tendaj 02.10.09, 21:53 Wspomnienie lata: vimeo.com/6855195 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jojcorz Re: Prom Łomianki-Tarchomin 03.10.09, 06:27 Ech, łezka kręci się w oku, że aż do następnego sezonu, prawy brzeg Królowej dla rowerzystów jest nieosiągalny. A ja do Czerwińska kręciłem kilka razy w sezonie. Odpowiedz Link Zgłoś
kul_kluczyk Re: Prom Łomianki-Tarchomin 05.10.09, 21:37 Ot, pytanie retoryczne. A bendzie miał racjem bytu ten prom w cieniu Mostu Północnego? Mondży użędnicy natyhmiazd wykorzystajom fakt rze morzna suhom nogom z lewa na prawo i dópa w krzakah. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
miroslaw7 Re: Prom Łomianki-Tarchomin 08.10.09, 13:00 Czy mają rację bytu dwa promy w centrum Warszawy gdzie mostów do cholery? Prom w Łomiankach z tego co wiem będzie i w następnych latach chyba, że przeniosą go do Młocin, a są takie plany. Odpowiedz Link Zgłoś
miroslaw7 Re: Prom Łomianki-Tarchomin 09.10.09, 12:24 Plan Warszawy przewiduje przeniesienie promu do Młocin z chwilą uruchomienia statku do Młocin. Prom kursował by z przystani statku na Tarchomin, troche poniżej seminarium. Istnieje tam przyczułek i dobra droga przez wał przeciwpowodziowy. Jednak jeśli zarząd gminy Łomianki bardzo się uprze i odpowiednio zapłaci armatorowi promu to zostanie on zapewne w Łomiankach, a Warszawa w Młocinach załatwi drugą przeprawę i to chyba było by najlepszym rozwiązaniem Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Prom Łomianki-Tarchomin 09.10.09, 14:47 Tak z wrodzonej przekory zawołałem, że nie oddamy promu, bo jak coś zabierają, to trzeba bronić :) Przed decyzją o ewentualnym "przekonaniu" aramtora o pozostawieniu promu w Łomiankach pewnie należałoby zrobić jakąś analizę, ile tak naprawdę osób korzysta z tego promu. Bo jeśli kilka dziennie płynie, to pewnie nie ma co się wygłupiać i wywalać pieniędzy. Kto będzie chciał, ten sobie rowerem do Młocin pojedzie. Natomiast jeśli prom jest popularny, to nie oddawajmy nawet guzika! Odpowiedz Link Zgłoś
8boryna8 Re: Prom Łomianki-Tarchomin 09.10.09, 17:27 Prom nasz ci i basta! Nie zastosujem siem do decyzjuf Warszawy_miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
miroslaw7 Re: Prom Łomianki-Tarchomin 09.10.09, 20:18 Nie chodzi tu o decyzje ale o to kto da wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Prom Łomianki-Tarchomin 10.10.09, 10:16 miroslaw7 napisał: > Nie chodzi tu o decyzje ale o to kto da wiecej. Żeby dać więcej, trzeba o tym najpierw zdecydować :) Myślę, że Łomianki jako miasto nad rzeką powinny mieć swoją jednostkę pływającą. Jak nie będzie promu, to może zrućmy się na jakis stateczek spacerowy. A my nawet swojego poru rzecznego nie mamy :) Odpowiedz Link Zgłoś
miroslaw7 Re: Prom Łomianki-Tarchomin 11.10.09, 10:19 Ja próbuję od trzech lat przekonać warszawskich urzędników do wybudowania własnej floty pasażerskiej. Bezskutecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Prom Łomianki-Tarchomin 11.10.09, 12:13 miroslaw7 napisał: > Ja próbuję od trzech lat przekonać warszawskich urzędników do > wybudowania własnej floty pasażerskiej. Bezskutecznie. Bo jakoś tak już jest od wieków, że władze Warszawy i Wisła nie patrzą na siebie przychylnie. Zobacz, że w zasadzie ta Warszawa jest odwrócona plecami od wisły. Widać to najlepiej, gdy się stoi nad Wisła na wysokości Starego Miasta. Bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
kasuss Re: Prom Łomianki-Tarchomin 11.10.09, 10:31 A po cholerę nam PORT RZECZNY w Łomiankach, esscort? Nam potrzebny PROM RZECZNY i tylko on! Ja potrzebuję do Jabłonnej więc ... trzask, prask - jestem. Mam nadzieję że jeszcze przez wiele lat będę w niej (Jabłonna) bywał. Fajna ta Kasia. Bachora też polubiłem! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Prom Łomianki-Tarchomin 11.10.09, 12:22 kasuss napisała: > A po cholerę nam PORT RZECZNY w Łomiankach, esscort? > Nam potrzebny PROM RZECZNY i tylko on! > Ja potrzebuję do Jabłonnej więc ... trzask, prask - jestem. > > Mam nadzieję że jeszcze przez wiele lat będę w niej (Jabłonna) bywał. > Fajna ta Kasia. Bachora też polubiłem! > ;) Kasuss, ale może warto by było zdecydować się, czy jesteś kobietą czy facetem :) Bo piszesz w rodzaju męskim ale z konta żeńskiego. Kasia może być rozczarowana ;) A po co port? A czy ja wiem? Może po to, by jakieś statki do portu przypłynęły, a w nich ludzie, towary, ciekawe idee, pieniądze... Od dawna wiadomo, że miasto portowe ma większe szanse rozwoju Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Prom Łomianki-Tarchomin 11.10.09, 12:26 > kasuss napisała: > Bachora też polubiłem! Masz na myśli dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
miroslaw7 Re: Prom Łomianki-Tarchomin 12.10.09, 09:18 Marina w Łomiankach to świetna inwestycja. Może tez statek do Łomianek. Jest tam na co popatrzeć- Rezerwat Ławice Kiełpińskie. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Prom Łomianki-Tarchomin 12.10.09, 09:42 no własnie - może lepiej żeby urząd tego nie robił, ale jakiś inwestor prywatny mógłby w coś pływającego zainwestować... Rejsy w letnie wieczory - dyskretne lampiony, szampan, nastrojowa muzyka, nad głowami księżyc, spadające gwiazdy... Każdy by chętnie popłynął Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Prom Łomianki-Tarchomin 12.10.09, 10:11 Z "nadbrzeżnymi" inwestycjami po naszej stronie Wisły koniecznie trzeba poczekać na budowę Czajki. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Prom Łomianki-Tarchomin 12.10.09, 10:20 esscort napisał: > jakiś inwestor prywatny mógłby w coś pływającego zainwestować... Tramwaj wodny do Warszawy. :> Odpowiedz Link Zgłoś
miroslaw7 Re: Prom Łomianki-Tarchomin 12.10.09, 12:41 Jak całkiem przyzwoity statek można nazywać tramwajem. Dureń to wymyślił. Oczywiście z pomysłami pływania czym kolwiek poniżej młocińskich kolektorów sciekowych trzeba się wstrzymać do momętu zaprzestania odprowadzania ścieków do Wisły. Póżniej można pomyśleć np- rejsy Warszawa-Modlin z przystanią mn. w Łomiankach. Taki trochę powrót do przeszłości ale myślę, że pozytywny. To wszystko jest do zrobienia, trzeba tylko chcieć. Na Wisłę powinno wrócić życie, jak to drzewiej bywało. Odpowiedz Link Zgłoś
jaonnak33 Re: Prom Łomianki-Tarchomin 10.10.09, 07:34 Prom naszym oknem na świat! Odpowiedz Link Zgłoś
fadac Re: Prom Łomianki-Tarchomin 12.10.09, 17:39 Prom to nieodłączny element nadwiślańskiego mazowieckiego krajobrazu. Niechaj nikt nie waży się go zatapiać! Bez proma nie trafimy do doma, po kilku głębszych zaliczonych po tamtej stronie Królowej polskich rzek, oczywiście. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kaczusio Re: Prom Łomianki-Tarchomin 12.10.09, 19:38 A jakże pięknie będzie się pływać takim statkiem po okolicznych mieliznach! Ale żarty na bok, gdy nastąpi era czajki to morze będzie to miało sens. Jak byłem mały na plaży na przeciwko Żerania ojciec chciał mi pokazać ślady małży na płytkim dnie. Ponoć za jego czasów było ich mnóstwo a za moich zero. Dopiero wiele lat później zobaczyłem jak wyglądają takie ślady. I jak w Łomiankowskiej Wiśle się pokażą, będzie sens pływać na tym odcinku rzeki. Odpowiedz Link Zgłoś
miroslaw7 Re: Prom Łomianki-Tarchomin 13.10.09, 09:39 Pływam po Wiśle zawodowo od wielu lat i z tymi mieliznami nie jest tak żle, doświadczeni kapitanowie sobie radzą. Małże na wysokości Żerania są i nie tylko. Widuje się raki, bobry, a nawet wydry. Od listopada, od kilku lat przylatują nad Wisłę bieliki.Mnie jednak najbardziej podobają się zimorodki. Odpowiedz Link Zgłoś
pesek57 Re: Prom Łomianki-Tarchomin 13.10.09, 17:26 No to mam dla Ciebie: www.foto-ptaki.pl/index.php?option=com_wrapper&Itemid=786 a co do promu to jestem ZA. Prom ci nam niezbędny chociażby coby wydrę ze środka Wisły zoczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
miroslaw7 Re: Prom Łomianki-Tarchomin 14.10.09, 11:20 Dzięki za ptaka ale w naturze są ładniejsze. Przycupnie taki klejnocik na cumie i za chwilę odleci. Bardzo płochliwe są.Prom powinien w Łomiankach pozostać ale czy nie połynął byś statkiem z Łomianek do Modlina np. Chodzi mi o przywrócenie na Wiśle tego co było jeszcze 35 lat temu. I komu to przeszkadzało? Odpowiedz Link Zgłoś
pesek57 Re: Prom Łomianki-Tarchomin 14.10.09, 15:36 Popłynął bym, oczywiście! A póki co, przepływam promem (bez zimorodka jak do tej pory) i tamtą (Jabłonna) stroną do Czerwińska tak jak jojcorz pedałuję. Odpowiedz Link Zgłoś
iod_iod Re: Prom Łomianki-Tarchomin 15.10.09, 18:28 A mnie to pudło ułatwia życie przez okres kursowania w te i wewte. Do pracy mam szybciej. Szkoda że sezonowo. :( Odpowiedz Link Zgłoś