Dodaj do ulubionych

stabilność trójkołowców

16.08.06, 10:31
Witam! Mam pytnie do posiadaczek wózków trójkołowych. Byłam zdecydowana na
taki właśnie pojazd ;) Ale... Ostatnio byłam w sklepie oglądać Jane Slalom
Pro, i sprzedawca zaczął mnie namawiać na Nomada, ponieważ (jego zdaniem)
jest bardziej stabilny... Nie wiem co o tym myśleć. Czy to prawda?
Obserwuj wątek
    • mata811 Re: stabilność trójkołowców 16.08.06, 11:17
      Chyba Ci nie pomogę, ale podziele się swoim zdaniem. Otóz miałam jakiś czas
      trójkołowca (niezannej firmy) i jeździło się nim beznadziejnie. Skręcał w 1
      str. był mało stabilny, dlatego twierdzę, ze nie ma to jak 4 koła! Ogólnie
      sprzedawcy nam tez odradzali w sklepie zakup trójkołowca, choc czytałam opinie
      o wózkach trójkołowych firmy quinny, ze prowadzi się rewelacyjnie...Najlepiej
      samemu się przekonac w sklepie-podotykać, pojeździć. Pozdrawiam.
      • ela-e22 Re: stabilność trójkołowców 16.08.06, 11:33
        Sprzedawca miał rację, mam trójkołowca i nie jest tak stabilny jak
        czterokołowiec( miałam wcześniej). Przy krawężnikach trzeba uważać, mój synek
        lubi ostatnio siedzieć wieszając się na jednym z boków i wówczas krawężnik jest
        małym wyzwaniem, trzeba mocno trzymać rączkę obiema rękami. Ale prowadzenie
        jest znacznie lżejsze od cztero-, sześcio- czy szczególnie ośmiokołowca. Nie
        mogę wózka zostawić bez hamulca np. na minimalnej nierówności lub gdy wieje
        wiatr bo odjeżdża.
    • w-ella Re: stabilność trójkołowców 16.08.06, 11:37
      ja nie jestem posiadaczką 3-kołowca, ale już parę razy zaobserwowałam jak
      trójkołowce chwieją się na boki przy zjeżdżaniu z krawężników.
      wydaje mi się że są niestabilne, ale to tylko moja opinia na podstawie
      zaobserwowanych zdarzeń.
      a co o tym sądzą posiadaczki trójkołowców?
    • b.bujak Re: stabilność trójkołowców 16.08.06, 14:14
      ja mam czterokolowca... ale kiedys przez tydzien używalam pozyczonego 3-kołowca
      ( nie byl z tych "firmowych"), wiec mam porownanie: umęczylam sie przez ten
      tydzien z tym wózkiem; przy wszelkich manewrach byla walka, zeby utrzymac ten
      wozek, najgorzej bylo, gdy trzeba bylo przeniesc ciezar wozka na te oś z jednym
      kolem - wtedy wozek lecial na boki; tam, gdzie sa podjazdy ze schodkami w
      srodku tez jest trudniej, bo ciagniesz taki wozek na dwoch kolach;
      a tak poza tym, co napisalam, to polecam poszperanie we wczesniejszych wątkach
      na tym forum ( wyszukiwarka ), bo temat 3 koła kontra 4 jest tu często
      omawiany :)
    • olenka81 Re: stabilność trójkołowców 16.08.06, 19:24
      hmmm...na razie widze tu same opinie uzytkowniczek czterokolowcow...a mysle, ze trafniej byloby pojsc za rada uzytkowniczek omawianych wozkow :) I mam tez pytanko: jaki to niefirmowy wozek?
      • ela-e22 Re: stabilność trójkołowców 16.08.06, 21:00
        Oooo, przepraszam, ale ja się wypowiedziałam jako użytkowniczka trójkołowca -
        Jane Slalom Pro
        • 2anki Re: stabilność trójkołowców 16.08.06, 21:33
          3 kołowy quinny fashion 3xl, prowadzi się idealnie, nie mam żadnych problemów w
          podjazdami na krawężnik, hamulec w rączce, z górki sam nie zjeżdża.
          kupiliśmy też drugi wózek do samochodu, miał być mały, lekki, zwinny. zwinny to
          może 4 kołowiec i jest ale na prostych drogach czyli do centrum handlowego

myślę że z wózkiem to tak jak z samochodem, nie każy umie jeździć terenówką ...
          najlepiej jest zrobić sobie przymiarkę w sklepie, spróbować prowadzenia jedną
          ręką, a do środka włożyć jakieś obciążenie
          • mfka Re: stabilność trójkołowców 17.08.06, 10:19
            Ja też jeżdżę 3 kołowym wózkiem i także jest to Jane Slalom, jednak w
            przeciwieństwie do wypowiadającej się tu koleżanki nie mam żadnych problemów z
            utzymaniem stabilności i równowagi wózka, na podjazdach też nie widzę jakiegoś
            utrudnienia, nawet na tych ze schodkami w środku. Poprostu trzeba umieć
            prowadzić wózek i się przyzwyczaić do niego, jeżdziłam też wózkami 4 kołowymi i
            muszę przyznać,że o niebo lepiej prowadzi mi się wózek z 3 kołami. Jego
            zwrotności i łatwości prowadzenia nie zastąpi żaden 4 kołowiec.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka