Dodaj do ulubionych

Ruch w karmniku

27.10.10, 12:05
Myślałam, że się dobrze przygotowałam do zimowego dokarmiania, ale zaczynam wątpić. Ptaków codziennie przybywa. Moje 25 kg niełuskanego słonecznika topnieje w oczach. Ruch w ogrodzie taki, że aż szkoda odchodzić od okna :-)
Na razie zidentyfikowałam: sikorki, kowaliki, gile, czyżyki, kosy, sójki.
I co chwila śmiga wiewiorka z orzechami włoskimi w mordce, które kradnie sasiadce :-)

Obserwuj wątek
    • marmit1 Re: Ruch w karmniku 27.10.10, 12:11
      Ufffff. Dobrze, że to o ptaszkach... myślałem, że będzie o polityce :)

• i_bella Re: Ruch w karmniku 27.10.10, 12:32
      jeśli to oznacza TAKĄ zimę jak mówią, to ja się wyprowadzam.....już ostatnio było koszmarnie.
      • dorota.alex Re: Ruch w karmniku 27.10.10, 12:34
        tez sie obawiam TAKIEJ zimy. I chyba niestety wszystko wskazuje na to, ze TAKA będzie...
        Cholerne ocieplenie klimatu!
        • i_bella Re: Ruch w karmniku 27.10.10, 12:36
          no to łopaty do bagażnika! i jak tu, w mordę, damą być?
          • dorota.alex Re: Ruch w karmniku 27.10.10, 12:38
            Ja tam bede damą! Odśnieżarke spalinową zamówiłam! Tzn. mąż zamówił :-)
            • i_bella Re: Ruch w karmniku 27.10.10, 12:40
              tez chciałam, ale z budzetem nie ho ho, wyjazd zeżre dużo. A jaką spalinową? Chwal się :)
              • dorota.alex Re: Ruch w karmniku 27.10.10, 12:46
                Nie wiem jaką, no spalinową po prostu :-)
          • roberto19633 Re: Ruch w karmniku 27.10.10, 15:50
            Damą to i z łopatą -być nie przestaniesz.
            Swoją drogą przyroda płata figle i kto wie może nie będzie taka pokręcona zima jak ostatnio. Mam nadzieję , bo gaz idzie w górę.
    • marmit1 Re: Ruch w karmniku 27.10.10, 12:37
      Ostatnio był temat "Ul w panice", który nie dotyczył pszczół, tylko polityki.

Poproszę o informację, co wysypywać ptaszkom na zimę. Też bym chciał, żeby do mnie przylatywały coś zjeść. Gdy mieszkałem na Żoliborzu, to zawiesiłem skórkę słoniny przy oknie, ale nie cieszyła się zainteresowaniem.
      • i_bella Re: Ruch w karmniku 27.10.10, 12:41
        Marmit, to na pewno było związane z mieszkaniem na Żoliborzu. Spoko wywieszaj skórkę ;)
    • esscort Re: Ruch w karmniku 27.10.10, 12:43
      Ale jak to jest z tym dokarmianiem? Bo słyszałem teorię, że ptaków nie wolno dokarmiać, gdy nie ma naprawdę srogich mrozów, gdyż po pierwsze daje im sie złe jedzenie zazwyczaj, a po drugie oducza się je od samodzielnego zdobywania pożywienia.

Zima ma ponoić zacząć się dopiero od końca stycznia. Do tej pory lekki plus a w nocy przymrozki

• dorota.alex Re: Ruch w karmniku 27.10.10, 12:55
        Też takie teorie słyszałam, ale jak się czeka na duże mrozy to potem nic nie chce przylecieć. A zresztą druga teoria jest taka, że jak się zacznie wcześniej to ptaki są w lepszej kondycji jak przyjdą mrozy i jest im łatwiej. I z trzeciej strony ptakom jest coraz trudniej wyżywić się samodzielnie w naszych ogrodach. Bo co mają jeść? Wpielęgnowaną trawę, czy igły z tuj?
        Więc już mam i sypię od 2 tygodni niełuskany słonecznik (jest absolutnym przebojem) i miesznkę zimową dla ptaków. Kupilam na allegro.
      • i_bella Re: Ruch w karmniku 27.10.10, 12:55
        jak od końca stycznia i ma być w lutym to mam ją (tę zimę) w nosie!!!!!
        • dorota.alex Re: Ruch w karmniku 27.10.10, 13:25
          Jeżeli masz zamiar sie zmyć z Polski w lutym, to lepiej nie zaczynaj dokarmiania - zamkniesz stołówke wtedy gdy będzie najbardziej potrzebna :-)
          • i_bella Re: Ruch w karmniku 27.10.10, 14:21
            :) mam zamiar. Nie dokarmiam.
      • krzysiom1 Re: Ruch w karmniku 27.10.10, 21:01
        Dokarmiać. Tylko jak już się zacznie, to trzeba dokarmiać przez całą ziimę ale nie za długo.
        Jedzenie tylko ptasie- najlepiej słonecznik, słonina, pokruszone orzechy. Wyznawcy teorii, że "trochę chlebka nie zaszkodzi" najlepiej jak nie będą dokarmiać.
        Jak narazie wywiesiłem tylko słoninę i "ruch" faktycznie jest duży.
    • lomek2 Re: Ruch w karmniku 27.10.10, 20:46
      Nie za wcześnie? Przecież teraz jest szczyt sezonu jeśli chodzi o to co ptaki same sobie moga wygrzebać i zerwać. Po co je rozleniwiać?
    • tgserwis Re: Ruch w karmniku 28.10.10, 00:40
      Powiedzcie mi dobrzy ludzie, gdzie kupujecie niełuskany slonecznik? W tamtą zimę moim pierzastym przyjaciołom sypałem łuskany. Ale torba 2,5 kg na tydzień to było mało. I w związku z tym przez te kilka miesięcy kilka stówek pękło. Niełuskany jest chyba znacznie tańszy?
      • dorota.alex Re: Ruch w karmniku 28.10.10, 08:44
        W tym roku zamowilam wielki wor przez allegro. W zeszlym roku moj tata kupowal na bazarku na Marymoncie.
      • krzysiom1 Re: Ruch w karmniku 28.10.10, 10:08
        W Macro jest tani słonecznik.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka