Dodaj do ulubionych

Teutonia Fun System czy X-Lander XA ?

06.05.09, 00:15
Był w zeszłym roku taki wątek ale tylko kilka odpowiedzi i nie da się podciągnąć bo juz w archiwum.
Zasadniczą różnicą jest naturalnie cena. Doszukałam się także różnic w wadze. Aby x-landera "odchudzić" można kupić koła piankowe, ale za dodatkową opłatą, w standardzie nie ma wyboru i sa tylko pompowane.
W teutonii możliwość montowania spacerówki w obydwu kierunkach, w x-landerze tylko w kierunku jazdy. Przemawia do mnie także różnica w okresie gwarancji - Teutonia 3 lata, X-Lander tylko rok.
Czy ktoś może miał okazję porównywać obydwa wózki ? Który praktyczniejszy, bezpieczniejszy, wygodniejszy ?
Obserwuj wątek
    • mysz1978 Re: Teutonia Fun System czy X-Lander XA ? 06.05.09, 00:23
      ja nie porownam bo nie znam, ale jakbym miala tak iwybor to wzielabym Teutonie -
      jest chyab o klase wyzej od x-landera... A cena przeklada sie raczej na jakosc
      :-) Narzekan na Teutonie jest tu malo...
    • variuss Re: Teutonia Fun System czy X-Lander XA ? 06.05.09, 13:39
      Jestem posiadaczka teutoni fun i radzę sie jeszcze zastanowic nad Emmaljunga
      Nitro City
      Ma to samo co fun, ale dodatkowo regulację zawieszenia. Tego mi brakowało w fun,
      bo amortyzację czuć dopiero, jak dziecko osiąga te 8 kg wagi. W fun tez brakuje
      regulacji pasów naramiennych na wysokość.
      Poza tym do teutoni nie mam zastrzeżen.

U mnie Nitro City nie przeszła bo ma aż 57 cm szerokości, a ma FUN 53 cm (czyli
      na styk do małego bagażnika i wąskiego korytarzyka w mieszkaniu)
    • eliza181 Re: Teutonia Fun System czy X-Lander XA ? 07.05.09, 08:04
      Stawiam na teutonię! W weekend odebrałam teutonię cosmo (cudo),
      która teraz czeka na swojego pasażera. Długo zastanawiałam się nad
      tymi dwoma firmami. Na korzysć x-landera przemawia moim zdaniem
      wyłącznie cena (sporo tańszy od teutonii i generslnie niezły). W
      pozostałych aspektach tj. bezpieczeństwo, łatwość prowadzenia,
      lekkość, funkcjonalność wygrywa teutonia. Możesz sobie skomponowac
      nprawdę niepowtarzalny wózek - aczkolwiek moim zdaniem kolorystyka
      teutonii 2009 pozostawia wiele do życzenia. My czekamy na Julka
      postawiliśmy więc na klasyczny granat i jesteśmy zadowoleni. Jeśli
      masz jakieś szczegółowe pytania - pytaj
      • figa33 Wreszcie się zdecydowałam ! :) 07.05.09, 19:03
        Teutonia zamówiona ! :)))

Jak się w końcu po 4 miesiącach przymiarek zdecydowałam wczoraj na Teutonię Fun System, okazalo sie że po 20 telefonach do sklepów, które mają je w sprzedarzy w mazowieckim, tylko w jednym był dostępny od ręki. Był to jednak Świat Dziecka (w ktorym wcześniej go oglądaliśmy),więc cena oczywiście trochę podbita, poza tym był to wózek, który stał już w sklepie od jakiegoś czasu, był codziennie milion razy składany i rozkładany, zapewne zakurzony itp. Okazało się że każdy wózek do przedstawicielskich sklepów szyty jest na konkretne zamówienie, na które czeka sie obecnie 6-8 tygodni. Ja mam termin za 5 tygodni, więc nie musze mówić, jak spanikowałam.
        Koniec końców jednak znalazłam sklep, w którym zamówienie złożono już jakieś 2 tygodnie temu na większą ilość wózków, więc powinni sie z moim wyrobić do terminu. A nawet jeśli z tydzień czy 2 się spóźnią, tragedii nie będzie,bo po 1 nie wiadomo czy urodze w terminie a po 2 przeciez od razu nie musze wychodzić na spacery, najważniejsze to mieć fotelik do przewiezienia dziecka do domu ze szpitala.
        Wybrałam kolor 3475, beż z elementami błekitu i chyba granatu (takie paseczki na siedzisku) - moim zdaniem najładniejszy ale kolory kwestią gustu. Tez sie jeszcze zastanawialiśmy nad Cosmo, ale wychodzilo nieco drożej więc padło na Fun'a. Aha, i zrezygnowałam z torby za 230 zł, to trochę obniżyło cenę a torbę naprawdę można dokupić innej firmy, nawet Canpola za 70 zł, ja nie z tych co wszystko musza mieć dopasowane idealnie, np kolczyki do butów itp.
        Tak więc czekam teraz z upragnieniem na moją cudną nowiutką Teutonię :) Jak przyjdzie i będzie okazja wyyprobowac w praktyce, dam znać.

PS - Emmaljungi nie braliśmy pod uwagę, 3 piętro bez windy (z garażu 4)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka