Dodaj do ulubionych

Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o typy

18.10.10, 16:13
witam forum czytam od dawna w zasadzie nie wiem co zrobić moja sytuacja wygląda tak
1) dzieciaczek przełom listopada i grudnia
2) 2 piętro bez windy
3) brak możliwości zostawiania wózka na dole (auto też odpada bo garaż dość daleko)
4) wózek może być używany (chociaż wolałabym nowy ale się nie upieram)
5) budżet ok 2500
chciałbym aby;
1. w miarę lekki
2. zwrotny
3. siedzisko w obie strony
4. raczej nie kubełek (ale się nie upieram)
5. podobają mi się rączki teleskopowe (na pewno ma być jedna a nie 2)
6. duża gondola (chociaż nie wiem czy to ma znaczenie przy dzieciaczku z początki grudnia)
7. mogą to być 2 wózki (osobno głęboki osobno spacerówka)
8.nie zależy mi na kompatybilność z fotelikiem

najchętniej to bym kupiła
wersja 1
Jane nomad jako głęboki (używany ale widziałam tylko wersje ze spacerowką więc mogła by zostać jak dziecko będzie większe i używać jej zamiast parasolki bo waga taka sama)
Mutsy 4 rider jako spacerówkę nową

wersja 2
jako głęboko- spacerowy quinny ( tu nie wiem który) nowy tylko mała gondola mnie martwi nie wiem czy wystarczy
w przyszłości zakup maclarena xlr

wersja 3 może ktoś wymyśli coś innego
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mamaly Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 18.10.10, 16:44
      Emmaljunga Nitro City.
      • tusiaczek81 Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 18.10.10, 17:32
        emma odpada te małe kołeczka mnie przerażają i nie podoba mi się wizualnie
        • basmix1970 Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 20.10.10, 21:15
          My używamy od pięciu miesięcy JOOLTZ. Jest idealny. Bardzo dobrze i lekko się składa, mieści się w bagażniku mojego forda KA.Według mnie ideał. Kilka razy go znosiłam z mojego V piętra, złożony w drugi reku gondola z bardzo poręczną rączką. Super
    • mamaly Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 18.10.10, 16:45
      aha, Nomad jest twardy, jeżeli zależy ci na amortyzacji dla noworodka to zdecydowanie nie Nomad.

A.
    • saras-wati Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 18.10.10, 18:51
      Może jakaś teutonia na piankowych kołach? Mistral? Albo mutsy transporter?

W tym budżecie zmieścisz się z całym zestawem nomada - widziałam promocje na allegro i generalnie jest teraz sporo wyprzedaży nomada.

No i mój hicior:) Mountain buggy swift i czytałam na forum, że od teraz można montować gondolę:) Możesz go obejrzeć w świecie dziecka:) no cudny!!!
    • mirtillo1983 Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 18.10.10, 20:30
      a może Mura Maxi Cosi? Duża gondola na całą zimę, zwrotny, pompowane kółka, siedzisko obracane w dwie strony. Z ciężarem może być problem, ale można wnieść osobno gondolke (ma uchwyty) i stelaż...

Z 2008 roku można kupić juz za 1999zł + gratis spiworek
      • lucyna_1980 Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 19.10.10, 11:21
        Odradzam - mimo że sama mam - Mura odpada - jest zdecydowanie za ciężka. A mega problem jest jak dziecko zacznie jeździc w spacerówce. Trzeba na 3 razy na dół latać.
    • tusiaczek81 Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 18.10.10, 20:37
      ja nie myślałam o nomadzie nowym bo interesowała mnie tylko gondola (duża) inne pytanie czy dla grudniowego malucha ma to sens a nowa chciałam kupić spacerówkę mutsy 4 rider (obracane siedziska teleskopowa rączka wizualnie najbardziej mi się podoba gdyby nie mała gondola to kupiłabym cały zestaw nowy ale ona ma tylko 74 cm i boje się że to za mało
      • afroddytta Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 18.10.10, 20:52
        Wybór nomada tylko na gondolę i na zimę to chyba niezbyt dobry pomysł, bo na duże śniegi te małe podwójne kółka mogą się źle prowadzić, poza tym wtedy to ja bym już wzięła tę spacerówkę też, bo byłaby i wygodna i lekka, doskonałe prowadzenie. Wózek ogólnie fajny, ale raczej w komplecie lub sama spacerówka (spacerówka nie rozkłada się zupełnie na płasko, więc maluszka nie położysz, dopiero jak ma 5-6 mies. lub jakaś dodatkowa wkłada, ale tego nie wiem).
        Jeżeli chcesz samą spacerówkę to wzięłabym coś na dużych kołach, może być speedi (ale wtedy już komplet) albo jeśli chcesz dużą amortyzację to jakiś tani roan (duża gondola, ale i spory ciężar).
        Ja mam Speedi i jestem mega zadowolona, więc polecam gorąco :)
        Jakiś czas temu można było zamontować do speedi gondolę x-landra, ona jest większa.
        • tusiaczek81 Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 18.10.10, 21:04
          quinny to mój tym nr 2 myślisz że na zimę ta gondola wystarczy
          • saras-wati Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 18.10.10, 21:14
            wiesz, ja zmierzyłabym te gondole, bo wydaje mi się, że quinny i mutsy mają podobne wymiary, a skoro podoba Ci się mutsy, to kup cały komplet.
            • tusiaczek81 Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 18.10.10, 21:21
              według opisów na necie mutsy 74 quinny 77 nomad 81 chyba ze rzeczywistość jest inna
            • afroddytta Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 18.10.10, 21:23
              Ja miałam gondolę też małą (nie mogę teraz zmierzyć, bo pożyczyłam), nie tą speedi, ale też Quinny i mój syn z 1 września przejeżdził do Wielkanocy, a mały nie jest chyba z 8 kilo już miał, starszy podobnie, więc to zależy i od dziecka i od mamy i od pogody.
              Czekam na kolejne maleństwo, ma się urodzić w czerwcu i chyba do zimy z gondoli wyrośnie...
            • sylki Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 18.10.10, 21:23
              Jak wybierzesz ciężki wózek, to kup od razu w zestawie nowy kręgosłup ;) chyba, że zamierzasz go zostawiać na dole.
              • saras-wati Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 18.10.10, 21:26
                no otóż to, ta waga:( Nie mam pojęcia, ile waży mutsy, ale pewnie sporo...mura też jest ciężka(nie miałam, ale nawet ostatnio był wątek, że jedna mama ma jej dość ze względu na ciężar).

• tusiaczek81 Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 18.10.10, 21:36
                  no właśnie chciałam nomada mała waga duża gondola wazy ponoć 9 kg mutsy 14 ale ja bym brała z piankowymi kołami więc pewnie mniej i quinny spaedi 12 wiem że muszę znaleźć kompromis pomiędzy moją wygodą a wygodą malucha
                • sylki Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 18.10.10, 21:38
                  no ja próbowałam podnieść i podziekowałam hehe, slalom pro i nomad przy nim to piórka :)
                  Jedna z moich sąsiadek zostawia go przypietego do barierki na klatce.
      • lucyna_1980 Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 19.10.10, 11:26
        Mutsy też jest ciężki, może jak sie tylko myśli że kg w tą lub w tamtą nie ma znaczenia - ale jak się go targa raz w dół a później w górę to się to odczuwa. Kup maksymalnie odciążony wózek, sugerowałabym nawet piankowe koła. Jane Unlimit ma piankowe z mikropęcherzykami, które dają efekt jazdy podobny jak na kołach pompowanych. Rozważ ten wózek - uważam że jest godny zainteresowania.
    • groniek1977 Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 18.10.10, 21:33
      o rany!
      jak wybierzesz mutsy, quinny albo emmę to za parę dosłownie miesięcy będziesz ze łzami w oczach szukać lekkiego wózeczka i wtedy już tylko to bedzie Twoim priorytetem. Wiem,bo sama przez to przeszłam.
      O ile dla noworodka mozna się poświęcić i kombinować z cięższą gondolą (wnoszenie na dwa razy etc) to już z 5-6 miesięcznym maluchem nie będziesz na to miała ani siły ani nerwów,ani zdrowia. Spacerówka max do 10kg ( i to naprawdę max!).
      • funnybaby Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 18.10.10, 21:45
        ktoś tu napisał że nomad ma małe kółeczka i w zimie nie da rady. Otóż małe kółka nomada z przodu są dużo większe niż tylne niejednego wózka :) ogólnie ma duże koła nomad i właśnie dzięki temu w zimie nie miałam żadnego problemu (nie mówie tu o zaspach ect.) ale na ośnieżonych chodnikach sprawował się cudnie. Jednak jako wózka z gondolą dla noworodka nie polecam. Spacerówka bajka ale gondola jedynie na różne tereny.
        • tusiaczek81 Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 18.10.10, 22:02
          kurcze to już nie wiem co robić i tak docelowo chce kupić macalerna chodzi mi o wózek tak na rok półtora a dlaczego nie nomad dla noworodka
          • funnybaby Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 18.10.10, 22:11
            bo to jest "twardy" wózeczek, ma zbyt małą amortyzacje jak na nasze warunki dla noworodka. Obrazowo mówiąc "telepie" maluszkiem.
          • zofia-filozofia Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 18.10.10, 22:21
            A wspomniany tutaj Mountain Buggy Swift?? waży niecałe 10 kg, a ma super koła, i jest całkiem zgrabny.
            Dziewczyny też pisały że Joolz Bloom/Day ma sporą gondolę, oraz że przyjemnie się go prowadzi. Widziałam też używane na allegro.
            A jak nie to zrób tak że kup Roana, Jedo (stelaż zostawiaj na dole przypięty, lub niech mąż ci go znosi rano, a wnosi wieczorem), a potem zaiwestuj w jakąś super spacerowkę.
            Mutsy bym nie brała pod uwage bo jest ciężki, jak na spacerówkę którą będziesz wnosić na 2 p.
            • afroddytta Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 18.10.10, 22:41
              Wiadomo, że lekką spacerówkę i tak kupisz, nie znam nikogo kto by jeżdził jednym (dużym) wózkiem do końca.
              Moja koleżanka ma nomada cały komplet, teraz drugie dziecko się przesiadło do spacerówki i jest ok. Ja swoją dwójkę woziłam gondolą Quinny (poprzednik speedi) i trzecie też tak będzie jeżdzić, więc nie o to chodzi, że dziecko nie przeżyje w takim wózku. Po prostu jest inaczej, ale ja ogólnie nie widzę problemu. Osobiście nie podobają mi się wózki takie miękkie, co się bujają na wszystkie strony i mają cztery wielkie nieskrętne koła jak np. roan, emma. To moje zdanie, najlepiej przejdź się z jakąś koleżanką i poprowadź jej wózek, najlepiej kilka koleżanek różne wózki itd. to wtedy może będzie Ci łatwiej. Niestety przy pierwszym dziecku chcemy wybrać jak najlepiej, jednak niestety nasze upodobania i potrzeby często dopiero wychodzą w praktyce.
              Powodzenia!
            • lupikowo Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 18.10.10, 22:45
              Wożę moją dzidzię od lipca w nomadzie i nie zamieniłabym go nigdy w życiu. Nie zauważyłam żeby dzieckiem telepało jak dla mnie wózek wcale nie jest twardy. Jedyny minus to utrudniony dostęp do kosza jak jest założona gondola przy spacerówce jest duzo wygodniej. Wózek naprawdę lekki, niunia ma 3m-ce waży 6,5 kg a wnoszę ją razem z całym wózkiem na 1 pietro. Mąz po każdym spacerze mówi jaki to super wózek wybrałam, bo naprawde bardzo dobrze sie prowadzi. Bardzo polecam.
              • sylki Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 18.10.10, 22:51
                Ja woziłam slalomem i tez nie zauwazylam by strasznie telepało, nie sadze tez by była wielka róznica w zawieszeniu miedzy slalomem, a nomadem air.
                Dodam, ze moje dziecko, te niewielkie wstrzasy uwielbiało, bo mała w ciagu chwili na wertepach zasypiała :)
                Kup Nomada, albo slaloma pro, bedziesz zadowolona, a i twój kregosłup ci podziekuje :)
              • funnybaby Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 18.10.10, 22:53
                ja też wychwalam nomada pod niebiosa :) nie mialam gondoli tylko sama spacerówkę ale naprawdę to jest super wózeczek. Szkoda ze w tym roku zamiat dopracowac kilka rzeczy to zmienili zupełnie. Ciekawe czy jeszcze nomady będa produkowane...
                • sylki Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 18.10.10, 23:16
                  funnybaby napisała:

Szkoda ze w tym roku zamiat dopracowac k
                  > ilka rzeczy to zmienili zupełnie.

Mam dokładnie takie samo zdanie. Niestety te nowe modele na plus mają tylko obracane siedzisko.
    • variuss Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 19.10.10, 08:20
      Zdecydowanie Jane Nomad Air, tutaj masz promocje wiec spokojnie zmiescisz sie w budzecie:
      sklep-jane.pl/nomad-formula-strata-etna-kolekcja-2008-p-382.html
      ( nie mam nic w spolnego z tym sklepeem)

Co prawda amortyzacja jest przecietna, ale jak masz w miare normalne chodniki to da radę.
      Z twoich wymagani to niestety siedzonko jest tylko przodem do jazdy, ale z to gondola jest tak duza i ma podnoszony zagłowek, ze mozesz spokojnie wozic w niej dziecko na siedząco ( zapiete w szelki oczywiscie).
      Najwazniejsza zaleta to koła- w kazdy teren a przy tym niska waga- stelarz ok 7 kg, bez prblemu wniesiesz w 1 rece, a gondole w 2 rece ( gondolke bardzo łatwi wpiac i wypiac ze stelarza). Ja bym sie nie zastanawiała długo, bo te wózki NIE SA JUZ PRODUKOWANE, a godnego nastepcy BRAK.
      • tusiaczek81 Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 19.10.10, 09:13
        czy gondola ma 81 cm wewnątrz i czy można ją zamontować na nowe stelaże(tam jest przekładne siedzisko ale gondolki jakieś małe)
        • lupikowo Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 19.10.10, 09:38
          Właśnie zapomniałam napisać o wymiarach gondoli. Niestety producenci przekłamują podając wymiary samej góry gondoli gdzie jest dużo szerzej (gondola ku górze się powiększa) i te wspomniane 81 cm jest na obrzezach gondoli w srodku natomiast ok 73, 74 cm. Ja mam dzidzie z lipca i trochę mnie to zmartwiło, ale na Twoim miejscu nie bałabym sie skoro dzidzia przyjdzie na świat na przełomie listopada grudnia bedzie cieplutko nie bedziesz musiała zakładać kombinezonów, które zabierają miejsce dzidzia bez problemu sie zmieści i penie szybko będzie ciekawa świata więc przesadzisz ja do spacerówki, która rozkałada się praktycznie na płasko.
          • lupikowo Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 19.10.10, 09:40
            A szerokość na dole 30 31 cm na górze ok 40 cm
            • tusiaczek81 Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 19.10.10, 09:56
              kurcze czyli jednak ta gondola wcale nie jest taka wielka wyglada na to że podobna jest w mutsiaku który mi sie najbardziej podoba ja docelowo i tak chcę maclarena zależy mi bardzo na przekładanym siedzisku jak dzidzia będzie malutka jakbym
              • variuss Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 19.10.10, 10:04
                jane ma 3 typy gondoli, o której piszesz?
                Kolezanka miała jakis stary jane- parasolke i tam gondola byla ogromna
                • sylki Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 19.10.10, 10:41
                  W gondoli Jane z 2007 moja corka miescila sie majac 6 msc,gdzie do najmniejszych nie nalezy, zaluje ze nie zrobilam fotki, nie sadze tez by gondole wielkosciowo w nomadach sie w nowszych rocznikach roznila.
                  Co do nowych typow gondoli, to one wyszly chyba z nowymi modelami.
        • variuss Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 19.10.10, 09:48
          tylko zobacz sobie , ile waża te nowe stelarze - wiecej niz nomad. w takim przedziale wagowym jak nowe modele jane to jest sporo wózkow, tylko nomad był bezkonkurencyjny
          • tusiaczek81 Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 19.10.10, 10:11
            ja widziałam transporter na bobo wózki gdzie zobacz te pozostałe nic o nich niewiedziałam
            • variuss Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 19.10.10, 10:14
              jest jeszcze micro( składa sie na płasko) i capazo ( chyba najwieksza z nich)

• tusiaczek81 Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 19.10.10, 10:28
                czyli dało by radę z gondola capazo i z tym stelażem UNLIMIT REVERSE jak wam sie widzi ten zestaw na zimę i jak by była jego waga bo chyba więcej niz te 8kg na stronie (tak nota bene wkurza mnie że te dane se taż rożne od rzeczywistości)
                • lucyna_1980 Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 19.10.10, 11:37
                  Powiem krótko, kupiam Maxi Cosi Mura dla dziecka styczniowego - zniesienie na dół męka, spacer bardzo przyjemny, wniesienie na górę katastrofa! Po kilku tygodniach zaczęły strasznie boleć mnie nadgarstki i kręgosłup.
                  Mając teraz trochę więcej doświadczenia i rozumu oraz wieksze rozeznanie osobiście kupiłabym Jane Unlimit Reverse.
                  - pankowe koła są dosyć miękkie
                  - regulowana twardość zawieszenia
                  - spora gondola
                  - spacerówka przekładana tył/przód z budą naciąganą prawie po pałąk
                  - porządny materiał z którego są wykonane, bardzo miły w dotyku
                  - no i najważniesze jest w miarę lekki

Pewnie ma jakieś minusy, ale jaki wózek ich nie ma? :)
                • sylki Tusiaczek 19.10.10, 12:51
                  Te nowe stelaże są ciężkie. Unlimit jest cięższy od nomada.
                  • variuss Re: Tusiaczek 19.10.10, 13:00
                    no wlasnie

jeszcze poki bedziesz jezdzic z gondola, to bez problemu zaniesiesz na gore złozony stelaz w 1 rece ( 8 kg to max moim zdaniem) a dziecko w gondolce w 2 rece.
                    Problem sie zrobi,jak przejdziesz na spacerowke, bo wtedy w 1 rece bedziesz musiała dzwignac wozek razem z siedziskiem, a w 2 dziecko.
                • saras-wati Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 19.10.10, 13:48
                  Unlimit waży ok.12kg!!
                  • tusiaczek81 Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 19.10.10, 14:24
                    cholera łatwiej było wybrać samochód :-) skoro untimil waży 12 kg to już sporo czyli tyle samo co speedi (ale speedi nie ma przekładanego siedziska to minus ) który by był lepszy na zimę
                    • saras-wati Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 19.10.10, 14:32
                      A jakie masz tereny wokół domu? Jeżeli nie masz strasznych wertepów i wielkich dziur, to może kup cały zestaw jane nomad. Nie miałam, ale wydaje mi się, że w tej klasie wagowej, to nie ma sobie równych.

Ja miałam teutonię fun system, która jest ciężka, a dodatkowo ma opinię 'twardej'. Troszkę małą trzęsło(u mnie są okropne dziury i krzywe chodniki), jednak nauczyłam się nią jeździć delikatnie i mała była zadowolona:) Jak była starsza, to amortyzacja ładniej działała. Wydaje mi się, że nomadem też nauczysz się jeździć i będziesz zadowolona.

Jest jeszcze bugaboo:) On jest najlżejszy i w ogóle super. Ostatnio widziałam bugaboo, który miał zmienione przednie kół z tych malusich na takie troszkę większe(czyli można je pewnie gdzieś dokupić, jeśli komuś nie pasują te malutkie).
                      • tusiaczek81 Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 19.10.10, 14:43
                        mieszkam koło lasu (ale na takie wyprawy dostanę od kuzynki roana dośc zniszczony więc będę go zostawiać na dole bo jak ukradną (a kradną niestety) to się nic nie stanie pozatym w zasadzie drogi mam w miarę równe ten nomad mi się podoba tylko brak przekładanego siedziska mnie odrzuca a może to funkcja tylko wydaje mi się niezbędna nie mam doświadczenia
                        • sylki Przekładane siedzisko 19.10.10, 14:48
                          To przekładane siedzisko w unlimicie jest małe, a porównując z Nomadem, czy też Speediem, to już w ogóle ciasnota :) Chociaż dzieciakom raczej, to nie przeszkadza.
                          Szczerze, gdybym miała wybierać, wzięłabym nomada, ale w starszej kolorystyce niż te z zeszłego roku.
                        • saras-wati Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 19.10.10, 14:53
                          moje dziecko nie lubiło przodem do mnie jeździć - chyba napatrzyła się na mnie w gondoli, więc pomimo takiej funkcji, jeździła przodem do świata:)

no, ale to już musi być Twoja decyzja!
                    • afroddytta Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 19.10.10, 14:39
                      Tutaj to chyba musisz sama zdecydować co Ci się bardziej podoba i czy to przekładane siedzisko jest takie ważne. Co do kół to chyba powinno być podobnie, niby pompowane lepsze, ale porównując te dwa to chyba już wielkich różnic nie będzie. Ja jeżdzę speedim i nie mam porównania, bo mam wózek na podobnych kółkach jak ten jane, ale to wózek podwójny więc zupełnie inna historia. Ja kocham Speedi za jego prostotę, to mnie w nim urzeka.
                      Powodzenia i zachęcam do wizji lokalnej :)
                      • tusiaczek81 Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 19.10.10, 15:37
                        chyba wstępnie nomad koleżanka kuzynki ma i się umówiłyśmy że pójdę z nimi na spacer (maż się śmieje na jadze próbną) zobaczymy dzięki dziewczyny
                        • pomilak1 Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 19.10.10, 17:11
                          Myślę że jak musisz wnosić na 2 p. to priorytetem powinna byc waga wózka....niby chcesz potem lżejsza parasolkę ale i tak tym "pierwszym" wózkiem pojeździsz z rok więc i tyle go będziesz musiała wnosić.
                          Ja też jestem za nomadem - najlżejszy z twoich typów. A o gondole się tak nie martw 6m spokojnie przejeździ a to już będzie praktycznie lato :)
                          • funnybaby Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 19.10.10, 20:57
                            powiem Ci tak, miałam i maclarena xlr i nomada. Kilka podejść do maclarena ale jednak nie przekonał mnie ten wózek, jak na parasolkę to ciężki a siedzisko w porównaniu z nomadem wąskie. W ogóle dziecko w nomadzie to widać że siedzi wygodnie, śpi rozłożone a przy tym prowadzenie to bajka. Zupełnie nie przeszkadza brak przekładanego siedziska. Pierwszy wózek mialam z ta funkcja i korzystałam tylko w gondoli z tego, potem był protest i wychylanie sie ze spacerówki w celu oglądania świata :D
                            • m_aw Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 20.10.10, 12:35
                              Ja przy pierwszym dziecku nie miałam przekładanego siedziska w spacerówce (X-Lander XA). Przy drugim traktuję to jako warunek konieczny :) A to dlatego, że przesadziłam małą w wieku 5 m-cy do spacerówki (strasznie płakała w gondoli, co nigdy wcześniej nie miało miejsca). W spacerówce było, bo dużo widziała. Ale dla mnie przy tych wiatrach i mrozach to był naprawdę kiepskie rozwiązanie, przy takim małym dziecku. Bardzo zazdrościłam koleżankom, które mogły sobie odwrócić siedzisko i mieć dziecko cały czas na oku.
                              Dlatego ja obstawiam musty na piankowych kołach. To jest również mój typ dla drugiego malucha :) Myślę, że dużo ciężej niż nomad nie wyjdzie. Można napisać do sklepu z prośbą o zważenie na zwykłej wadze stelaża z tymi piankowymi kołami. Na stronie podają 8,6kg.
                              W nomadzie nie podoba mi się budka. W XA też miałam taką małą i przy małym śniegu musiała zakładać folię przeciwdeszczową. Natomiast jak wiał wiatr, to czyniłam cuda-wianki z kocem :)
                              • funnybaby Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 20.10.10, 13:54
                                No tak tylko 8,6kg to waga samego stelaża z kolami piankowymi. Waga siedziska to około 4kg czyli w sumie daje 12,6kg a to już sporo. Bo nomad w całości waży 9,8kg (sama ważyłam).
                              • sylki Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 20.10.10, 15:35
                                Hehehe sorki
                                ale już sobie wyobrażam jak przekładasz siedzisko jedną ręką, a w drugiej trzymasz dziecko i tak za każdym razem przy zmianie kierunku wiatru, bądź ustawienia wózka :D

Co do wagi wózka, producenci zawsze zaniżają realną wagę, podając tylko wagę stelaża i to bez kół. Spróbuj sobie podnieść dowolnego Mutsiaka i wtedy powiedz czy Twoim zdaniem waży on niecałe 9 kg :)

Ale mi poprawiłaś humor :)
                                • m_aw Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 20.10.10, 18:44
                                  źle zrozumiałaś mojego posta :)
                                  To, że producenci zaniżają wagę - wiem.
                                  Dlatego piszę, że można zapytać w sklepie, ile waży stelaż z piankowymi kołami.
                                  Musty jeszcze nie posiadam, planuję dopiero zakup na wiosnę.
                                  Co do zmiany kierunku siedziska - nie planuję zmieniać podczas spacerów, bo wtedy nabyła bym wózek z przekładaną rączką ;)
                                  Chodziło mi o to, że 7-8 miesięczne dziecko w spacerówce, tyłem do mamy, w środku zimy, to nie jest dobry pomysł. Mi bynajmniej to nie pasowało.
                                  XA wjeżdżałam/zjeżdżałam po schodach wciągając wózek. Nawet z 13kg dzieckiem. Nie przyszło by mi do głowy znosić taki ciężar! Później kupiłam SI, który jest znacznie lżejszy i wtedy już zjeżdżać po schodach nie mogłam, więc zaczęłam nosić... I to już takie przyjemne nie było :(
                                  • sylki Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 20.10.10, 18:50
                                    :)
                                    Fakt źle zrozumiałam, ale i tak chciałabym zobaczyć obracanie siedziska w czasie spaceru ;)
                                    Sama posiadam wózek z taką możliwością i doskonale cię rozumiem, dlatego też nie za bardzo mogłam sobie wyobrazić jak Ty to chcesz robić :)
                                    x-landera też miałam, ma go teraz moja siostra (tzn nowszy model) i szczerze powiem, że ten z 2010r jest zdecydowanie lżejszy niż z 2006r.
                                    Swojego slaloma znoszę póki co, ale do góry go już wciągam.
                                    • afroddytta Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 20.10.10, 20:33
                                      Nie wiem jak się zaczepia (odpina, zapina) siedzisko w mutsy, ale ja mam wózek podwójny i czasami przekładam siedzisko z dzieckiem w środku, mały waży ok.11 kg, robię to rzadko gł. kiedy chcę aby dzieciaki poszły spać, a one rozrabiają. U mnie w wózku (kolcraft contours) siedzisko jest na takim adapterze podobnym do fotelika maxi-cosi, tylko naciskam z boków, podnoszę za pałąk i obracam, mimo ciężaru dziecka nie jest to taki straszny problem. W tym wózku ta funkcja mi się przydaje, natomiast w pojedynczym dla mnie jest bez znaczenia.
                                      Ogólnie chyba jednak lepiej przekładane siedzisko niż przekładana rączka, a to czy komuś potrzebne/niezbędne to już jego sprawa, na szczęście wybór duży :)
    • ania8706 Re: Wiem jaki ma być mój wózek idealny proszę o t 21.10.10, 10:41
      Witajcie przyszłe mamy,
      Wiem,że wybór wózka dla dzidziusia, to nielada problem, tym bardziej, jeżeli jest to pierwsze dziecko i brak własnego doświadczenia! Super, że można się poradzić innych mam w takich miejscach jak te!!
      Ja od prawie roku mam wózek Magnum -firmy Bebetto i jestem bardzo zadowolona. Kupiłam go na allegro, dostałam do domu! Rama wózka wykonana jest bardzo solidnie, a wymiary po złożeniu niewielkie, no i przede wszystkim bez problemu można przypiąć fotelik samochodowy, co jest super przydatne, kiedy dzidzia jest malutka i nie trzeba jej przekładać z wózka do auta i odwrotnie, tylko od razy w foteliku ląduje w samochodzie!
      Muszę też bardzo pochwalić serwis gwarancyjny! Kiedy mój mało delikatny mąż uszkodził kółko, w przeciągy dwóch dni zostało ono wymienione i wózek miałam spowrotem, a kontakt z firmą był bardzo miły i profesjonalny. Na pewno by się to nie udało jeżeli byłby to wózek zagraniczny, a już na pewno gdybym kupiła chiński. A tak wszystko w razie czego jest na miejscu!
      Z czystym sumieniem polecam Magnuma- za całokształt!
      - pozdr. Młoda mama
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka