Dodaj do ulubionych

pomóżcie, doradźcie -termin na koniec kwietnia

30.12.10, 22:16
Termin mam na 28 kwietnia, mieszkam na I piętrze, osiedle, centrum miasta.

Wydawało mi się,że chcę wózek:
z 4 kołami, dużymi, pompowanymi mój typ to Xlander xq 2010 - ze względu na spacerówkę w obydwie strony. XA też mi się podoba ale spacerówka w jedną stronę, myślałam też nad Implast Bolder ecoline.
Teraz to już nic nie wiem. Nie wiem czy nie za ciężko mi będzie wnosić tego xlandera na pierwsze piętro ?? Jakie macie doświadczenia ?
Czy dałabym radę obejść się bez gondoli ?? Jak myślicie ?
Co sądzicie o spacerówkach maclarena ? Są super lekkie ale wyglądają jak zabawkowe i takie tylko na spacerek do centrum handlowego :) czy się mylę ?

Proszę o wszystkie uwagi i przemyślenia :) oraz pomoc !!! dzięki śliczne

https://www.suwaczki.com/tickers/h4zp3e3keefjcqnj.png
Obserwuj wątek
    • emma6666 Re: pomóżcie, doradźcie -termin na koniec kwietni 30.12.10, 22:51
      maclareny to solidne i bardzo chwalone wózki ale moim zdaniem nie nadają się dla noworodka choć oczywiście są matki które wożą w ten sposób swoje dzieci.

jeżeli chcesz 4 duże pompowane koła to nie x lander xq bo on takich kół nie posiada, xa posiada.

wózka nie musisz nosić, też mam dość ciężki i można go po prostu wciągać stopień po stopniu na tylnych kołach.
    • magda19lenka Re: pomóżcie, doradźcie -termin na koniec kwietni 31.12.10, 09:15
      rodzisz na wiosnę więc myślę, że dało by radę obejść się bez gondolki. Wystarczy spacerówka rozkładana na płasko. Maluch maksymalnie pojeździ w gondoli pół roku więc i tak zimę już przejeździ w spacerówce.
      Ten nowy xlander xq jest chyba dość ciężki - w wersji spacerowej coś koło 17 kg
      bejbi.eu/sklep/xlander-wozek-glebokospacerowy-2010-arctic-p-5968.html
      na tej stronie napisali, że
      - gondola: - 4,85 kg
      - spacerówka: - 9,5 kg
      - wózek z gondolą - ok. 12,5 kg
      czyli wychodzi, że stelaż ma 7,65kg+siedzisko spacerówki to razem daje 17,15.

Moim zdaniem to dużo za dużo.

Maclaren to chwalona marka ale raczej dla dzieci starszych nie noworodka.
    • magda19lenka Re: pomóżcie, doradźcie -termin na koniec kwietni 31.12.10, 09:38
      a może jane slalom revers??
      albo unlimit
      • afroddytta Re: pomóżcie, doradźcie -termin na koniec kwietni 31.12.10, 09:48
        Nie wiem jak w xq, ale w xa nie położysz noworodka, bo się nie rozkłada na płasko (moim zdaniem dopiero 4-5 mies. dziecko, ale to też zależy jak jest sztywne). Możesz dokupić na te parę miesięcy używaną gondolę do x-landera, na allegro spokojnie poniżej 200 zł kupisz.
        A do wózka rozkładanego na płasko to też raczej trzeba dokupić taką miękką gondolę np. uniwersalną.
    • srebrno-listka Re: pomóżcie, doradźcie -termin na koniec kwietni 31.12.10, 12:51
      Ja bym nie rezygnowała z gondoli, może się przydać w zupełnie niespodziewany sposób: mój szkrab zaraz po urodzeniu nie chciał spac w łóżeczku, a w gondoli od wózka spał spokojnie. Więc początkowo w niej spał. Poza tym, akurat x-lander xa nie rozkłada się na płasko, noworodka w nim bym nie woziła. Mam go (xa) i muszę przyznać, że jest bardzo wygodny na spacery, mój szkrab go bardzo lubi, ale jeździ w spacerówce od 7 miesiąca życia (jak zaczął siadać go przesadziłam).
      Mam też maclarena xlr i zgadzam się, dla mnie to wózek do centrów handlowych, na nierówne chodniki się mało nadaje, a noworodka bym w nim nie woziła. Dla starszego dziecka jest super.
      Nie wiem czy jest taka niezbędna spacerówka w obie strony, mój malec woli jeździć przodem do jazdy.
      Nie wiem, jakie masz fundusze, ale może pomyśl o emmaljundze nitro city? Jest dość lekka, nieźle amortyzowana (ma zdaje się sprężyny na tylnych kołach). Na pewno można kupić używaną w dobrym stanie. Było o niej nie raz na forum, poszukaj opinii użytkowników.
      • mar.sza Re: pomóżcie, doradźcie -termin na koniec kwietni 01.01.11, 15:44
        Porzuciłam już pomysł z Maclarenem :)
        Najbardziej chciałabym kupić spacerówkę z fotelikiem maxi cosi w zestawie plus gondolę używaną, tylko takich ofert jest bardzo mało - czy się mylę ?
        Chciałabym też zobaczyć na żywo tego xlandera xq ale nie mam pojęcia gdzie są ??
        emmaljunga mi się jakoś nie podoba ... zresztą chciałabym wydać na wózek około 2 tys. (3w1)
        • afroddytta Re: pomóżcie, doradźcie -termin na koniec kwietni 01.01.11, 16:04
          Najbardziej chciałabym kupić spacerówkę z fotelikiem maxi cosi w zestawie plus
          > gondolę używaną, tylko takich ofert jest bardzo mało - czy się mylę ?

Jeśli masz na myśli x-landery to chyba nie jest problem kupić adaptery do m-cosi, oddzielnie fotelik, a gondoli jest b. dużo (teraz chyba na allegro KT nawet po 80 zł). Nie wiem czy kupisz cały taki zestaw, ale oddzielnie bez problemu kupisz.
          Dobrze obejrzyj xq przed kupnem, bo inny trzykołowiec x-landera xt był dość kiepski w prowadzeniu, wtedy może lepiej qv.
          • mar.sza Re: pomóżcie, doradźcie -termin na koniec kwietni 01.01.11, 16:11
            Dobrze obejrzyj xq przed kupnem, bo inny trzykołowiec x-landera xt był dość kie
            > pski w prowadzeniu, wtedy może lepiej qv.

Ale xq nie jeste przecież trójkołowcem, czy coś mi się pomieszało ? :)
            Teraz jeszcze myślę nad mutsy 4RIDER ... ??
            • agnes_nyc Re: pomóżcie, doradźcie -termin na koniec kwietni 01.01.11, 16:37
              a moze bugaboo bee (jest specjalny wklad dla noworodka) lub cameleon ja mam i jestem bardzo zadowlona na allegro mozna kupic uzywke - wozki nie do zdarcia
            • afroddytta Re: pomóżcie, doradźcie -termin na koniec kwietni 01.01.11, 19:10
              Sorry, już te literowe skróty mi się pomieszały, miało być odwrotnie :)

Mutsy to już trochę co innego przede wszystkim dość ciężki i duży wózek, ma chyba tyle samo zwolenników co przeciwników.
    • afork Re: pomóżcie, doradźcie -termin na koniec kwietni 01.01.11, 20:41
      ja mam spacerówkę xgo xlandera, do tego miałam zamontowana gondolę i jak chcesz, możesz zamontować do niej fotelik maxi cosi (lub też oryginalny xlanderowski). Wózek jest lekki, zwrotny, łatwo się podbija, ale nie ma pompowanych kół, bo to parasolka. Ja rodziłam pod koniec marca i jak dla mnie wózek ok., choć przyznam,że teraz, zimą, przeszkadza mi zbyt płytka budka.
    • pumeczka polecam gondolkę mimo wszystko 01.01.11, 21:33
      jw
      wiadomo , że takie kombajny wózkowe są cieżkie, ale na pierwsze pół roku jak znalazł
      gondolę polecam, bo dla przykładu moj letni maluch, wolal w niej spać niż w wielkim jak dla noworodka łóżeczku
      dlatego przy drugim bobasie nie zrezygnowałam z gondoli
      polecam jakąś używkę jedo bartatina czy jakiś roan, tańszy zakup, potem łatwo sprzedać
      można i x-landera w zestawie też wypatrzyć na allegro
      ale takich nowych jak przeglądam jak na lekarstwo, a wózek taki 3-4 letni niekoniecznie miał mimo zapewnień właściciela , tylko jednego użytkownika ;)
      ps. wózek w częsciach nosiłam na 3 piętro, potem już zmądrzałam i przypinałam zapięciem rowerowym do jakiejś wystającej rury na dole klatki;)
      • mar.sza mutsy 4rider ? 02.01.11, 00:12
        Dlaczego nowy xq jest cięższy od xa ? Przecież ma mniejsze koła z przodu ... hmm. Może przez tą spacerówkę w obydwie strony ?
        Mutsy 4rider będzie cięższy od xlandera ?
        • ylunia78 mutsy 4rider 11.02.11, 11:54
          gdybym ja miała teraz kupowac wózek(i miała na niego 2tysia)kupiłam mutsy;)
          • majkusia08 Re: mutsy 4rider 11.02.11, 13:39
            Też bym kupiła 4Ridera :)
            Miałam i byłam bardzo zadowolona :)
    • mar.sza A Implast Bolder ecoline ? 02.01.11, 00:26
      Wygląda bardzo fajnie, ciekawe jak na żywo ? Ktoś ma ? Fajjny jest ?
      No i jest dużo lżejszy niż xlander ...
      • goganik Re: A Implast Bolder ecoline ? 03.01.11, 10:26
        Też mam termin na koniec kwietnia i przymierzam sie do tego www.redcastle.fr/en/translate-to-anglais-fiche-produit/p/whizz/?tx_ttproducts_pi1%5Bcat%5D=178&tx_ttproducts_pi1%5BbackPID%5D=29&cHash=581775f17e#
        niestety na zywo zbaczę go chyba dopiero koło 19 marca na targach bo w trójmieście chyba nikt ich nie ma ..musi być w miarę lekki mały po złożeniu i taki co i po sklepie i w terenie się sprawdzi
    • zerina2 Re: pomóżcie, doradźcie -termin na koniec kwietni 11.02.11, 10:52
      witam

mam termin na 18 kwietnia, również mieszkam w centrum miasta na I piętrze....
      przejrzałam setki stron internetowych z wózkami i sto razy zmieniałam zdanie.
      Ostatecznie zdecydowałam sie na zakup wózka mutsy - albo 4rider albo transporter - zdecyduję gdy zobaczę na żywo
      właśnie w przyszłym tygodniu wybieram się na oględziny.....
    • monia76 Re: pomóżcie, doradźcie -termin na koniec kwietni 11.02.11, 12:11
      zależy jakie masz podejście do dźwigania... ja w życiu po urodzeniu pierwszego dziecka nie byłabym w stanie się zorganizować ze znoszeniem ciężkiego wózka i przygotowaniem dziecka na spacer. nie napisałaś czy masz opcję zostawiania stelaża na klatce lub w samochodzie.
      ja osobiście nie byłabym w stanie wozić noworodka w parasolce, ale nieobce mi są takie widoki. decyzję musisz podjąć sama.
      aha, moja przyjaciółka, która mieszka w kamienicy na 1. piętrze i nie ma możliwości zostawiania stelaża na dole kupiła używanego nomada. teraz jeżdżą już spacerówką, ale od początku była zachwycona wyborem.
    • echo1111 Re: pomóżcie, doradźcie -termin na koniec kwietni 11.02.11, 13:17
      Moja rada - nie rezygnuj z gondoli, żadna spacerówka nie da takiego komfortu dziecku co gondola, lekarze zgodnie odradzają spacerówki- nawet rozkładane na płasko - w pierwszym półroczu.
      Waga wózka jest bardzo istotna ale najwięcej wazą pompowane koła, które tak naprawdę przydatne są w zimie. Sama miałam gondolę na pompowanych kołach, byłam bardzo zadowolona z wózka z tym że ja kupowałam na okres jesienno-zimowy.
      Na twoim miejscu kupiłabym gondolę na piankowych kołach, niekoniecznie firmową i niekoniecznie drogą a w październiku pomyślałabym o kupnie jakiejś dobrej spacerówki. Ja mam spacerówkę Janę i polecam jest świetna.
      • monna16 Re: pomóżcie, doradźcie -termin na koniec kwietni 11.02.11, 13:39
        Ja miałam zestaw x-lander xa 3w1 i też mieszkam na 1 piętrze. Urodziłam 26 maja, wózka nigdy nie wnosiłam, tylko zjeżdżałam i wjeżdżałam po schodach na tylnych kołach. Waga wózka zaczęła mi przeszkadzać jak mała skończyła 2 lata i zmieniliśmy wózek na parasolkę, choć gdyby nie pierwsze piętro, na pewno dalej woziłabym córkę w xa. Moim zdaniem świetny wózek i trochę mi go brakuje ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka