Dodaj do ulubionych

wielkość gondoli i inne rozterki proszę o radę

15.06.07, 06:04
witam
moje dziecko urodzi się we wrześniu więc w gondoli będzie musiał przejeździć
całą zimę,chciałabym zeby mu było wygodnie i dlatego proszę o rady.
Zastanawiam się nad dwoma wózkami emmaljungą smart duo combi i x-landerwm xa.
Różnica w długości gondoli wynosi 3cm na korzyść emmaljungi ma 79cm a xlander
76cm. Ponad to xlander ma skrętne przednie koła, niewiem czy aż tak bardzo
ułatwia to prowadzenie wózka w mieście? bo właściwie zamierzam jeździć tylko
po chodnikach i ulicach, w xlanderze łatwo mocuje się fotelik na stelażu a w
emmaljudze potrzebny jest wielki adapter. No i x lander wygląda bardzo
ładnie , nowocześnie a emmaljunga tak dosyć tradycyjnie ale nie wyglad
najważniejszy tylko wygoda dziecka. X-lander waży z kołami 14,25 a emmaljunga
ok 16kg. waga tez jest dla mnie istotna ale najważniejsza wygoda małego
proszę pomożcie mi podjąc decyzję
Obserwuj wątek
    • jovila Re: wielkość gondoli i inne rozterki proszę o rad 15.06.07, 10:26
      jak tylko zobaczyłam x-landera to byłam zdecydowana właśnie na ten wózek,
      podobno jest dobry, jest ładny itp. Chciałam wózek na 4 kółkach, niekoniecznie
      skretnych (miałam 2 modele do wyboru). Kolor miał być zielony lub pomarańczowy
      (ale kolory z katalogu odbiegają od koloru w sklepie- ale to przecież nie jest
      takie ważne).
      I w końcu - postawiliśmy z meżem na klasykę i kupiliśmy Emmaljungę Smarta. Synek
      przyjdzie na świat lada dzień, ma być duży więc gondola tez musi być wygodna.
      Poza tym w Emmaljundzie można spokojnie "obwozić" 2 dzieci i jeszcze przy
      kolejnym nic z nią nie będzie. Co do tych droższych modeli sprzedawca nas nie
      zachęcał (rzadko się trafia na takiego), a nawet odradzał i pokazywał te bajery,
      które niby mają być warte 120 zł. Całe szczęscie, że już kupiliśmy wózek, bo to
      o jedną rzecz do zastanawiania (wybierania) mniej.
      • herbaciana1 Re: wielkość gondoli i inne rozterki proszę o rad 15.06.07, 11:50
        bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Pamiętasz moze jaki fotelik kupowałaś do tego
        wózka i ile mniej wiecej kosztował. cały zestaw x-landera z gondola,
        spacerówką, fotelikiem z adapterami torbą i parasolka wynosi kosztuje ok 2000
        zastanawiam sie ile kosztuje fotelik pasujacy do emmaljungi.
        Proszę powiedz jeszcze jak Ci się prowadzi? Pani w sklepie mówiła, że
        emmaljunga mimo ze niema zwrotnych kół jest lekka w prowadzeniu czy to prawda?
        dziekuje
        • silje78 Re: wielkość gondoli i inne rozterki proszę o rad 15.06.07, 12:22
          ja też mam termin na wrzesień i mimo, że córa zanosi się na sporą kupiliśmy x-
          landera xa. był to dosć przemyslany wybór i nie żałujemy go. jak na razie
          jeżdziłam wózkiem po ogrodzie aby sprawdzić jak się prowadzi i wypadł bardzo
          dobrze. dla nas znaczenie miał także wygląd. o ile emmaljunga podoba mi się w
          wersji z gondolą to już spacerówka wydaje mi się bardzo niezgrabna.emmaljunga
          ma też nieco szerszą gondolę niż x-lander. jest to różnica ok 3cm. za zestaw
          gondola, spacerówka, torba, parasolka zapłacilismy 1495zł. w związku z tym, że
          nie zależy nam na wpinaniu fotelika to kupujemy inny bez adaptera.
          najprawdopodbniej chcicco synthesis plus który kosztuje 299zł więc koszt
          komplety wyniesie ok 1800zł.
          • lizzy9 Ja mam emmaljunge 15.06.07, 12:28
            Mam uzywana emmaljunge na lekkim podwoziu classic, jest super. Moj synek
            urodzony 5 kwietnia jest teraz dosc sporym chlopcem (62 cm i 5.5kg), nadal
            miescie sie w gondoli, nie jest mu za ciasno. Mysle, ze do jesieni pojezdzi w
            gondoli. Nasza gondolka ma wentylacje podlogi, jest to dobre rozwiazanie przy
            tych upalach. Mieszkam w domku pod wwa, wozek w domu stoi na parterze, gdzie
            maly tez spi, jezdzimy wozkiem po lesie, po ogrodzie. Do wypadow na miasto
            kupilam drugi wozeczek, peg perego uno, ktory rozklada sie na plasko, a bardzo
            malo wazy i latwo sie sklada. Mialam juz dosc pakowania do samochodu osobno
            stelaza wozka i gondoli, dlatego ten drugi zakup. Moja emmaljunga jest po
            dwojce dzieci, ma troche wyplowiala budke, ale to taka solidna konstrukcja,
            jeszcze spokojnie nastepna dwojka moglaby tym wozeczkiem pojezdzic. Wozek
            rewelacyjnie sie prowadzi po drogach zwirowych i wszelkich nierownosciach. Dla
            nas bardzo wazna byla wielkosc gondoli, a emmaljunga robi najwieksze gondole.
            • jovila Re: Ja mam emmaljunge 15.06.07, 13:53
              kupiłam fotelik Maxi Cosi Cabrio- za fotelik ze śpiworkiem zapłaciliśmy 520zł,
              nie mamy jeszcze adaptera, zobaczymy, może w ogóle nie bedziemy go kupować.
              • paniwaz Re: Ja mam emmaljunge 15.06.07, 23:03
                Wybierając wózek, także uznałam, ze Emmaljunga Smart będzie najbardziej
                komfortowa dla synka, tymczasem z perspektywy miesięcznego użytkowania
                dopatrzyłam się pewnych niedoskonałości tego wózka. Po pierwsze każda próba
                skręcenia wózkiem musi zakończyć się jego podbiciem - teraz widzę, że tak
                kolosalny bolid powinien mieć skrętną przednią oś; po drugie hamulec sprężynowy
                trzyma bardzo mocno, ale składa i rozkłada się bardzo głośno; po trzecie
                spacerując latem w silnym słońcu i zmieniając kierunek ruchu bardzo przydatna
                byłaby przekładana rączka, bo opcja przekręcenia gondoli czy spacerówki już
                wymaga więcej zachodu i przekładanie gondoli przy każdym zakręcie byłoby trochę
                męczące - stad koniecznością jest zakup parasolki. Dla równowagi przytoczę także
                parę pozytywnych uwag: wózek prowadzi się doskonale, amortyzatory doskonale
                tłumią nierówności, podbijanie jest mięciutkie, gondola jest niezwykle obszerna,
                w koszu można przewozić całe tony zakupów, świetnym bajerem jest dodatkowy
                daszek przy budce. Ogólnie polecam. Pozdrawiam wszystkie mamy Pani Wąż
                • herbaciana1 Re: Ja mam emmaljunge 16.06.07, 07:01
                  dziekuje za odpowiedzi. Mam jeszcze jedno pytanie ponieważ zamierzam jeździć
                  tym wózkiem w okresie jesienno-zimowym (na wisone planujemy kupoić coś lekka
                  parasolkę)czy skretne koła zimą się sprawdzaja czy wtedy jednak bezpieczniej
                  miec je zablkowane?
    • marchewka07 Re: wielkość gondoli i inne rozterki proszę o rad 25.06.07, 12:51
      Cześc. Odpowiem może troche za pózno ale... ja mam termin na koniec sierpnia.
      Tez mi sie bardzo podobał X- lander. Ostatnio jednak byłam u znajomych, których
      4- miesięczne dziecko juz prawie się nie mieści w tym wózku. Jest lato, dziecko
      jest ubrane cieniutko; zimą dochodzą kombinezony, kocyki itp- wydaje mi się że
      gondola musi być naprawde duża. Pozdrawiam:)
      • bobimax Re: wielkość gondoli i inne rozterki proszę o rad 27.06.07, 08:58
        No mnie wielkość gondoli w X-landerze też przeraziła. Ona jest bardzo mała
        według mnie i zimą bym musiała przejść na spacerówkę, dlatego zrezygnowałam.
    • sylw99 Re: wielkość gondoli i inne rozterki proszę o rad 26.06.07, 20:30
      Mój synek urodził się we wrześniu i używam x landera x2 i jestem strasznie
      zadowolona bo wózeczek jest bezawaryjny-przynajmniej mój model a co do gondolki
      to nie przejmuj się bo gdy maluszek zacznie już siadać to za Chiny nie położysz
      go na płasko w gondolce a wtedy zacznie już się ciepła wiosna i gondolkę
      zamienisz na spacerówkę. Odnośnie gondoli to istotne jest to był łatwo można
      było ją założyć na stelaż bo przy 1000 rzeczach jakie trzeba zabrać ze sobą te
      dodatkowe utrudnienia po prostu załamują i na spacer odechciewa się wyjść, tak
      więc patrz by wózeczek był jak najprostszy w obsłudze. Osobiście zachwalam
      adaptery x landera bo kółka trzymałam na dole a z samą gondolką schodziłam z 3
      piętra, zakładałam szybko na stelaż i już byłam na spacerku. Nie wyobrażam
      sobie szarpania się z wózkiem i gondolka w której leży moje maleństwo które po
      spacerku zawsze słodko spało i po zaniesieniu do domu spało jeszcze z godzinkę
      co było dla mnie zbawienne :) Życzę dobrych wyborów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka