Dodaj do ulubionych

jestem zielona... jaki wozek dla noworodka?

16.05.11, 14:09
Witam, bardzo przepraszam jesli pytanie pojawia sie czesto...
Spodziewam sie dzidziusia we wrzesniu, to moje 1. dziecko i nie mam pojecia jaki wozek wybrac, jestem na etapie dowiadywania sie czego w ogole dziecko potrzebuje, poczawszy od ubranek, pieluch... Wiem tylko tyle, ze sa wozki z gondolami, spacerowki...
Ktory wozek warto kupic? Mam winde, nie bede musiala wozka dzwigac, bede troszke jezdzic po miescie, na zakupy do supermarketu, troszke po lesie - ale to dopiero za rok prawie na wiosne. Mysle, ze wyprobuje tez chuste, bo rozmawialam o tym z 2 mamami na ulicy z dzidziusiami w chustach. Nie chce wydawac duzo.
Aaaa i w czym zabiera sie dzidziusia ze szpitala?
Obserwuj wątek
    • mirtillo1983 Re: jestem zielona... jaki wozek dla noworodka? 16.05.11, 16:22
      po pierwsze to ile chcesz przeznaczyc na wozek? są wózki od 300zł do 5000zł
      po drugie wrześniowe dziecko na bank woziłabym w gondoli - czyli opcja wozka stelaż+gondola+spacerówka lub osobno klasyczny wozek głęboki (gondola)+lżejsza spacerowka wszystko zalezy gdzie mieszkasz - miasto czy obrzeża?
      po trzecie dzidziusia ze szpitala przewozimy w foteliku 0-13kg lub w gondoli do tego przystosowanej np. firmy jane (jane capazo lub jane transporter) (zwykle wypada gorzej w crash testach)
      po czwarte skoro masz winde to raczej nie musisz sie obawiac wagi wozka chyba ze bedziesz czesto go przekładać z samochodu

ja ze swojej strony polecam głęboko-spacerowy Mura Maxi Cosi koszt od 1600zł do 2500zł (zależy od koloru/kolekcji) + fotelik Maxi Cosi Cabrio (koszt od 400zł-530zł)
      lub głęboko spacerowy Teutonia Cosmo lub Spirit koszt od 1500zł (dla posiadajacych konto w banku ing) do 2800zł w sklepach internetowych + fotelik Tario (od 500zł do 800zł)
      ja mam te dwa zestawy i jestem zadololona i z jednego i drugiego :)
      • jeny0 Re: jestem zielona... jaki wozek dla noworodka? 16.05.11, 16:48
        Cześć.Kwestia doboru pierwszego wózeczka jest taka że musisz pomyśleć czy wolisz wózeczek miękki bujany czy raczej sztywny? Ja mam 4 dzieci i to co mogę Ci doradzić to za najlepszy wózek dla takiego maluszka uważam -Roana Maritę.Nie należy on do lekkich ale jest cudownie bujany i żadne nierówności czy śniegi nie są mu przeciwnościami.Wozi się go Super Leciutko a maluszek naprawdę czuje się w nim dobrze.Gondolka może też służyć jako kołyska i łóżeczko na wyjazdach czy w domku kiedy maluszek nie lubi dużego łóżeczka.Mój synuś taki jest i do teraz śpi w łóżeczku- wiklinowym wózku (MY-SWEET-BABY ) a ma już 13 mieś. :)) Lubi jak mu jest przytulnie. Gondolka w Roanie jest głęboka i szeroka a także jedna z najdłuższych,także spokojnie przez całą zimę maluszek Ci się zmieści.Mój synuś mieścił się w niej do roczku :) Spokojnie zimą wejdzie gruby śpiwór i ciepły kombinezonik i jeszcze maluszek będzie miał swobodę ruchu.Większość gondoli jest małych i płytkich a jednak do wiosny będziesz musiała maluszka wozić w głębokim wózku,więc dla mnie nie ma lepszych!! Dla 2 dzieci kupowałam Roana.Przy pierwszym nowego a przy drugim już używany w dobrym stanie bo to jest taki wózek że się nie psuje i jest naprawdę wytrzymały-Bezawaryjny! :)) Mam też Mutsy Urban Rider ale mój synuś,który do dużych nie należał mieścił się w gondolce do max.7 mieś. ale też wózeczek też jest Super.Miękki i maluszek też w nim płynie :)) Tyle że to już wózek dużo droższy. Ale jeśli chodzi o Mutsy to najwygodniejszy dla mnie jest stelaż-Urban Rider. W zestawie mam fotelik który ma regulowane oparcie i rozkłada się prawie na płasko,ma budkę i pokrowiec także dla mnie to jest najlepszy fotelik na rynku!!!! I w nim najlepiej odebrać maluszka ze szpitala bo leży sobie płasko :)) Jak chcesz to podaj mi swoje namiary to wyślę Ci zdjęcia wózka i fotelika.Możesz mi wysłać adres @ na tel.kom. 697 702 837 to tam wyślę Ci wszystko :)) Jaki jest Roan,i Mutsy ! To są moje 2 najlepsze typy wózeczków! Mam duże doświadczenie to możesz zawsze pytać jak chcesz się czegoś dowiedzieć :))
      • 1mzeta Po pierwsze 16.05.11, 22:43
        W gondoli- nawet tej przeznaczonej do przewozu dzieci to malucha przewozi się tylko w ostateczności- tzn. wtedy kiedy dziecko ze względów zdrowotnych nie może być przewożone w takiej pozycji jaką zapewnia fotelik 0-13 np. wcześniaka.
        Żadna ale to żadna gondola nie zapewni dziecku takiego bezpieczeństwa jak dobry fotelik.
        • kasta4 Re: Po pierwsze 26.05.11, 19:04

> Żadna ale to żadna gondola nie zapewni dziecku takiego bezpieczeństwa jak dobry
          > fotelik.

jako juz wieloletni sprzedawca art. dziecięcyh zaliczam to do tendencyjnych bzdur, bo pewnie ktos cos nagadał, albo ktos kupił nie-gondolę i poglad własny tworzy.
    • jeny0 Re: jestem zielona... jaki wozek dla noworodka? 16.05.11, 17:26
      Podaję Ci też adres e-maila na wp.-jeny0@wp.pl
      A zapomniałam dodać że koszt Roana Marity nowego to ok.1200 a używany kupisz już za 500zł.Są naprawdę ładne i nic się z nimi nie dzieje także możesz kupić używany a potem po prostu kupisz na wiosnę fajną spaceróweczkę :)) On oczywiście ma spacerówkę ale Ja np.użyłam jej tylko kilka razy bo zawsze chciałam kupić następny wózio :) Nie kupuj tylko tych naszych wymyślnych nowinek rynkowych bo wiem że bardzo mało jest naprawdę dobrych modeli.Psują się,trzeszczą,wycierają się i płowieją! także,poczytaj sobie fora i wybierz fajny.A i Jane Slalom jest też Super.Ja mam też X-Runa cudownie lekko się go prowadzi ale dla noworodka uważam że jest za twardy i nadaje się dla maluszka dopiero powyżej roczku! -także to propozycja już na spacerówkę.Ja mieszkam w lesie to,wiem co mówię i zawsze kupuję wózki które nadają się na każdy teren-Byle maleństwu było wygodnie :))
      • simimi Re: jestem zielona... jaki wozek dla noworodka? 16.05.11, 21:53
        To ja, jako że chcesz jeździć i po chodnikach i do lasu, wózek quinny speedi z gondolą quinny dreami z fotelikiem maxi cosi np. citi albo cabrio (zestaw z fotelikiem używany na allegro kosztuje 800-1000 zł, zestaw nowy z fotelikiem ok 2.500). Mój synek urodził się w połowie sierpnia i w gondoli quinny jeździł do końca stycznia. Załóż zatem, że jak rodzisz we wrześniu to twoje dziecko pojeździ do końca lutego, czyli niemal do wiosny. Spacerówka jest fajna, szerokie siedzisko. Wózkiem fajnie sie jeździ po leśnych ścieżkach (mieszkam pod lasem i często wyjeżdżam nim na leśne wyprawy). Za pomocą tych samych adapterów które są do gondoli, do wózka wpina się fotelik samochodowy maxi cosi. To bardzo praktyczne kiedy trzeba iść do lekarza czy jak się jedzie na niedługie zakupy (nie trzeba dźwigać fotelika, który wraz z dzieckiem jest bardzo ciężki).
        Na wyjście ze szpitala zdecydowanie fotelik samochodowy. Najbezpieczniej przewieziesz w nim maleństwo do domu.
        • jeny0 Re: jestem zielona... jaki wozek dla noworodka? 17.05.11, 11:36
          Ja zdecydowanie nie polecam Quinny bo go miałam ale po 1 mieś.sprzedałam.Fatalnie wyważony i niebezpieczny wózek dla starszego maluszka.Fakt że jest leciutki ale przez to chyba wywrotny-czyli dla mnie mało stabilny !! W spacerówce przede wszystkim jest krótkie siedzisko i starszemu maluchowi główka wystaje,jak na rączkę powiesiłam jakąkolwiek torbę to już bałam się że Mój synuś przewróci się z wózkiem do tyłu-tak stracił na stabilności!! A przecież zawsze coś musimy mieć ze sobą dla maluszka! Zupełny Bubel!!! Ja uważam że jest wręcz niebezpieczny.Poza tym czytałam że wykryto w tym wózku substancje trujące.Można poczytać na ten temat.Ja się nie wgłębiałam w to bo jak nim pojeździłam to sama stwierdziłam że jest fatalny! Także Ja odradzam Ci ten przereklamowany bubel!
          • simimi Re: Jeny0 17.05.11, 21:40
            Dla Ciebie Quinny Speedi to bubel, a dla innych Roan MArita będzie bublem. Ja i wiele innych dziewczyn z forum wózkowego jest bardzo zadowolonych z tego wózka. Na pewno nie słyszałam tyle pozytywnych opinii o Roanie. Zatem zachowaj swoją krytykę dla siebie, zwłaszcza kiedy jednak jesteś w mniejszości. No, chyba że robisz wszystko aby ktoś kupił od ciebie tego Roana....
            • afroddytta Re: Jeny0 17.05.11, 22:13
              Może to był taki quinny jak ten allegrowy :)
              • simimi Re: Jeny0 17.05.11, 22:23
                Bardzo możliwe Afrodytto, że takiego quinny miała. Tak jak któraś tu myśli że ma Graco :)
                • annulka79 Re: Jeny0 18.05.11, 16:16
                  A mi się wydaję, że Jeny nie pisze o Quinny Speedi tylko Zapp... Miałam Speedi i tekst "leciutki, mało stabilny" absolutnie nie pasuje do tego wózka. Albo tak naprawdę nie miała żadnego Quinny ;)
            • saras-wati roan vs speedi 18.05.11, 09:55
              nie wiem czy można porównywać te wózki:/ no, ale jeśli trzeba...wg mnie roan to wózek z niższej półki...skrzypi - zwłaszcza elementy plastikowe, kiepsko się nim manewruje - jeszcze o ile w necie ładnie się prezentuje, to jednak w rzeczywistości widać, że to taki sobie wózek. Wg mnie na tej półce cenowej zdecydowanie prym wiedzie jedo;

co do speedi, to właśnie świetnie wyważony wózek - jest bardzo stabilnym trójkołowcem, lekko się prowadzi, nie jest ciężki; pamiętam, że jak szukałam trójkołówki, to porównywałam wiele modeli i na pewno nie zdecydowałabym się na trójkołowca mutsy i jedo, bo niestety nie wydały mi się stabilne.

wiesz, jak ja zrobiłam? napisałam listę 10 wózków, które w czasie internetowych poszukiwań wzbudziły moje zainteresowanie, a potem zweryfikowałam listę w sklepach stacjonarnych;) ostatecznie w pierwszej trójce miałam wózki z różnych półek cenowych, w ścisłej czołówce teutonię fun i speediego.
    • ulas123 Re: jestem zielona... jaki wozek dla noworodka? 17.05.11, 12:00
      Pojedź do sklepu, popróbuj pojeździć wózkami, popodbijać /unieść przód wózka jak do wjazdu na krawężnik/ zrób kilka zakrętów. Jak coś wybierzesz to przejrzyj opinie o danym modelu w internecie.
      Sprawdź czy wolisz wózek z obrotowymi kołami czy nie. Tymi z obrotowymi bez problemu sama przejedziesz np. przez drzwi klatki schodowej itp. Koła obrotowe w wózku da się oczywiście zablokować do jazdy na wprost na mega wybojach. A może jakich 3-kołowy wózek Ci się spodoba.
      Dziecko ze szpitala odbiera się w foteliku samochodowym, są takie, które później można wpiąć w stelaż wózka - przydaje się, gdy dziecko potem już trochę waży :)
    • bellagnos Re: jestem zielona... jaki wozek dla noworodka? 17.05.11, 21:35
      HEJ
      Ja również jestem na etapie poszukiwania wózka i przeglądałam już trochę for, podobają mi się wózki o klasycznym wyglądzie wielofunkcyjne , z tego co wyczytałam tylko emmaljunga nie miał wad prócz wagi decyduje się na używany emmaljunga SMART DUO COMBI nowy jest drogi ale ponoć bardzo dobra marka. Polska odmiana to Roan marita ale ktoś pisał że trzeszczy..
      • simimi Re: jestem zielona... jaki wozek dla noworodka? 17.05.11, 21:43
        Emmaljunga duo combi to bardzo dobry wybór. Na pewno będziesz z niego zadowolona. Najlepiej abyś jeszcze kupiła do niego adapter do montażu fotelika, wtedy wózek staje sie bardziej funkcjonalny.
        • czekolada85 Re: jestem zielona... jaki wozek dla noworodka? 18.05.11, 09:40
          Jeśli dziecko będzie wrześniowe to musisz przede wszystkim szukać wózka z dużą gondolą. Tak aby spokojnie mieścił w wózku śpiworek no i dziecko w zimowym kombinezonie. Do tego bez względu gdzie mieszkasz duże pompowane koła, bo bez tego ciężko będzie zimą.
          No i generalnie radzę kupić jakiś używany głęboki a wiosną kupić jakąś fajną spacerówkę. Pojeździsz zimą i będziesz już wiedziała na czym najbardziej zależy Ci w wózku.

Z moich typów to Jedo fyn, Roan też bym wzięła pod uwagę.
          Z droższych Quinny speedi, któryś model Emmaljunga.
      • saras-wati bellagnos 18.05.11, 09:57
        roan i emma to chyba tylko w internecie są podobne;) u mnie po osiedlu właśnie jeżdżą oba - od razu widać, który jest który;) Podobnie, jak je poprowadzisz - jazda emmaljungą to naprawdę przyjemność:)
        • srebrno-listka Re: bellagnos 18.05.11, 16:42
          Potwierdzam :) Emma prowadzi się bardzo lekko. Teraz mam bliźniaczą, w której wożę dwa póltoraroczniaki (razem ok 22 kg dzieci ;) ) i emma prowadzi się znacznie lepiej niż bebecar ip op z noworodkiem koleżanki (ona sama tez to potwierdziła).
          Moim zdaniem dla noworodka najlepszym wózkiem jest emmaljunga: pompowane koła i stelaż krzyżakowy dają rewelacyjną amortyzację, duża i obszerna gondola. Spacerówka nie jest ładna, ale nam zimą się bardzo sprawdziła. Jedyną wadą tego wózka jest waga i to, że po złożeniu jest duży, ale nie widzę wad innych. :)
          Gondola roana mi się całkiem podoba, ale spacerówka wydaje się bardzo mała, dla starszego dziecka nie będzie się nadawać.
          • jeny0 Re:-) 20.05.11, 14:13
            Dla info.Mojego Roana sprzedałam już dawno temu,także nie piszę tego bo chcę się czegoś pozbyć! Jeżeli ktoś miał Roana to wie jaki jest wygodny i tyle! Ale jak pisałam Ja też nie używałam spacerówki bo mi się po prostu nie podobała-mówiłam o gondoli :) Ja kupiłam nowy i mi nie skrzypiał stelaż jedynie przy torbie jak się ruszała,ale to normalne gdy plastik ociera o plastik-ale też to wyciszyłam i nic mi nie skrzypiało!! Wszystko zależy jak kto dba o wózek!! A Emma oczywiście też słyszałam że Super ale jej nie miałam,więc się nie wypowiadam! Quinny dla większego dziecka i tak nie polecam! Każdy ocenia wg.swoich spostrzeżeń-mi nie odpowiadał! I nie uważam że krytyka kogokolwiek jest na miejscu! Każda patrzy pod innym kontem i dlatego są różne opinie.Quinny też nie ma samych dobrych opinii! Dlatego najlepiej samemu podjechać do sklepu i sprawdzić jak się wózek prowadzi.
    • duraczek Re: jestem zielona... jaki wozek dla noworodka? 20.05.11, 14:51
      Ze szpitala dziecko najwygodniej zabrać w nosidełku- krzesełku do przewożenia dziecka w aucie. weż do szpitala lekki jednoczęsciowy kombinezonik z grubej frotty tzw termofrotki, nałożysz na śpiochy i na to ewentualnie kocyk.
      • mikaww Re: jestem zielona... jaki wozek dla noworodka? 23.05.11, 10:39
        Wózek polecam Emmaljunga - smart duo combi - mżna kupić używany, to bardzo dobre i trwałe wózki.Jeśli musisz często się przemieszczać samochodem, to polecam wózek, który jest lekki i dobrze się składa typu bebe confort/maxi cosi mura.Ja sama wybiorę taki rozwiązanie używana Emma + nowa mura- w lipcu rodzi się moje drugie dziecko i wiem, że warto kupić dobry wózek(przy I-ym dziecku po kilku miesiącah i tak musiałam kupić drugi bo pierwszy był niepraktyczny). Fotelik samochodowy polecam Bebe confort creatis lub maxi cosi - też można kupić używany- raczej nie ma szans się zniszczyć przy używaniu przek kilka miesięcy.
        • groniek1977 Re: jestem zielona... jaki wozek dla noworodka? 23.05.11, 23:03
          mikaww napisała:
          Jeśli musisz często się przemieszczać samochodem, to polecam w
          > ózek, który jest lekki i dobrze się składa typu bebe confort/maxi cosi mura

o mój Boże, mura waży jakieś 16-18kg

Zestaw emma plus coś małego i łatwego po złożeniu a do tego kompatybilnego z fotelikiem to oczywiście idealny zestaw. Ale ten drugi mały wózek to raczej coś w rodzaju loola, pliko, zippy lub nawet miejsze.

Emmę oczywiście polecam, ja bym wybrała city crossa lub nitro city. Polacam także hartany. Mają super amortyzację, rzadko spotykaną (jeśli nie unikatową) w przypadku wózków ze skretnymi kołami. Ostatnio spoobał mi się vip, bo jest taki mały po złożeniu (również gonola w hartanach składa się na płasko).
          Sama mam racera S, jest dość duży za to świetny w teren.
    • groniek1977 Re: jestem zielona... jaki wozek dla noworodka? 23.05.11, 23:19
      mmka1, popatrz jeszcze na wózki jedo, też są polecane, np. bartatina lub fyn 4sd, ktoś tutaj też chwalił vedi,

co do quinny to mam speediego i mam mieszane uczucia, tzn.:
      ja jestem szwendalskim typem, często pakuję wózek do samochodu, poruszam się po różnym terenie i speedi sprawdza się w tym przypadku, ma super jakość i świetnie się prowadzi nawet z trzylatkiem. Fajnie się składa, łatwo i na płasko.
      Ale... gondolka jest mała, amortyzacja znikoma, siedzisko mało osłoniete, tylko w jedną stronę (ja lubię obracane,ale nie jest to główna wada:)
      budka płytka i nieszczelna (z tyłu prześwity). Nie jest to idealny wózeczek dla noworodka. Dla roczniaka w zwyż ok.
      Niemniej lubię go, wg mnie wszystko zależy od stylu życia.
    • s-gos Re: jestem zielona... jaki wozek dla noworodka? 27.09.14, 21:55
      Ja mam dwa wózki, jeden od samego początku, 3w1 model mondo black line z Expandera i właśnie w foteliku który jest w zestawie zabierałam maluszka ze szpitala, a teraz w wakacje dokupiłam spacerówkę Solo z euro cart, na wycieczki za miasto przede wszystkim.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka