to juz trzeba ostrych
            narzedzędzi).
          • ania_may Re: BARDZO WAZNE MACLAREN ! 09.11.09, 20:05
            ale, moim zdaniem nie da się równocześnie składać maclarena i wkładać palce w
            zawiasy. No, przy składaniu to może jeszcze, ale przy rozkładaniu to duże
            wyzwanie :p
            • kr.kr Re: BARDZO WAZNE MACLAREN ! 09.11.09, 21:03
              oj tam jakbys miala mozliwosc dostac 100 000$ odszkodowania, to jakos bys sie
              postarala ;)
        • magda79pn Re: BARDZO WAZNE MACLAREN ! 10.11.09, 14:27
          pstrabiedronka napisała:

>
          > tak sobie teraz uświadoiłam - mój mąz ma "obcięty" właśnie opuszek
          > przez wózek !!!!!
          > ma taki jakby zagięty paznokiec na jednym palcu, tak jakby mu rósł
          > na opuszku a nie na wierzchu palca.
          > I to właśnie przez wózek - podczas składania, jego mama się
          > spieszyła i nie zauważyła jak wsunął paluszek pomiędzy rurki.
          >
          > może wysuniemy roszczenie do producenta o odszkodowanie i straty
          > moralne :) Tylko jak teraz dojść jaki to był wózek 30 lat temu?
          > ;)
          --------------------------------------
          MÓJ MĄŻ MA IDENTYCZNY PALEC :) JAKO DZIECIAK (OK 12 LETNI) JADĄC NA ROWERZE
          CHCIAŁ PODRAPAĆ SIĘ W KOSTKĘ I WKRĘCIŁ SOBIE W ZĘBATKĘ ;) BYŁ TO ROWER BMX -
          WYCOFAĆ WSZYSTKIE BMXY!!!!!!!!!!!!!!
    • iberka Artykuł PL 10.11.09, 12:03
      wiadomosci.wp.pl/kat,1347,title,Uwaga-na-wozek-ktory-okalecza-
      dzieci,wid,11673065,wiadomosc.html?ticaid=19143
      Amerykańska firma Maclaren zapowiedziała wycofanie ze sprzedaży
      produkowanych
      przez siebie wózków dla dzieci. Firma podjęła taką decyzję po tym,
      jak
      dowiedziała się o kilku przypadkach zmiażdżenia dziecięcych palców,
      które
      utkwiły w zawiasach wózka - informuje BBC.

Do okaleczenia może dojść podczas rozkładania wózka, gdy dziecko
      włoży palce w
      zawiasy. Firma przyznaje, że dotyczy to wszystkich wózków – zarówno
      pojedynczych, jak i podwójnych. Firma wymienia niebezpieczne modele:
      Volo,
      Triumph, Quest Sport, Quest Mod, Techno XT, Techno XLR, Twin
      Triumph, Twin
      Techno oraz Easy Traveller.

Do tej pory odnotowano 15 przypadków okaleczenia dziecięcych palców.
      12 z nich
      zakończyło się amputacją.

Firma apeluje do wszystkich osób, które kupiły jej wózki o
      zaprzestanie ich
      użytkowania i szybki kontakt z przedstawicielem Maclaren. Producent
      zapewnia,
      że problem można usunąć za pomocą specjalnych nakładek, które
      zakryją
      niebezpieczne zawiasy – podaje BBC.

Wózki Maclaren dostępne są także w Polsce. Na stronie internetowej
      nie ma
      jednak informacji o niebezpiecznych elementach.

iza
      • kika27 Re: Artykuł PL 11.11.09, 19:52
        Pojawiła się informacja również na stronie polskiej

maclaren.pl/newsdesk_info.php?newsdesk_id=13
        • naszaheidi Re: Artykuł PL 14.11.09, 21:49
          Dobrze ktos zaznaczyl,ze moze o kase chodzi a jesli to jeszcze w
          Ameryce to wiadomo ze o spora.
          Moze oni wozki z dziecmi skladali?
          jak mozna dac dziecku grzebac w czasie skladania?
          ja powinnam pobliski sklep oskarzyc,bo maja zle wymierzona pochylnie
          do zjazdu wozkiem sklepowym-rozstaw kol sie nie miesci- i ostatnio
          po uderzeniu odpadl mi paznokiec u nogi-wart pewnie z milion jak
          nic!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka