Dodaj do ulubionych

Wózek na wiosne, jaki?

04.11.05, 13:28
Witam
Mam jeszcze trochę czasu do porodu, ale już teraz myśle nad wózkiem. Nie chce
później żałować wyboru.
Termin porodu mam na początek kwietnia, więc bedzie już wiosna.
Zastanawiam się nad kupnem wózka wielofunkcyjnego firmy Deltim, konkretnie
focusa.
Czy to będzie dobry wybór? Jak sądziecie?
Ola
Obserwuj wątek
    • smutna_ja Re: Wózek na wiosne, jaki? 10.11.05, 07:58
      podbijam do góry, bo chcę zapytać mniej więcej o to samo, czyli wózek dla
      malego urodzonego wczesną wiosną. Wiem, że przez kilka pierwszych miesięcy
      dziecko musi leżeć na płasko, więc powinno jeździć w wóżku głębokim, a co
      potem? 6-7 miesięcy od kwietnia to będzie już listopad, a potem zima: w czym
      wtedy wozić malucha: w spacerówce? Nie będzie mu za zimno?? Co wy planujecie:
      kupno najpierw wózka głębokiego, a po pół roku zmianę na spacerówkę, czy zakup
      sprzętu dwufunkcyjnego?
      • aleks23 Re: Wózek na wiosne, jaki? 10.11.05, 10:11
        Nikt nie chce nam doradzić??
        • chilli_xxx Re: Wózek na wiosne, jaki? 10.11.05, 15:44
          Też oczekuję dzidziusia ale w pełni wiosny tj. w maju. Decyzję już podjęłam,
          dzięki doświadczeniu z pierwszym dzieckiem. Córkę urodziłam 3 stycznia a więc
          zimą. Mała do 4 lat korzystała z wózka, a my przez ten okres kupiliśmy 3 wózki.
          Teraz wiem że to strata pieniędzy, bo mogłam już od początku kupić jednen lepszy
          i konkretniejszy. Dla wiosennego dzidziusia wózek głęboki jest niepotrzebny. W
          gondoli bedzie jeździł przez jekieś pół roku, a potem już nóżki będą kopały w
          oparcie. Moim skromnym zdaniem wózek powinien być jak najbardziej uniwersalny i
          służyć zarówno noworodkowi jak i 3-latkowi. Oczywiście o rodzicach nie
          zapominajmy, bo to oni muszą pchać ten sprzęt przez kilka lat. My więc
          wybierzemy wózek wielofunkcyjny (gond+fotelik samochodowy), trzykołowy (łatwość
          prowadzenie), aluminiowy (lekki). Co do firm to jest ich kilka ale wybór zależy
          od zasobności portfela (od 600-1800). Spójrzcie na Allegro tam jest duży wybór i
          opinie kupujących. Pozdrawiam
    • maczkama Re: Wózek na wiosne, jaki? 10.11.05, 13:18
      Ja rodziłam 20 kwietnia. Kupiłam Chicco 6 wd tech, bez gondoli, samą
      spacerówkę, na piankowych(nie plastikowych) dość dużych kołach. Miałam taki
      kokosowy materacyk do wózka i było ok.
      Mieszkam na 2 piętrze i mam problemy z kręgosłupem więc wózek wciągałam. Ja
      byłam bardzo zadowolona, nic mi się w wózku nie psuło, jeździłam po lesie,
      piachu. Wg mnie to super wózek. Moja córka teraz ma półtora roku i dokupiliśmy
      parasolkę, ale na poważniejsze spacery nadal jest Chicco no i na zimę
      oczywiście.
      Jednak z tego co czytam to wiele jest negatywnych opini o chicco, więc nie wiem
      czy polecać, ja byłam bardzo zadowolona z takiego wyboru. No i cena atrakcyjna.
      Ostatnio widziałam w sklepie za 999zł, z torbą dla noworodka. Tylko że na
      plastikowych kołach, a te są jednak gorsze...
      • smutna_ja Re: Wózek na wiosne, jaki? 11.11.05, 21:03
        up... Wciąż jestem ciekawa innych opinii:-)
        • k0niczynka1 Re: Wózek na wiosne, jaki? 11.11.05, 21:51
          zapraszam na moje forum;sama posiadam wózek deltim focus elegant
          (gondola,spacerowka i fotelik z możliwościa montazu na stelazu wózka-chętnie
          odsprzedam;
          • smutna_ja Re: Wózek na wiosne, jaki? 13.11.05, 12:35
            A skąd jesteś, koniczynko1?
            • k0niczynka1 Re: Wózek na wiosne, jaki? 15.11.05, 14:49
              Częstochowa:)
    • antwa Re: Wózek na wiosne, jaki? 19.11.05, 18:40
      Czes dziewczyny,
      moje maleństwo też urodzi sie na wiosnę(połowa marca) :-)
      Ja juz jestem prawie zdecydowana na Emmaljunga Smart. Jest to wózek uniwersalny
      (głęboko-spacerowy).Ma bardzo przestronną gondolkę(wymiary: 80x37x20 cm)z 2-
      stopniową regulacją pochylenia oparcia(takie przynajmniej uzyskałam informacje
      na infolini), duże pompowane koła (29-30cm)i regulowaną wysokość rączki.Więcej
      informacji uzyskacie na stronach
      familyshop.com.pl/TOWARY/Emmaljunga/Smart.html
      calineczka.pl/sklep/index.php?cPath=63_46_231
      Pod uwagę biorę jeszcze wózek Giovane lub Young firmy Peg Perego.Wydaje mi
      się,że jest również bardzo solidny lecz o jakies 300 zł droższy (ok 1900zł)
      Niestety za jakość trzeba zapłacić :-(
      Pozdrawiam Was bardzo serdecznie
      Ania
      P.S. Napiszcie ,jeśli macie inne, może lepsze pomysły na idealny wózek dla
      maleństwa.
      • ruiza Re: Wózek na wiosne, jaki? 13.12.05, 11:17
        UP...może ktoś jeszcze... ja ciągle nie wiem, co trzeba kupić:-(
        • aleks23 Re: Wózek na wiosne, jaki? 13.12.05, 11:48
          Hej!
          Ja też jeszcze nie wybrałam, ale coraz bardziej zaczynam się zastanawiać nad
          Deltimami, tylko który jest lepszy Focus czy Premier? Może ktoś doradzi?
          Na droższe mnie nie stać, a i te mają coś w sobie.
          Jeszcze jedno pytanie czy opłaca się kupować wózek przez internet? Przeglądałam
          stronę sklepu calineczka, ale boje się tej formy zakupu.
          Pozdrawiam
          Ola
          • majatusia Re: Wózek na wiosne, jaki? 26.12.05, 13:30
            Przyłaczam sie do pytania. Nasz dzidziuś ma sie pojawić w Prima Aprilis...już
            wiem że kupno gondolkę to sobie mamy odpuścić ale wybrac dobrą spacerówkę którą
            można wozić już niemowlaka to jest dopiero ból.
            Mutsy i Emmaliungi odpadaja ... i to już nie ze względu na cenę a na wagę! Nie
            mam zamairu męczyć się z wózkiem, który waży 16 kg! I to za takie pieniądze.
            W internecie znalazłam ofertę wózków ABC Design....wygladaja ok i są lekkie, od
            11 do 14 kg z pompowanym kolami...tylko jak z ich finkcjonalnością.
            Zastaniwam się jeszcze nad Bebecar Traker...waga 14 kg (zawsze to troche mniej)
            ale jak te skretne kola reagują na nasze chodnikowe werdepy??
            • mama-igorka Re: Wózek na wiosne, jaki? 26.12.05, 18:30
              mój synek jest z 20 maja, polecam Teutonię Mistral z wkładem dla noworodka, po
              3 miesiącach wkład wyjęłam, spacerówka rozkłada się na płasko. jedna wada,
              wózek jest dość ciężeki, ale prowadzi się rewelacyjnie
              www.teutonia.pl
              • deotyma11 Re: Wózek na wiosne, jaki? 27.12.05, 08:56
                Dziewczyny! Jeśli zastanawiacie się nad spacerówką to zwróćcie uwagę na koła.
                Kupiliśmy dla swojej córci wózek z kółkami o średnicy 17 cm. Ogólnie wózek
                bardzo fajny, leciutki, dość ciepły. Ale te kółka! Zwłaszcza zimą i kiedy jest
                dużo błota jeżdżenie po naszych cudownych chodnikach to horror! Uwierzcie kółka
                są bardzo ważne.
                Dla tych co rodzą wczesną wiosną: biorąc pod uwagę swoje doświadczenia,
                proponowałabym kupno używanej lekkiej gondoli na te kilka miesięcy, a później
                bogatsze o swoje własne doświadczenia, na pewno dokonacie dobrego wyboru.
            • floraservice Re: Wózek na wiosne, jaki? 03.01.06, 23:52
              przyłączę sie do dyskusji, bo nie moge sie zgodzić, ze gondolka noworodkowi
              niepotrzebna. Uważam, ze przez pierwsze pół roku gondolka jest dziecku
              niezbedna, bo ma równy materacyk, dzidzia nie musi byc przypieta pasami, moze
              sie wiercic we wszystkie strony. Równego materacyka nigdy nie zapewni zadna
              rozkładana spacerówka... Ja używałam kilka lat temu wózek Peg Perego, nie
              pamiętam modelu, ale z taką normalną głęboką gondolką. Córcia młodsza, która
              urodziła sie w sierpniu jeździła w niej do wiosny, a potem miałysmy spacerówkę
              w komplecie. Starszą córeczkę "katowałam", zupełnie nieświadomie, niewygodną
              gondolką, bo miała za twardy materacyk i dzidzia się buntowała na kazdym
              spacerze. Latem przesiadłyśmy się do parasolki z rozkładanym do spania oparciem
              i było ok. Teraz spodziewam sie trzeciej dzidzi i dopiero mam zgryz - co
              wybrać, żeby nie wydac majątku i jednoczesnie dziecku i sobie zapewnić komfort
              użytkowania... Naprawdę wybór jest ogromny....
              • nikusia79 Re: Wózek na wiosne, jaki? 04.01.06, 14:14
                Mam termin na 2 kwietnia. Zdecydowalismy sie na wózek z gondolką - zeby
                malenstwo leżało na płaskim. Wózek z dużymi pompowanymi kołami i amortyzacją. W
                listopadzie, kiedy dziecko już wyrośnie z gondolki przyda nam się wózek również
                z duzymi kołami - na błoto, śnieg... Spacerówka (taka od wózka z gondola)
                często jest znacznie obszerniejsza od zwyczajnej - dzięki temu będę mogła
                zawinąc swobodnie dziecko ubrane w kombinezon w kocyk. A na wiosnę dla rocznego
                już dziecka kupimy lekką spacerówkę. Myślę, że jednak zostawię sobie jeszcze
                pierwszy wózek dla spacerówki- wydaje mi się, że lepiej się spiszą duże koła w
                kolejną zimę. Lekkie spacerówki mają na pewno przewagę jeśli chodzi o wage, ale
                zauwarzyłam, ze małe kółka nie spisują sie wogóle w piasku czy śniegu.
                Gondolka dobrze spisze się również latem, można dziecko położyć, nie trzeba
                owijać, więc za gorąco nie bedzie miało, zwłaszcza, że ma wentylację. Zresztą
                ubiegłe lato nie nalezało do najcieplejszych. A jeśli ktoś się martwi, że
                dziecko będzie mało widziało świata zza gondolki- gondolki maja często
                regulacje, gdzie mozna postawić oparcie do pozycji siedzącej dziecka. Moj
                siostrzeniec korzystał z gondoli do sierpnia- urodził się pod koniec listopada.
                Pozdrawiam przyszłe mamusie(i obecne) :-)
                --------
                tickers.baby-gaga.com/p/dev093pr___.png
                img361.imageshack.us/img361/672/fotousgmini1kf.jpg
                • antwa Re:do Nikusi, Wózek na wiosne, jaki? 05.01.06, 10:26
                  Witam Cię bardzo serdecznie,
                  z tego co wywnioskowałam ze zdjęcia USG,to tak jak ja mieszkasz w Bydgoszczy
                  lub jej okolicy:-)
                  Całkowicie zgadzam się z Twoją decyzją.Według mnie jest ona dla maleństwa
                  najlepsza z możliwych rozwiązań.
                  Nasze maleństwo ma urodzić się w połowie marca i choc jeszcze nie mamy gotowej
                  wyprawki, to dokonaliśmy już zakupu wózka:-)Wybór padł na Peg Perego Young na
                  stelażu Classe 4. Potem chcemy jeszcze dokupić stelaż Caravell 22 na małych
                  kołach,który posłuży nam jako spacerówka.Takim sposobem bedziemy mieli wózek na
                  wieś i do miasta:-)
                  Pozdrawiam cię gorąco i zycze szczęśliwego rozwiązania.
                  Ania
                  • nikusia79 Re:do Nikusi, Wózek na wiosne, jaki? 05.01.06, 21:36
                    tak, jestem z Bydgoszczy:) Ja juz nie mogę doczekać się maleństwa i też jestem
                    w trakcie kompletowania wyprawki. Kupiliśmy wózek roan marita z plastikową
                    gondolką, pompowanymi kołami itp. Mieszkam w fordonie, gdzie w tym roku
                    położona nam piekną kostkę, ale że mieszkamy bardzo blisko Wisły (5 minut)
                    często się wybieramy tam na spacery, a tam już tylko trawa, ziemia itp....
                    Również gorąco pozdrawiam:D
                    ------
                    tickers.baby-gaga.com/p/dev093pr___.png
                    img361.imageshack.us/img361/672/fotousgmini1kf.jpg
              • maczkama Re: Wózek na wiosne, jaki? 04.01.06, 17:35
                ale do rozkładanej na płasko spacerówki można włożyc materacyk odpowiedniej
                grubości...
                • nikusia79 Re: Wózek na wiosne, jaki? 04.01.06, 18:30
                  Jeszcze jedna recz przekonała mnie do wózka z gondolą. Wysokość. Spacerówki
                  często są niskie, a co za tym idzie trzeba sie mocniej schylac do dziecka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka