Dodaj do ulubionych

Baby Welt - Moon 3

21.04.07, 23:52
Dlaczego tak malo jest postow na temat tych wozkow?
Dziewczyny? Macie? Kupilyscie?

Napiszcie cokolwiek (moze byc ostatecznie i o Moon 4).
Chcialabym kupic, ale boje sie, ze jest malo znany... a jak malo znany to
moze o czyms swiadczy???
Obserwuj wątek
    • iza486 Re: Baby Welt - Moon 3 23.04.07, 19:09
      Ja kupiłam ten wózek w Malutku w Kaliszu . Jest super .Za nieduże pieniądze
      bardzo efektowny i wygodny wózek.
      Może dużo tych wózków nie jeździ, ale to chyba dobrze , że można mieć inny
      wózek niż wszyscy. Gorąco polecam.Jest to niemiecki wózek więc mam nadzieję ,
      że będzie tak samo dobry jak wózki Teutoni.
      • saha_ra Re: Baby Welt - Moon 3 25.04.07, 11:13
        Cześć. Właśnie wczoraj z mężem nabyliśmy trójkołowego Moona z nowej kolekcji
        2007. Nie było to proste, bo mało który sklep ma umowę z firmą Babywelt, ale
        cenowo i jakościowo wózek bije na głowę konkurencję, więc wybraliśmy się
        na "polowanie". W sklepach są pojedyncze modele, często w mocno
        kontrowejsyjnych kolorach lub tylko stara kolekcja i trzeba czekać na kolejne
        dostawy z Niemiec. Ale udało się! Gondola jest piękna (ciemna czerwień),
        spacerówka ma dość dziwne zestawienie kolorystyczne (do czerwieni dodano pasy
        fioletu), ale ogólnie jesteśmy bardoz zadowoleni. Oczywiście trudno jest mi
        zachwalać wózek przed rozpoczęciem jego regularnego użytkowania, ale pierwsze
        spostrzeżenia mamy następujące:
        - rewelacyjny stelaż, bardzo nowocześnie i elegancko wygląda i co najważniejsze
        super łatwo się składa i mieści bez zdejmowania kół w małym bagażniku osobowego
        autka. Po odczepieniu kółek (trwa 2 sek., genialnie prosty patent) zmieści się
        po prostu wszędzie!
        - Moony 2007 mają lepszy i mocniejszy materiał, producent dołącza też teraz do
        wózka praktyczny rozpinany śpiworek
        - Trzykołowy model świetnie poddaje się przy skręcie, a przy tym momentalnie
        zatrzymuje się kiedy zwolnimy nacisk dłoni na rączkę i nie wykonuje dalszego
        bezwładnego obrotu jak model z przednim kołem podwójnym (testowaliśmy ten drugi
        w sklepie i ku naszemu przerażeniu kręcił się jak i gdzie chciał)
        - przednie koło można całkowicie zablokowac, więc jak sądzimy wózek da radę
        również w warunkach terenowych
        - na stelażu można zamontować każdy fotelik Maxi Cosi, cena adaptera w Akpolu
        to 70 zł (dla mnie to było bardzo ważne)
        Reszta uwag wyjdzie w praniu, a więc na przełomie maja i czerwca. Wtedy napiszę
        rzetelną relację z prawdziwych spacerków :))))
        Pozdrawiam!
        • szalaput3 Re: Baby Welt - Moon 3 25.04.07, 11:59
          i bardzo dobrze zrobiłaś że nie kupiłaś x-landera xa!
          mi osobiście moon się bardzo podoba też zastanawiam się nad kupnem wersji
          spacerowej dla mojego synka. Przy okazji mam pytanie jak z amortyzacją w tych
          wózkach jest raczej sztywny czy miękki?
          • marzenab7 Re: Baby Welt - Moon 3 25.04.07, 16:11
            cześć dziewczyny, mam pytanie jak jest budka w tym moon 3 - bo na zdjęciach
            wygląda jakaś "niewysoka" jakby spłaszczona - czy w rzeczywistości tak jest (ja
            znam ten wózek tylko z sklepów internetowych), a i jeszcze jedno do matiza
            wejdzie???
            Dzięki za odpowiedź. Myślałam o X Landerze, ale juz wyczytałam wiele złych
            opinii, no i jeszcze moze Bolder
            • marzenab7 Re: Baby Welt - Moon 3 25.04.07, 16:12
              Chodzi mi oczywiście o budkę w głębokiej wersji moona
              • saha_ra Re: Baby Welt - Moon 3 27.04.07, 13:04
                nie wiem o co chodzi z tą budką.... Gondola jest super i ma normalny kształt.
                Dla łatwiejszego przewożenia można ją zlożyc na płasko i wówczas budka
                jest "sklapnięta", ale na codzień prezentuje się jak najbardziej budkowo
            • iza486 Re: Baby Welt - Moon 3 29.04.07, 14:01
              Nie wiem czy zauważyłaś, ale wózek ten ma dwie budki w komplecie.
              Przy gondoli jest budka tak skonstruowana , że można za nią łapać i przenosić
              dziecko w gondolce a w spacerowym już tego uchwytu nie ma .Przynajmniej ja nie
              mam zastrzeżeń do żadnej z tych budek.
              • marzenab7 Re: Baby Welt - Moon 3 30.04.07, 09:30
                dziekuję dziewczyny - rozumiem, że macie moona 3, teraz widziałam na allegro
                Moona 3T (ale moim zdaniem nie prezentuje się tak fajnie jak moon 3). Tylko te
                wózki są mało powszechne, więc zakupienie go w "realnym" świecie może być trudne
                - pozostaje świat wirtualny czyli Internet.
                dzięki za odpowiedzi jeśli macie jakieś uwagi co do tego wózka to piszcie, ja na
                razie jestem na etapie decyzji (X Lander XA, Bolder 4 lub moon 3?????) :)
                • saha_ra Re: Baby Welt - Moon 3 30.04.07, 16:57
                  nie wiem gdzie mieszkasz, ale "realnie" to możesz na pewno nabyć Moona w Redzie
                  (główny importer), Gdyni (np. Bobowózki) i Gdańsku (Akpol). Za dwa miesiące ma
                  pojawić się ich dużo więcej, bo importer jedzie do Niemiec po pełną nową
                  kolekcję. Będzie duży wybór kolorów i typów - w każdej kolorystyce zarówno
                  gondole sztywne jak i spacerówki z dużym nosidełkiem. Tym samym w dół zlecą
                  ceny kolekcji 2006 i to myślę jest argument przemawiający za wyborem Moona a
                  nie innych wózków które wymieniasz. Patent składania i rozkładania elementów
                  jest moim zdaniem genialny, więc jeśli można zapłacić mniej niż za inne wózki
                  bez takiego bajeru, to wybór jest oczywisty :)
                  • marzenab7 Re: Baby Welt - Moon 3 30.04.07, 18:44
                    Upss, te miejscowości to ja znam, ale z wakacji!!!!, bo mieszkam na śląsku i
                    powiem szczerze, że u nas nie widziałam jeszcze tego wózka na ulicach - chociaż
                    rozglądam się intensywnie :)
                    dziekuję za odpowiedź
                    • iza486 Re: Baby Welt - Moon 3 30.04.07, 22:19
                      Moona możesz obejrzeć na żywo we wrocławiu w Askocie i w Kaliszu w Malutku.O
                      ile się dobrze orientuję, to oni mają już dawno nową kolorystykę.
                      • magda1306 Re: Baby Welt - Moon 3 - KUPILAM 04.05.07, 14:32
                        Dziewczyny,
                        W koncu sie zdecydowalam i kupilam MOON3 T.
                        Wasze (raczej pozytywne opinie) przeczytalam juz po facie, ale podpisuje sie
                        absolutnie pod POZYTYWNA OPINIA nt. tego wozka. Czyli to co pisala saha_ra to
                        prawda.

Ja tez jeszcze czekam na DZIDZIE i jak to wyjdzie w praniu zobaczymy, ale
                        mysle, ze warto bylo. Dobry wozek, bardzo dobrej NIEMIECKIEJ jakosci, za
                        uczciwe pieniadze.

Ktos pytal o amortyzacje - jest ok. Nie jest ani za 'twarta' ani za 'miekka'. W
                        sam raz.

Ktos pytal o budke - jest rewelacyjna. Nie jest splaszczona. Ma duzo opcji.
                        Mozna pol budki odpiac (ta grubsza czesc, ktora na pewno bedziemy uzywac w
                        zimie) i wtedy zostaje przewiewna siateczka. Budka ma okienko, ktore moze byc
                        zasuniete i otwarte - w zaleznosci od tego czy dziecko spi czy nie, czy chcemy
                        zeby mialo wiecej lub mniej swiatla.

Tez decydowalam miedzy X-Landerem i Bolderem. Z X-Landera zrezygnowalam bo
                        wyczytalam troche negatywnych opinii i byl jakis taki... nijaki - nie
                        przekonywal mnie do konca.
                        Bolder - no nie wiem, dopiero co wszedl na rynek, nic pewnego, kosztuje wiecej
                        od MOONA wiec nie chcialam rezygnowac. Mimo wszystko ufam bardziej niemieckiej
                        precyzji ...

POLECAM SERDECZNIE.

Aha - ja kupywalam wozek na niemieckiej stronie eBay (kosztowal 329 EURO) co
                        wychodzi jeszcze taniej niz zakup tego wozka na Allegro. Ja moglam kupic tylko
                        przez internet, a nie w sklepie bo mieszkam zagranica.
                        • saha_ra Re: Baby Welt - Moon 3 - KUPILAM 14.05.07, 15:13
                          super! Cieszę się, że nasze małe grono "Moonowców" rozrasta sie. Moja córeczka
                          urodziła się dłuuuuugo po terminie, więc w najbliższą środę dopiero pierwszy
                          spacer. Już nie mogę się doczekać. Mam nadzieję, że jazda Moonem będzie czystą
                          tylko i wyłącznie przyjemnością dla wszystkich stron.
                          • katka30-19 Re: Baby Welt - Moon 3 - KUPILAM 17.05.07, 12:57
                            Mam pytanie czy raczka jest regulowana i starczy na wysoka osobe ponad 190cm
                            wzrostu.
    • kasias3000 Re: Baby Welt - Moon 3 15.05.07, 09:06
      Mam pytanie, kupiłam wózek moon s4 i dołączona jest do niego takie coś i nie
      wiem do czego służy. Wygląda jak drugi poszycie do spacerówki bo ma duzo
      nacięc jak do pasów. Spacerówka jest w trzech odcieniach błękitu a to cos
      jest w kolorze wózka głębokiego taki ciemny niebieski. Chyba troche zamotała
      ale może ktos mnie zrozumiał i napisze do czego to służy.
      Pozdrawiam i z góry dziekuje za odpowiedz

• marcelina_11 Re: Baby Welt - Moon 3 15.05.07, 14:21
        Nie jestem pewna ale ten materiał zakładasz na spacerówkę, co daje Ci możliwość
        dopięcia przykrycia z gondoli.Daje to efekt taki, że mniejsze dziecko ma osłonę
        na nogi w spacerówce.Mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi.
        • saha_ra Re: Baby Welt - Moon 3 15.05.07, 15:07
          a wiesz, też mam takie dziwne cóś w zestawie. Producent twierdzi, że to
          śpiworek. Hmmmmm... Chyba muszę poszukać instrukcji w necie, hihihi :)
    • goni99 Re: Baby Welt - Moon 3 17.05.07, 13:07
      dziewczyny mi tez ten wozek sie podoba, ale zrezygnowalam z jego zakupu z
      powodu spacerowki. nie rozkalda sie do konca na plasko- model kubelowy. Czy Wam
      to nie przeszkadza?
    • katka30-19 Re: Baby Welt - Moon 3 18.05.07, 08:54
      Nie wiedziałam,że MOON ma kubełkową spacerówke.
      • saha_ra Re: Baby Welt - Moon 3 28.06.07, 16:04
        na razie nie przeszkadza, bo jeździmy gondolą. Ale po rozmowie z ortopedą wiem
        jedno. Dziecku nic nie zaszkodzi pozycja w lekkim zgięciu. Nie musi cały czas
        leżeć na płasko, może czasem spać w innym ułożeniu, a nawet powinno je po
        pewnym czasie zmieniać. Na pewno dobry producent nie robi sprzętu, w którym
        dziecko przyjmowaloby pozycję niefizjologiczną szkodliwą dla układu kostnego.
        To samo tyczy się markowych atestowanych fotelików samochodowych. Także póki co
        Moon jest extra. Lekki, zwrotny, świetnie się składa. Pasuje pod fotelik MC, a
        gondolka jest po prostu śliczna :)))))))
    • magdaska1 Re: Baby Welt - Moon 3 28.06.07, 16:50
      Czy mozna zobaczyć ten model na internecie. Jesli tak to na jakiej stronie?
      • iza486 Re: Baby Welt - Moon 3 01.07.07, 21:32
        www.babynet.pl/pokaz_produkt.php?idprod=228
        • wielka_liczka Re: Baby Welt - Moon 3 05.07.07, 17:05
          ja też "za Waszą namową" zdecydowałam się na zakup Moon'a. Może to nie było
          zbyt mądre z mojej strony, bo kupiłam go przez Internet w tzw. "ciemno" bez
          oglądania..ale nie żaluję, właśnie mi go przywieżli i..jest super, kolor beżowo-
          oberżynowy, śliczny:) wybrałam Moon3T, choć 3S bardziej mi się podobał..ale w
          3T jest rozkładana na płasko spacerówka i to przesądziło
          zobaczymy jak się sprawdzi w terenie:)
          • anajs Re: Baby Welt - Moon 3 07.07.07, 16:22
            Bardzo podoba mi się ten wózeczek. Czy możecie podać wymiary wewnętrzne
            gondoli.
            Znalazłam gdzieś takie: dł -78, szer-33, gł- 21.
            Rozumiem, że to wewnętrzne?
            Waham się pomiędzy Moonem a Bolderem, Moon bardziej mi się podoba, ale w moim
            mieście nie mogę znaleźć go "na żywo".
            Z góry dziękuję
    • m_aw Re: Baby Welt - Moon 3 10.11.07, 14:25
      Dziewczyny i jak? Zadowolone z Moonów? Zastanawiam się nad moon 3t, ale jedyna
      opcja to kupić przez internet, bo do najbliższego sklepu z tymi wózkami mam
      ponad 350km... Napiszcie, jak wrażenia z jazd terenowych :)
      • territta Re: Baby Welt - Moon 3 11.11.07, 08:50
        Właśnie, dołączam się do pytania poprzedniczki - jesteście zadowolone z wózków
        Moon? Ja właśnie myślę o Moon'ie 3T (lub wersja hardcore pod względem ceny -
        Teutonia Spirit S3). Warto kupić Moon'a???
        • m_aw Re: Baby Welt - Moon 3 11.11.07, 09:12
          Ale teutonia spirit S3 nie ma pompowanych kół, tylko piankowe, prawda? Jeśli
          ktoś mógł porównać te wózki na żywo, to proszę o opinie, ponieważ teutonię
          znajdę u siebie w sklepach, a babywelta nie :(
    • marcia19 Re: Baby Welt - Moon 3 11.11.07, 21:07
      Mamy Moon'a S3 wersje spacerową i jest super, nie zamieniłabym na
      żaden inny a mieliśmy dotychczas 6 wozów!
      • m_aw Re: Baby Welt - Moon 3 12.11.07, 09:47
        A czy możesz napisać coś więcej? Jak się prowadzi, jak podbija, co z
        amortyzacją? Poradzi sobie w lesie, czy to jest raczej miejski wózek? Jest w
        sumie dość ciężki, ale czy zwrotny? Czy ta kubełkowa spacerówka nie przeszkadza?
        Dziecko nie prześpi się pewnie na spacerze? I jeszcze jedno pytanie: na jakiej
        wysokości od podłogi montowana jest spacerówka? Chodzi mi o odległość do tych
        plastikowych łączników :)
        Z góry dzięki za odpowiedź. Próbuję sobie "wyobrazić przestrzennie" ten wózek :)
        • marcia19 Re: Baby Welt - Moon 3 12.11.07, 20:05
          Hej!
          Mam wózek od stycznia i sprawuje się super.
          Jestem zadowolona.
          Prowadzi się lekko.
          Jestem niska (158cm) i mając rączkę o jedną pozycję wyżej od
          najniższej podbija się Bardzo doobrze dobrze, gorzej jest jedynie
          gdy siedzisko jest ustawione przoden do rodzica.
          Amortyzacja moim zdaniem w sam raz.
          Nie jest zbyt ciężki bo waży około 11 kg.
          Kubełkowe siedzisko sprawuje się u nas najlepiej z wszystkich innych
          (to 6 wózek), o dziwo syn w nim najlepiej śpi! Zasypia w pozycji
          siedzącej i nie budzi się gdy ja zmieniam pozycję na leżącą.
          Niestety wysokości na której jest zamontowane siedzisko nie mam
          możliwości teraz podania, gdyż wózek jest w samochodzie :-(
          Jeśli nie zapomnę to dopiszę po sprawdzeniu (najlepiej proszę o
          przypomnienie na meila).
          Pozdrawiam!
        • marcia19 Re: Baby Welt - Moon 3 12.11.07, 20:06
          www.dorian.bobasy.pl
          Tu jest kilka fotek syna w tym wózku
      • territta Re: Baby Welt - Moon 3 12.11.07, 09:56
        A jaka jest szerokość siedziska i oparcia spacerówki???

Dla mnie to bardzo ważne, bo mam teraz spacerówkę, w której mojej 7 miesięcznej
        córeczce jest za ciasno w ramionkach i siedzi ściśnięta, albo tak "wisi" jak
        rozkładam oparcie :(
        • marcia19 Re: Baby Welt - Moon 3 12.11.07, 20:08
          odpowiedziałam na meila
          • m_aw Re: Baby Welt - Moon 3 12.11.07, 20:51
            marcia19 cudowny synek :)))))))
            pewnie mi odpowiedziałaś na maila, ale ja nic nie dostałam :(
            • marcia19 Re: Baby Welt - Moon 3 12.11.07, 21:03
              Tobie odpowiedziałam we wątku :-)
              Meila pisałam do territta.
              Pozdrawiam!

Ale w razie jakiś wątpliwości dotyczących wózka, z przyjemnością
              odpowiem!
          • territta Re: Baby Welt - Moon 3 13.11.07, 09:01
            Dzięki, marcia :)
            Jeszcze gdybyś mogła siedzenie spacerówki wymierzyć... :)
            • m_aw Re: Baby Welt - Moon 3 13.11.07, 13:21
              No i tą wysokość :)
              • saha_ra Re: Baby Welt - Moon 3 14.11.07, 22:10
                rany jak ten czas leci! jeżdżę Moonem już poł roku. Ale największy
                szok, to to, ze wciąż jeździmy gondolką. Serio. Moja mała skończyła
                2.11 6 mcy, waży bagatela.....8500g :))), a mimo to mamy w gondoli
                jeszcze miejsce na zawinięcie w kocyk, no i na....pompon od czapki,
                hhehe.... Przesiadka do spacerówki pewnie jeszcze tej zimy. Poki co
                jestem bardzo zadowolona. Skręcanie w miejscu to czysty szał,
                niestraszne mi zadne ostre łuki i skosy osiedlowych alejek. Po
                mokrym śniegu przejechałam bez blokowania osi, zobaczymy jak będzie
                na zmrożonym.... Dzieciątko pięknie śpi w tej gondolce :)
                • pamilka1 Re: Baby Welt - Moon 3 29.11.07, 14:00
                  Witam!
                  temat moonów był poruszany jakiś czas temu. Czy od tamtej pory może
                  ktoś je widział w sklepach w Warszawie?
                  Czy ta spacerówka jest większa od spacerówki buzza? (tak mniej
                  więcej do jakiego wieku dziecko się mieści?
                  • marcia19 Re: Baby Welt - Moon 3 29.11.07, 14:07
                    Mój syn ma 16 miesięcy i mieści się w spacerówce ubrany w kombinezon
                    i w grubym śpiworze!
                    • pamilka1 Re: Baby Welt - Moon 3 29.11.07, 14:18
                      a czy po pewnym czasie użytkowania nie wychodzą na jaw żadne
                      niespodzianki?? Czy nadal uważacie że nie ma on wad? i który model
                      wybrać?
                      • saha_ra Re: Baby Welt - Moon 3 01.12.07, 23:09
                        niespodzianki??? Że co - kółka zgubisz? HAHA, to nie jest badziewie
                        z bazarku tylko solidny niemiecki wózek dla dzieci. jeździmy Moonem
                        7 miesięcy. Jest super. Jedyne co teraz przeszkadza, to fakt
                        boksowania skrętnego koła na lodzie i lekkiego "fruwania" wózka na
                        śliskiej pochyłej nawierzchni. Ale każdy trójkołowiec z lekkiego
                        stopu tak ma. Muszę zacząć blokować to kółko i tyle.
                        • pamilka1 Re: Baby Welt - Moon 3 02.12.07, 21:24
                          Że zgubię może nie, ale np mogą zacząć trzeszczeć lub coś w tym
                          stylu, większość uwag wychodzi w "praniu", Jane to też dobra firma a
                          na forum pełno opisów że coś się psuje...

I jeszcze mam pytanie odnośnie modelu,który z dostępnych jest
                          najlepszy bo nie wiem który wybrać, bardzo proszę o opinię. Czy
                          któreś modele są lżejsze a inne cięże? dziękuję za odpowiedzi, a
                          może ktoś chce sprzedać?
                          • groszka07 Re: Baby Welt - Moon 3- pytanie do użytkowniczek 04.12.07, 14:16
                            dziewzyny, chciałabym kupić moon s- jestem z Trójmiasta, więc do
                            Redy (skąd rozprowadzane są te wózki na Polskę)mam niedaleko.. ale
                            zanim sie do nich wybiorę chciałabym zapytać was, czy w w/w moonie
                            jest możliwość wożenia maluszka już od narodzin- nie myślę o
                            foteliku...chodzi mi o to, że urodzę na początku wiosny,a od dawna
                            podobają mi się wózki z wkładką dla niemowlaków,zamiast gondoli,
                            np.x lander xt,ale ten z koleji nie ma możliwości obrócenia
                            siedziska tyłem do kier.jazdy. Wiem, że moon nie ma takiej
                            wkładki,ale gdybym dopasowała sobie jakąs inna, to czy siedzisko
                            rozłoży się na tyle mocno,żeby mógł jeździć w nim noworodek?
                            Proszę o opinie. Dzięki :)
                            • aniulekq Re: Baby Welt - Moon 3- pytanie do użytkowniczek 04.12.07, 23:12
                              Moon ma w standardzie gondolę i spacerówkę. Będę sprzedawac na
                              wiosnę MOONa 4 właśnie gondolkę i spacerówkę także jakby co to
                              prosze dac znac na maila anhet@wp.pl.Wózek kupiłam rok temu - w
                              grudniu, zero usterek, prowdzi się rewelacyjnie, mój roczny synek
                              spokojnie mieści się w spacerówce ubrany w kombinezon i do tego w
                              śpiworze. Wózek zaupiłam właśnie w Redzie u importera.
                              • pamilka1 Re: Baby Welt - Moon 3- pytanie do użytkowniczek 07.12.07, 21:59
                                aniulekq- pisałam do ciebie na maila ale poczta nie doszła. Ja
                                potrzebuję wózka od lutego. Poproszę i nformacje o cenie itp oraz
                                zdjęcie na milena.pachla@wp.pl
                                • aniulekq Re: Baby Welt - Moon 3- pytanie do użytkowniczek 09.12.07, 14:49
                                  pamilka1 wózek chcę sprzedac w marcu, preferowałabym odbiór osobisty
                                  z Gdyni. Jeśli jestes zainteresowana to proszę o miala anhet@wp.pl
                            • m_aw Re: Baby Welt - Moon 3- pytanie do użytkowniczek 05.12.07, 11:47
                              Hej! Wprawdzie nie jestem użytkowniczką, ale dość intensywnie interesuję się
                              wózkiem moon 3s i 3t. Moon 3s ma sztywną gondolę, natomiast spacerówka jest
                              kubełkowa. Moon 3t ma rozkładaną na płasko spacerówkę, a zamiast gondoli właśnie
                              taką wkładkę (nosidełko, śpiworek czy miękką gondolę - nie wiem, jak to nazwać).
                              Ja natomiast chciałabym spacerówkę 3t i dokupić do tego "prawdziwą" gondolkę,
                              ale nie wiem, czy to się da zamontować na tym stelażu. Do Redy mam jakieś 400km,
                              więc raczej się tam nie wybiorę. Ale jak Ty pojedziesz, to napisz proszę swoje
                              wrażania. Póki co jestem zdecydowana na x-landera xa, ale tylko dlatego, że nie
                              mogę obejrzeć nigdzie moona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka