13.04.10, 23:47
Prawdę mając na ustach, a kłamstwo w kieszeni
będąc zgodni ze stadem, z rozumem w konflikcie
dzisiaj lekko pobledli i trochę stropieni
jeśli chcecie coś zrobić, to przynajmniej milczcie !

Nie potrzeba łez waszych, komplementów spóźnionych
waszej czerni, powagi, szkoda słów, nie ma co,
dzisiaj chcemy zapomnieć wszystkie wasze androny
wasze żarty i kpiny, wylewane przez szkło.

Bo pamięta poeta, zapamięta też Naród
wasze jady sączone, bez ustanku dzień w dzień,
bez szacunku dla funkcji, dla symbolu, sztandaru...
karlejecie pętaki, rośnie zaś Jego cień,

Od Okęcia przez centrum, tętnicami Warszawy
Alejami, Miodową i Krakowskim Przedmieściem
jedzie kondukt żałobny, taki skromny choć krwawy
a Kraj czuje - Prezydent znowu jest w swoim mieście.

Jego wielkość doceni lud w mądrości zbiorowej,
nie potrzeba milczenia mącić fałszu mdłą nutą
na kolana łajdaki, sypać popiół na głowę
dziś możecie Go uczcić tylko wstydu minutą !

Marcin Wolski
Obserwuj wątek
    • kmsanczia Re: "Mediom" 14.04.10, 01:03
      Czy będą do tego kukiełki?
      • lomek2 Re: "Mediom" 14.04.10, 01:11
        Stary, dobry PiS-owski jad, uformowany w kształt wiersza.
        • brycezion Re: "Mediom" 14.04.10, 01:32
          PiS-owski jad ? Media były w porządku, obiektywne ?
          Nie znoszę hipokryzji. Można być takich czy innych przekonań, ale to co
          wyprawiały media przekroczyło dawno granice przyzwoitości.
          A teraz oglądasz TV,TVN,Polsat ?
          Ci sami prezenterzy, którzy prześcigali się w dobieraniu co celniejszych
          "szpilek" i z radością pokazywali Palikota czy Sikorskiego, teraz znaleźli inny
          język i inne wartości. Miecugow we wzruszających rozmowach, Michnik kajający się...
          To wtedy czy teraz kłamią ?
          • kmsanczia Re: "Mediom" 14.04.10, 01:41
            Miecugow wpadł w jakiś obłędny idealizm, ale nadal gdzieś tam poglądów nie zmienił i chyba (nie wiem, bo nie oglądałam zbyt często) nie przekraczał nigdy w ironii granic kultury i dobrego smaku?
            Uważasz, że Olejnik płacze, bo jej wstyd, że komuś kiedyś wbiła szpilę? Nie, ona tych ludzi znała osobiście, płacze bo jej żal człowieka a nie z wyrachowania.
            Nie wiem gdzie te chamskie zagrania, to że ktoś mówi o kimś mały to ani nie jest straszna obelga, a świadczy tylko o tym, że może tak naprawdę nie ma się do czego przyczepić.
            • brycezion Re: "Mediom" 14.04.10, 02:16
              Km - jesteś zbyt inteligentną osobą, byś nie rozumiała dwuznacznych uwag. Jeżeli
              ktoś mówi, że Prezydent może być niski, ale nie mały, to jest to jednoznaczna
              ocena urzędującego Prezydenta. A słynne już "dorżnąć watahę" ? A Palikot tak
              chętnie pokazywany troszczący się o zdrowie Prezydenta i pytający, czy nie jest
              alkoholikiem ?
              Zresztą o szczuciu przez media ma opinię taką samą prof. Staniszkis, którą
              bardzo cenię za obiektywizm.

Zaś z drugiej strony poczytaj co piszą i pokazują zagraniczne media o żałobie i
              żalu Polaków po stracie Prezydenta. Gdyby był tuzinkową postacią, jak wmawiano
              nam przez ostatnie parę lat, nie przylatywałoby na Jego pogrzeb tyle osobistości
              z całego świata.
              • lomek2 Re: "Mediom" 14.04.10, 02:22
                Oj brycezion, brycezion. Weź Ty najpierw uruchom głowę, zanim coś ponownie
                napiszesz.
                • brycezion Re: "Mediom" 14.04.10, 02:40
                  Twoja rada Lomku2 jest pokroju odpowiedzi "czy pan jest pijakiem ?" jaką
                  otrzymałem po moim poście o wod-kan.
                  • lomek2 Re: "Mediom" 14.04.10, 04:03
                    "Gdyby był tuzinkową postacią, jak wmawiano
                    nam przez ostatnie parę lat, nie przylatywałoby na Jego pogrzeb tyle osobistości
                    z całego świata. "

Wybacz, może przesadziłem. Ale takie wnioski wyciągasz...
              • kmsanczia Re: "Mediom" 14.04.10, 08:35
                Bry niski to nie znaczy nic potwornie obraźliwego, każdy czasem zniża się poniżej własnego poziomu, bo jest tylko człowiekiem, uważasz że należy milcząco to tolerować?
                Media mówią różne rzeczy, ludzie prywatni jeszcze gorsze i to często bez powodu i niesprawiedliwie, tak już jest, widać to nawet w tak małych grupach statystycznych jak forum. Od tego mamy rozum, żeby wyciągać samodzielnie wnioski.

Samoloty latają, czasem się rozbijają, ginie wiele osób na raz bez szans na uratowanie i dlatego to jest taka straszna tragedia.
                Tu dodatkowo byli to ludzie znani, politycy, dlatego inni politycy z całego świata postawili się na ich miejscu, to mogli być też oni, jest coś takiego jak solidarność zawodowa (przy całym współczuciu dla ludzi jako takich).
                Nie zapominajmy, że nie leciał tam jeden człowiek! choćby prezydent.

A pani Staniszkis była wczoraj wyjątkowo nieobiektywna. To była jej prywatna opinia, której nie podzielam, ale do której w tej sytuacji ma prawo, a nie opinia eksperta, przy całym szacunku.
                • dorota.alex Re: "Mediom" 15.04.10, 11:57
                  Przylatuje caly swiat dyplomatyczny - bo caly swiat go znal
                  osobiscie ze wzgledu na funkcje jaka sprawowal. Byl ich "kolega z
                  pracy". A na pogrzeb kolegi sie chodzi. A poza tym byl wybrany w
                  demokratycznych wyborach - wiec zasady wspolpracy dyplomatycznej
                  pomiedzy roznymi krajami na calym swiecie wymagaja tego zeby stawily
                  sie delegacje na odpowiednim szczeblu. Z szacunku dla Polski a nie
                  dla L.K. Oczywiscie, ze czesc tych gosci honorowych pewnie
                  przyjaznila sie z nim osobiscie, ale nie dorabiajmy teorii jak to
                  caly swiat wielbil Kaczynskiego.
                  A ja osobiscie - choc zawsze go krytykowalam - uwazam, ze nie mam za
                  co przepraszac. To ze zgina smiercia tragiczna (podkreslam tragiczna
                  a nie bohaterska) nie czyni go automatycznie lepszym prezydentem w
                  moich oczach. Nie bede teraz wypisywac dlaczego uwazam, ze nie byl
                  odpowiednia osoba na to stanowisko i dlaczego z niecierpliwoscia
                  czekalam na kolejne wybory prezydenckie. I to ze czekalam na te
                  wybory nie oznacza, ze zyczylam mu smierci. A ze byl obrazany - no
                  coz, on nas tez obrazal...
                  • brycezion Re: Robertion 15.04.10, 15:42
                    Twoja odpowiedź nic nie wyjaśnia. Brak Ci widać argumentów. W przypadku braku
                    rzeczowej odpowiedzi, włożę Twój nick do grona wielu innych moich przeciwników,
                    których już sama moja obecność na forum doprowadza do pasji, a ich odpowiedzi
                    ograniczają się do inwektyw bądź durnych felietonów.
                    Dla przypomnienia Ci ." Hipokryta : obłudnik, człowiek fałszywy, dwulicowy,
                    który ma zwyczaj nie ujawniać swojego prawdziwego zdania o tym czy owym,
                    wypowiadając raczej zawsze taką opinie, o której wie lub przypuszcza, że zyska
                    nią przychylność rozmówcy lub słuchacza ".
                    No więc jak, usłyszę coś konkretnego ?
                    • dorota.alex Re: Robertion 15.04.10, 16:04
                      ale na co ja mam Ci dawac argumenty? Na to, ze uwazam, ze nie mam za
                      co przepraszac? Czy na to, ze uwazam, ze na Wawelu nie powinno byc
                      juz zadnych wspolczesnych pochowkow? Jak zaczne w tej chwili
                      uzasadniac dlaczego uwazam, ze L.K. nie byl "woelkim prezydentem
                      wszystkich Polakow" - zaraz uslysze ze pluje na zmarlego i ze nie
                      doceniam powagi chwili. W ktorym miejscu widzisz jakies inwektywy?
                      Albo dwulicowosc?
                      No a tak poza tym... sadzac po Twoim powyzszym poscie - bede sie
                      prawdopodobnie czula zaszczycona mogac znalesc sie w gronie "wielu
                      innych Twoich przeciwnikow" :-D
                    • brycezion Re: "Mediom" 15.04.10, 16:04
                      Kaczyński był dla mnie człowiekiem bardzo uczciwym i wielkim Patriotą walczącym
                      o prawdy historyczne.
                      To samą opinię można usłyszeć od wielu postaci życia kulturalnego czy
                      politycznego. Tak samo ocenił Go Brzeziński, tak samo Pietrzak z którym wszyscy
                      śpiewali "żeby Polska była Polską" i bardzo wielu innych.
                      A co do zasług politycznych jako Prezydenta, to tak jak większość zwykłych
                      obywateli, nie znam szczegółów. Obiektywnych informacji media skrzętnie unikały.
                      Może trochę więcej wiedzy mają internauci z blogu Rzepy. Radzę poczytać. Link
                      podał Adiumm w wątku "Pod rozwagę".
                      • dorota.alex Re: "Mediom" 15.04.10, 16:12
                        I na tym polega roznica, ze Ty mozesz uzasadnic swoje zdanie, a mi -
                        moich argumentow w tej chwili nie wypada przytaczac.
                        • brycezion Re: Dorota.alex 15.04.10, 16:48
                          Pisałem do Robertiona, który nazwał mnie hipokrytą, nie do Ciebie.
                    • robertion Re: Robertion 16.04.10, 11:45
                      brycezion napisał:

> Twoja odpowiedź nic nie wyjaśnia. Brak Ci widać argumentów. W przypadku braku
                      > rzeczowej odpowiedzi, włożę Twój nick do grona wielu innych moich przeciwników,
                      > których już sama moja obecność na forum doprowadza do pasji, a ich odpowiedzi
                      > ograniczają się do inwektyw bądź durnych felietonów.

Wkładaj mój nick gdzie chcesz, co mnie to obchodzi? Twoja osoba mi wisi. Kto ty
                      jesteś żebym się miał tym przejmować?
                      • brycezion Re: Robertion 16.04.10, 11:50
                        Nawzajem.
          • lomek2 Re: "Mediom" 14.04.10, 02:20
            Bo takie są zasady żałoby, wyrażania żalu i współczucia. Jedni podchodzą do tego
            jak do obowiązku i mówią co muszą, ale inni mówią to co myślą, i nie muszą się
            wysilać, żeby udawać żal. Wiem to na pewno, bo ja też to mam. Szacunek dla
            tragedii, współczucie dla bliskich, cześć zmarłym. SZCZERE! Nie wpływa to na mój
            osąd przeszłości i spraw pozostałych. Gdybym mógł się cofnąć, powiedziałbym to
            samo co mówiłem wcześniej. Ale w chwili obecnej należny jest szacunek, czy to z
            powinności, czy z empatii.
            Atakowanie przeciwników, którzy okazują teraz należną ofiarom tragedii cześć,
            jest strasznie płaskie i chamskie. Jad ludzi którzy pod mylącą powłoczką maja
            mentalność kruków i wron, tych od Żeromskiego.
            • kmsanczia Re: "Mediom" 14.04.10, 08:25
              Masz rację, oddzielmy to co czujemy od realnego myślenia. Nie można wymazać z
              pamięci zachowania tylko jednej strony, owszem puścić w niepamięć wpadki
              nieżyjących, bo to już nie ma znaczenia, ale z jakiej racji atakować i obwiniać
              żyjących?

• krzysiom1 Re: "Mediom" 14.04.10, 08:47
                kmsanczia napisała:

> Masz rację, oddzielmy to co czujemy od realnego myślenia. Nie
                można wymazać z
                > pamięci zachowania tylko jednej strony, owszem puścić w niepamięć
                wpadki
                > nieżyjących, bo to już nie ma znaczenia, ale z jakiej racji
                atakować i obwiniać
                > żyjących?

"Ten typ tak ma"
                Oni nie potrafią innaczej. Tym sposobem można o szczerym żalu ludzi
                mówić jako o odkupieniu win i wygadywać inne tego typu idiotyzmy.
                Tak jak napisał lomek, śmierć człowieka nie powinna zmieniać oceny
                jago dokonań.
                • guzikiewicz69 Re: "Mediom" 14.04.10, 08:55
                  Zgadzam się z Krzysiomem.
          • robertion Re: "Mediom" 14.04.10, 09:19
            brycezion napisał:

> PiS-owski jad ? Media były w porządku, obiektywne ?
            > Nie znoszę hipokryzji.

To przestań być hipokrytą.
            • kundziuk Re: "Mediom" 14.04.10, 10:01
              Istotą demokracji jest to, że każdy może głosić własne poglądy. Nie
              widzę żadnego powodu, dla którego ktokolwiek teraz miałby się
              tłumaczyć, że (w dużym uproszczeniu) kiedyś krytykował, a teraz
              płacze. To byłoby niezwykle infantylne i stawiałoby pod znakiem
              zapytania istotę człowieczeństwa.
              • roberto19633 Re: "Mediom" 14.04.10, 20:35
                Płacze się po człowieku, nie po urzędzie, proszę nie
                mieszać tych dwóch spraw
                • brycezion Re: Robertion 14.04.10, 21:10
                  Jesteś chyba nowy na forum, więc nie znam toku Twego rozumowania.
                  Czy byłbyś łaskawy wyjaśnić mi, dlaczego uważasz mnie za hipokrytę ?
                  Różne mi tu już przypisywano cechy, ale hipokryta - to dla mnie nowość.
                  • robertion Re: Robertion 15.04.10, 10:22
                    brycezion napisał:

> Jesteś chyba nowy na forum, więc nie znam toku Twego rozumowania.
                    > Czy byłbyś łaskawy wyjaśnić mi, dlaczego uważasz mnie za hipokrytę ?
                    > Różne mi tu już przypisywano cechy, ale hipokryta - to dla mnie nowość.

Jesteś hipokrytą bo spełniasz definicję. To dość elementarne. Rozsądzasz co jest
                    obiektywne (zgodne z twoja linią) a co nie jest obiektywne (cała reszta), do
                    czego nie masz prawa. I to wszystko.
    • roberto19633 Re: "Mediom" 15.04.10, 15:35
      Mogę przytoczyć słowa Marszałka/tego od kasztanki/.
      NARÓD WIELKI, ALE LUDZIE TO SK.....
      WIĘC BARDZO PROSZĘ O NIE IGRANIE NA PATRIOTYCZNYCH UCZUCIACH
      I O NIE KOPANIE ROWÓW NIENAWIEŚCI MIĘDZY POLAKAMI.
      ZARAZ PEWNIE POWIESZ ŻE POLACY TO CI CO CHODZĄ CO
      NIEDZIELA DO KOŚCIOŁA, A ICH PRZEWODNIĄ PARTIĄ JEST PIS.
      Gratuluję pomysłu. Już raz skrajna prawica/ND-cja
      przedwojenna/ pokazała w ,,Zachęcie ,, na co ją stać.
    • wolo_p Re: "Mediom" 17.04.10, 01:15
      To jest dopiero jad, na fali którego ma popłynąć Jaro. Do pałacu
      prezydenckiego, oczywiście.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka