Dodaj do ulubionych

a kto NIE poleca X-landera? I z jakiego powodu?

01.01.11, 21:09
Zastanawiam się nad jego kupnem, a podobny wątek, który jest teraz na stronie jakoś mnie nie przekonuje w żadną stronę. Szukam wózka w miarę lekkiego, łatwego w prowadzeniu (nierówne chodniki itp.), który składałby się łatwo i miał dużą gondolę. Wydaje się, że X-lander jest odpowiedni, ale może ktoś z Was wykrył lub zauważa takie wady tego wózka, które wg Was go dyskwalifikują, albo przynajmniej każą się dobrze zastanowić nad kupnem? Z góry dzięki za opinie!
Obserwuj wątek
    • magda19lenka Re: a kto NIE poleca X-landera? I z jakiego powod 01.01.11, 21:21
      x-lander to dużej gondoli raczej nie ma
      a którym modelu mówimy konkretnie, o xa czy starym xq czy nowym xq??
      Nowy xq jest raczej ciężki w wersji spacerowej 17 kilo (ma przekłądane siedzisko), xa ma wagę powiedziała bym "typową" dla wózka wielofunkcyjnego.
      Dla mnie na minus amortyzacja - jeździłam wózkiem siostry i jak dla mnie wózek nie miał jej w ogóle.
      • emma6666 Re: a kto NIE poleca X-landera? I z jakiego powod 01.01.11, 21:54
        zdecydowanie żaden x lander nie ma dużej gondoli (typ gondoli jest jeden do wszystkich modeli).
        Obejrzyj sobie jedo fyn. Duża gondola i lepsza amortyzacja.
        • sigma00 Re: a kto NIE poleca X-landera? I z jakiego powod 02.01.11, 16:06
          Gondola w jedo fyn jest tylko o 1cm dłuższa niż w x-lander (wymiary wewnętrzne). Moje dziecko 5,5 mies, 68cm w kombinezonie jeszcze się spokojnie mieści
    • srebrno-listka Re: a kto NIE poleca X-landera? I z jakiego powod 01.01.11, 22:22
      Mam spacerówkę xa i dla mnie ma dwa minusy: kiepska amortyzacja i szeroki rozstaw tylnych kół: 67 cm to dużo, nie do każdego sklepu da się wjechać.
      Poiza tym jest super.
      • magdashero Re: a kto NIE poleca X-landera? I z jakiego powod 01.01.11, 23:33
        mi w x-landerach ogólnie przeszkadza:
        - fakt że w moim mieście co drugi wózek to właśnie x-lander ale to kwestia drugorzędna
        - przyjrzyj się wykończeniu stelaża, na wszystkich łączeniach rurek widać brzydkie stopy metalu, nie wiem ze zachodnie wózki w podobnej cenie (np. mutsy transporter) są bez takich "ozdobników"
        - fakt nowy xq jest ciężki i gondolkę ma niżej montowaną niż xa i stary xq czy xt
        - przez nisko osadzone siedzisko dostęp do kosza też jest kiepski
        • sylki Re: a kto NIE poleca X-landera? I z jakiego powod 02.01.11, 09:52
          > - przyjrzyj się wykończeniu stelaża, na wszystkich łączeniach rurek widać brzyd

skoro dla ciebie spawy w x landerach sa brzydkie, to zobacz sobie w bolderach jakie sa :(
          przykład transportera jest kiepski, bo akurat jego stelaz jest jednym z bardziej wadliwych.

co jest do d... w x landerach
          dziewczyny wielokrotnie skarżą się na to, że przednie kółka (w modelu xa) wpadają w wibracje przez co dziwnie się zachowują utrudniając tym jazdę. Czy jest tak w każdym modelu, tego nie wiem, ale moja siostra tak nie ma. Zobaczymy jak bedzie ze spacerówka.

regulacja oparcia, potrzeba do tego dwóch rak. a i czasami przydałaby się trzecia, osobiście ratowałam się głową, później gdy doszłam do wprawy wystarczyły mi dwie ręce ;)

x lander ma dużo plusów, zwłaszcza model od 2009 r
          - budka , którą można powiększyć, przez co sięga aż do pałąka
          - ocieplany śpiwór
          - duża spacerówka (mówię tu o xa czy xt)
          - waga, nie należy do najcięższych, mój jane slalomR jest zdecydowanie cięższy.
          - świetny serwis, moim zdaniem jeden z lepszych na rynku.
          • pomilak1 Re: a kto NIE poleca X-landera? I z jakiego powod 02.01.11, 20:05
            Chyba największą wadą jest regulacja oparcia w spacerówce :/ na początku też pomagałam sobie głową ;P
            Co do wykonania to ja bym powiedziała że jest solidny i ładnie wykonany,ale to zależy od oczekiwań :)
            Co do kosza to fakt, jak jest siedzisko opuszczone to trudny jest dostęp.
            Amortyzacja jest jak dla mnie przeciętna, dla noworodka mogłaby być lepsza ale potem mi to już nie przeszkadzało :)
    • dziustynka Re: a kto NIE poleca X-landera? I z jakiego powod 02.01.11, 21:20
      Nie posiadam ani nie zamierzam, ale po przyjrzeniu się wady, które mnie odrzuciły to gondola, która długością może nie odbiega, ale jest bardzo wąska w nogach. Druga rzecz to (przynajmniej w XA) okropna rączka, niby skórzana, ale pod palcami wypada taki okropny szorski gruby szew! No i kolorystyka fatalna, jak na mój gust.
    • dorkape Re: a kto NIE poleca X-landera? I z jakiego powod 05.01.11, 16:40
      Miałam nowego x-landera xa przez kilka dni i to co mi przeszkadzało w nim to bardzo szeroki rozstaw tylnych kół ( z trudnością mogłam przejechać przez drzwi balkonowe),waga ( dla mnie za ciężki) i brak amortyzacji.Byłam nim tylko na jednym spacerze i po tym jak mi dziecko porządnie wytrzęsło ( a nie jeździłam po wertepach ) to go sprzedałam.
      To co mi się w nim podobało to tylko budka.
    • afork Re: a kto NIE poleca X-landera? I z jakiego powod 05.01.11, 19:47
      ja mam komplet modelu xgo.zalet nie wymieniam, a z wad jak dla mnie:
      -budka w wersji spacerowej-jest zbyt płytka-nie osłania od wiatru, słońca itp., poza tym brakuje mi w niej choćby jednej kieszonki
      - czasem brak mi amortyzowanych kół, ale xgo to "parasolka" z wszystkimi zaletami i wadami tego typu spacerówki
      gondola jak dla mnie była ok., woziłam dziecko przez prawie siedem miesięcy, płynnie opuszczane oparcie też lubię i opuszczam je jedną ręką (podnoszę dwiema)
    • czarna.czajka Gondola 08.01.11, 18:24
      Wg producentów różnica w długości gondoli w jedo i xlander to 1 cm, ale nie kieruj sie tym. One maja zupełnie inny kształt, xl jest mocno wydłużonym owalem , jedo lekko zaokrąglonym prostokątem - robi sie naprawde duza różnica.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka