Dodaj do ulubionych

Fotrlik samochodowy Graco czy Baby Design?

25.08.09, 12:50
Muszę kupić fotelik samochodowy do 36kg.
Wybrałam dwa modele Graco Logico lub Baby Design Jumbo Aero.
Możecie któryś polecić.

I jeszcze mam kilka pytań czy lepiej jak taki fotel ma swoje pasy,
czy samochodowe?
I zy Jumbo ma pochylane oparcie bo nigdzie nie mogę znaleźć
informacji na ten temat?
Jak z tapicerkami w tych dwuch modelach, w której dziecko będzie się
mniej pociło?
Obserwuj wątek
    • emma6666 Re: Fotrlik samochodowy Graco czy Baby Design? 25.08.09, 13:14
      żaden. ani jedna ani druga firma nie cieszy się najlepszymi opiniami
    • kiniak22 Re: Fotrlik samochodowy Graco czy Baby Design? 25.08.09, 13:47
      z tego co sie orientuje to ani jeden nie ma uchylanego oparcia
      a psay w foteliku sa w zaleznosci od przedzialu wagowego danego
      fotelika, bo dzieci 9-18kg jezdza jeszcze z pasami fotelika a pow.
      18kg juz pasy fotelika nie spelniaja swojej funkcji i dlatego zapina
      sie dziecko samochodowymi (no oczywiscie sa jeszcze foteliki od15kg
      bez pasow ale to juz inna grupa)
      jak duze masz dziecko ze chcesz je wsadzic w taki fotelik??? fotelik
      do 36kg przewaznie jest malo wygodny dla malego dziecka
    • mimi0300 Re: Fotrlik samochodowy Graco czy Baby Design? 25.08.09, 16:30
      Mam Graco Logico L i jestem b.zadowolona, jest używany jako drugi fotelik, bo
      dziecię jest troszkę za małe do niego ale i tak woli w nim jeździć niż w tym do
      18tu kg.. nie ma dołączonych pasów dziecko zapina się samochodowymi, odchyla się
      do tyłu, jest super lekki, wygodny, tapicerka nie nagrzewa się!, mała uwielbia
      te schowki na picie (u Nas spełnia funkcję pudełek na ciasteczka lub inne
      smakołyki), czytałam opinie na cokupić.pl i były niezłe. W razie pytań odpowiem..
      • marta2202 Re: Fotrlik samochodowy Graco czy Baby Design? 25.08.09, 18:07
        Fotelik chcę dla córki, jak kupię to będze miała 2.5 roku, ale nie
        jeździmy często autem może 1-2razy w tygodniu.
        Syn się buntuje nie chce jeździć w foteliku do 13kg więc chcę go
        przesadzić na większy a córce kupić i nie chcę wydać więcej niż
        250zł.

do mimi: czy boki zagłówka są głębokie i czy są regulowane? Na
        allegro widział chyba logico lx i na aukcji było pokazane że ma
        regulację.
        • mamaly Re: Fotrlik samochodowy Graco czy Baby Design? 25.08.09, 18:25
          www.allegro.pl/item714153113_fotelik_cybex_solution_aqua_blue_od_reki_w_wa.html
          Kup takiego cybexa , jest o niebo lepszy niż dwa wyżej wspomniane.

A.
          • mamaly Re: Fotrlik samochodowy Graco czy Baby Design? 25.08.09, 18:31
            Dodam tylko, że wydaje mi się, że Twoja córka jest za mała na fotelik do 36 kg.
            Te foteliki się praktycznie nie odchylają (jedynie zagłówek) i dla spiących
            dzieci nie są wygodne.

Ja używałam przez tydzień fotelika Baby Design Jumbo dla 2,5 letniej wówczas
            córki i naprawdę było marnie. To było tylko "okazyjnie", więc jakoś przeżyliśmy,
            ale na codzień nie zdałoby egzaminu.

Obecnie córka ma 6 lat i używamy Cybexa solution plus i jest naprawdę fajny i na
            długo jeszcze starczy. Córka ma 120 cm wzrostu i zagłówek podniesiony o jedno
            oczko (może o dwa).

A.
          • marta2202 Re: Fotrlik samochodowy Graco czy Baby Design? 25.08.09, 18:31
            A dlaczego jest o niebo lepszy?
            • kiniak22 Re: Fotrlik samochodowy Graco czy Baby Design? 25.08.09, 20:09
              chocby dlatego ze ma calkiem dobre wyniki w testach :)
              fotelik.info/pl/testy/cybex%20solution/grupa/rosnaco/index.html
              • mamaly Re: Fotrlik samochodowy Graco czy Baby Design? 25.08.09, 20:24
                Lepiej wypada w testach, jest lepszej jakości, tj. z lepszych jakościowo
                materiałów. Ma odchylany całkiem fajnie zagłówek, naprawdę dziecku nie opada
                głowa (nie wiem jak maluchowi, ale starszemu dziecku nie) .

Ja nie wiem czy wszystkie foteliki cybex są wykonane z tych samych tkanin, ale
                my mamy różowy (wybór dziecka oczywiście) i ta tkanina jest naprawdę fajna,
                przyjemna w dotyku i porządna/gruba. Moja córka się nie poci, ale używamy klimy
                w samochodzie.
                Miałam ten fotelik Jumbo i naprawdę nie ma porównania. Choć te foteliki Baby
                Design mogły się zmienić , ja go miałam w 2005 roku.

Ja jestem z cybexa bardzo zadowolona.

Dobrze też przymierzyć fotelik do samochodu, bo nie każdy fotelik dobrze pasuje
                do każdego rodzaju kanapy czy fotela samochodowego.

A.
                • aniakoles Re: Fotrlik samochodowy Graco czy Baby Design? 25.08.09, 22:09
                  też mam cybexa dla starszej - zaczęła jeździć jak miała niecałe 3 lata, ale ona
                  jest duza jak na swój wiek - 18 kg, 104 cm. jestem bardzo zadowolona. parę razy
                  jeździliśmy po 500 km i spała sobie, głowa jej nie leciała - dzięki temu
                  odchylanemu zagłówkowi. i cena tez dobra. ja akurat trafiłam na promocje i
                  kupiłam za 200 zl nowy:)))fotelik graco ma moja koleżanka - w porównaniu z moim
                  beznadzieja: jest płytszy - nie ma takich zagłówków, plastik jest cieńszy,
                  materiał gorszy, w ogóle bez porównania, juz nie mówię o testach adac...
                  • marta2202 Re: Fotrlik samochodowy Graco czy Baby Design? 25.08.09, 22:46
                    Dzieki dziewczyny zaczynam poważnie zastanawiać sie nad cybexem:)
                    A czy moża w nim zdjąc oparcie żeby została sama ta podstawa?
                    • aniakoles Re: Fotrlik samochodowy Graco czy Baby Design? 25.08.09, 23:18
                      można, chyba jak dziecko wazy 22 kg. ale po co?bezpieczniej w całym foteliku,
                      póki się dziecko mieści. sąsiadki syn ma 7 lat i jeszcze się mieści w całym.
                      • marta2202 Od jakiego wieku są foteliki do 36kg? 29.08.09, 12:07
                        Widzaiłam w sklepie foteliki te właśnie do 36kg i wydały mi się one
                        takie wielkie. A może ten Cybex nie jest taki duz? Córcie mam drobną
                        teraz waży 12kg i ma 88cm wzrostu.
                        Zastanawiam sie czy nie kupić dla niej np. coneco zenith do 25kg.
                        Poradźćcie coś dziewczyny proszę. W kwestii fotelików wogóle się nie
                        orientuję:(
                        • aniakoles Re: Od jakiego wieku są foteliki do 36kg? 30.08.09, 10:22
                          cybex będzie za duży na pewno!moja 1,5 roczna corka wazy 12 kg, i ma 87 cm -
                          przymierzyłam ją do cybexa i pasy miałaby na szyi, więc taki fotelik odpada.
                          musisz mieć jeszcze ten 9-18 kg. miałam coneco zenith, ogólnie jest ok, nie wiem
                          jak z bezpieczeństwem, bo nie ma testów, ale wykonanie solidne. jest jedno DUŻE
                          ale - wagowo to dziecko oczywiście może w nim jeździć do tych 25 kg, ale wtedy
                          nie ma ochrony głowy!producent fotelika założył chyba, ze dzieci rosną wszerz a
                          nie wzdłuż;P
                          wysłałam ci wiadomość na gazetowego:)
        • mimi0300 Re: Fotrlik samochodowy Graco czy Baby Design? 30.08.09, 11:08
          Pytałaś czy są głębokie boki zagłówka musiałabyś sama ocenić, bo nawet nie wiem
          jak na to odpowiedzieć/zmierzyć jak dla mnie w sam raz, nie są regulowane-może
          logico lx ma.. Jak czytałam te wypowiedzi o cybexach to nawet fajny fotelik i w
          testach wypada lepiej.. Najlepiej zobacz obydwa na żywo, przymierz dziecko i
          zadecyduj. napisz na jakiego się w końcu zdecydowałaś
          • marta2202 do Aniakoles 04.09.09, 18:41
            Mam prośbę, czy mogła byś zmierzyć wysokość oparcia od siedziska i
            bez zagłówka w tym foteliku.
            • mamanatalki87 cybex 05.09.09, 08:53
              Moja córa w wieku 2 lat przesiadła się z 0-18 fotelika , do Cybexa :)

Tyle że jest duża obecnie 2,3 l , ma ok 95 cm i wazy 16 kg .

Jezdzimy sporadycznie 2x w tygodniu ...

Ale zgadzam się że pas ma za wysoko , kupiliśmy miekką nakładke i jakoś sobie
              radzi ale dla mnieszgeo dziecka byłoby ciężko ...
              • mamanatalki87 Re: cybex 05.09.09, 08:57
                Dodam że tez byłam zdecydowana na Graco , ale po przeczynanych opiniach
                zdecydowałam sie na Cybexa . no i kupilismy mega okazyjnie bo za nowego
                zaplacilam ok 210 zł w selgros :)

Mamy taki :

https://aukcje.mototeka.pl/allegro_zdjecia/cx_s_chili.jpg
            • marta2202 Re: do Aniakoles 06.09.09, 11:49
              up:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka