Dodaj do ulubionych

DVB-T w Łomiankach (?)

21.09.09, 20:54
Czy ktoś z forumowiczów odbiera DVB-T z PKiN? Jaka jest moc sygnału i w której
mniej więcej części Łomianek. Jaką konkretnie anteną?
Obserwuj wątek
    • mezar73 Re: DVB-T w Łomiankach (?) 21.09.09, 21:51
      ja odbieram siatkową anteną w Łomiankach Chopina. nie wiem jak sprawdzić moc
      sygnału, ale na jakość nie narzekam.
    • mmc_lomianki Re: DVB-T w Łomiankach (?) 22.09.09, 10:39
      Chyba ciezko rozroznic czy sygnal DVB-T pochodzi z PKiN czy z Raszyna/Lazow, bo
      te dwa nadajniki pracuja na tym samym kanale (SFN). Tak przynajmniej bylo jakis
      czas temu.

Tu jest wykaz z mocami:
      radiopolska.pl/wykaz/polskadv.php
      ale chyba nie jest aktualny. POT chyba zaprzestal emisji, a tu nadal wisi.
    • krzysiom1 Re: DVB-T w Łomiankach (?) 22.09.09, 18:51
      Nadajnik DVB-T na PKiNie pracuje z minimalną mocą i jest
      przewidziany jako "doświetlenie" centrum Wawy a nie jako nadajnik
      DVB-T dla okolic Warszawy.
      Dla nas przewidziano nadajnik z Raszyna. Inna sprawa, że np. ja po
      uruchomieniu nadajników w Raszynie nie mam poprawnego odbioru ani z
      Raszyna ani z PKiNu-podobnie jak wiele osób w okolicach Wawy.
      • woynowski1 Re: DVB-T w Łomiankach (?) 22.09.09, 19:51
        Bardzo poprawił nie się odbiór po przestawieniu na Raszyn. Nadają równocześnie
        programy w systemie cyfrowym o jeszcze lepszej jakości. Trzeba zmieniać TV lub
        kupować odpowiednią przystawkę, bo analogowa TV odchodzi nieodwracalnie do lamusa.
        • krzysiom1 Re: DVB-T w Łomiankach (?) 22.09.09, 20:11
          woynowski1 napisał:

> Bardzo poprawił nie się odbiór po przestawieniu na Raszyn. Nadają
          równocześnie
          > programy w systemie cyfrowym o jeszcze lepszej jakości. Trzeba
          zmieniać TV lub
          > kupować odpowiednią przystawkę, bo analogowa TV odchodzi
          nieodwracalnie do lamu
          >
          Zaraz, zaraz.. Z Raszyna nadwane są programy analogowe dotychczas
          nadawane z PKiNu i dodatkowo jeden nadajnik DVB-T...
          Teoretycznie poprawa powinna być pod warunkiem, że masz odpowiedni
          sygnał.
          Lokalizacja nadajników w Raszynie nie jest niestety
          zbyt "szczęśliwa". Po przeniesieniu nadajników do Łaz w wielu
          miejscach w okolicach Warszawy pojawiły się poważne problemy z
          odbiorem programów TV i UKF, bez względu na to czy są nadawane jako
          analogowe czy w systemie DVB-T. Przystawki, telewizory itp nie mają
          z tym nic wspólnego....
          • lomek2 Re: DVB-T w Łomiankach (?) 22.09.09, 20:55
            Ja mam wyraźnie słabszy sygnał z Raszyna niż wcześniej (oczywiście antena
            obrócona). Niby i tak wszystko z satelity leci, ale czasami potrzebne jest też
            źródło naziemne, dlatego zastanawiam się nad odbiorem DVB-T. Tylko nie wiem, czy
            nie zmarnuję czasu i pieniędzy bez efektu, stąd pytanie.
            • krzysiom1 Re: DVB-T w Łomiankach (?) 22.09.09, 21:00
              Nastawiając się na pałac-zmarnujesz...
              Zajżyj tu: forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=3&t=112
              W związku z problemami zgłaszanymi przez odbiorców zmniejszono moc
              nadajnika DVB-T w PKiNIE absurdalnego miniumum.
              • nortal Re: DVB-T w Łomiankach (?) 22.09.09, 22:11
                Bez przesady, jeszcze nie wiadomo jaki system: czy mpg 2 - 3 -4 czy
                jaki kolwiek inny będzie zastosowany w Polsce. W większości,
                przynajmniej 3/4 Łomianek wystarczy antena zwykła szerokopasmowa
                siatkowa, odpowiednio ustawiona z odpowiednio dobraną płytką
                antenową. Oczywiście ustawiona na mierniku , a nie na oko, a cyfrowa
                naziemna idzie jak po maśle - na wszystkim szkło . Kierunkowe dają
                koszty , a przeważnie nie warto , zwłaszcza że kierunkowe są by ten
                analog odbierać.
                • krzysiom1 Re: DVB-T w Łomiankach (?) 22.09.09, 22:19
                  Wiadom, wiadomo..
                  MPEG4!
                  • nortal Re: DVB-T w Łomiankach (?) 22.09.09, 23:10
                    Może i masz rację ... mi to rybka i raczej każdemu bo tv od 2 lat
                    lcd czy plazmy z wejściami mmc, sd , usb , czy na moduł dostępu np
                    sony mają możliwości dogrania oprogramowania , tak jak np Cyfra
                    dosłała oprogramowanie do (narazie) części swoich tunerów , które
                    pozwala na oglądanie za free tv cyfrowej naziemnej działającej na
                    zwykłej siatce jak szkło
                    A czy mpg 2 - 3 - czy 4 czy inny to już będzie nieistotne bo każdy
                    dogra sobie oprogramowanie.
                    Łaski firma nie robi - nie da to straci klientelę i renomę ... a i
                    odwrotnie.
                    • mmc_lomianki Re: DVB-T w Łomiankach (?) 23.09.09, 10:48
                      Niestety dekoder DVB-T to nie komputer i mozliwosci "dogrania" sobie
                      oprogramowania sa ograniczone. MPEG-4/H.256 sa procesorozerne i stare pudla nie
                      wyrobia zeby to dekodac nawet gdyby istniala jakas mozliwosc wgrania im algorytmu.
                      Sprawa standardu w Polsce jest przesadzona. Jest to DVB-T/MPEG-4. I mimo jekow,
                      ktore jeczaly pare lat to dobry wybor. MPEG-2 jest przestarzaly i nie zapewnia
                      mozliwosci nadawania kanalow HD (no chyba, ze jeden program per jeden kanal). A
                      czasy sie zmieniaja i SD powoli bedzie odchodzilo do lamusa.

W przyszlosci rowniez nastapi zmiana. Wejdzie standard DVB-T2 (juz stosowany w
                      transmisjach HD w UK obok DVB-T/MPEG-2 dla freeview), ktory zapewni jeszcze
                      szersze pasmo. Niestety jest to zmiana w warstwie nizszej niz algorytm kompresji
                      wiec odbiorniki DVB-T nie beda daly sie dostosowac do DVB-T2 poprzez wymiane
                      oprogramowania. Dla DVB-T2 jest sprzetowo inna glowica. Ot dynamiczne czasy
                      nastaly:)

Co do odbioru TV w Lomiankach to Raszyn mam na Dabrowie fatalny. Pewnie przez te
                      przeklete drzewa. Jakos z tym zyje bo i tak ogladam z SAT. Nie probowalem
                      odbioru analogowych z Palacu. Patrzac na anteny (nowo-instalowane) u sasiadow to
                      sadze, ze wielu z nich odbiera z PKiN. Tez musze testowo przekrecic.
                      • kaczusio Re: DVB-T w Łomiankach (?) 23.09.09, 18:11
                        Kupiłem nowy odbiornik i odbiera zarówno sygnał analogowy jak i cyfrowy. W jakim
                        systemie nie wiem, ale odbiera bardzo dobrze a antenę man nastawioną na Raszyn.
                      • a.zablocka Re: DVB-T w Łomiankach (?) 24.09.09, 08:50
                        dąbrowa - zbiorowisko leśne... - to tak w ramach dygresji :-)
                        Mieszkając po drugiej stronie Kolejowej zazdrości się tych drzew :-)
                        POZDRAWIAM
                        • mmc_lomianki Re: DVB-T w Łomiankach (?) 24.09.09, 10:05
                          Ja tez kocham te drzewa:) U Drogich Sasiadow zza Kolejowej tez pieknie, coraz
                          piekniej. Drzewa urosna:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka