Dodaj do ulubionych

fajna spacerówka? jaka?

14.01.11, 12:45
Witam
Poszukuję wózka spacerówki, nie takiej typowej parasolki, ale też nie wielkiego wózka, cos pośrodku. Żeby dzieciaczek miał w miarę wygodnie. Dobrze gdyby była amortyzacja kół, duża budka. Cenowo najlepiej gdzieś do 500 zł. Obecnie mam x-landera i jestem z niego zadowolona, ale na wiosnę i lato wolałabym coś lżejszego i przede wszystkim z mniejszym rozstawem kół (bo tym nie wszędzie mogę bezproblemowo wjechać).
co sądzicie o takim wózku: 4BABY GUIDO
Obserwuj wątek
    • pomilak1 Re: fajna spacerówka? jaka? 14.01.11, 14:54
      Mogę polecić Baby Jogger City Mini, obecnie jeździmy i jestem zadowolona. Amortyzację ma ale na przednie koło, duże siedzisko,super buda, fajnie się prowadzi, duży kosz. Waży jakieś 7-8kg
      Dla jakiego dziecka potrzebujesz tej spacerówki?
      • dolores5 Re: fajna spacerówka? jaka? 14.01.11, 15:08
        dzieciaczek ma teraz 10 miesiecy. Potrzebują ją na wiosnę, więc tak dla rocznego dziecka wzwyż.

Wczoraj właśnie oglądałam wózek, ale zapomniałam nazwy, wydawało mi się że to z 4baby, ale teraz jak patrzę w necie mam dużą wątpliwość. I nie wiem czy to nie był wózek Baby Design Sprint - Spacerowy
        (www.90n.pl/sklep/product/p/169/baby,design,sprint.html#)
        • dolores5 Re: fajna spacerówka? jaka? 17.01.11, 21:22
          myślałam jeszcze o spacerówce jane nomad (widzę że jest często polecany). Tylko u mnie w mieście nie ma ich w sprzedaży i na razie nie mogę go zobaczyć na żywo. Proszę powiedzcie mi czy jest on sporo mniejszy od x-landera? Czy mając x-landera xa jest sens kupować jane nomad?
          • krooowka Re: fajna spacerówka? jaka? 17.01.11, 21:36
            a ja polecę LIRĘ 3 firmy eurocart. to jest podróbka quinny zappa, ale całkiem dobrze zrobiona. kupiliśmy latem, gdy córka miała 10miesięcy, więc trochę pojeździłam.
            Plusy - bardzo szerokie siedzisko (takie jak w moim Jedo, czyli pewnie podobnie jak w X-Landerze)
            - rozkładany całkiem na płasko
            - lekki (7-8kg)
            - skłąda się jak parasolka i jeszcze na pół - zajmuje bardzo mało miejsca
            - fajna folia przeciwdeszczowa
            -cena (zdecydowanie poniżej 500)
            - okienko w budce
            - pałąk

minusy
            - mała budka, w zasadzie nie osłania ani od deszczu ani od słońca gdy dziecko siedzi, ale parasolkę można dokupić i jest ok :)
            - wolę wózki z 1 rączką, a tu są 2
            - kosz jest raczej na drobiazgi a nie na zakupy

podsyłam z link jakiejś aukcji z allegro :)
            allegro.pl/wozek-spacerowy-lira-3-euro-cart-kurier-gratis-i1417850508.html
            • krooowka Re: fajna spacerówka? jaka? 17.01.11, 21:40
              ah, zapomniałam dodać - moja córka ma teraz 14 miesięcy i przerzuciliśmy sie znów do naszego Jedo - w zimie w zaspach nie wyobrażam sobie jeździć żadnym wózkiem na malutkich kołach (takie ma LIRA). Ale jeśli zachowacie XLandera, to zawsze możecie do niego powrócić :)

Poza tym w tym wózku nie ma regulowanego podnóżka. Mojej córce latem to nie przeszkadzało, a na wiosne chyba już dorośnie do tego by jej nóżki zwisały niżej, ale teraz w zimie jakbym chciała śpiworek, to chyba łatwiej z podnóżkiem...

aha - LIRA ma dobrą amortyzację!
              • dolores5 Re: fajna spacerówka? jaka? 18.01.11, 08:20
                krooowka dzięki za info, tylko ze to jest trójkołowiec, a ja chyba wolałabym wózek 4-kołowy
                • dolores5 Re: fajna spacerówka? jaka? 18.01.11, 17:27
                  dziewczyny doradźcie proszę jakąś spacerówkę.
                  Odnośnie baby jogger city mini to fajny wózek widzę że ma dużo zalet, ale ma też duży rozstaw tylnych kół, a ja mam już taki wózek i chcę coś z mniejszym rozstawem (właśnie dziś nie mogłam swoim wjechać do sklepu :(

Chciałabym aby wózek:
                  - miał fajną amortyzację
                  - był wygodny dla dziecka
                  - nie za duży rozstaw tylnych kół
                  - fajna duża budka
                  - spory kosz na zakupy
                  - najlepiej czterokołowy
                  - i żeby w miarę fajnie się podbijał, lekko się prowadził

• dolores5 Re: fajna spacerówka? jaka? 18.01.11, 17:28
                    no i żeby się rozkładał do pozycje leżącej lub prawie leżącej (moje dziecię lubi spać na spacerach)
                  • monia76 Re: fajna spacerówka? jaka? 19.01.11, 17:04
                    wszystkie Twoje wymagania spełnia emmaljunga nitro city, która jest cudownym wózkiem - z dobrą amortyzacją, dużą budką, wąskim rozstawem kół. jedyną wadą jest cena - nawet używanego nie kupisz poniżej tysiąca.
              • afroddytta Re: fajna spacerówka? jaka? 18.01.11, 18:08
                Podpisuję się wszystkimi rękami!
                Mam identyczny wózek pod nazwą Titanium baby spider już prawie 3 lata, obecnie czasami jeżdzi ponad roczniak, a sypia w nim nawet mój 4latek (zaczęłam używać po 6m.ż).
                Tylko jedna ważna rzecz można kupić LIRĘ, mojego SPIDERA lub chwalony też ostatnio firmy Babywelt (fit, filc) ogólnie identyczne, różne ceny.
                Natomiast nie kupujcie Magica (firmy coneco, espiro, baby dreams), bo wygląda identycznie, ale jakość tragiczna, wiele takich opinii, a przekonałam się na żywo jak poleciłam przyjaciółce i po 3 mies. musiała go wywalić, bo się rozklekotał itd.
                To taka inf. ogólna, może się komuś przyda :)
                • krooowka Re: fajna spacerówka? jaka? 18.01.11, 22:50
                  dolores, LIRA jest tez dostępna w wersji 4-kołowej :)
                  no, ale i tak chyba nie spełnia wszystkich Twoich wymagań, choć ja z ręką na sercu mogę powiedzieć, że podbija się świetnie, prowadzi się super (przynajmniej ta moja 3kołowa) i dziecku jest na pewno wygodnie :)
                  • justynek2009 Re: fajna spacerówka? jaka? 19.01.11, 16:51
                    A co myślicz o x landerze x go albo o używanym peg perero si?ja też mam xa ,dziecko w wieku Twojego i ten sam dylemat..co by tu kupić w cenie do 600złMyślałam jeszcze iglesinie trip ale to typowa parasolka.
                    • dolores5 Re: fajna spacerówka? jaka? 19.01.11, 18:04
                      no właśnie tez zaczęłam się zastanawiać nad peg perego si albo może pliko p3. Możecie polecić któryś z tych. czym one się różnią?
                      • justynek2009 Re: fajna spacerówka? jaka? 19.01.11, 21:01
                        Różnią się pewnie niewiele ale dla mnie si wygląda dużo lepiej,zgrabniej niż pliko.A x go Ci się nie podoba??ja jutro chyba pojadę go obejrzeć bo na necie ma same dobre opinie a i torby,foli i parasolki nie musiałabym dokupywać bo mam z xa.Może jeszcze któryś z Zooperów by Ci się spodobał?? waltz albo huula.
    • afork Re: fajna spacerówka? jaka? 19.01.11, 21:04
      a myślałaś o xgo xlandera? Niby parasolka, ale nie taka najmniejsza. Wózek jest stabilny,lekko się prowadzi, łatwo podbija.Ma szerokie siedzisko i ostatnio mój czterolatek chętnie się w nim rozsiada, z czego wnioskuję,że musi być mu wygodnie.Ma wszelkie zalety "parasolki", ale też jej wady, czyli trudniejszy dostęp do kosza i brak amortyzacji. Ja generalnie jestem z tego wózka zadowolona.
    • zosilla Re: fajna spacerówka? jaka? 19.01.11, 22:26
      fajną spacerówką jest maclaren xt, skoro masz już "duży" wózek ten będzie idealny na szybkie wypady, spacery,
      nie podałaś (albo nie mogę znaleźć) wieku dziecka

Chciałabym aby wózek:
      - miał fajną amortyzację- ma wyczuwalną amortyzację
      - był wygodny dla dziecka- moja młoda nie narzekała (przesiadłyśmy się, gdy miała ok 12 m-cy)
      - nie za duży rozstaw tylnych kół-
      - fajna duża budka- to wielki plus tego wózka, świetna jest
      - spory kosz na zakupy- jedyny punkt, kt. nie spełnia
      - najlepiej czterokołowy
      - i żeby w miarę fajnie się podbijał, lekko się prowadził

acha i ma on jeszcze jedną wadę- wysoko rączki, ja mam 1,70 i było ok, ale moja koleżanka, która ma ok 1,6 przymierzała się do tego wózka i było jej nie wygodnie
      poza tym prowadzenie tego wózka to bajka- nawet z ciężkim dzieckiem,
      • dolores5 Re: fajna spacerówka? jaka? 20.01.11, 09:07
        szkoda ze maclaren nie ma regulowanych raczek bo ja niska jestem. No i ta cena :(

Dzieciaczek ma 10 miesiecy.
        W ogole jak ju jakas fajna spacerowka jest to cena wysoka
    • senioritasalomea Re: fajna spacerówka? jaka? 20.01.11, 09:51
      ta firma ma dobre wózki, ja osobiście mam Quatro Jimmy www.adamex.pl/sklep/prod.php?idg=1&id=164
      Lekki, niezła amortyzacja, tani!!!(na allegro można wyhaczyć jeszcze taniej)
      Moja znajoma ma infinity www.adamex.pl/sklep/prod.php?idg=1&id=161 , trochę droższy ale z większa budą i większymi kołami...
      • dolores5 Re: fajna spacerówka? jaka? 25.01.11, 10:15
        A co możecie powiedzieć o wózku zooper waltz? ewentualnie jakimś innym modelu?
        • variuss Re: fajna spacerówka? jaka? 25.01.11, 10:22
          waltz ma niskie oparcie, chyba ze 44 cm( mierzyłam go juz dawno i nie pamietam dokładnie) i w zwiazku z tym nie wystarczy raczej do konca wózkowania ( jezeli takie masz zalożenie),
          ale to funkcjonalny wózek, fajna budka, tacka , regulowany podnożek, pozycja leząca, cała rączka - warty uwagi.
    • variuss Re: fajna spacerówka? jaka? 25.01.11, 10:45
      A chcesz zostawic sobie jeszcze tego x-landera na długie spacery i nastepna zime ? Bo jezeli tak, to faktycznie tak jak dziewczyny ci radziły- kup cos małego,lekkiego, typu wlasnie PP Si( trudno upolowac uzywany), wspomniana Lira 4 kołowa ( jezeli jestes niska to bedzie ci sie dobrze prowadzilo), ten babywelt jest podobny, ale duzo droższy: www.kidsroom.de/epages/Kidsroom.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/Kidsroom/Products/21151001_616.

Jeżeli nie chcesz zostawiac x-landera, to szukalabym jakiejs wiekszej spacerówki, ale wąskiej - mozel cos w stylu delti emu ( 56 cm szerokosci), uzywana teutonie fun ( 52 cm- miałam, super wózek- mozna za ok 1000zł kupic) emma nitro city- chyba 54 cm ( tez uzywana).
      Jak sprzedasz x- landera to bedziesz miala wiecej kasy na nowy wózek i wybór bedzie większy.
    • sprycia1979 Pliko P3 25.01.11, 11:49
      rozkłada sie prawie na płasko, duża budka, bardzo wygodny, kosz przyzwoity, super składa się, jak dla mnie to całkiem przyzwoity wózek.
      Używany w granicach 300- 500pln
      • dolores5 Re: Pliko P3 25.01.11, 22:34
        widziałam dzisiaj pliko P3 i wszystko jak dla mnie by pasowało w tym wózeczku (czegoś takiego szukam), ale załamała mnie jedna rzecz podbijanie wózka bardzo ciężkie. No i znowu jestem w punkcie wyjścia bo z tak ciężkim podbijaniem wózka raczej nie chcę, nie wyobrażam sobie wjeżdżania na krawężniki itp. :( A szkoda wielka
        Poza tym zarówno kształt, kosz na zakupy, budka, koła idealnie mi pasowały
        • variuss Re: Pliko P3 26.01.11, 09:55
          Taki urok pliko- podbijanie to jego ajsłabsza strona
          możliwe ze ten nowy - easy drive- z pełną rączką bedzie sie podbijal super

Ten tez jest fajny, podobne funkcje jak pliko, duze koła i pelna rączka:
          www.maluszkowyswiat.pl/product.php?id_product=32
          • variuss Re: Pliko P3 26.01.11, 09:57
            a z peg perego bardzo fajnie podbija sie SI
          • dolores5 Re: Pliko P3 26.01.11, 13:05
            variuss no fajny ten jane solo, wiesz może jaką ma budkę? I czy ma okienko w budce?
            Musze go gdzieś obejrzeć na żywo, no i jeszcze ten peg perego si, wczoraj nigdzie nie mogłam go znaleźć żeby obejrzeć na żywo.
            • dolores5 Re: Pliko P3 26.01.11, 13:06
              podobała mi isę jeszcze inglesina zippy, ale cena niestety nie na moją kieszeń :(
              • dolores5 jane solo 26.01.11, 14:08
                do variuss: wysłałam ci maila na priva, jak możesz to proszę o zerknięcie
                • variuss odpisałam 26.01.11, 14:11
            • variuss Re: Pliko P3 26.01.11, 14:21
              sola a si to 2 światy, zalezy czego tak naprawde oczekujesz od wózka,
              si jest malym, lekkim miejscim wózeczkiem, idealnym do komunikacji miejskiej itp
              solo to duza, masywna spacerówka na kazdy teren ( ma wąskie okienko przez całą szerokość budki, niezakrywane)

Solo moze sie sprawdzic jako jedyny wozek dla małego dziecka, a si jako dodatkowy - wyjazdowy a potem juz jako docelowa spacerówka ( jezeli masz w miarę równe chodniki)
              • dolores5 Re: Pliko P3 26.01.11, 15:17
                Solo mi bardzo przypadł do gustu. Chcę wózek nie za duży, ale taki żeby można było wyruszyć nim na spacer po polskich chodnikach a nie tylko po markecie. No i żeby nie był za duży po złożeniu i spokojnie zmieścił się do bagażnika auta.
                Jeszcze tak dla upewnienia, rozumiem że rozkłada się o na płasko i ma regulowany podnóżek.
                Jak jest z pojemnością kosza na zakupy?
                No i nigdzie ni mogę zobaczyć jak duża jest ta budka jak daleko ją naciągnę do pałąka (z opinii wynika ze spora)
                • dolores5 Re: Pliko P3 26.01.11, 15:29
                  chodzi mi o ten starszy model z 2008 roku.
                  Ktoś wie ile cm ma rozstaw tylnych kółek w jane solo?
                  • groniek1977 Re: Pliko P3 26.01.11, 17:58
                    Witaj,
                    moge porównać pliko si i solo, jeśli chcesz. Dwa pierwsze miałam/mam i nawet dużo o nich pisałam, niby podobne,ale jednak si jest dużo delikatniejsze pod wieloma względami. Si jest bliżej parasolek, pliko i solo są solidniejsze bardziej zabudowane, większe i cięższe itp.

Co do rozstawu kółek w solo to dokładnie nie wiem,ale generalnie jest to wózek w tej kategorii co pliko, w podbijaniu lepszy,ale też nie jakoś bardzo super, plusem jest tu pełna rączka, po złożeniu mniejszy od pliko, kosz także mniejszy,ale jak na taki wózek całkiem ok., no i nie jest tak nisko osadzony,więc nie przeciera się tak jak w pliko.
                    Wymiary siedziska podobne do pliko,ale buda niżej. Siedzisko wyżej niż w pliko.
                    • dolores5 Re: Pliko P3 26.01.11, 18:50
                      dzięki :) a co znaczy że buda jest niżej w solo? No i jaka duża ona jest? Bo w sklepie internetowym odpowiedziano ze naciąga się do pałąka.
                    • saras-wati do groniek 26.01.11, 19:09
                      Przepraszam, że wcinam się w wątek, ale nie mogłabyś porównać jeszcze si do mini? Ciągle mam te same dylematy...si szalenie mi się podoba i jest lżejszy...natomiast mini, to prawie idealny wózek dla mnie - koła, amortyzacja etc., bo mam wokół siebie okropnie dziurawe chodniki:(

no i idę po raz kolejny poczytać Twoje wątki o si;)
                      • dolores5 casualplay vintage 2 27.01.11, 08:45
                        A co sądzicie jeszcze o casualplay vintage 2? Jak się ma w porównaniu do jane solo?
                        Martwi mnie w nim tylko trochę małe siedzisko. No i to że czarny jest, nie wiem czy na lato się będzie nadawał.
                        • groniek1977 Re: casualplay vintage 2 27.01.11, 14:13
                          Buda w solo jest niżej, tzn. jest mniejsza wysokość od siedziska do budki niż w pliko. Jeśli dobrze pamiętam to moja córka miała tą budę na głowie w wieku dwóch lat. W pliko i si ma jeszcze miejsce nad głową, a za trzy m-ce kończy trzy lata :)

Casual jest duży w porównaniu z powyższymi,prowadzi się i podbija dużo gorzej niż si, myślę,że podobnie jak pliko i solo. Ma oczywiście większe koła,więc na nierównościach i krzywych chodnikach na pewno lepiej sobie poradzi.
                          Ale to oparcie jest krótkie, no i dla mnie główną wadą jest podnóżek. Jest to taka "szufladka", którą wysuwa się spod siedzienia. Jest krótki i nie tworzy równiej powierzchni z siedziskiem, tylko jest taki uskok kilka cm. Zalety to duża buda i kosz.
                          Jeśli myślisz o większym wózku to może nomad? W porównaniu z casualem znacznie lepiej się podbija, jest bardziej skretny no i ma ogromne siedzisko-szerokie i głębokie, długi podnóżek, wydokie oparcie. Budka nie jest taka głęboka jak w tych pozostałych modelach,ale prowadzenie super nawet z trzylatkiem, który spokojnie się w nim mieści.

Jak bym casuala nie kupiła.
                          Myślę,że solo to niezły wybór, bo mały a zarazem komfortowy dla dziecka, no i na wyprzedażach widziałam w niezłych cenach. Pliko też super, może nawet lepszy,ale trzeba się przyzwyczaić do tego podbijania nogą. Ok.2r.ż. będziesz pewnia chciała przesiąść się z tych wózeczków na lekką parasolkę.

Saras-wati, city mini nie miałam i nie widziałam z bliska,więc nie porównam, muszę przyznać,że sama jestem ciekawa :)
                          • groniek1977 Re: casualplay vintage 2 27.01.11, 14:30
                            Dolores, właśnie doczytałam,że masz x-landera i zostawiasz go sobie. W takim razie zupełnie nie ma sensu kupowac casuala. To także duży wózek i prowadzi się gorzej od x-landera.
                            Nomada jako dodatkowego tez nie ma sensu, chyba,że chcesz sprzedać x-landera.
                            • dolores5 fajna spacerówka? jaka? 27.01.11, 16:41
                              do groniek dzięki za info, to mnie zmartwiłaś że w solo buda jest nisko. Mój mały na razie rożnie na długość i jak tak mu zostanie to znowu wózek nie starczy mi do końca wózkowania :(

odnośnie x-landera to nie wiem jeszcze co z nim zrobić, ale na razie chyba zostanie bo lubię ten wózek. Tylko ciężko go do auta zapakować (musimy ściągać koła) no i ma szeroki rozstaw tylnych kół. czyli odrzucam jane nomada i casuala.

Pozostaje chyba solo lub PP SI.
                              A właśnie jaka jest budka w SI? Naciąga sie do pałąka? I da się jakoś nim jeździć po chodnikach żeby dzieckiem nie trzęsło bardzo.
                              • dolores5 Re: fajna spacerówka? jaka? 27.01.11, 16:46
                                a i jeszcze w solo zniechęca mnie przed zakupem wózka (w okazyjnej cenie jako model 2008) brak pokrowca na nóżki, torby). Strasznie trudny wybór.
                                Na dodatek nie ma go nigdzie do obejrzenia w pobliskich sklepach. Nie wiecie może gdzie jest na śląsku lub w małopolsce?
                              • groniek1977 Re: fajna spacerówka? jaka? 27.01.11, 18:45
                                Może si byłoby fajnym rozwiązaniem, bo na pewno wystarczy do końca. Buda naciaga się do pałąka,ale jest delikatniejsza niż w solo, cienka i nie tak szczelna. To już tak szczegółowo opisuję :) Solo ma grubą. Solo to naprawde fajny wózeczek,ale do końca wózkowania to chyba nie bardzo.
                                Ja osobiście wolę takie wózki jak solo i pliko, natomiast si to już taka typowa parasolka. Amortyzację ma,ale poczytaj o tym wózku, bo są osoby rozczarowane nim. On jest taki "klekoczący". Ja po przesiadce z pliko nie mogłam się przyzwyczaić, amortyzacja i pokonywanie krzywych i dziurawych chodników jednak lepsze w pliko i w solo.
                                Za to w si powierzchnia spania dłuższa niż w typowych parasolkach no i buda naciągana, uchwyt na kubek, duży kosz (kosz oczywiście jeździ po ziemi,więc przetarłl mi się od razu).

Czyli jak zwykle coś za coś.
                                • dolores5 Re: fajna spacerówka? jaka? 27.01.11, 19:33
                                  solo też mi się bardzo podoba, ale jeśli ma nie starczyć do końca wózkowania to raczej odpada, nie chcę już kupować 3 wózka, bo nie umiem się rozstać z poprzednikami ;)

Jeszcze inglesina zippy jest fajna, tylko ta cena. Nie mogę znaleźć nic tańszego z jakiś zeszłych lat :(
                                  • saras-wati Re: fajna spacerówka? jaka? 27.01.11, 21:33
                                    a może bj city mini? Było sporo wątków o nim? Jakbyś miała pytania dotyczące tego wózka, to pisz;)

Ja zastanawiałam się na kilkoma wózkami: bj city mini, tfk buggster, maclaren quest/xt, jane solo, pp si.

Miałam questa, teraz mam mini, ale wciąż kusi mnie si;)
                                    • dolores5 Re: fajna spacerówka? jaka? 27.01.11, 22:47
                                      ten baby joger city mini też fajny tylko jakoś trójkołowce do mnie nie przemawiają i nie mogę się przekonać
                                      • saras-wati Re: fajna spacerówka? jaka? 28.01.11, 08:30
                                        do mnie też nie przemawiały aż wypróbowałam kiedyś speediego;) Może masz możliwość podjechania do jakiegoś sklepu? Obejrzysz i zrobisz sobie interesującą Cię listę;)
    • alda19 Re: fajna spacerówka? jaka? 27.01.11, 10:44
      ja też szukam fajnej spacerówki dla mojej 2 letniej córci Przerabiałam już lire 4 bardzo podobała mi się wizualnie, ale niestety bardzo się ugieła i była za niska dla mnie i męża gdyż oboje jesteśmy wysocy (174 ja) Oglądałam 4Baby GUIDO bardzo mi się spodobał ale nie widziałam go na żywo czy ktoś moze mi coś więcej powiedziec o tym wózku? szukam niedrogiego do 300 zł wiadomo że dziecko jest coraz bardziej samodzielne, a z swojego Volanta3 już wyrosła, ale wózek był niezawodny. Ciekawy wydaje się również Bertoni FOXY 2010 . czekam na odp
      • saras-wati alda19 27.01.11, 21:35
        Może buggster? Jest akurat aukcja buggstera - nikt go nie licytuje, bo wygląda na trochę przybrudzonego. Może buggsteromaniaczki z tego forum oceniłyby Ci tą aukcję, bo może wystarczą zabiegi pielęgnacyjne i będzie git?

Chciałabyś nowy wózek, czy używany też wchodzi w grę?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka