Dodaj do ulubionych

ocena fotelika jedo

15.06.09, 22:47
zdecydowałam się na wózek - jedo fyn 4 - i zastanawiam się nad kupnem go w komplecie razem z fotelikiem jedo. Niestety w necie kiepsko z testami tego fotelika. Co o nim myślicie? Kupować ten? Inny? W kwestii wózków już się trochę podszkoliłam, ale foteliki to dla mnie nadal czarna magia.
Obserwuj wątek
    • bebis72 Re: ocena fotelika jedo 16.06.09, 00:23
      hej! nie wiem czy to ten sam fotelik co ja miałam kiedys w bartatinie
      classic,fotelik był firmy Deltim( nowa nazwa Delti).A miałam go zupełnie
      niedawno,bo synka ma 2-latka :-). Nam on sie bardzo sprawdził-ten z grupy 0-13
      kg,jest chyba najwiekszy i najobszerniejszy w porównaniu z innymi,a nam sie on
      podobał bo synek nalezy do dzieci duzych( 90-97 centyl) i było mu wygodnie w
      swoim czasie nawet w ubraniu jesienno - zimowym.Na tyle zaufalismy firmie ze
      obecnie jezdzimy równiez fotelikiem Delti ale z przedziału 15-36 kg.
      co do kwestii bezpieczenstwa sie nie wypowiem bo nie musielismy tego sprawdzac w
      praktyce( i oby tak dalej. Nam i synowi było i jest w nim bezpiecznie.
      • jotka_k Re: ocena fotelika jedo 16.06.09, 09:07
        ja osobiście nie zdecydowałabym się na wybór fotelika, który ma
        słabe wyniki w testach, zwłaszcza jeśli dużo jeździcie
        z tego powodu właśnie dobierałam wózek pod fotelik Maxi-Cosi
        Cabriofix
        --
        https://md.lilypie.com/IXJhp2/.png
        • kas2009 Re: ocena fotelika jedo 16.06.09, 20:15
          kłopot polega na tym, że nie znalazłam żadnej strony z testami tego fotelika - jedo-berbero- i nie wiem jak wypada w testach. Może jakiś link?
          • lawer_ka Re: ocena fotelika jedo 17.06.09, 00:08
            Podczepię się pod wątek. Ja też pierwotnie wybrałam Fyna3, ale nigdzie nie
            znalazłam info czy jakieś inne foteliki oprócz ich firmowych pasują (np. Maxi
            cosi na adapterach). Obawiam się, że w związku z tym wybrać będę musiała wózek
            "bardziej firmowy" pod fotelik. Chyba, że mnie oświecicie, co do możliwych
            połączeń wózków z fotelikami.
            • kpg81 Re: ocena fotelika jedo 17.06.09, 00:18
              Na stronie bobowózki podają, że do jedo można podczepić fotelik maxi
              cosi za pomocą dodatkowych adapterów:
              www.bobowozki.com.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=844
              • kpg81 Re: ocena fotelika jedo 17.06.09, 00:28
                A tutaj piszą, że jeszcze inne foteliki pasują:
                dino.sklep.pl/nowy/jedo-fyn-3ds-freeline-2009-spacgondola-fotcabrioadapter-p-3999.html
              • lawer_ka Re: ocena fotelika jedo 17.06.09, 00:30
                wieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeelkie dzięki!!!!! W końcu mi się rozjaśniło!
                • kas2009 Re: ocena fotelika jedo 19.06.09, 19:25
                  co do podłączenia fotelików innych niż jedo, to na ich stronie (jedo.pl) jest info co można założyć również. Jak już wybierzesz model, to w funkcjach wózka zostało to podane.
    • picabo1 Re: ocena fotelika jedo 23.06.09, 12:05
      Ja co prawda nie mam jedo fyn tylko jedo vedi, ale sądzę, że adaptery do fotelików maxi cosi (mam maxi-cosi cabrioFix) są w obu modelach identyczne i muszę niestety powiedzieć, że nie są one najwygodniejsze w użyciu. Chodzi o to, że końcówki adaptera, które muszą wejść w otwory w foteliku są ruchome i chcąc założyć fotelik na stelaż trzeba jedną reką trzymać w górze fotelik (najczęściej z dzieckiem), a drugą ręką odpowiednio skierować adapter do zaczepu w foteliku. Dla mnie, która nie jestem silna, a mam sporego synka jest to bardzo trudne do wykonania.
      Żałuję teraz, że nie kupiłam fotelika jedo - byłoby mi dużo wygodniej. Tym bardziej, że synek i tak w maxi-cosi się nie najeździ za długo. ma 7 miesięcy i już z niego wyrasta (wagowo co prawda ma prawie 4 kg zapasu ale w praktyce fotelik jest za wąski na wysokości barków i dziecko z trudem się w niego wciska). Czekam tylko aż będzie pewniej siedział i za miesiąc kupujemy fotelik 9-18 kg. Natomiast jeśli chodzi o testy to mi sprzedawczyni przy zakupie mówiła, że mniejsze firmy po prostu nie mają pieniędzy na robienie kosztownych testów.
      Acha, mój adapter kupowałam w zeszłym roku na jesieni - może w międzyczasie firma wprowadziła nowe rozwiązania techniczne.
      Rozpisałam się strasznie :) ale może to komuś pomoże
      • catarine Re: ocena fotelika jedo 29.06.09, 21:39
        Planuje zakup własnie wózka jedo vedi; Czy mozesz mi napisać czy
        warto itp?? Jak oglądalam wiele wózków to ten naprawdę mi się podoba
        no i pytanko mam czy nie ma jakiś wad, ktorych w sklepie nie
        zauważę.Dzięki wielkie!!!
        • picabo1 jedo vedi 30.06.09, 17:24
          Catarine poszukaj na forum było trochę o vedi, bo sama czytałam przed zakupem. Ja z gondoli byłam bardzo zadowolona ze względu na jej wielkość, bo używałam jej w zimę, gdy mój spory dzieć grubo ubrany mieścił się w niej i dotrwaliśmy tak do wiosny. W innym wózku byłoby to niemożliwe. W gondoli też plus za podnoszenie oparcia pod pleckami (przyda się jak dziecko będzie chciało zobaczyć świat). Plus też za głęboką budkę z wbudowaną siateczką i okienkiem (wersja freeline). Plus za koła, amortyzację i to, że można bujać dziecko jak w wózku na paski. Plus za 2 lata gwarancji, choć mi się na razie nic nie zepsuło. Minus za kosz - fakt duży, ale przednie koła o niego zahaczają jak obciążony. Ale widziałam, że w wersji tegorocznej kosz został zmieniony (widocznie do producenta dotarły narzekania). No i teraz spacerówka. Ja za nią nie przepadam, bo dziecko jak siedzi głową ociera o budkę, tak jest nisko. Poza tym synek już podrósł i chodzi ze mną po sklepach, a ten wózek szeroki piekielnie, w alejkach sklepowych niewygodny i zdarzyło mi się raz nawet nie zmieścić do kasy w supermarkecie. Z pozytywów to spacerówka jest szeroka, rozkładana na płasko. jednak ja sobie kupiłam spacerówkę składaną do parasolki na wypady, a vedi używam do parku i jak jadę za miasto. na wakacje biorę parasolkę, a zostawiam vedi w domu, bo mi się zwyczajnie wszystko do samochodu nie zmieści. no ale myślę, że spacerówkę/parasolkę i tak prawie każda mama w końcu kupuje. sumując polecam vedi i radzę dokupić do kompletu składaną spcerówkę/parasolkę do idealnego kompletu, jak dziecko już będzie siedzieć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka