Dodaj do ulubionych

Spacerówka - help! :)

29.05.13, 10:47
Witam,
szukam spacerówki dla 10 miesięczniaka (dziewczynka) i potrzebuję pomocy :)
Na wstępie zaznaczam, że będzie to wózek używany, bo lepiej porządna używka niż nowe badziewie. I oczywiście względnie tani.
Obecnie mam wózek dwufunkcyjny i jest już męczący - potrzebuję czegoś poręczniejszego. Waga ma jakieś znaczenie, ale nie jest najważniejsza - wnoszę wózek jakieś 15-17 stopni, więc jak się uprę, to wniosę i słonia. Najważniejsze, żeby wózek składał się razem z siedziskiem (obecnie wypinam spacerówkę, składam stelaż, biorę jedno w jedną, drugie w drugą rękę i śmigam na górę lub w dół. Albo zostawiam mężowi ;) a on bierze go tak jak stoi rozłożony i z nim idzie :O no ale mąż nie zawsze jest, więc muszę raczej liczyć na siebie).
Nie chcę typowej parasolki, ale krowiastego też mam dość.
Poza tym PRZERAŻAJĄ mnie podwójne kółka z przodu, bo ustawiają się w V i chyba by mnie trafiło. Przerażają mnie również super małe kółka. Generalnie jeżdżę z córką po cywilizowanych chodnikach, ale ze starszym często spacerujemy drogą polno-żwirową i owy wózek musi sobie tam poradzić.
Ponadto ważny jest sposób regulacji oparcia - mój aktualny wózek ma sznurek (tak, sznurek) i taki zacisk-troczek i uważam, że to dziwny pomysł - jak nie zablokujesz zacisku wystarczająco mocno, to dzieciak zjeżdża razem z oparciem do leżenia. Oczywiście musi się dobrze prowadzić, najlepiej jedną ręką, bo drugą zajmuje syn ;)
Narazie tyle moich wymagań, jak mi się coś przypomni to dopiszę ;)
Przeczytałam setki opinii, podobają mi się wszelkie Slalomy, Unlimit, Peg Perego GT3 (w ogóle podobają mi się trójkołowce); z drugiej jednak strony nie wiem, czy nie lepiej poszukać czegoś mniejszego...
Obserwuj wątek
    • kkitka Re: Spacerówka - help! :) 29.05.13, 11:38
      Jak dla mnie ideałem na wszelkie warunki jest Mountain Buggy Swift, szczególnie jak lubisz 3-kołowce. Wózek nie dość, że prezentuje się super, to prowadzi bardzo lekko. Kółka nie są jakieś olbrzymie, ale pompowane, więc przejedzie wszędzie. A używkę spokojnie można odsprzedać bez straty kasy za jakiś czas.
    • annulka79 Re: Spacerówka - help! :) 30.05.13, 20:00
      Peg Perego GT3 to spory wózek. Jest ładnie amortyzowany i bardzo wygodny ale jednak duży i dość cieżki, nie wiem czy o to właśnie Ci chodzi.
      Na forum gazety Wózkomania jedna z forumek miała Slaloma starego i reverse. Wstawiła nawet fotki porównawcze i dokładne parametry.
      Niedrogi używany a solidny i przez to bardzo popularny wózek to Quinny Speedi. Jest lżejszy od poprzednich i super się wciąga po schodach oraz prowadzi ale ma siedzisko gorzej wyprofilowane i np. moje dziecko chciało z niego uciekać ;) choć wiele osób ma i są zadowolone.
      Fajne do jazdy ale i wnoszenia (superowe składanie jedną ręką) są wózki Baby Jogger (City Mini, City Mini Gt, Elite).
      • kkitka Re: Spacerówka - help! :) 31.05.13, 09:15
        Też myślałam że BJCM byłby dobry, ale polecałabym tu akurat 4-kołowy.
        • martta1988 Re: Spacerówka - help! :) 31.05.13, 10:00
          Dlaczego 4kołowy?
          Joggerowe kółka wyglądają trochę jak Quinny Zapp i raczej mnie nie przekonują. Jako drugi wózek to owszem.. Mountain za to wygląda naprawdę fajnie, tylko ceny zaczynają się od 800-1000zł, a ja raczej chciałam znależć się poniżej tego poziomu ;)
          To porównanie Slalomów oglądałam już dziesiątki razy ;) wygląda na to, że Pro jest lepszym wózkiem, ale design Reversa kusi :)
          Quinny zawsze mi się podobał - a może jest ktoś kto ma coś do powiedzenia nt. Speedi vs. Slalom?
          A Unlimit? Czytałam trochę średnich opini - naprawdę nie jest warty?
          • kkitka Re: Spacerówka - help! :) 31.05.13, 11:08
            Wierz mi, kółka Zappa terkoczą niemiłosiernie, a bjcm jeździ ciuchutko, zresztą kółka te też są większe. Tak jak czytałam na forum to w bjcm 3-kołowy często coś się z tymi przednimi kółkami dzieje i jednak nie jest tak stabilny jak inne 3 kołowce. Mam bjcm 4 i jeździłam nim ostatnio nawet po wysokiej trawie i spoko przejechał.
            A do ilu chcesz kupić wózek?
            • annulka79 Re: Spacerówka - help! :) 31.05.13, 12:17
              Dokładnie, kółka w Zappie terkoczą strasznie a te w BJCM są po pierwsze dużo większe i jadą cicho.
              Popatrz na BJCM Gt. Ma pompowane kółka i dodatkowo regulowaną rączkę. Choć z używanymi będzie kiepsko.

Ja miałam Speedi ale Slaloma znam tak sobie (tzn. porównywałam dawno temu na spacerze, prowadziłam ale nie miałam). Speedi ma fajniejszą tapicerkę (mniej miękką ale łatwo sie czyści), jakoś wygodniej mi sie go prowadziło, wciągałam go po schodach z dzieckiem na ręku. Ale ma mniej wygodne siedzisko (przynajmniej tak mi się wydawało), jakoś gorzej wyprofilowane i oparcie krótsze. Moje dziecko nie lubiło Speedi wiec szybko go sprzedałam ale dzieci koleżanek nie protestowały. Plusem jest że tanio go kupisz i łatwo odsprzedasz. to solidny wózek.
              Zapytaj na wózkomanii tam dziewczyny mają/miały te wózki .
              • martta1988 Re: Spacerówka - help! :) 31.05.13, 12:29
                Generalnie jak najtaniej ;) Syn miał 10 m-cy jak zaczął chodzić, a od ok. roku nie chciał już wózka, więc z córką może być to samo, bo zaczyna już dreptać :) Nie mam sztywnego limitu, bo jak coś mi się spodoba wyjątkowo, to wiadomo... Widziałam tanie Slalomy w obu wersjach, Speedi też pewnie można trafić, ale ceny Moutaina to już zbyt wiele na mój budżet :)
                Tylko, że jakoś ten Unlimit chodzi mi jeszcze po głowie - jest ładny jak SlalomR, plus za cztery koła, minus za piankowe, no ale powinien dać radę... Tylko, że ceny używanych lecą na łeb na szyję w porównaniu do np. slaloma - dla mnie to niby dobrze, ale to może świadczyć też o czymś niedobrym...
                • gniesia007 Re: Spacerówka - help! :) 31.05.13, 12:30
                  Moze M&P tour, aktualnie sprzedaję nojkę:-)
                • atwar1 Re: Spacerówka - help! :) 31.05.13, 22:50
                  Gdybyś się jednak na speedi zdecydowała to mam na sprzedaż za 250 zł w dobrym stanie (lub za 300 z oryginalnym śpiworkiem w kolorze wózka). Mi po prostu nie podpasował a poza tym napaliłam się na inny wózek i muszę zrobić miejsce (aktualnie mam 3 więc za dużo jak na moje warunki lokalowe ;) )
                  Co mi nie pasowało pisałam na Wózkomanii- możesz sobie wyszukać- ale wózek ogólnie fajny i ma bardzo wiele zadowolonych użytkowniczek.
                  • martta1988 Re: Spacerówka - help! :) 04.06.13, 21:37
                    Ten Speedi to ten niebieski z tablicy?
                    Mógłby ktoś jeszcze rozwiać moje wątpliwości? Bo czytam i czytam, a wszędzie pełno sprzecznych informacji...
                    Czy Unlimit składa się z wpiętym siedziskiem???
                    • martta1988 Re: Spacerówka - help! :) 04.06.13, 21:54
                      A, dodam jeszcze póki pamietam - moja córa ma skłonności do wszelkiego wyginania się i zsuwania. Sadzam ją elegancko, prosto, zapinam szelkami, a ona zapiera się nóźkami i zsuwa pupę niżej, przez co nie siedzi, nie leży, tylko w tym wózku "zwisa". Jeździmy bez pałąka, bo ona nie siedzi jak inne dzieci np. obgryzając pałąk ;) tylko leży w tej swojej nienaturalnej pozycji pod nim. Doszukuję się tu winy wózka, ale córa jest dość specyficznym dzieckiem, więc może być, że tak po prostu ma.
                      • annulka79 Re: Spacerówka - help! :) 04.06.13, 22:45
                        Może to być wina źle wyprofilowanego siedziska, ale niekoniecznie. Spróbuj wsadzić córkę (np. w sklepie) do wózka z kubełkowym siedziskiem (Quinny Buzz, BJ Versa itp) pojeździj po sklepie i zobacz jak młoda siedzi. Znam dwójkę takich "zwisaczy" co zweryfikowało w ten sposób poglądy swoich mam na temat siedziska :)
                        A jaki macie teraz wózek?
                        • annulka79 Re: Spacerówka - help! :) 04.06.13, 22:48
                          A i zbyt pochylone oparcie (takie co do pionu się nie da zbyt ustawić) też tak robi niektórym :)
                    • atwar1 Re: Spacerówka - help! :) 04.06.13, 22:44
                      martta1988 napisał(a):

> Ten Speedi to ten niebieski z tablicy?
                      Tak, ten :)

Co do zsuwania moja tez czasem tak robi- w różnych wôzkach - mam wrażenie że jej tak wygodnie bo nie marudzi, nie wierci się tylko jedzie spokojnie.
                      • martta1988 Re: Spacerówka - help! :) 05.06.13, 12:07
                        Ten Speedi ma piękny kolor :) i wygląda na zadbany w porównaniu do innych.
                        Aktualnie mam BabyActive ElNino i właśnie może być to kwestią oparcia nie ustawialnego "do pionu". Ale może być charakterek ;]
                        Nie mam możliwości sprawdzenia innych wózków - najbliższy sklep - 20km i są tam tylko Kadexy i Espiro. Dalej jest prawie 40km, ale mi tam nie po drodze. Zresztą trochę wątpię, żeby był tam taki wybór wózków... Chyba, że gdzieś na spacerze, ale na wsi raczej królują BabyMerce, Espiro i tym podobne, sporadycznie jakiś X-Lander. No i wyjątkowo jakiś fajniejszy (jest jedna BebeConfort Elea), ale to raczej u ludzi, którzy stąpają ponad chodnikami, więc przymiarka córy raczej odpada :)
                        • martta1988 Re: Spacerówka - help! :) 05.06.13, 12:08
                          A ten Unlimit? Składa się z siedziskiem?
                          • atwar1 Re: Spacerówka - help! :) 05.06.13, 12:12
                            Poszukaj sobie na youtubie- tam są filmiki o wielu wózkach- widać jak się składają, jakie mają funkcje itp.
                            • martta1988 Re: Spacerówka - help! :) 05.06.13, 21:35
                              Szukałam, ale na filmiku instruktażowym pani złożyła go tylko wypinając spacerówkę.
                              Ale już wiem :) składa się!!
                              dostałam nawet dowód w postaci zdjęcia i super korzystną ofertę cenową :)
                              A więc Unlimit. Kolor P03.
                              • kkitka Re: Spacerówka - help! :) 05.06.13, 22:16
                                Jane to też dobra firma :)
                                • martta1988 Re: Spacerówka - help! :) 06.06.13, 09:04
                                  Tez tak myślę :) Na pewno wyższa półka niż te, które miałam i właściwie co by nie było, powinnam być bardziej zadowolona. A za takie pieniądze to na100% :D
                                  W sumie to taki czterokołowy kompromis między Slalomem Pro a R - design Reversa, rama "C" (mąż narzeka, że kopie w wózek), ale jest lżejszy i mniejszy po zlożeniu - jak Pro. Tak myślę, ale wszystko wyjdzie w praktyce ;)
                                  Ciekawe tylko jak z prowadzeniem... Btw. miałam przez chwilę PegPerego Skate - pomijając to, że egzemplarz, który kupiłam był mocno wyeksploatowany i po kilku dniach go odesłałam - trzeba mu przyznać, że prowadził się nie jedną ręką, ale dosłownie jednym palcem.
                                  W przyszłym tygodniu jadę po Unlimita, więc się przekonam. A jak mi nie podpasuje, to poszukam innego ;) Jak to mówi moja mama: "chyba byś umarła, jakbys czegoś nie sprzedawała i nie kupowała" :P
                                  Dziękuję za wszystkie rady i pogaduchy - coś czuję, że przy następnym dziecku od razu postawię na Mountain Buggy :) A jak się przewiozę nową bryką, to coś skrobnę dla potomnych :)
                                  • kkitka Re: Spacerówka - help! :) 06.06.13, 22:16
                                    Ja też planowałam że Mountain Buggy będzie przy kolejnym dziecku i nie wytrzymałam :) Aktualnie na stanie mam i Swifta i Urbana :)
                                    To czekamy na relacje jak jeździ się Unlimitem.
                                    • martta1988 Re: Spacerówka - help! :) 10.05.14, 01:17
                                      Witam po latach :P
                                      Miałam coś skrobnąć, więc prawie po roku piszę... :)
                                      Ogólnie Unlimit przeszedł wszystkie testy pozytywnie - po schodach dało radę (ja składam, zarzucam na ramię i wnoszę, a mąż standardowo z lenistwa wnosi rozłożony;)), drogi polno-żwirowe zwiedzamy bez problemów, czasem na mocno wyboistych, leśnych trzeba zablokować przednie koła, ale w sumie po to jest ta funkcja. Nie prowadzi się jak inne z pompowanymi kołami, ale taka jego specyfika i w sumie dla mnie jest ok, bo dał radę wszędzie, gdzie tylko zapragnęłam wjechać :) Najważniejsze dla mnie było to, że córa siedziała w nim normalnie! - nie wisiała jak jakieś zwłoki, tylko po prostu zwyczajnie siedziała (czasem trochę gryzła przy tym pałąk:P). Wózek ma fajną budę, rozkłada się prawie do pałąka, więc żaden wiatr ani słońce nam nie groźne, ale jest ona dość nisko umieszczona - moja córa (22m) się jeszcze mieści, zresztą teraz i tak jeździmy rzadko i najczęściej z odsłoniętą budą, ale piszę, żeby nie było :) Jedną ręką rozkłada się oparcie, regulowane w trzech pozycjach. W sumie dla mnie ten wózek nie ma większych minusów, za to wiecie co w nim pokochałam? Cudnie łatwą do zdejmowania tapicerkę... :) Wiadomo co dzieci w wozach robią, więc pranie czasem się przydaje :P I tu czekała mnie miła niespodzianka - kilka zatrzasków i dwa zamki błyskawiczne - co jak co, ale pranie wózka było czystą przyjemnością :) Teraz właściwie szukamy parasolki, bo potrzebne nam coś tylko na wypady szybkie i awaryjne, bo praktycznie nie korzystamy już z wózka i czas się chyba rozstać (przynajmniej tak mówi mąż:P), chociaż ja go lubię i rozważam pozostawienie go gdzieś na stanie, w razie czego, jakby parasolka sobie nie poradziła :) Przepraszam za chaos wypowiedzi, ale ciężko po roku zebrać myśli, gdyby ktoś miał pytania, to ja chętnie.
                                      • Gość: stone Re: Spacerówka - help! :) IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.14, 11:26
                                        No to ja mam pytanie. Czy zauważyłaś jeszcze jakieś wady, niedogodności? Piszesz o dobrych stronach tego wózka, zdaje się po tym opisie, że to wózek idealny. ;)
                                        • Gość: martta1988 Re: Spacerówka - help! :) IP: *.15.133.72.133.15.185.in-addr.arpa 27.05.14, 22:52
                                          Chyba znowu zapomniałam hasła...
                                          Nie ma wózków idealnych. Jak dla mnie, posiadaczki skromnego zasobu wózków w ilości 1. (słownie: jeden) ;) to się sprawdził. Proponuję przeczytać wątek od początku, będzie Pani wiedziała co konkretnie było dla mnie ważne, a co mniej. Z wad.. nie prowadzi się jak pompowańce, jest twardszy. Z tym, że taka jego cecha techniczna i sama zdecydowałam się na piankowe. Niestety zawsze trzeba pójść na jakiś kompromis, w tym wypadku waga-komfort prowadzenia. O budzie pisałam wcześniej. I o plusach też :) Generalnie, dla mnie spełniał swoje funkcje. Jeżeli ma Pani jeszcze jakieś pytania, to śmiało :)
                                      • Gość: Nariko Re: Spacerówka - help! :) IP: *.adsl.inetia.pl 29.05.14, 22:52
                                        Witam

Przeczytałam cały wątek i widzę że dość duże doświadczenie macie!
                                        Ja w temacie wózków to średnio jestem obcykana. Wszystkie jakie miałam to zazwyczaj dostałam ze tak powiem "w spadku". Na chwilę obecną zakupiłam używanego X-lander'a XA 3w1 i mój drugi synek jest zadowolony, ja średnio jeśli chodzi o nosidełko-na tych wąskich adapterach jest strasznie chwiejne i za każdym razem miałam wrażenie że mój syn zaraz spadnie ze stelaża razem z nosidełkiem. Ze względu na to iż jeżdżę małym autem z małym bagażnikiem stwierdziłam że przyszła pora na jakąś zwinną parasolkę. I tu moja prośba o pomoc w wyborze!
                                        Przeglądam cały czas opinie w internecie i szczerze mówiąc już chyba sfiksowałam od tej ilości wiadomości i różnorodności! Szukam czego nie drogiego, pierwszy syn szybko zaczął chodzić więc spodziewam się że być może drugi pójdzie w ślady pierwszego.
                                        Ostatnio wpadła mi w oko parasolka firmy MILLY MALLY model ROYAL, niestety nigdzie nie znalazłam opinii na temat tego wózka. Nie wiem czy jest nowością (bo nie zauważyłam żeby ludzie go kupowali co mnie trochę martwi). Czy ktoś może mi coś powiedzieć na temat tego modelu?
                                        Z góry dzięki za odp.
                                        Pozdrawiam
                                        • gochalodz Re: Spacerówka - help! :) 31.05.14, 19:36
                                          Prawie 10kg wózek parasolka to strasznie dużo.

Lekkie parasolki to Maclaren, rozejrzyj się za uzywanym.
                                          • Gość: Nariko Re: Spacerówka - help! :) IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.14, 22:49
                                            Waga mi nie przeszkadza. Nie będę go dużo nosić a zależy mi na tym by był wytrzymały. Synek ma 6m-cy a ma już 7,5 kg i 75cm więc może i lepiej że ma stelaż metalowy bo chyba bardziej wytrzymały a z biegiem czasu synek raczej będzie dość masywny(tak sobie tłumaczę). Ale dziękuję za podpowiedź, zawsze to możliwość spojrzenia na rzeczy które nie przyszły mi do głowy.
                                            Zależy mi na tych funkcjach które posiada właśnie ten wózek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka