Dodaj do ulubionych

gorąco polecam Teutonię

07.10.05, 16:30
w niewielu sklepach można ja kupić, ale to super wózki. Niemieckie, ale produkowane w Polsce, więc przy dobrej jakości ceny lepsze niż innych renomowanych marek zachodnich. Z cech, którymi jestem szczególnie zachwycona: przekładana rączka (mozna dziecko odwrócic od wiatru czy słońca, albo po prostu wieźć maluszka tak, by widział mamę), całkowicie odpinana budka (zostaje tylko daszek od słońca - rewelacja na lato), do spacerówki można kupić taki specjalny wkład - gondolę na noworodka, kóry po wyjęciu stelaża służy jako śpiworek dla starszego dziecka. Nie jest zbyt lekki, ale prowadzi sie super, nie ma problemu ze skręcaniem, mimo że koła nie są skrętne (korzystałam kiedyś z wózka ze skrętnymi kołami i ngdy więcej!), duże koła z dmuchanymi oponami - wjedzie się wszędzie - niestraszne wertepy, korzenie w lesie, piach, kamienie, nierówne chodniki. Adresy sklepów sa chyba na ich polskiej stronie internetowej.
Obserwuj wątek
    • marybg Re: gorąco polecam Teutonię 07.10.05, 20:17
      A jaką Teutonię miałaś? Ja zdecydowałam się na Pixela Sportsa 05. Ma skrętne
      koła ale można je blokować.Jest boski!A co najważniejsze lekki ok.11,5 kg!Myślę
      jeszcze o nowym Mistralu ale jest cięższy więc chyba jednak Pixxel.Mam jeszcze
      pytanie : Teutonia ma 3 rodzaje gondoli-jedna sztywna montowana na stelaż a
      dwie pozostałe są montowane na spacerówkę? Czym się różnią od siebie i którą z
      nich polecasz?Będę wdzięczna za poradę bo nikt i nigdzie nie pisze o tych
      wózeczkach a ja chcę właśnie taki!Pozdrawiam!I z góry dzięki!!!
      • ajk10 Re: gorąco polecam Teutonię 08.10.05, 22:13
        mam Mistrala (spacerówka)i gondolę w formie takiej "torby" nastawianej na spacerowkę. Po wyjęciu stelaża służy jako śpiwór do spacerówki. Wybraliśmy taką opcję, ponieważ tak naprawdę potrzebna nam była spacerówka (dziecko odchowało się w pożyczonej gondoli), ale ponieważ planujemy drugie dziecko, nie będziemy musieli kupować dla niego wózka, tylko spacerówkę starszego zaadoptujemy na gondolę dla nowego. Tak więc samej gondoli nie miałam jeszcze okazji przetestować na niemowlaku. Gdybym kupowała "od zera" raczej myślałabym o gondoli montowanej na stelaż, bo chyba musi być większa od tej "torby", która musi zmieścić się w spacerówce, poza tym "torba", która służy za śpiworek, ma przykrycie, którego nie można całkowicie odpiąć, więc latem trzeba będzie je jakoś podwijać pod spód (to niestety minus- mogłoby się odpinać całkowicie). Z kolei wersja "spiworek ma ten minus, że nie ma klasycznego kaptura i ściągania przy szyi, wieć jak dziecko spało w rozłożonym na płasko wózku, odkrywały mu się ramiona. Trochę ciężko to wytłumaczyć, ale mam nadzieję, że z grubsza wiesz, o co mi chodzi. Poza tym spacerówki są niższe niż wózki z klasycznymi gondolami, więc niemowlę będzie jechało dość nisko (kwestia raczej istotna dla matki - trzeba będzie się pochylac nisko).Ten wózek nie ma skrętnych kóŁ(których jestem zresztą przeciwnikiem, ale to już osobna sprawa ;-). Mój wózek jest rzeczywiście dość ciężki, ale prowadzi się super, w ogóle nie czuję jego wagi (niestety wzrasta waga dziecka ;-). Ja jestem fanem gumowych, pompowanych opon - nie wiem, czy wybrany przez Ciebie wózek ma takie, jeżeli nie to przemyśl to, szczególnie, jeżeli zamierzasz jeździć w terenie. Nasz wózek wjedzie wszędzie - chodziliśmy z nim po górach, po lesie, po wybojach, po lodowych muldach i nic nam nie straszne. I nie jest problem skręcanie nim, jest dobrze wyważony i nie trzeba jakoś mocno go naciskać czy unosić przednich kół, żeby skręcić, przynajmiej w ustawieniu klasycznej spacerówki, jak przełoży się rączkę i dziecko jedzie przodem do Ciebie, pcha się ciężej, bo punk ciężkości jest dalej. Mam za to straszny uraz do Bebe Confort z lanymi, skrętnymi kołami - zahaczał o każdą przeszkodę, nawet jak były zablokowane. Ale my sporo wyjeżdżaliśmy z dzieckiem, więc było to dla nas ważne. Ale jeżeli musisz wózek np. znosić po scodach na dół, to rzeczywiście bierz pod uwagę przede wszystkim jego wagę. Ojej, ale długa wypowiedź, mam nadzieję, że dotarłaś do końca :-)
        • marybg Re: gorąco polecam Teutonię 09.10.05, 19:29
          Droga Ajk10!Dzieki za wyczerpującą wypowiedź.Przekonałas mnie do Teutoni w
          100%.Ponieważ potrzebuję typowy wózek miejski a do tego lekki,zdecyduje się na
          Pixxela.Jeszcze raz dzięki.Pa
          • mama-igorka Re: gorąco polecam Teutonię 17.10.05, 10:54
            Potwierdzam, tez mam Teutonię Mistral, korzystam z niej od maja 2004 roku,
            doskonały wózek, wygodny zarówno dla mamy jak i dla malucha tego najmniejszego i
            tego starszego. Też mam wkład który służy potem jako zimowy śpiworek. Dziecko ma
            dużo miejca w tym wózku.
            • m_golightly Re: gorąco polecam Teutonię 18.10.05, 11:12
              nie wiecie czy na Mistrala pasuje jakiś fotelik samochodowy? na stronie teutonii
              są info, że na stelażu spiritów mozna zamontować foteliki RÖMER BABY-SAFE plus
              (drogi!) jeśli posiada się specjalny adapter, natomiast w opisie mistrala nie ma
              już tej info... pzdr
              • marybg Re: gorąco polecam Teutonię 18.10.05, 11:47
                Wejdź sobie na str. www.teutonia.pl tam jest nr telefonu, pod którym jakaś pani
                powinna Ci udzielić info.
              • mama-igorka Re: gorąco polecam Teutonię 18.10.05, 13:01
                na Mistralu też można za pomocą adaptera montować jakiś fotelik, ale nie wiem co
                i jak bo jak dla mnie to zbędny gadżet, wózek to nie sam stelaż tylko zawsze
                cały wózek więc nie widze potrzeby wkładania dodatkowo w wózek fotelika
              • ajk10 Re: gorąco polecam Teutonię 18.10.05, 13:19
                W Mistralu spacerówka jest na stałe zamontowana po stelażu, więc nie wiem, czy ma sens ładowanie na to fotelika. Skoro i tak musisz zabrać ze soba cały wózek, to dziecko możesz położyć w rozłożonej spacerówce, tym bardziej, że możesz dokupić do tej spacerówki specjalny "wkład" służący jako gondola.
    • zizi1978 Re: gorąco polecam Teutonię 19.10.05, 15:57
      Pisze, bo podobnie jak reszta kolezanek na forum szukam wózka. Z
      zainteresowaniem sledzę Wasz watek i mam kilka pytań do użytkowniczek wózków
      Teutonia. Rozważam zakupienie modelu PiXXel SPORTS 05 lub MISTRAL SPORTS 05.I
      tak model Pixxel (jesli dobrze sie doczytałam):
      - nie ma przekładanej raczki,
      - gondolę mozna montować na kosz siedzenia,bądź na stelaz wózka
      Natomias MISTRAL SPORTS:
      - ma przekładana rączkę ale za to gondolę można montować tylko na kosz
      siedzenia.
      Bardziej podoba mi sie mistral, chociażby, ze wzgledu na przekładana raczkę.
      Martwi mnie natomiast fakt, ze gondole w tym modelu , mozna montować tylko na
      kosz siedzenia. Wydaje mi sie, ze ta montowana, na stelazu byłaby bardziej
      odpowiednia.Jesli zle sie doczytałam to proszę o sprostowanie! Czy Waszym
      zdaniem ta gondola montowana na kosz siedzenia jest gorsza od tej montowanej na
      stelaż???
      Z góry dziękuję za pomoc.
      Pozdrawiam ,Marta
      • mama-igorka Re: gorąco polecam Teutonię 19.10.05, 20:06
        tak montuje się na kosz siedzenia, ja miałam gondolę w formie wkładu, który
        potem po wyjęciu stelaży słuzy jako zimowy śpiwoerk do spacerówki. Mnie ta opcja
        w zpuełności wystarczyła, nie potrzebowałam mocno zabudowanej i dużejgondoli, bo
        dzecko urodziło się w maju, więc tak czy inaczej zimy by nie przejeździł w
        gondoli.A śpiworek doskonale chronił go przed zimnem w spacerówce.
        • zizi1978 Re: gorąco polecam Teutonię 19.10.05, 20:10
          Mamo-igorka moja córcia urodzi sie pod koniec stycznia, czy taka gondola
          montowana na koszu siedzenia wystarczy mi???
          • mama-igorka Re: gorąco polecam Teutonię 19.10.05, 20:37
            szczerze mówiąć, patrząc na stronach Teutonii na gondole i miękkie gondole to
            one się prawie wogóle nie różnią. Nie wiem jak to wygląda na żywo. Jedno co moge
            powiedziec to nasz wkład jest naprawdę cieplutki a dodatkowo chroni ro
            spacerówka która jest pod spodem.
            No i na pewno Mistralem wszędzie pojedziesz i po plaży i po lesie i w górach.
            Dla niego nie ma miejsc niedostępnych, natomiast PiXXelem z pewnością nie bo ma
            te małe kółka.
            Mam dodatkowo spacerówkę Inglesinę Max i wiem jak ciężko jest jechać po innej
            nawieżchni niz chodnik na małych kółkach.
            • zizi1978 Re: gorąco polecam Teutonię 19.10.05, 20:44
              Własnie "koresponduję" z marybg. Ona kupiła pixxela, ktory ma montowaną gondolę
              na stelażu. Napisała mi, że na gondola montowana na stelażu jest wieksza od
              tych montowanych na siedzisku. Widziała te gondolki na zywo:(
              Z drugiej strony bardziej podoba mi sie mistral no i ta przekladana raczka:)
              A co z fotelikiem???
              • mama-igorka Re: gorąco polecam Teutonię 19.10.05, 20:54
                ja miałam Deltima, który doskonale się wsadzał w tą spacerówkę i ani drgnął.
                Całkiem przypadkiem tak wyszło, ale tak jak pisałysmy wyżej, w Mistalu z opcji
                nakładania fotelika sie nie korzysta, bo zawsze masz cały wózek ze sobą i nie ma
                po co męczyć dziecka i trzymać np na zakupach w foteliku jak może wygodnie leżeć
                w normalnym wózku
    • zizi1978 Re: gorąco polecam Teutonię 19.10.05, 21:14
      Dalczego nie ma na rynku jakiegos jednego modelu wózka?! Zadna z nas nie
      miałaby takich problemów!!! CO DO FOTELIKA to rozumiem, ze musiałabym kupić
      tylko jakis do samochodu, skoro do wózka nie jest potrzebny.
      Mamo-igorka a jak Twoim zdaniem ma sie przkladana raczka do siedziska
      montowanego przodem lub tylem do kierunku jazdy????
      • ajk10 Re: gorąco polecam Teutonię 19.10.05, 21:53
        To może ja odpowiem :-) Otóż wyobraź sobie, że jesteś na spacerze i wieje wiatr/świeci słońce prosto w twarz Twojego dziecka. I masz do wyboru: wyjąć dziecko, wypiąć spacerówkę, przełożyć ją, wpiąć, włożyć dziecko (w tym czasie wiatr zmieni kierunek/słońce zachodzi za chmurę)lub: unieść palcami dwa uchwyty na rączce wózka i przełożyć ją na drugą stronę. Z przekładanej rączki można korzystać wielkorotnie podczas spaceru, jak raz wepniesz spacerówkę, juz pewnie nie będzie Ci się chciało jej przekładać. Kiedy wybierałam wózek niektórzyb sprzedawcy twierdzili, że rączkę przekłada się tylko raz w życiu, niemowlaka leżacego wozi się w swoim kieruku a jak dziecko zaczyna siedzieć, to wtedy nie chce już jechać odwrócone w kierunku prowadzącego wózek, bo nic nie widzi. A ja z przekładanej rączki korzystam do teraz (dziecko rok i 7 m-cy) jak np, jest wiatr i Staś nie narzeka. Z tym, że wózek z dzieckiem odwróconym do Ciebie prowadzi się trudniej, bo punkt ciężkości jest dalej i trzeba użyć trochę więcej siły (przynajmniej w przypadku Mistrala, ale podejrzewam, że w innych wózkach musi być tak samo)
        • zizi1978 Re: gorąco polecam Teutonię 19.10.05, 22:04
          Dziękuję. Tak myślałam, ze ta przekładana rączka jest praktyczniejsza, ale kto
          pyta nie błądzi:)Cały czas zastanawia mnie ta gondola. W Mistralu mozna
          montować ja tylko na siedzisko,a w Pixxelu na sidzisko i na stelaż. Czy to Ty
          pisłaś, ze gdybyś zaczynała od zera o wybrałabyś wersje montowana na stelażu???
          • ajk10 Re: gorąco polecam Teutonię 20.10.05, 12:14
            tak, to ja :-) Ale pisałam też, że nie przetestowała tak naprawdę żadnej z opcji, bo kupowałam Mistrala jako spacerówke dla podrośnietego dziecka. Po prostu wydaje mi się, że gondola montowana na stelaż będzie większa niż ta wkładana w siedzisko. ALe nie ogladałam innych modeli Teutonii, więc raczej nie bierz specjalnie pod uwage mojego zdania, tylko obejrzyj rózne warianty "na żywo"
            • zizi1978 Re: gorąco polecam Teutonię 20.10.05, 12:37
              Własnie z obejrzeniem na żywo mogą być problemy:)Co prawda jest u mnie jeden
              sklep współpracujacy z Teutonią, ale jeśli dobrze pamietam, to ostatnio
              widziałam tam tylko jeden wózeczek, w dodatku jakis stary model. I był
              sprzedany.Ajk10 mam do Ciebie jeszcze pytanie odnośnie mistrala. Czy te
              siedzisko spacerówki mozna rozłożyć zupełnie na płasko???Bo mysle sobie, ze
              jesli nie to po wstawieniu tej gondoli montowanej na siedzisko dzidzia nie
              bedzie miała tak zupełnie płasko....Co o tym sadzisz???
              • mama-igorka Re: gorąco polecam Teutonię 20.10.05, 12:58
                można rozłozyć całkiem na płasko, ja uzywałam Teutonii od początku, poza tym te
                wkłady mają usztywniane dno, dziecko lezy całkiem na płasko
                • zizi1978 Re: gorąco polecam Teutonię 20.10.05, 13:03
                  Mamo-igorka uzywałas Teutonii od poczatku? A miałaś gondolę montowana na stelaż
                  czy na siedzisko? Jesli na siedzisko, to czy ona jest wystarczajaco duża? Moze
                  zansz jej wymiary? Jesli gdzies juz o tym pisałaś to prosze podaj mi
                  link...Przepraszam, jesli pytam po 20 razy o to samo...ale wozek to moja
                  ZMORA!!!
                  • ajk10 wózek=zmora 20.10.05, 13:07
                    dziękuję Bogu, że gondolę i pierszy fotelik miałam pożyczone, więc ominęło mnie wybieranie wózka. Jak szukałam spacerówki miałam już bardzo wyrobione poglądy i było mi 99,99 % łatwiej - wybierałam między dwoma modelami :-)
              • ajk10 Re: gorąco polecam Teutonię 20.10.05, 13:03
                Mistral rozkłada się zupełnie na płasko. Inaczej taka gondola nie miałaby rzeczywiście sensu. Z tym oglądaniem to faktycznie masz rację, jak ja kupowałam, to też do obejrzenia był tylko jeden model, na szczęście ten, który mnie interesował, więc miałam łatwiej. Ale może zadzwonic do producenta i poprosić o podanie wielkości gondolek (szerokosc, długość, wysokość) i potem porównac z dostępnymi wózkami? Trzymam się tego tematu, bo niestety na rynku jest dużo małych wózków i znam przypadki, że dziecko wyrosło z wózka przed czasem lub ledwo się mieściło (dotyczy to zarówno gondoli jak i spacerówki). Moje dziecko urodziło się duże, więc strach pomysleć co by było gdybym miała którąś z tych małych gondol :-)
                • zizi1978 Re: gorąco polecam Teutonię 20.10.05, 13:07
                  własnie ja boję sie, ze ta gondola montowana na siedzisko jest wymiarowo
                  mniejsza od tej montowanej na stelaż...i chyba zadzwonie do producenta i
                  sprawdze. Nie chciałabym zeby dzidzia po 2 miesiacach nie miesciła sie w nią...
                  • ajk10 Re: gorąco polecam Teutonię 20.10.05, 13:09
                    a kiedy rodzisz? bo za klasyczną gondolą przemawia - moim zdaniem - jeszcze to, że latem bedzie w niej chyba przewiewniej.
                    • zizi1978 Re: gorąco polecam Teutonię 20.10.05, 13:20
                      Termin mam na 31.01.2006:)
                  • zizi1978 Re: gorąco polecam Teutonię 20.10.05, 13:16
                    Ha! Zadzwonilam i wiem!!!Gondola montowana na stelaż ma wymiary 77 na 37 a ta
                    montowana na siedzisko 76 na 36. Po 1 cm różnicy!!!To niewiele. Zatem chyba nie
                    pozostanie nic innego jak pojechać w te pedy do sklepu, zapytac o cene, jesli
                    niekorzystna to zmówic przez internet!!!
                    • ajk10 Re: gorąco polecam Teutonię 20.10.05, 13:39
                      a to mnie zaskoczyłaś! myslałam, ze różnica jest większa!!! Ale proszę porównaj te wielkości z gondolami innych marek, bo ja na podstawie samych wymiarów nie jestem w stanie stwierdzić, czy to duzo czy mało.
                      • mama-igorka Re: gorąco polecam Teutonię 21.10.05, 13:47
                        te godnole sa bardzo długie, bo potem przerabia się je na zimowy śpiworek do
                        spacerówki, więc wiadomo,że musi się w nim zmieścić większe dziecko, są dość
                        wąskie, ale dla noworodka wystarczające, bo latem i tak przełożysz dziecko do
                        spacerówki
    • mama-igorka Re: gorąco polecam Teutonię 21.10.05, 13:56
      a to wymiary wkładu do wózka Hauck dł.72,szer.32, emmaljunga classic gondola na
      stelażu Wymiary: 80x37, Bebecomfort gondola na stelaż Długość 72cm szerokość 33 c
      • hela1 Re: gorąco polecam Teutonię 21.10.05, 22:30
        Mialam Teutonie dla dwojga moich dzieci, pierwsze urodzilam w grudniu 99.
        Wozek niezniszczalny, praktyczny, wytrzymaly, nie moge sie go nachwalic. Po 5
        latach i wielu podrozach - samochodem i samolotem wyglada swietnie i dziala
        doskonale. No i kola pancerne na kazde wertepy, sniegi i piaski, super.
        Podsylam link do katalogu na 2005 (niestety po szwedzku), sa tam wszystkie
        wymiary gondol, typy kol, itp.
        www.teutonia.no/pdffiler/teutonia2005se.pdf
        • marybg Re: gorąco polecam Teutonię 21.10.05, 22:37
          Dzięki!Nareszcie coś fajnego i ze wszystkimi wymiarami,tylko modele trochę inne
          niż u nas-nie ma mojego Pixxela!
          • zizi1978 Re: gorąco polecam Teutonię 22.10.05, 10:12
            Wczoraj udało mi sie obejrzeć na żywo Mistrala i....wszystko byłoby ok, gdyby
            ta gondola montowana na siedzisko była ciut wyżej. A tak, przynajmniej jak dla
            mnie (mam 175cm wzrostu)jest za nisko, musiałam sie strasznie pochylać żeby
            tam zajrzeć. Poza tym jest DUZA, OGROMNA i nie ma możliwości, zeby dzieciulek w
            zimowych ubrankach sie tam nie zmieścił:)Dodatkowo okazało sie ze jest to
            ostatni egzemplarz w sklepie i jest w promocyjnej cenie 1744(w tym gratis
            parasolka). Nie zdążyłam tylko zapytać czy jest to model z 2005 czy 2004 roku.
            Po kolorze tapicerki wydaje mi sie ze to jednak model z 2004.
            • zizi1978 Re: gorąco polecam Teutonię 22.10.05, 10:18
              A jeszcze jedno. Środek tej gondol był wyłożony od wewnatrz polarem i z całą
              pewnością miał usztywniane dno. I tak sie zastanawiam, że i tak trzeba by było
              dokupić do tego materac..... Jak uważacie?
            • ajk10 Re: gorąco polecam Teutonię 22.10.05, 14:03
              niestety, Mistral to spacerówka, więc jest niższa niż typowe wózki dwu funkcyjne, gondola to opcja dodatkowa. Na pocieszenie powiem Ci że jak dziecko bedzie wieksze, to bedzie samo wchodzilo i wychodzilo z wozka i nie będziesz musiała go dźwigać. Ale fakt, w wersji gondola może to być niewygodne
            • ajk10 Re: gorąco polecam Teutonię 22.10.05, 14:09
              Ja kupowałam ten wózek w Warszawie taniej, niż Ty podajesz i nie była to promocja (wózek z okryciem na nóżki + gondola/śpiworek). Niestety rok temu, wiec ceny mogły się zmienić. Płaciliśmy coś koło 1500. Kupowaliśmy w "Kubusiu" przy Cienistej, a potem okazało się, że taniej było w "Guciu" przy KEN 90 (tel. do Gucia (022) 448 13 45). W ogóle polecam ten sklep, ma bardzo konkurencyjne ceny, niestety nie wszystko można zobaczyć na miejscu bo jest mały, ale jak się coś obejrzało gdzie indziej, można tam po prostu zamówić.
    • zizi1978 Re: gorąco polecam Teutonię 22.10.05, 18:25
      Czy oprócz Mistrala jakiś inny model Teutonii posiada jeszcze przekładaną
      raczkę???
      • mama-igorka Re: gorąco polecam Teutonię 22.10.05, 21:01
        owszem w Mistralu gondola jest dośc nisko, ale przeciez nad dzieckiem w wózku
        się nie wisi, wsadzasz do gondoli i wyjmujesz i tyle, a przynajmniej później jak
        dziecko waży 12 kg i więcej nie musisz go sama wkładać i wyjmować bo samo
        wchodzi i myślę, że wsadzanie i wyjmowanie takiego dużego dziecka jest bardziej
        męczące niż obsługa noworodka i niemowlaka ważącedo 4-8 kg. I jeszcze jedno,
        rączka w Mistralu ma rewelacyjną jak dla mnie wysokość rączki bo i ja 164 i mąż
        188 spokojnie możemy ten wózek pchać,mkażdymoże dopasowac rączkę do siebie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka