Dodaj do ulubionych

taka cena????

22.07.08, 14:20
www.allegro.pl/item400646793_nowe_jane_nomad_spacerowka_gondol_fotelik_2008.html#photo
czy ta cena nie jest zastanawiająca???Popatrzcie - może się mylę???
Obserwuj wątek
    • sylver80 Re: taka cena???? 22.07.08, 14:24
      Hmmm, więcej bym nie dała, to jest kolekcja 2005...
      • a.z.1 Re: taka cena???? 22.07.08, 14:25
        a no to nie wiedzialam - dziekuje za rozwianie watpliwosc

• anusia_kra Re: taka cena???? 22.07.08, 14:48
          Na dokładke sprzedawca nie daje gwarancji. Kiedyś pytałam go o gwarancje na
          speedy które miał na aukcjach i odpowiedział że dlatego ma taniej :/
          • slonko1335 Re: taka cena???? 22.07.08, 15:58
            Musi dawać gwarancję, no dobra jako sprzedawca rękojmię 24 miesiące, nie ma wyjścia.
            • anusia_kra Re: taka cena???? 22.07.08, 22:06
              A kto go ma do tego niby zmusić???

Mnóstwo jest handlarzy wózków na allegro kupują taniej na wyprzedażach za
              granicą i sprzedają w kraju - z reguły nieco taniej niż sklepy. Ryzyko jest tak
              naprawde nie wiadomo czy pojazd sprawny i gwarancji zero.
              • slonko1335 Re: taka cena???? 23.07.08, 08:12
                Zmusza go do tego ustawa, jest zarejestrowanym sprzedawcą, wystawia Ci fakturę
                albo paragon i jak coś się stanie z wózkiem masz prawo skorzystać z rękojmi a on
                nie może Ci tego odmówić. Gwarancji sprzęt, przedmiot, itd nie musi posiadać
                wcale, natomiast rękojmia obowiązuje zawsze.
                • slonko1335 Re: taka cena???? 23.07.08, 08:14
                  Acha i walnęłam sie w czasie obwiązywania rękojmi z reguły jest to rok a nie 24
                  miesiące, gwarancja jeżeli takowa jest to zwykle na 24 m-ce.
                  • kornnella Re: taka cena???? 23.07.08, 09:12
                    slonko w jakim świecie Ty żyjesz?
                    Nie każdy daje gwarancje i nie ma takiego obowiązku - poprostu sprzedaje jako
                    osoba fizyczna, zero faktur czy paragonów i tyle. Jest mnóstwo sprzedawców z
                    allegro - nawet kilka dziewczyn z tego forum, które sprowadzają wozki i
                    sprzedają je nowe, nie prowadzą sklepu ani serwisu i gwarancji niet :). Możesz
                    popytać handlarzy z USA o gwarancje sama jestem ciekawa, ale podejrzewam ze oni
                    w Polsce też nie dają a jak coś sie dzieje pewnie możesz odesłać ale za +/- 100
                    zł i tyle
                    • slonko1335 Re: taka cena???? 23.07.08, 09:34
                      Kornella mogłabym spytać o to samo, bo skoro to Ty nie żądasz od sprzedawcy
                      dowodu zakupu to faktycznie zamykasz sobie drogę do ewentualnej reklamacji taki
                      właśnie ten świat jest. To nie jest osoba sprzedająca rzeczy używane po swoim
                      dziecku tylko zarejestrowany sprzedawca handlujący wózkami, musi dać Ci dowód
                      zakupu jeżeli nie spytaj się czy kiedyś słyszał o UKSie np. I ja tu nie pisze o
                      gwarancji, bo takowej faktycznie dawać producent, podkreślam producent nie
                      sprzedawca, dawać nie musi ale o odpowiedzialności sprzedawcy wobec kupującego
                      czyli RęKOJMI. Jak nie nauczycie się respektować swoich praw to każdy będzie Was
                      nabijał w butelkę....
                      • kornnella Re: taka cena???? 23.07.08, 10:10
                        Tak się składa, że zawsze pytam o gwarancje i kupuje wózki tylko z gwarancją, a
                        na dokładke preferuje zakupy w sklepach stacjonarnych, bo jakoś mam pecha i na 9
                        które miałam może ze 2 nie były w naprawie :( - jeden ma jeszcze sznase być.
                        Nie znam tego konkretnie sprzedawcy ale przynajmniej kilku z allegro odpowiadało
                        mi ze gwarancji nie daje bo nie jest sklepem.
                        "zarejestrowany sprzedawca handlujący wózkami" - co rozumiesz pod tym pojeciem?
                        • slonko1335 Re: taka cena???? 23.07.08, 10:20
                          Przy sprzedaży takiej jak ma ta osoba, popatrz sobie ile sprzedaje w ciągu
                          miesiąca, musi mieć zgłoszoną działalność i odprowadzane podatki z tej
                          sprzedaży. A wtedy każdy sprzedany wózek musi być zafiskalizowany, kupujący
                          powinien dostać paragon jako dowód zakupu. Oczywiście najłatwiej jest
                          sprzedającemu tego paragonu nie wystawić i od sprzedaży podatku nie zapłacić i
                          nie mieć żadnej odpowiedzialności a ze mnóstwo osób się go nie domaga to hulaj
                          dusza.... Paragon to podstawa do korzystania z rękojmi. Zgodzę się, że trafiają
                          się osoby które okazjonalnie gdzieś kupią wózek czy dwa i chcą go z zarobkiem
                          sprzedać i nie mają założonej działalności to faktycznie kupujemy na własne
                          ryzyko ale nie osoby które sprzedają kilka czy kilkanaście wózków miesięcznie.
                          Ja akurat tez nie kupuje wózków przez internet bo wolę jak serwis mam pod ręką a
                          nie muszę gdzieś wysyłać do reklamacji i czekać np. 2 tygodnie aż naprawią bez
                          wózka. Dobry sprzedawca w ramach rękojmi zaproponuje wózek zastępczy na czas
                          naprawy.
                      • didilinka Re: taka cena???? 23.07.08, 10:25
                        Dokładnie sama znam okazyjnych sprzedawców :). Koleżanka sprowadziła z UK 3
                        wózki 2 sprzedała w Polsce taniej niż sklep i prawie zwrócił jej sie 3.
                        Gwarancja owszem była, ale w sklepie w UK. Rękojmia trzeba byłoby wystawić
                        paragon a jak jeśli sie nie ma działalności?

• slonko1335 Re: taka cena???? 23.07.08, 10:35
                          didlinko piszesz właśnie o takiej pojedynczej okazjonalnej sprzedaży przy jakiej
                          sprzedawca jako osoba fizyczna sprzedaje niezarejestrowana wtedu kupujesz tylko
                          na własne ryzyko. Od jakiegoś progu, zabij mnie ale nie pamiętam jakiego progu,
                          działalność trzeba by zarejestrować i wiem że od jakiegoś czasu UKSy bardzo
                          pilnują Allegrowiczów i nawet jak ktoś za dużo używanych ubranek sprzedaje
                          "niby" po swoich dzieciach to nie popuszczą, zresztą każdy może do Uks zadzwonić
                          i sprawę przedstawić a oni sobie już dokładnie sprawdzą co i jak.
                          Właśnie walczyłam ze sprzedawcą z Allegro, który wysłał mi towar bez żadnego
                          paragonu, moje telefony i maile nie przyniosły żadnego skutku. Dowodem
                          transakcji jest zakup mój w serwisie allegro, przelew który zrobiłam i towar
                          który mam a ponieważ już dość miałam użerania się ze sprzedawcą zgłosiłam sprawę
                          do UKs i niech oni się z tym bawią, paragon przyszedł pocztą kurierską dwa dni
                          później, jakimś cudem się znalazł po kilku miesiącach nagle więc pewnie UKS już
                          ich odwiedził.
    • didilinka Re: taka cena???? 23.07.08, 10:39
      Żeby nie było kłótni - rozmowa tel z panią sprzedającą:
      Pyt: -Czy ten wózek ma gwarancje
      Odp: -Nie ma
      Pyt: -O dlaczego?
      Odp: -Bo cena jest dużo niższa. W Polsce trzeba za niego dać dużo więcej więc
      coś za coś.
      PZDR
      • slonko1335 Re: taka cena???? 23.07.08, 10:42
        Didlinko znowu piszesz o Gwarancji a ja cały czas o Rękojmi!
        • pstrabiedronka Re: taka cena???? 23.07.08, 12:59

no dokładnie dziewczyny zrozumcie :
          gwarancja to NIE to samo co rękojmia.
          sonko ma rację - gwarancji może nie być, ale rękojmia jest o ile posiada się
          paragon od sprzedawcy. I tu nie ma znaczenia "chcę" czy "nie chcę"
          sprzedającego. Jeśli da paragon to rękojmia jest i koniec.

Choc faktycznie - jest to bardziej kłopotliwe bo jeśli, w razie awarii,
          sprzedawca nie będzie chciał naprawić czy wymienić towaru w ramach rękojmi to
          trzeba będzie się z nim użerać, może po jakichś urzędach czy rzecznikach
          ganiać... to fakt. Ale może warto zapytać czy wystawiają paragon i czy w razie
          czego będą serwisować wózek w ramach RĘKOJMI a nie gwarancji.
          To dwie różne rzeczy.
          Gwarancję daje producent
          Rękojmia obowiązuje sprzedawcę.

Ja mam spacerówke z tej kolekcji - jest identyczna jak te nowe poza wyglądem
          tapicerki.
          • anusia_kra Re: taka cena???? 23.07.08, 17:11
            Czyli nic w kwestii gwarancji się u tego sprzedawcy nie zmieniło. A co do
            rękojmii to paragon od sprzedawcy jest niepotrzebny bo:
            "Rękojmia za wady fizyczne i prawne, to odpowiedzialność sprzedawcy względem
            kupującego, która wynika z ustawy (kodeksu cywilnego art. 556 - 576), a nie z
            umowy stron i dotyczy zarówno rzeczy nowych, jak i używanych." Z tego wynika, że
            sprzedając używany wózek też jesteśmy za niego odpowiedzialni :))).

Z drugiej str nie wyobrażam sobie egzekwowania rękojmi za wady bo ustawa zawiera
            też zapis, że: "Sprzedawca ponosi więc odpowiedzialność z tytułu rękojmi, gdy
            rzecz przez niego sprzedana dotknięta jest ww. wadą, a w chwili zawarcia umowy
            konsument o niej nie wiedział." Wg mnie dla wózków trudne do udowodnienia - no
            chyba, że dostajemy np: pojazd z uszkodzonym kółkiem jak ktoś tu miał na forum.
            • kornnella Re: taka cena???? 23.07.08, 17:51
              A co jeśli sprzedaje się wózek w komisie, kto wtedy odpowiada?

Fajnie tylko wczytując się w definicję rękojmi wychodzi na to, że produkt musi
              mieć wadę w dniu sprzedaży. A wiadomo jak to jest z wózkami wada pojawia się po
              wyjechaniu z domu a to jest już użytkowanie czyli wyłącznie gwarancja :(
              • slonko1335 Re: taka cena???? 23.07.08, 22:22
                Kornella kiedyś była cała wojna właśnie o to o komisy i lombardy i wprowadzenie
                rękojmi, oni kategorycznie się nie zgadzali i prawdę mówiąc nie mam pojęcia jak
                to się skończyło, podejrzewam, że w umowie komisowej mają jakieś zastrzeżenia i
                odpowiada ten co w komis oddaje ale pewna nie jestem bo nigdy nie korzystałam i
                takiej umowy nie czytałam. Jak znajdę czas to poszukam jakichś aktów prawnych bo
                mnie zaintrygowałaś:)

Ta definicja rękojmi wyżej wklejona nie jest cała tylko jej kawałek za wadę
                uważa się każde zdarzenie które następuje na rzeczy zakupionej uniemożliwiające
                jej normalne użytkowanie, a więc jeżeli stanie się coś co normalnie byłoby w
                ramach gwarancji naprawiane rękojmi podlega.
          • anusia_kra Re: taka cena???? 23.07.08, 17:14
            A i zdaje mi się że i tak ten wózek dość atrakcyjny cenowo i ładny
            kolorystycznie. Pewnie jakbym potrzebowała gondoli to bym myślała :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka