k.jurek 08.12.10, 13:37 Wczoraj usłyszałem od kogoś o łomiankowskich obligacjach. O co tu chodzi? Gdzie można je nabyć? Czy to w ogóle prawda, zabawa, wygłupy - czy co? Szukam jakiegoś potwierdzenia lub dementi... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
acaro Re: Obligacje 08.12.10, 14:23 Obligacje są dostępne na bazarku, w budce z niemiecką chemią. Zostały jedynie turkusowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Obligacje 08.12.10, 14:37 To lecę, turkusowy w tym sezonie najmodniejszy. :P Odpowiedz Link Zgłoś
k.jurek Re: Obligacje 08.12.10, 16:16 Nieeeeee jak nie ma granatowych to nie jestem zainteresowany - tylko się zdenerwowałem i niepotrzebnie poruszyłem ten temat :-( Odpowiedz Link Zgłoś
roberto19633 Re: Obligacje 08.12.10, 16:36 Spytaj się Pana Zielskiego . Na pewno Ci odpowie kto je wykupił , kiedy weszły do obiegu. I kto się stał ich właścicielem. Raczej żaden z szarych obywateli o emisji obligacji nie wiedział-no bo po co ?- prosty obywatel ma nabyć obligacje komunalne jeszcze by zarobił jaki wdowi grosz na tym. Od tego są Banki i spółki zależne -nieprawdaż neptunie? Odpowiedz Link Zgłoś
k.jurek Re: Obligacje 08.12.10, 18:06 A to dopiero heca. Poruszyłem ten temat, bo pomyślałem, że to jakieś jaja. Kiedy usłyszałem to od jednego człowieka to pomyślałem, że ilość obligacji w jego przypadku jest wprost proporcjonalna do ilości wypitej wódki. Ja przeciwko obligacjom nic nie mam, ale czuję się jakbym od dawna był w letargu, ponieważ informacja ta nagle mnie zaskoczyła. Może na razie wstrzymajmy temat, bo nic chyba jeszcze nie wiadomo i wiedza na ten temat jest szczątkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
neptun666 Re: Obligacje 08.12.10, 21:21 roberto, pudło nie jestem Markiem Zielskim. I prośba nie wycieraj sobie gęby o człowieka o którym nic nie wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
etaam Re: Jacek Soplica 08.12.10, 21:48 neptun666 napisał: > roberto, pudło nie jestem > Roberto wygrałeś, dziel i rządź jeżeli potrafisz i może powiedz coś w stylu " Jam jest Jacek Soplica". Chyba, że się już teraz wstydzisz swoich poczynań i dokonań. Odpowiedz Link Zgłoś
roberto19633 Re: Jacek Soplica 08.12.10, 22:06 etaam napisał: > neptun666 napisał: > > > roberto, pudło nie jestem > > > Roberto wygrałeś, dziel i rządź jeżeli potrafisz i może powiedz coś w stylu " J > am jest Jacek Soplica". > Chyba, że się już teraz wstydzisz swoich poczynań i dokonań. >>>>>>>>>> Nie wstydzę się tego co robiłem, jeżeli zacznę to poinformuję. Nic nie wygrałem i do rządzenia aspiracji nie mam Co mam się wstydzić że nie wspierałem człowieka dość wiotkiego wobec swego środowiska , bezwzględnego dla opozycji?. A co do obligacji wycieram sobie gębę Tobą neptunie gdyż będąc u boku W.P i go wspierając na pewno coś wiesz o obligacjach gminnych. Chyba środowisko Burmistrza doskonale wie co z obligacjami się dzieje. To tylko oczekiwanie neptunie na szczerą odpowiedż . Gdzie są, kiedy były emitowane i dlaczego nie były dostępne na wolnym runku? Odpowiedz Link Zgłoś
k.jurek Re: Jacek Soplica 09.12.10, 07:58 Spoko. A kto znowu by te obligacje kupił? Kogo na nie byłoby stać jak tu mieszkają sami uczciwi ludzie żyjący z pracy rąk a nie profesorowie, którzy walną artykulik i już im kasa leci. Odpowiedz Link Zgłoś
tuzimka Re: Jacek Soplica 09.12.10, 09:38 roberto19633 napisał: Gdzie są, kiedy b > yły emitowane i dlaczego nie były dostępne na wolnym runku? Roberto, najwyraźniej zbierasz informacje o stanie gminy dla nowego burmistrza. Dobrze, dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
tuzimka Re: Jacek Soplica 09.12.10, 11:39 "Białą księgę" to już pewnie ktoś inny dawno zaczął, może Roberto robi za asystenta, researchera? Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Jacek Soplica 09.12.10, 12:04 To chyba zbiera info kto jest kim na forum. Aż dziwne, że w tamtej księdze nie było nic o fragsie. :P Odpowiedz Link Zgłoś
neptun666 Re: Jacek Soplica 09.12.10, 13:14 roberto, Ty jednak niewiele wiesz o ludziach nigdy nie byłem u boku WP na pewno jest przy nim jego żona bo ją widuję, zresztą fajna kobitka. O obligacjach wiem tyle co wszyscy zainteresowani losami gminy przez cztery lata,wystarczyło bywać na sesjach zresztą zapytaj radnego Rusieckiego i detektywa Krysteckiego. Gdyby z oblikacjami było coś nie tak już by Burmistrz Pszczółkowski był wezwany do prokuratury lub innych organów śledczych( osobiście zadbałby o to redaktor tadeiro). ps. nawet nie domyślasz się jak jestem blisko twojego boku:) Odpowiedz Link Zgłoś
wiesiomak Re: Jacek Soplica 09.12.10, 14:07 Obligacje które wzięła ekipa Pszczółkowskiego to nic innego jak kredyt. wzięli 20 mln zł - trzeba będzie oddać ponad 25 mln zł. Oczywiście ten kredyt nie był wzięty na zakup nowych autobusów; autobusy zostały "wzięte" również na kredyt. Trzeba będzie zapłacić ponad 9 mln zł. Można by "sukcesy" wyliczać dalej .................. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Jacek Soplica 09.12.10, 14:17 wiesiomak napisał: > Oczywiście ten kredyt nie był wzięty na zakup nowych autobusów A na co? Odpowiedz Link Zgłoś
tuzimka Re: Jacek Soplica 09.12.10, 15:05 O, ilu tu nagle "ekspertów" i "rzeczoznawców" od gminnej gospodarki. A wszyscy wiarygodni, jak nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
corner111 Re: Jacek Soplica 09.12.10, 15:46 No trochę mniej o blisko 1,5 mln zł. Odpowiedz Link Zgłoś
roberto19633 Re: może Woyski. 09.12.10, 16:12 Droga Katarzyno odpowiem Ci tak:, jak Ci zresztą wiadomo nie mam zamiaru rzadnej władzy wchodzić po palcu z wazeliną lub bez , nieistotne. Informacji rzadnych o nikim nie zbieram bo po co. Nie jestem M.Z. . Życie prywatne kto z kim i dlaczego również mnie nie interesuje. No czasem ciekawi mnie w jaki sposób i czy to możliwe, bez uszczerbku dla zdrowia. Białej księgi nie chce mi się pisać , bo nie jestem szczególarzem jak B, i D. A tobie neptunie odpowiem tak- stoisz niby blisko mojego boku. Blisko mojego boku jest tylko pole wiatr i psy. To mi wystarczy . Sąsiadów raczej nie widuję za daleko może w sklepie , ale raczej rzadko, i do nikogo mnie nie ciągnie , dlatego wcale mi nie zależy na jakiejkolwiek ocenie i statusie w grupie. Odpowiedz Link Zgłoś
teneryf Re: może Woyski. 09.12.10, 16:18 Porażasz ortografią i swym stylem i już nic cię nie zmieni! Odpowiedz Link Zgłoś
roberto19633 Re: może Woyski. 10.12.10, 17:34 teneryf napisała: > Porażasz ortografią i swym stylem i już nic cię nie zmieni! >>>>>>>>> Muszę porażać ,przecież widzisz że znalazłem się w tej 51% ,mniejszości. Skoro mam grać rolę mohera , muszę się dostosować. Taa, jeszcze nad stylem muszę popracować najlepiej wychodzi mi delfin.Lub mniej uroczo - styl motylkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: może Woyski. 10.12.10, 09:08 roberto19633 napisał: > nie mam zamiaru rzadnej władzy wchodzić po palcu z wazeliną lub bez Czy ty czasem się zastanawiasz zanim coś napiszesz, czy to świadoma chęć popisania się publicznie? :? I wolałabym żebyśmy pozostali przy używaniu nicków a nie imion, zwłaszcza w zestawieniu z tak obleśnymi tekstami jak powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
roberto19633 Re: może Woyski. 10.12.10, 17:28 kmsanczia napisała: > roberto19633 napisał: > > nie mam zamiaru rzadnej władzy wchodzić po palcu z wazeliną lub bez > > Czy ty czasem się zastanawiasz zanim coś napiszesz, czy to świadoma chęć popisa > nia się publicznie? :? Masz rację, znowu. Czasami chodzę na rękach tuż nad przepaścią. Lubię się tak ortograficznie zdepilować. Wczoraj zbyt szybko napisałem i styl i ortografia na 1. Czuję się mocno sfrustrowany. Następnym razem , trzy razy przeczytam. Ale jest coś pozytywnego ,bajka bardzo mi się podobała. I jak zauważyłaś przestaję pisać o polityce. Pzdr ,Km . To z żalu, że wczoraj nie obchodziłem imienin. Mam nadzieję że nie weżmiesz tego do Siebie. > I wolałabym żebyśmy pozostali przy używaniu nicków a nie imion, zwłaszcza w zes > tawieniu z tak obleśnymi tekstami jak powyżej. > Odpowiedz Link Zgłoś
k.jurek Re: Obligacje 10.12.10, 09:17 Może te obligacje nigdzie się nie rozeszły tylko stanowią zabezpieczenie kredytu hipotecznego i leżą gdzieś w banku. Odpowiedz Link Zgłoś
321art Re: Obligacje 10.12.10, 20:34 k.jurek napisał: > Może te obligacje nigdzie się nie rozeszły tylko stanowią zabezpieczenie kredyt > u hipotecznego i leżą gdzieś w banku. Z tego co pamiętam z ostatniego numeru GŁ, WP podsumowując swoje osiągnięcia napisał,,Dużym powodzeniem cieszyły się obligacje gminne w wysokości 100000000 zł,, Wnioskuję więc że istniały i że się rozeszły. Pytanie , czy przeciętny Kowalski miał szanse je nabyć ? Odpowiedz Link Zgłoś
k.jurek Re: Obligacje 11.12.10, 10:35 Nie wiem czy zakup łomiankowskich obligacji jest sprawą racjonalną i nie doprowadzi ludzi do ruiny - od dawna wiadomo, że Łomianki toną w długach. Czy ci, którzy je kupili mogą liczyć na zyski? Kto teraz kupuje np. obligacje greckie - choć Grecja sprzedaje swoje wyspy? Zawsze w takich sytuacjach trzeba ograniczyć tzw. owczy pęd i radzić się analityków. Moim niefachowym zdaniem ludzie, którzy posiadają te obligacje nie powinni traktować tej inwestycji długofalowo tylko natychmiast ich się wyzbyć i operować tzw. szybkim pieniądzem, który na dzień dzisiejszy przynosi duży zysk. W razie pojawienia się tych obligacji we wtórnym obiegu nie zachowujcie się Państwo pochopnie tylko skorzystajcie z fachowców od inwestycji kapitałowych. Odpowiedz Link Zgłoś
roberto19633 Re: Obligacje 11.12.10, 12:12 Jurek , ale papiery dłużne mają chyba jakieś zabezpieczenie? Nieruchomości należące do Gminy. Takie papiery są lepiej zabezpieczone niż akcje dlatego ten kto je nabył liczy już zyski. A kto je nabył? Jest szansa by się dowiedzieć? I pytanie zasadnicze dlaczego OFE i Banki tak chętnie kupują papiery Skarbu Państwa? Przecież budżet Polski tonie w długach? Odpowiedż łączy te dwa wątki. Odpowiedz Link Zgłoś
k.jurek Re: Obligacje 11.12.10, 13:46 Z wiadomości internetowych wynika, że Dom Maklerski Banku BPS S.A. przeprowadził następujące emisje łomiankowskich obligacji komunalnych w następującym czasie: IX.2009 r. XII.2009 r. Odpowiedz Link Zgłoś
k.jurek Re: Obligacje 11.12.10, 13:56 Doszukałem się informacji z Urzędu Gminy na łamach strony internetowej 2009-06-26 Faktem jest, że... Obligacje komunalne samorządu terytorialnego Spłata odsetek z tytułu emisji obligacji rozłożona jest na lata od momentu ich emisji do pełnego wykupu. Wykup obligacji następuje najczęściej po 3 – 5 latach. Odsetki wypłacane są najczęściej co 6 miesięcy. Gmina nie przeprowadza emisji obligacji na całą kwotę od razu, lecz dzieli ja na transze, a te na serie o zróżnicowanym terminie wykupu. Dzięki temu można lepiej dostosować cel emisji do potrzeb gminy, a przede wszystkim ułatwia to spłatę zobowiązania. Chociaż obligacje to papier wartościowy, dziś nie mają one formy dokumentu papierowego lecz zapisu elektronicznego. Obniża to koszty emisji obligacji a także ułatwia dostosowanie terminu emisji do potrzeb gminy – staje się instrumentem finansowym elastycznym i tanim. To gmina decyduje o terminie emisji i od tego właśnie terminu wypłaca odsetki. Emisja obligacji najczęściej odbywa się w trybie oferty niepublicznej i jest kierowana do indywidualnych inwestorów w liczbie nie więcej niż 99. Obligacje gminy nie są zabezpieczone, co jest dodatkowym walorem, bo nie powodują obciążenia majątku gminy, co jest regułą przy kredycie. Należy dodać, że warunki emisji pozwalają na tzw. wykup przedterminowy przez gminę. Obligacje ulegają wtedy umorzeniu, co oznacza wygaśnięcie zobowiązania. Jest to możliwe przy korzystnej sytuacji budżetu gminy np. w przypadku zwrotu środków poniesionych przez gminę na inwestycje współfinansowane ze środków UE. Zgodnie z art. 4 ust. 3 lit. j ustawy Prawo zamówień publicznych, ustawy tej nie stosuje się w przypadku zamówień, których przedmiotem są usługi finansowe związane z emisją, obrotem i transferem papierów wartościowych. Gmina Łomianki dbając o efektywność pozyskiwanych środków oraz o przejrzystość finansów, wystąpiła do banków działających na terenie Łomianek o przedstawienie ofert dotyczących udzielenia kredytu lub przygotowania emisji obligacji. Oczywistością jest wybór najbardziej konkurencyjnej oferty. Koszt emisji obligacji, czy kredytu oparty jest na stawce WIBOR (składnik zmienny, zależny od decyzji Rady Polityki Pieniężnej). Przedmiotem negocjacji i podstawą wyboru oferty jest tzw. marża oraz koszty obsługi. W przypadku obligacji marża jest o 1 punkt procentowy niższa niż dla kredytu. Podobnie koszty obsługi – niższe od 0,5 do 1 punktu procentowego. Znając potrzeby i oczekiwania mieszkańców, stanąłem przed wyborem: - czy przyśpieszyć rozwój infrastruktury technicznej korzystając z wyjątkowo korzystnych obecnie ofert wykonawców (niekiedy oszczędności sięgają 30%), posiłkując się trochę droższym na rynku niż budżet, pieniądzem ze źródeł zewnętrznych (obligacje) oraz przewidując pozyskanie środków z UE, - czy realizować systematycznie zaplanowane w wysokości 30% budżetu inwestycje, których wykonanie już za rok lub dwa może być znacznie droższe niż obecnie (wyższe oferty wykonawców)? Zaproponowałem podjęcie odważnej i trudnej decyzji. Wejście w deficyt na poziomie 10 mln zł. Rada Miejska na swoim posiedzeniu w dniu 10 czerwca br. większością głosów ją poparła. Przed nami decyzja o warunkach i zasadach emisji i wykupu obligacji, które pozwolą zrealizować wydatki inwestycyjne w 2009 roku na poziomie 40,5 mln zł, a w 2010 roku – 30,7 mln zł. Przed dokonaniem emisji Regionalna Izba Obrachunkowa wyda opinię dotyczącą zdolności gminy do zaciągnięcia takiego zobowiązania oraz możliwości spłaty zadłużenia. Obecnie, po spłacie znacznego zadłużenia z lat poprzednich, gmina ma możliwości, aby wykonać taki skok infrastrukturalny, który w znacznym stopniu przybliży realizację wielu kluczowych inwestycji na terenie gminy. Należy dodać, że spłata w ostatnim okresie, tj. dwóch lat, prawie 30 mln zł zadłużenia postawiła gminę w bardzo korzystnej sytuacji. Zadłużenie gminy w poprzedniej kadencji w różnych okresach, sięgało prawie 60% dochodów. Obecnie nawet po emisji obligacji w wysokości 10 mln zł, zadłużenie będzie na bardzo bezpiecznym poziomie 31 %. Wiem, że opozycja natychmiast poinformuje mieszkańców, że zadłużam gminę. W końcu najlepiej, żeby mi się nie udało, lub żebym nic nie robił. A jak widać na każdym kroku, trwają intensywne prace inwestycyjne, a pozyskane z Unii Europejskiej bezzwrotne środki w wysokości prawie 8 mln zł, także przyśpieszą realizację planów, do których się zobowiązałem. By żyło się lepiej. Wszystkim. Wiesław Pszczółkowski, Burmistrz Łomianek Odpowiedz Link Zgłoś
jaberwoki Re: Obligacje 11.12.10, 15:35 No fajnie, ale sam widzisz że nigdzie nie ma informacji ,kto zainwestował. I kto tak naprawdę operuje papierami dłużnymi. To są nie małe pieniądze jeżeli są skupione w jednym ręku to kaplica. Zamiast wod -kan będzie to co >> rycerz ni<< lubi najbardziej - jesień średniowiecza. Odpowiedz Link Zgłoś
k.jurek Re: Obligacje 11.12.10, 18:15 W związku z tym, że nie jestem bankowcem (tylko szlabanowym) wyszukałem w necie wyjaśnienie, w którym opisane są różnice między papierami dłużnymi a obligacjami. Na pewno pomoże to Państwu z zorientowaniu się co w "trawie piszczy" Co to są dłużne papiery wartościowe? Nazwa dłużnych papierów wartościowych bierze się od pojęcia długu. Załóżmy że A potrzebuje pieniędzy, które chce pożyczyć od B. A umawia się z B, że A zaciąga dług u B, w zamian za to B otrzyma papier wartościowy potwierdzający, że A odda zaciągnięty dług po umówionym czasie. Podział papierów dłużnych może przebiegać w kilku płaszczyznach: w zależności od emitenta (tego, kto zaciąga dług – nasz „A”); w zależności od terminu zapadalności (terminu ostatecznego wykupu papierów dłużnych przez emitenta). Podział papierów dłużnych w zależności od emitenta: papiery emitowane przez Skarb Państwa: Obligacje Skarbu Państwa oraz Bony Skarbowe (nazwa papierów skarbowych pochodzi od Skarbu Państwa). Oznacza to, że Państwo emitując obligacje i bony skarbowe, zaciąga dług u obywateli; papiery emitowane przez jednostki samorządu terytorialnego (gminy, miasta) tzw. obligacje komunalne; papiery dłużne emitowane przez przedsiębiorstwa: obligacje przedsiębiorstw oraz papiery komercyjne (z ang. commercial papers): w tym przypadku firmy prywatne zaciągają dług u nabywców swoich papierów. Podział papierów dłużnych ze względu na termin zapadalności instrumentów dłużnych: papiery na okres do 1 roku najczęściej nazywane bonami; papiery na okres powyżej 1 roku to obligacje. Papiery dłużne, których zapadalność (czyli termin wykupu) jest krótsza niż rok zaliczane są do papierów rynku pieniężnego. Do takich papierów należą: w przypadku Skarbu Państwa – bony skarbowe; w przypadku jednostek samorządu terytorialnego – obligacje z terminem wykupu poniżej roku; w przypadku przedsiębiorstw – krótkoterminowe (do 1 roku) papiery korporacyjne. Papiery dłużne, których termin wykupu jest dłuższy niż rok zaliczane są do papierów rynku kapitałowego. Do takich papierów należą: w przypadku Skarbu Państwa – Obligacje Skarbu Państwa; w przypadku jednostek samorządu terytorialnego – obligacje z terminem wykupu powyżej 1 roku; w przypadku przedsiębiorstw – obligacje przedsiębiorstw. Odpowiedz Link Zgłoś
roberto19633 Re: Obligacje 11.12.10, 18:17 No fajnie definicję już podałeś. Kto stał się właścicielem w/w obligacji???????? Odpowiedz Link Zgłoś
k.jurek Re: Obligacje 11.12.10, 20:01 Chyba jeszcze nikt nie został ich właścicielem. Prawdopodobnie obligacje, jako papiery wartościowe są w banku lub w biurze maklerskim. Biuro maklerskie handluje nimi na korzyść banku, który udzielił kredytu, przez co kredyt jak wynika z tekstu w GŁ staje się sporo tańszy. Wykup obligacji następuje najczęściej po 3 – 5 latach. Kupić je będą mogli inwestorzy, prawdopodobnie ci, którzy prowadzą inwestycje związane z infrastrukturą miasta. Być może oto tu chodzi? Nie wiem czy dobrze to ogarniam, bo nie jestem żadnym szpecem w tej dziedzinie, Ja jedynie antycypuje. Chcę tym samym zachęcić ludzi na tym forum to przemyśleń na ten temat. Proponuje, abyś jeszcze raz zapoznał się dokładnie z wypowiedzią burmistrza w GŁ z dnia 2009-06-26 bo ja ją czytałem pobieżnie. Byłem zadowolony, że w ogóle uzyskałem jakiekolwiek informacje. Już myślałem, że istnieje jakaś zmowa milczenia na ten temat ze strony U.Gm. Nawet na tym forum nikt nie potrafił ruszyć tego tematu. Przeważnie dyskusja krąży wg. wątka - kto tu podpier**** obligacje ( przepraszam za wulgaryzm). Odpowiedz Link Zgłoś
roberto19633 Re: Obligacje 12.12.10, 08:23 k.jurek napisał: > Chyba jeszcze nikt nie został ich właścicielem. Prawdopodobnie obligacje, jako > papiery wartościowe są w banku lub w biurze maklerskim. Biuro maklerskie handlu > je nimi na korzyść banku, który udzielił kredytu, przez co kredyt jak wynika z > tekstu w GŁ staje się sporo tańszy. Wykup obligacji następuje najczęściej po 3 > – 5 latach. Kupić je będą mogli inwestorzy, prawdopodobnie ci, którzy pro > wadzą inwestycje związane z infrastrukturą miasta. Być może oto tu chodzi? > Nie wiem czy dobrze to ogarniam, bo nie jestem żadnym szpecem w tej dziedzinie, > Ja jedynie antycypuje. Chcę tym samym zachęcić ludzi na tym forum to przemyśle > ń na ten temat. > Proponuje, abyś jeszcze raz zapoznał się dokładnie z wypowiedzią burmistrza w G > Ł z dnia 2009-06-26 bo ja ją czytałem pobieżnie. Byłem zadowolony, że w ogóle u > zyskałem jakiekolwiek informacje. Już myślałem, że istnieje jakaś zmowa milczen > ia na ten temat ze strony U.Gm. Nawet na tym forum nikt nie potrafił ruszyć teg > o tematu. Przeważnie dyskusja krąży wg. wątka - kto tu podpier**** obligacje ( > przepraszam za wulgaryzm). Racja , sam chętnie bym kupił takie obligacje ale ,,nie dla psa kiełbasa,, i dlatego wkurza mnie takie równouprawnienie obywatelskie. Odpowiedz Link Zgłoś
k.jurek Re: Obligacje 12.12.10, 10:40 Niestety, ale żyjemy w demokracji, która w praktyce znaczy tyle co pojęcie socjalizmu. Oba te pojęcia, które powstały nawet w tym samym czasie są abstrakcyjne i obłąkane - nie dajcie się nabrać, ponieważ sprawiedliwości na świecie nie ma i nie będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
321art Re: Obligacje 12.12.10, 08:44 Moim zdaniem pisanie o tych obligacjach, wygląda jak próba neutralizacji bomby przez kontrolowaną detonacje,lub jak kto woli ,polewanie łajna perfumą,jak dla mnie nadal coś śmierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
k.jurek Re: Obligacje 12.12.10, 10:19 Masz rację, Na tym etapie można tylko snuć domniemania i wyciągać wnioski z „kapelusza”. Może kiedyś i w stosownym czasie doczekamy się bardziej ścisłych informacji. Mnie tylko irytował fakt nagłych wieści, które na dodatek pojawiły się dopiero po wyborach i nie stanowiły żadnej monety przetargowej w kampanii. Kiedy dowiedziałem się o tym po raz pierwszy to myślałem, że to są jakieś jaja, dlatego zwróciłem się do Was o informację myśląc, że są jakieś konkrety na ten temat. Po założeniu tego wątku, kiedy zorientowałem się, że nie dysponujemy na ten temat pełną wiedzą i nie mamy szans w ramach swoich aktualnych informacji dojść do żadnych wiążących wniosków to w dniu 08.12.10, 18:06 na tym forum zaproponowałem zawieszenie tej dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
roberto19633 Re: Obligacje 12.12.10, 11:29 k.jurek napisał: > Masz rację, Na tym etapie można tylko snuć domniemania i wyciągać wnioski z > 222;kapelusza”. Może kiedyś i w stosownym czasie doczekamy się bardziej ś > cisłych informacji. Mnie tylko irytował fakt nagłych wieści, które na dodatek p > ojawiły się dopiero po wyborach i nie stanowiły żadnej monety przetargowej w ka > mpanii. Kiedy dowiedziałem się o tym po raz pierwszy to myślałem, że to są jaki > eś jaja, dlatego zwróciłem się do Was o informację myśląc, że są jakieś konkret > y na ten temat. Po założeniu tego wątku, kiedy zorientowałem się, że nie dyspon > ujemy na ten temat pełną wiedzą i nie mamy szans w ramach swoich aktualnych inf > ormacji dojść do żadnych wiążących wniosków to w dniu 08.12.10, 18:06 na tym fo > rum zaproponowałem zawieszenie tej dyskusji. >>>ok, poczekajmy , g.................... prędzej czy później wypłynie. Odpowiedz Link Zgłoś