Dodaj do ulubionych

ŁKŚ - symbol krzyża

29.03.11, 00:34
W związku ze zbliżającym się świętem Wielkanocnym a także z trwającym kabaretem pod postacią rekolekcji wielkopostnych, czas na kolejna porcję informacji na temat religii chrześcijańskiej.
Dziś o symbolu krzyża.

Krzyż jako symbol chrześcijaństwa pojawił się po raz pierwszy w IV wieku. O okresie wcześniejszym, w szczególności o samym początku, niewiele wiemy. Dzieła literackie i produkcje hollywoodzkie wpoiły w nas przeświadczenie, że symbolem wczesnego chrześcijaństwa był znak RYBY. Jednak jest to tylko hipoteza, która w rzeczywistości nie znajduje mocnego potwierdzenia.

Na skrzyniach grobowych (ossuariach) należących do postaci biblijnych, które są w posiadaniu archeologów, widnieją głównie ozdobne rozety. Jednak z pewnością nie są one protoplastami krzyża, ponieważ znajdują się również na skrzyniach ludzi które z całą pewnością chrześcijanami nie byli, jak np. Józefa syna Kajfasza (biblijnego Kajfasza który skazał Chrystusa na śmierć). Poza tym archeolodzy są zgodni co do tego, że rozety miały wyłącznie zdobniczy charakter, co tłumaczy również fakt, że znajdują się głównie na skrzyniach należących do ludzi zamożnych.

Możliwe, że symbolem pierwotnego chrześcijaństwa, jest symbol znaleziony nad wejściem do grobowca należącego najprawdopodobniej do Jezusa Chrystusa i jego rodziny, który znajduje się w Talpiot** na obrzeżach dzisiejszej Jerozolimy (niegdyś w połowie drogi między starożytną Jerozolimą i Betlejem). Symbol ten ma kształt odwróconej litery V z kropką (kółkiem) w środku. Przemawia za tym fakt, że ten sam symbol w szczątkowej formie znajduje się na ossuarium Szymona z Cyreny i jego syna, i przede wszystkim na ossuarium Jakuba, brata Jezusa, który po śmierci Jezusa zajął jego miejsce we wspólnocie i cieszył się dużym szacunkiem, również wśród faryzeuszy, co nie uchroniło go jednak ostatecznie przed pokazowym procesem i ukamienowaniem.

Wracając do tematu, rzeczywiście kształt „V z kropką” może być interpretowany jako znak ryby, ponieważ odwrócony przypomina rybi łeb, jednak raczej nie dał początku znakowi krzyża.
Krzyż mógł zostać rzeczywiście zaadoptowanym symbolem kaźni, oczywiście dopiero kiedy zaprzestano karania tym rodzajem śmierci, wcześniej byłoby to nie do przyjęcia.

Ale niekoniecznie. Na niektórych ossuariach ludzi znanych z ewangelii jako nauczyciele sekty chrześcijańskiej, znajduje się znak X przed lub za nazwiskiem osoby. Pamiętamy z Biblii popularne słowa Chrystusa, który zwykł mówić do słuchaczy przypowieściami i metaforami (zapewne z przyczyn bezpieczeństwa): „ja jestem alfa i omega” ("ja jestem początkiem i końcem"). Chrystus nie mógł tego powiedzieć w ten sposób, ponieważ alfa i omega to pierwsza i ostatnia litera alfabety greckiego, a nie hebrajskiego czy aramejskiego. Chrystus nie mówił po grecku, więc musiał powiedzieć: "ja jestem X(alef) i n(taw)". To „normalizowanie” biblii oraz tłumaczenie tekstu na grekę dało ten efekt. Pierwsza litera w hebrajskim i aramejskim to X (czyt. 'alef'). Tak więc „X” będący znakiem zatwierdzenia i przypieczętowania, mógł wśród pierwszych chrześcijan stać się „symbolem mistrza”. A po lekkim obróceniu przyjąć kształt dzisiejszego krzyża. Ale to oczywiście tylko jedna z możliwości.

**) O grobie należącym z dużą pewnością do Jezusa i jego rodziny, odkrytym w sierpniu 1980r, w jednym z następnych odcinków.
Obserwuj wątek
    • drabbu Re: ŁKŚ - symbol krzyża 29.03.11, 10:29
      lomek2 napisał: > W związku ze zbliżającym się świętem Wielkanocnym a także z trwającym kabaretem > pod postacią rekolekcji wielkopostnych,

Mam pytanie: co ma z tego wynikać i po co?

Jest zupełnie oczywiste, że rodzące się wyznanie dopiero poszukuje wspólnego symbolu. To nie są czasy współczesne, gdy przychodzi firma PRowska i przedstawia gotowe logo, to są czasy sprzed 2000 lat. Teologię krzyża rozwijali już bardzo wcześni Ojcowie Kościoła - Ireneusz z Lyonu (2 w. po narodzeniu Chrystusa), Tertulian i Orygenes (2/3 w.), Grzegorz z Nazjanzu (4 w.). O symbolice krzyża i symbolice chrześcijańskiej w ogóle istnieje wiele znakomitych studiów po polsku - polecam, zamiast zżynania z Internetu. Odrobina wiedzy na ten temat nie zawadzi nawet niewierzącemu, tak że weź Ty ewentualnie coś przeczytaj, przemyśl i nie marudź. Nie wypada, bo Wielkanoc to radosne święta :)
      • lomek2 Re: ŁKŚ - symbol krzyża 29.03.11, 12:49
        Masz bardzo krótką pamięć drabbu. Skoro już odpowiadasz choć nie wiem po co, to powinieneś wiedzieć, że jakieś 4 miesiące temu obiecałem przy okazji różnych świąt częstować forum związanymi z tym świętem informacjami, których szary "chodzący do kościoła" człowiek nie zna, bo niby skąd.

Jeśli potrafisz, to wskaż z których miejsc z internetu ściągnąłem. I w którym miejscu marudzę, ZNAWCO ;)
      • roberto19633 Re: ŁKŚ - symbol krzyża 29.03.11, 17:11
        drabbu napisał:

> lomek2 napisał: > W związku ze zbliżającym się świętem Wielkanocnym a także
        > z trwającym kabaretem > pod postacią rekolekcji wielkopostnych,
        >
        > Mam pytanie: co ma z tego wynikać i po co?
        >
        > Jest zupełnie oczywiste, że rodzące się wyznanie dopiero poszukuje wspólnego sy
        > mbolu. To nie są czasy współczesne, gdy przychodzi firma PRowska i przedstawia
        > gotowe logo, to są czasy sprzed 2000 lat. Teologię krzyża rozwijali już bardzo
        > wcześni Ojcowie Kościoła - Ireneusz z Lyonu (2 w. po narodzeniu Chrystusa), Ter
        > tulian i Orygenes (2/3 w.), Grzegorz z Nazjanzu (4 w.). O symbolice krzyża i s
        > ymbolice chrześcijańskiej w ogóle istnieje wiele znakomitych studiów po polsku
        > - polecam, zamiast zżynania z Internetu. Odrobina wiedzy na ten temat nie zawad
        > zi nawet niewierzącemu, tak że weź Ty ewentualnie coś przeczytaj, przemyśl i ni
        > e marudź. Nie wypada, bo Wielkanoc to radosne święta :)

drabbu ,jestem pod wrażeniem. Również uważam że Wielkanoc to przełamanie zimy i radosne święta . Zanim coś o tym napiszę muszę trochę poczytać.Pzdr

P.S.
        Wielkanoc absolutnie nie kojarzy mi się z cierpieniem, wręcz odwrotnie wszystko budzi się do życia
        • woynowski1 Re: ŁKŚ - symbol krzyża 29.03.11, 19:13
          Ciekawostka jest ostatni akapit, inkowie.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=119&Itemid=1 inne źródła mówią tez o symbolu krzyża jako boga deszczu! www.poslaniec.com/index.php?strona=read_art&id=120
          pl.wikipedia.org/wiki/Krzy%C5%BC

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka