Dodaj do ulubionych

PP Aria - pytań kilka

26.04.10, 11:43
Witam,
Czytam na forum niemal same pozytywy na temat Arii, a ponieważ jesteśmy na etapie wyboru spacerówki chciałam się podpytać o kilka rzeczy. Przede wszystkim ile waży? W internecie można znaleźć inf. że 6 lub 7 kg - jak jest w realu, ważył ktoś?
Po drugie Synek ma w tej chwili 8 mies. i na razie spacerówka ma być wyłącznie "podróżna" (mamy JumperaX i na co dzień nadal będziemy go używać), ale jak Synek podrośnie chcielibyśmy na stałe przesiąść się do lżejszego wózka. Czy Aria nada się dla 1,5 roczniaka? Jak dużym problemem jest brak regulowanego podnóżka i czy nie będzie miała za krótkiego oparcia (na razie Młody w 90 centylu jeżeli chodzi o długość, więc trochę się obawiam).
I na koniec - jak wygląda ewentualny serwis PP w Polsce? Wiem, że Aria raczej bezawaryjna, ale na wszelki wypadek...

A może jakieś inne spacerówki tak do 600 zł polecicie. Z wyglądu podoba mi się Espiro Magic 4/Euro Cart Lira 4, ale po opisach nie jestem pewna, że wytrzymają 2-3 lata użytkowania.

:)
Obserwuj wątek
    • lupa_87 Re: PP Aria - pytań kilka 26.04.10, 15:20
      Dla 1,5 roczniaka Aria będzie ok. Podnóżek możesz sobie dorobić na
      wszelki wypadek. Nie ważyłam swojej, ale z dzieckiem 13 kg w jednej
      ręce i wózkiem drugiej, mogę chodzić po schodach. O serwisie
      słyszałam opinie pozytywne.
      • anusia_kra Re: PP Aria - pytań kilka 26.04.10, 16:41
        Też kupowałam dla 1,5 r. Aria jest lekka, moja model MT ma 5,5 kg.
        wrzuć w wyszukiwarke było dużo n/t
    • asbu Re: PP Aria - pytań kilka 26.04.10, 23:50
      Poczytałam, poszperałam i mogę mieć zeszłoroczną Arię OH w kolorze Scarlet. Ciekawa jestem jak się prezentuje ten kolor w naturze - nada się dla chłopca, czy raczej nie bardzo?
      • majatusia Re: PP Aria - pytań kilka 27.04.10, 00:14
        serwis pp w Polsce jest rewelacyjny. Ja wózkami PP jeżdzę od 4 lat - sporo ich miałam i zdażało mi sie pare razy kozystać z serwisu (dodam iż tylko wtedy gdy kupowałam używane wózki). Procedura naprawy wygladała zazwyczaj tak iż dzwoniłam mówilam jaka cześć mi się zepsuła i za 3 dni przychodziła na mój domowy adres paczka z odpowiednią częścią. Dokonywałam tak naprawy leciwych wózkow dawno po gwarancji.
        • majatusia Re: PP Aria - pytań kilka 27.04.10, 00:17
          dodam jeszcze ze do mojej arii bardzo lubi wsiadać mój starsz syn - 4 latek 108 cm (90 centyl)wzrostu i dla niego wozek jest trochę ciasny. Wysokość oparcia jest OK ale dotyka głową budki. Alw kto to wozi 4 latków w wózku ...
          • aregiec Re: PP Aria - pytań kilka 27.04.10, 19:14
            Mam Arię od roku. Kupiłam wtedy dla rocznej córci (kolor cedro).
            Jest rewelacjna! Mieszkam na 4 pietrze bez windy i schodze z nia i
            dzieckiem bez problemu (choc teraz Mała juz sama schodzi powoli),
            rozkładam i składam jedną ręką. Przezyła niezliczoną ilosc wjazdów
            weekendowych i podroz samolotem na Korfu, jazde po piachu. Podnozek
            jakos przebolelismy z tym, ze corcia malo nam spala w wozku na
            spacerach. Dla mnie minusem okazał sie za nisko osadzony kosz na
            zakupy - niestety w dwoch miejscach sie przetarł :(. Poza tym bez
            zastrzezeń :)
      • e.mama.s Re: PP Aria - pytań kilka 27.04.10, 20:33
        widziałam kolor scarlet na żywo i ...nie bardzo. Mam corallo jest
        piękny, widziałam też tez zielonkawy cedro chyba b. ładny.
    • arina26 Re: PP Aria - pytań kilka 27.04.10, 20:31
      "Czy Aria nada się dla 1,5 roczniaka"
      - ja dla swojej małej kupiłam Arię OH właśnie gdy mała miała 1,5 roku.
      Pozbyłam się x-landera XA i chciałam wózek z pełną rączką. Miałam
      spacerówkę- parasolkę, ale nie miala pełnej rączki, co czasem mi
      przeszkadzało (szczególnie, gdy wracałam z zakupami i padał deszcz np,;
      ciężko manewrowało mi się wózkiem). Aria jest dla nas strzałem w
      dziesiątkę: jest lekka, łatwo się składa, ma duży kosz, jest wygodna dla
      córeczki (system pasów), ma przydatną tackę. Córka naprawdę lubi ten
      wózek, i ja też polubiłam, chociaż wizualnie nie podobał mi się. Jaq
      wolalam kupić używaną Arię OH (kolor Corallo mamy), niż nowy Esporo Magic
      czy Lirę nową, nie żałuję tej decyzji.
    • asbu Re: PP Aria - pytań kilka 27.04.10, 21:50
      Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. :)
      Dzisiaj Mąż przywiózł Arię, jednak z 2010r. kolor kiwi - jest bardzo fajna, a Synek zachwycony tacką!
      W weekend próba generalna - wyjazd na wieś. :D
      • jupa2009 do asbu 28.04.10, 16:02
        pisałaś, że szperałas za ariami, więc masz z pewnoscia rozeznanie
        cenowe, gdzie kupiłaś i za ile, jezeli mozna wiedzieć?
        • asbu Re: do asbu 28.04.10, 21:28
          Mieliśmy kupić w Niemczech zeszłoroczny model za 133 euro (z dostawą do Polski wychodziło coś ok. 633zł - www.babyartikel.de/produkt/shopper_und_sportwagen/peg_perego_aria_oh_completo_scarlet), ale ostatecznie kupiliśmy za 600zł w likwidowanym sklepie w W-wie (egzemplarz z wystawy, ale zupełnie jak nowy).
          Można też kupić na Allegro ale bez pokrowca na nóżki i folii p/deszczowej - www.allegro.pl/show_item.php?item=1007811421 Wiem, że jest jeszcze model OH w kolorze brązowym.
          Kupiliśmy w końcu drożej, ale wolę mieć te 12 mies. gwarancji.
          Pozdrawiam.
          • jupa2009 Re: do asbu 28.04.10, 23:20
            gdzie dokładnie znajduje sie ten sklep, moze wybiore cos dla siebie:)
    • niezapominaj.ka Re: PP Aria - pytań kilka 02.05.10, 16:57
      A ja zauważyłam, że Aria ma różne koła, np. na tej aukcji są dwa
      zdjęcia z różnymi kołami:

www.allegro.pl/item1018427607_mp_peg_perego_spacerowka_aria.html

I moje pytanie. Które kółka są lepsze? Chodzi zapewne o rocznik. Czy
      te "niepełne" są nowsze?

Sorki, że wcinam się w temat, ale ciekawość mnie zżera :D
      • cortinka Re: PP Aria - pytań kilka 02.05.10, 22:45
        Te niepełne (z trzema szprychami) są nowsze, mają składanie w
        rączce. Natomiast te z pięcioma szprychami to starszy model (MT) i
        on już nie jest tak rewelacyjny.
        • niezapominaj.ka Re: PP Aria - pytań kilka 03.05.10, 12:38
          Dzięki Cortinka :)
          Pozdrawiam.
        • saras-wati Re: model mt 17.06.10, 08:50
          dlaczego ten model już nie jest tak rewelacyjny?
          • kroliczyca80 co do kół 17.06.10, 10:11
            Powiedzcie mi dziewczyny, czy was nie wkurza że Aria ma przednie
            koła takie... hmm podwinięte pod siebie? Wiem, że dziwnie to brzmi:D
            Chodzi mi o to, że są takie jakby nieco wycofane pod stelaż, nie
            wystają dużo przed. Przez to bardzo cięzko najeżdza się na nawet
            niewielkie krawężniki i wozek lubi stanąć dęba. Trzeba go
            bezustannie podbijać, a jak wiadomo to nie jest najmocniejsza strona
            Arii. Ja wożę nią 14-kg dziecko (2,5) i bywa mi ciężko. Mam starszy
            model MT, ale jak przyglądam się nowym, to poza szprychami budowa
            kola jest chyba taka sama.
          • marriposa Re: model mt 18.06.10, 11:45
            saras-wati napisała:

> dlaczego ten model już nie jest tak rewelacyjny?

Te z pięcioma szprychami mają dużo gorszą amortyzacje są problemy przy
            podbijaniu wózka. Chyba tyle. Miałam bardzo krótko ta na starszych kołach (były
            złe fotki w aukcji i udało mi sie dogadac ze sprzedawcą w sprawie zwrotu) i
            kupiłam później nową na nowych. Jeździ od roku teraz raczej okazyjnie i jest ok

Z tego co pamiętam dziewczyny kupowały arie na starych kołach okazyjnie a potem
            zamawiały w PP nowe zestawy kół. W sumie dobre rozwiązanie bo dostajesz nówki
            niejeżdżone.
    • saras-wati Re: PP Aria - pytań kilka 18.06.10, 08:54
      O, przypomniało mi się jeszcze coś. Czy aria w rzeczywistości nie sprawie zbyt
      'plastikowego' wrażenia? Quest jest taki zupełnie prosty, a że posiada tylko
      metalowe rurki, sprawia wrażenie porządnego. Natomiast aria na pierwszy rzut oka
      wydaje się taka plastikowa, bo tacka, podłokietniki..etc
      • variuss Re: PP Aria - pytań kilka 18.06.10, 09:13
        sprawia bardzo plastikowe wrażenie, urodziwy to ten wózek nie jest na pewno, nie
        wygląda tez zbyt solidnie, ale za tą wagę i funkcjonalność można przymknąć oko
        na wygląd

Wózek wygląda krucho i niepozornie, ale wiele może, bardzo wiele. Przyznam
        jednak, ze przesiadka z wózka nie-plastikowego, ciężkiego i solidnego na to
        plastikowe chucherko jest szokiem i trzeba się po prostu przyzwyczaić. Ale warto :D
        • saras-wati Re: PP Aria - pytań kilka 18.06.10, 09:39
          a długo masz już ten wózek?jest w miarę trwały?
          Rany, nie wiedziałam, że to takie trudne, skoro jakieś tam doświadczenie wózkowe
          już mam:(
          będziemy się przesiadać z fun systema, więc pewnie każdy pojazd będzie szokiem;)

Wciąż nie wiem aria czy quest? a teraz czytam, że jest jeszcze bebe confort
          streety...
          • variuss Re: PP Aria - pytań kilka 18.06.10, 09:50
            tez miałam wczesniej teutonie fun system
            w sumie, gdyby nie wyjazd salomoltem ,brak miejsca na trzymanie tego wozka w domu i zmiana auta na sedana ( gorzej sie duży wózek wkłada) to pewnie bym dalej jezdziła z teutonia.

Arie mam od 4 miesiecuy, przezyła lot w luku bagażowym samolotu bez uszczerbku, w nic ja nie pakowałam, nie miałam glowy do tego. Chodzimy z nia codziennie na spacery i na zakupu. Przywoże w tym wozku gigantyczne zakupy, jak jedziemy na piknik na cały dzien to wozek tez słuzy za bagażowke, dziecko woli iść obok :D

najtrudniej mi przyszło przestawic sie na ta plastikowa raczke, po luxusowej piankowej raczce teutonii.
            • saras-wati Re: PP Aria - pytań kilka 18.06.10, 09:59
              czyli polecasz:) ja teutonii nie będę się pozbywać, a przynajmniej jeszcze nie
              teraz, bo maluch ma dopiero 6 miesięcy. Jednak poszukuję wózka na zakupy etc., a
              i docelowo będzie to jedyny wózek.
              Waham się tak, bo pewnie będzie to już ostatni wózek w moim życiu;) więc
              chciałabym coś ekstra:), z czego będę zadowolona:)
              • variuss Re: PP Aria - pytań kilka 18.06.10, 12:43
                dla malucha 6 mies to ja bym brała BBC streety, jako 2 wózek sklepowo-wakacyjny, do tego tani, mały po zlożeniu i lekki.
                Taki maluch bardzo duzo jeszcze śpi w dzień, a streety sie rozkłada na plasko, ( aria nie) i mozesz wozic dziecko przodem do siebie, ponaddto mozna zapiac na ramie fotelik max-cosi, bardzo praktyczne jak dziecko usnie w aucie, nie trzeba go przekładac do spacerówki.

Kupowałabym uzywany i za rok spzedała, kupiłabym wtedy nowa arie bo dla dziecka tak 18 m0cy to jest idealna i wystarczy do końca, pod warunkiem ze dziecko raczej nie spi w w wózku. Pozycja połleząca uważam ze jest taka awaryjna, a nie do wygodnego spania. Moje dzieckoo spalo w tym wózku moze ze 3 razy, ale mimo dorobionego podnózka miejsca jest malo, a do tego troche sie zsuwał z siedziska. Długośc powiechni spania nie imponuje, bo bez podnózka to tylko 72 cm, a z podnozkiem 84cm.

A jak chcesz coś extra to moze nowe parasolki Jane? Solo revers, cross revers? Opini brak, bo to nowości, ale zapowiadaja sie fajnie.
                • saras-wati Re: PP Aria - pytań kilka 18.06.10, 13:08
                  aż tak ekstra to nie chcę:) Jestem zakochana w fun systemie i nieprędko go
                  odstawię w kąt, no i po wydatku na nową teutonię, wolałabym raczej zmieścić się
                  w kwocie do 700pln:)

Streety podoba mi się, choć ja chyba najwięcej serca mam do parasolek i teraz
                  rozważam mutsy easyrider. Nie chcę kupować czegoś na chwilę i potem sprzedawać,
                  bo mój mąż raczej tego nie zrozumie;) No i nie mam szczęścia do kupowania
                  używanych rzeczy, a jeszcze mniej szczęścia mam do sprzedawania, więc pewnie
                  zostałabym z tym streety do końca, choć na teraz wydaje mi się super, to boję
                  się, że dla dwulatka nie byłby już tak komfortowym pojazdem. Chyba, że się mylę?
                  • variuss jane solo 18.06.10, 13:30
                    ja bym tez ten powaznie brała pod uwage:
                    www.allegro.pl/item1077538314_nowe_jane_solo_wypzedaz_kurier_wysylka.html
                    nie mam nic wspolnego z ta aukcja, ale wozeczek jest fajny i za ta cene bym sie
                    skusiła, gdybym potrzebowała spacerówki
                    • saras-wati Re: jane solo 18.06.10, 13:37
                      fajny, ale waga nie ta:( max 7kg, bo będę z nim wbiegała na 4 piętro:(
                      • kasiaszok Re: jane solo 18.06.10, 15:42
                        Ja też zastanawiam się nad kupnem ari. W tym momencie używam peg
                        perego duette i jestem bardzo zadowolona z pasów, materiału, z
                        jakiego jest zrobiony i tej daleko zasuwanej budy. W arii podoba mi
                        się to samo, ale odstrasza mnie ten podnóżek, mało miejsca i pozycja
                        pół leżąca. Ja zastanawiam się jeszcze nad Baby Jogger City
                        Mini
                        • anko15 aria 22.08.10, 18:41
                          Mam pytanie odnośnie prania tapicerki w arii, czy można zdjąć ją i
                          uprać w pralce?
                          • anko15 Re: aria 24.08.10, 21:16
                            Czy któraś z posiadaczek arii może pomóc? Zależy mi na odpowiedzi czy
                            da się uprać tapicerkę w pralce czy nie?
                            Dzięki
                            • arina26 Re: aria 24.08.10, 22:04
                              Ja prałam juz 2 razy - oczywiście program 30 delikatne raczej i
                              wirowanie 400, czyli bez szaleństw :) Ale wyprało się ładnie, nic
                              się nie stało z tapicerką nie wyblakła, a mamy kolor Corallo, nitki
                              nie powychodziły, nic się nie rozlazło. Prałam jeszcze budę - tylko
                              wyciagaliśmy taki plastikowy element długi - mój mąż musiał
                              zdemontować tą bude i tapicerkę. O ile pamiętam nawet jakiś
                              śrubokrętów (czy czegoś takiego) używał aby ściągnąć tapicerkę z
                              siedzenia. Kosz na zakupy ręcznie prałam, oczywiście wyciągając to
                              usztywnienie ze środka.
        • rob-win gdzie dokupic pokrowiec dp pp p3? jest taka mozliw 22.08.10, 21:26
          moze wiecie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka