Dodaj do ulubionych

Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej

29.10.11, 19:29
Po uchyleniu decyzji środowiskowej, można uznać, że realizacja drogi S7 rozpocznie się najwcześniej za 3-4 lata. Uważam, że winę za to ponoszą Panowie: Sokołowski, Porowski i Grądzki. Gdyby nie ich działania w kierunku blokowania, wmawianie ludziom, że jest możliwa zmiana lokalizacji trasy oraz konfliktowanie mieszkańców, dziś jeździlibyśmy obwodnicą zabezpieczoną ekranami akustycznymi. Ale nie!!! Trzeba było namieszać i nakłamać, aby 30 tysięcy mieszkańców stało dzisiaj w korkach. W imieniu wszystkich, którzy codziennie rano dojeżdżają do Warszawy dziękuję Panom: Sokołowskiemu, Porowskiemu i Grądzkiemu.
Obserwuj wątek
    • neptun6666 Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 29.10.11, 19:35
      2hestia napisała:

> Po uchyleniu decyzji środowiskowej, można uznać, że realizacja drogi S7 rozpocz
      > nie się najwcześniej za 3-4 lata. Uważam, że winę za to ponoszą Panowie: Sok
      > ołowski, Porowski i Grądzki.
      Gdyby nie ich działania w kierunku blokowania,
      > wmawianie ludziom, że jest możliwa zmiana lokalizacji trasy oraz konfliktowani
      > e mieszkańców, dziś jeździlibyśmy obwodnicą zabezpieczoną ekranami akustycznymi
      > . Ale nie!!! Trzeba było namieszać i nakłamać, aby 30 tysięcy mieszkańcó
      > w stało dzisiaj w korkach. W imieniu wszystkich, którzy codziennie rano dojeżdż
      > ają do Warszawy dziękuję Panom: Sokołowskiemu, Porowskiemu i Grądzkiemu.

>>>prędzej czy później powstanie dojazd do węzła Konotopa. Czy opóżnienie jest zasługą Trzech tenorów? Może pomniejszą. Największym problemem jest /maskowany kryzys/ brak środków na dalszą kontynuację budowy S-7.
      Może i nie zgadzam się z Porowskim , ale powiem trywialnie hestia odp... się od faceta.
      • 2hestia Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 29.10.11, 20:53
        neptun 6666 napisał: hestia odp... się od faceta.
        neptunie6666 bez względu na to, jakie masz stanowisko co do drogi S7 jesteś PROSTAKIEM
        • neptun6666 Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 29.10.11, 22:17
          2hestia napisała:

> neptun 6666 napisał: hestia odp... się od faceta.
          > neptunie6666 bez względu na to, jakie masz stanowisko co do drogi S7 jesteś PRO
          > STAKIEM

Nie to ty jesteś PROSTAKIEM. Jeżeli uważasz że można w tak prostacki sposób wsk,azać palcem winnego, znaczy że brak ci jakiejkolwiek ogłady i szacunku dla czytelników tego forum. Takie głupoty możesz sobie wygłaszać pod kościołem podczas odpustu.
      • kiix Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 29.10.11, 23:35
        neptun6666 napisał:

> 2hestia napisała:
        >
        > że winę za to ponoszą Panowie: Sokołowski, Porowski i Grądzki. Gdyby nie ich działania w kierunku blokowania, wmawianie ludziom, że jest możliwa zmiana lokalizacji trasy oraz konfliktowanie mieszkańców, dziś jeździlibyśmy obwodnicą zabezpieczoną ekranami akustycznymi
        > > . Ale nie!!! Trzeba było namieszać i nakłamać, aby 30 tysięcy mieszkańców stało dzisiaj w korkach. W imieniu wszystkich, którzy codziennie rano dojeżdżają do Warszawy dziękuję Panom: Sokołowskiemu, Porowskiemu i Grądzkiemu.
        >
        >
        > >>>prędzej czy później powstanie dojazd do węzła Konotopa.
        > Czy opóżnienie jest zasługą Trzech tenorów? Może pomniejszą. Najwię
        > kszym problemem jest /maskowany kryzys/ brak środków na dalszą konynuację budowy S-7.
        > Może i nie zgadzam się z Porowskim , ale powiem trywialnie hestia odp... się od faceta.
        Faktem jest że, gdyby nie te durne protesty tych umownie wyszczególnionych liderów to pewnie dzisiaj już węzeł S7-Huta byłby na ukończeniu.
        • esscort Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 30.10.11, 00:27
          kiix napisał:
          > Faktem jest że, gdyby nie te durne protesty tych umownie wyszczególnionych lide
          > rów to pewnie dzisiaj już węzeł S7-Huta byłby na ukończeniu.

No ale poprawność polityczna każe udawać, że to wszystko się jakoś tak samo robiło, a główni liderzy całej zadymy, to bardzo fajni, zatroskani o dobro wszystkich mieszkańców społecznicy. Można i tak. Ja tam nie jestem za ciągnięciem nikogo za karę za szambiarką po warszawskiej, ale też nie wpadajmy w jakąś amnezję, bo niedługo okaże się, że to nie dyr. Sokołowski, radny Porowski, Berger czy Grądzki robili blokady na kolejowej, wnosili trumnę na sesję, blokowali i oprotestowywali wszystkie decyzje, wykorzystywali wszelkie możliwe sposoby, by do tej budowy nie dopuścić. Że ta wieloletnia wielka awantura nie była powodem zatrzymania rozwoju łomianek, marnowaniem szans cywilazyjnych.
          Po prostu warto takie rzeczy otwarcie mówić, żeby wyciągać wnioski na przyszłość, żeby uzmysławiać, że egozim, skłócanie mieszkańców, nie liczenie sie z prawem, prywata, zbijanie kapitału politycznego na ludzkich emocjach musi sie kiedyś czkawką odbić, jest szkodliwe i że teraz tysiące ludzi ponosi za to konsekwencje.
          I tak samo nie ma sensu tego oceniać przez pryzmat dzisiejszych sympatii czy antypatii "politycznych" oglądać. Nazywajmy rzeczy po imieniu bez wzgledu na to, czy ktoś nam dzis pasuje bardziej czy mniej.
    • lomek2 Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 29.10.11, 23:28
      Sokołowskiego spotkała zasłużona kara. Został pracownikiem domu kultury na wsi z głodową pensją. A Grądzki musiał jeździć do pracy 30km, fakt że raczej nie codziennie.
      • kiix Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 30.10.11, 00:26
        lomek2 napisał:

> Sokołowskiego spotkała zasłużona kara. Został pracownikiem domu kultury na wsi
        > z głodową pensją.
        >
        Po pierwsze zdecydowanie nie głodowa a raczej burmistrzowska , a po drugie rozdaje w jakimś okrojonym zakresie promocyjną kasę. DK ma dokładnie gdzieś, a po kleksie wokalnym przy cmentarzu powinien się zapaść pod ziemię. Niestety jest jak jest.
        • neptun6666 Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 30.10.11, 08:56
          kiix napisał:

> lomek2 napisał:
          >
          > > Sokołowskiego spotkała zasłużona kara. Został pracownikiem domu kultury n
          > a wsi
          > > z głodową pensją.
          > >
          > Po pierwsze zdecydowanie nie głodowa a raczej burmistrzowska , a po drugie roz
          > daje w jakimś okrojonym zakresie promocyjną kasę. DK ma dokładnie gdzieś, a po
          > kleksie wokalnym przy cmentarzu powinien się zapaść pod ziemię. Niestety jest
          > jak jest.

Kiix , wyluzuj to jeden z ,,angielskich dowcipów,, dowcipów lomka. Bo i pensja nie głodowa a i dojazd/30km/ wcale nie tak daleki , no chyba że musiałby chodzić na piechotę pod górę w deszczu i pod wiatr.
          • 2hestia Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 30.10.11, 11:53

Dla neptuna6666 do pamięci cytuję wypowiedź ess pod którą podpisuje się tysiące ludzi stojących w korkach. I bez inwektyw.
            ,,...Po prostu warto takie rzeczy otwarcie mówić, żeby wyciągać wnioski na przyszłość, żeby uzmysławiać, że egoizm, skłócanie mieszkańców, nie liczenie się z prawem, prywata, zbijanie kapitału politycznego na ludzkich emocjach musi się kiedyś czkawką odbić, jest szkodliwe i że teraz tysiące ludzi ponosi za to konsekwencje.....,,
            • neptun6666 Re: do hesti2 30.10.11, 13:18
              2hestia napisała:

>
              > Dla neptuna6666 do pamięci cytuję wypowiedź ess pod którą podpisuje się tysiące
              > ludzi stojących w korkach. I bez inwektyw.
              > ,,...Po prostu warto takie rzeczy otwarcie mówić, żeby wyciągać wnioski na p
              > rzyszłość, żeby uzmysławiać, że egoizm, skłócanie mieszkańców, nie liczenie się
              > z prawem, prywata, zbijanie kapitału politycznego na ludzkich emocjach musi si
              > ę kiedyś czkawką odbić, jest szkodliwe i że teraz tysiące ludzi ponosi za to ko
              > nsekwencje.....,,
              >

Po pierwsze niewłaściwe jest nawoływani w pośredni sposób hestio do linczu trzech tenorów. Nie zapominaj również o głupawych tekstach związanych z prywatnym życiem kłódki. W sposób wręcz perwesryjny obciążasz tych na których w sposób jednoosobowy
              wydajesz wyrok- winny lub nie winny.Powinnaś pracować w prokuratorii generalnej/za czasów Stalina/
              Winny jest zawsze ten kto ma inny punkt widzenia . I to nazywam prostactwem i nie powiesz mi że białe jest czarnym i czarne białym. Bo to co piszesz jest podobne do doniesień Pietki Morozowa.

A to że trasa powstanie jest tylko kwestią czasu, ukrzyżowanie trzech tenorów nikomu nie przysporzy korzyści, no chyba że ty poczujesz się lepiej.
              • drabbu Re: do hesti2 30.10.11, 14:05
                neptun6666 napisał: >> A to że trasa powstanie jest tylko kwestią czasu, ukrzyżowanie trze
                > ch tenorów nikomu nie przysporzy korzyści, no chyba że ty poczujesz
                > się lepiej.

Po pierwsze, już kiedyś (po kilku latach zmagań z mrzonką "trasy po wale") - też tak
                sądziliśmy, że budowa S7 na naszym odcinku to tylko kwestia czasu. A ten czas przedłuża się bezowocnie z dekady na dekadę.
                Po drugie, niezależnie od tego, kto teraz stał za uchyleniem decyzji środowiskowej -
                trzeba zdać sobie sprawę, że to nie jest działanie tylko na szkodę Łomianek, to jest działanie również na szkodę Warszawy, a nawet kraju.
                • brycezion Re: do hesti2 30.10.11, 14:42
                  Warto byłoby jednak dowiedzieć się, kto wniósł sprawę o uchylenie decyzji środowiskowej.
                  Komu nadal zależy na blokowaniu sprawy S-7.
                  • esscort Re: do hesti2 30.10.11, 15:59
                    Może wystarczy spytać na sesji, powinni wiedzieć ;)
              • esscort Re: do hesti2 30.10.11, 16:12
                neptun6666 napisał:
                > Po pierwsze niewłaściwe jest nawoływani w pośredni sposób hestio do
                > linczu trzech tenorów. Nie zapominaj również o głupawych tekstach z
                > wiązanych z prywatnym życiem kłódki.

Tenorów????? :))))))))) Ja bym to inaczej nazwał. No dobra, nie spierajmy sie o nazwy.
                Nikt nie nawołuje do linczu. Ale do pamięci jedynie. I nie porównuj tego ze sprawą wiceburmistrza, gdzie wyciągano jego prywatne sprawy. Tu jest mowa o działalności publicznej osób, kótre nadal pełnia funkcje publiczne. I każdy ma prawo to oceniac. I nie mamy prawa udawać, że czegos, co było, nie było. A jak było, to się robiło samo. Nie wiem, jak ty, ale ja byłem na kilku spotkaniach tych stowarzyszeń i na własne uszy słyszałem, co oni tam wygadywali (i publicznie i w kuluarach). Poza tym uważam, ze ta awantura, skłócenie mieszkańców, odwrócenie uwagi od rzeczywistych problemów są jedna z przyczyn obecnej zapasci cywilizacyjnej łomianek. Ale oczywiście możemy udawac, że niczego takiego nie było
                • 2hestia Re: do hesti2 30.10.11, 17:11
                  neptunie6666
                  > Po pierwsze niewłaściwe jest nawoływani w pośredni sposób hestio do
                  > linczu trzech tenorów.
                  Tak trzeba ich uhonorować za to, że dzięki ich blokadom dziś stoimy w potężnych korkach
                  >Nie zapominaj również o głupawych tekstach z
                  > wiązanych z prywatnym życiem kłódki. W sposób wręcz perwesryjny o
                  > bciążasz tych na których w sposób jednoosobowy
                  > wydajesz wyrok-
                  Ktoś, kogo życie prywatne jest obciążone nie powinien udzielać się w życiu publicznym albo liczyć się z tym że będzie na cenzurowanym.Nie ja wydałam na niego wyrok tylko Sąd i to na 2,5 roku.
                  > Winny jest zawsze ten kto ma inny punkt widzenia . I to nazywam pro
                  > stactwem i nie powiesz mi że białe jest czarnym i czarne białym.
                  Nie jestem Kaczyńskim i dla mnie białe jest zawsze białe tak jak to, że za przesunięcie budowy trasy S7 poprzez skuteczne jej blokowanie są winni Panowie Sokołowski, Porowski, Grądzki, Berger. W Łomiankach są osobami publicznymi dlatego nie zamierzam ukrywać ich pod inicjałami.
                  . Nie odpowiadaj neptunie6666, nie lubisz mnie i dlatego nie jesteś sobą.
                  • neptun6666 Re: do hesti2 30.10.11, 19:25
                    2hestia napisała:

> Ktoś, kogo życie prywatne jest obciążone nie powinien udzielać się w życiu
                    > publicznym albo liczyć się z tym że będzie na cenzurowanym.Nie ja wydałam na n
                    > iego wyrok tylko Sąd i to na 2,5 roku.

> > Winny jest zawsze ten kto ma inny punkt widzenia . I to nazywam pro
                    > > stactwem i nie powiesz mi że białe jest czarnym i czarne białym.
                    > Nie jestem Kaczyńskim i dla mnie białe jest zawsze białe tak jak to, że za p
                    > rzesunięcie budowy trasy S7 poprzez skuteczne jej blokowanie są winni Panowie S
                    > okołowski, Porowski, Grądzki, Berger. W Łomiankach są osobami publicznymi dlate
                    > go nie zamierzam ukrywać ich pod inicjałami.
                    >
                    . Nie odpowiadaj neptunie6666, nie lubisz mnie i dlatego nie jesteś sobą.

Owszem, nie przepadam. Również nie akceptuję takich metod i sposobów.
                    • neptun666 Re: do neptuna6666 30.10.11, 20:09
                      Drogi klonie, dlaczego nie pozwalasz hesti na pisanie o tym co myśli, jak do tej pory to co pisała sprawdza się w realu.
                      Ja myślę że jeszcze wielu rzeczy nie wiemy i dobrze że jest ktoś co o tym pisze, chyba że
                      mój klonie czegoś się boisz?
                      • neptun6666 Re: do neptuna6666 30.10.11, 21:04
                        neptun666 napisał:

> Drogi klonie, dlaczego nie pozwalasz hesti na pisanie o tym co myśli, jak do te
                        > j pory to co pisała sprawdza się w realu.
                        > Ja myślę że jeszcze wielu rzeczy nie wiemy i dobrze że jest ktoś co o tym pisze
                        > , chyba że
                        > mój klonie czegoś się boisz?

Boję się wielu rzeczy. A Ty się nie boisz?- być może brakuje ci wyobraźni? Tylko ludzie niemądrzy niczego się nie boją. Pamiętam spotkanie /wiele lat temu/ dotyczące rozwiązań przebiegu trasy. Pamiętam opętanie i nienawiść wielu z tych którzy mienili się przeciwnikami trasy po wale. mi akurat ,,leżało przysłowiowym kalafiorem,, którędy będzie biegła S-7. Brałem tylko racjonalne przesłanki/ekonomiczne/ i wychodziło że trasa po wale to ekonomiczna mrzonka. Ale widziałem ten zdziczały i opętany tłum gotów pogryźć każdego o innych przekonaniach. Wtedy stwierdziłem że takie nakręcanie jest co najmniej niebezpieczne. Dlatego mogę , mieć swoje zdanie na ten rodzaj socjotechniki reprezentowany przez hestię.
                        • epapier Re: do neptuna6666 30.10.11, 23:42
                          Prawda jest taka, że tej trasy teraz nie wybudują do tzw. "usranej śmierci", to jest może za jakieś 30 lat. Umrzesz i też będziesz stał, razem z konduktem pogrzebowym.

Tak więc, frustracja ma jak najbardziej uzasadnienie.
                          • 2hestia Re: do neptuna6666 31.10.11, 11:19
                            Zatem wróćmy do pytania jak w tytule.
                            Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej?
                            • neptun6666 Re: do hesti2 31.10.11, 12:27
                              2hestia napisała:

> Zatem wróćmy do pytania jak w tytule.
                              > Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej?
                              Korki zawdzięczamy hesti. Dlaczego?
                              Ano dla tego że nie przypilnowała GDDiK by rozpoczęto prace przy S-7.
                              Jakie pytanie -taka odpowiedź.
                              Dlaczego żaba nie jest ptakiem?
                              • epapier Re: do hesti2 31.10.11, 12:49
                                Nic się samo nie dzieje.

Trasy S7 Bemowo - Czosnów nie ma bo została przez kogoś oprotestowana w sądzie.

Decyzja Środowiskowa na dokończenie obwodnicy Śródmieścia na Pradze była gorzej przygotowana. Ale nikt jej nie zaskarżył i się utrzymała. I ta trasa powstanie.

Jasno więc wynika z tego, że za nie powstanie trasy S7 odpowiadają ci co ją zaskarżyli.
    • piotr1271 Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 31.10.11, 11:50
      Dzięki za oświecenie. Nigdy nie domyśliłbym się, że cała ta nieudolność wokół budowy (sic!)łomiankowskiego odcinka S7 to zasługa tych Panów et consortes. Jako niezorientowanemu w pierwszej chwili pomyślałem, że w tym wątku posypią się gromy na głowy Min. Grabarczyka oraz podległych mu szefów agend rządowych - wszak w tym wyroku jest mowa o popełnionych błędach, które zdaniem sądu uzasadniały skasowanie tej decyzji. Ale to pewnie tylko taka legenda. A poza tym mieliśmy kryzys na zielonej wyspie, który raz był a raz go nie było. No i za rogiem, czaił się kaczyzm.
    • agulera Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 31.10.11, 12:49
      po prostu ku....wo i cwaniactwo, które predzej czy pozniej sie skonczy. Na kolesiostwo tez sa sposoby.
      Smutna jest niestety perspektywa dla mieszkancow Łomianek,Czosnowa i NDM po otwarciu Mostu Pn, Modlina i w perspektywie konczacej sie kasy unijnej.
      • vox.populi666 Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 05.11.11, 10:07

agulera napisała:

> po prostu ku....wo i cwaniactwo, które predzej czy pozniej sie skonczy. Na kole
        > siostwo tez sa sposoby.
        > Smutna jest niestety perspektywa dla mieszkancow Łomianek,Czosnowa i NDM po otw
        > arciu Mostu Pn, Modlina i w perspektywie konczacej sie kasy unijnej.

A co będzie w przypadku, gdy kryzys zmusi Państwo do nadmiernego fiskalizmu?
        Mam na myśli podatek katastralny no i spopularyzowanie podatku pobieranego za przejazd drogami ekspresowymi. Czyli obniżenie progu poniżej 3,5t masy całkowitej.
        Wtedy znikną korki na Pułkowej i zrobi się nieco przestronniej w kieszeniach
        • piotr1271 Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 05.11.11, 14:46
          Mówisz - masz. Od Nowego Roku wzrasta akcyza na popularnego diesla. O 16 gr na litrze. Pierwotnie przychody ze zwiększenia tego podatku miały zostać przeznaczone na zbożny cel - budowę dróg, ale pula została zgarnięta przez najlepszego Ministra Finansów w Europie. Jak to mówił klasyk, Gomułka? Gdybyśmy mieli więcej stali produkowalibyśmy konserwy, ale nie mamy mięsa. Nie ma co. Wysforowaliśmy się w wyścigu narodów europejskich. Tym razem w kategorii koszty transportu. Jest super. I nie ma co wybrzydzać. Bo za rogiem wiadomo - kaczyzm.
          • j.urek Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 05.11.11, 14:55
            No jasne, Kaczński by sobie poradził z takimi duperelami. Przecież zna się chłop na tym i ma wybitnych specjalistów, taką p. Szydło na przykład :) Daj spokój, Piotrze, to naprawdę większy problem.
            • piotr1271 Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 05.11.11, 16:34
              Lepiej bym tego nie potrafił podsumować. Przecież dlatego właśnie głosowaliśmy wszyscy na PO, bo Kaczor z drogami by sobie nie poradził. Kwintesencja poglądów Młodego Wykształconego z Wielkiego Miasta. Gdybyśmy mieli więcej stali...
              • esscort Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 05.11.11, 17:08
                Sorry, że się wtrącam, ale trzeba sprostować - No nie wszyscy głosowali na PO, ale jednak większości kaczor do swoich kompetencji nie przekonał. Niestety ci nieprzekonani to nie tylko młodzi, wykształceni z wielkich miast. Niestety, bo fajnie by było mieć tylu młodych wykształconych.
                A tak na marginesie - czy młody wykształcony nie jest cenną częścią społeczeństwa? Myślisz, że jest gorszy od starego bez wykształcenia? Ja myślę, że nie.
                • tuzimka Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 05.11.11, 17:47
                  esscort napisał: > Sorry, że się wtrącam, ale trzeba sprostować - No nie wszyscy głosowali na PO,
                  > ale jednak większości kaczor do swoich kompetencji nie przekonał. Niestety ci
                  > nieprzekonani to nie tylko młodzi, wykształceni z wielkich miast. Niestety, b
                  > o fajnie by było mieć tylu młodych wykształconych.
                  > A tak na marginesie - czy młody wykształcony nie jest cenną częścią społeczeńst
                  > wa? Myślisz, że jest gorszy od starego bez wykształcenia? Ja myślę, że nie.

W tej sprawie już i Marta Kaczyńska się wypowiedziała dla partyjnej gazety, a niewątpliwie ona zna życie partyjne PiS od środka
                  wiadomosci.wp.pl/title,Co-dalej-z-PiS-Marta-Kaczynska-zabrala-glos,wid,13961784,wiadomosc.html

Powiedziała, że: "Pewnie tak jest w każdej partii, że starsi działacze czują zagrożenie, zwłaszcza, gdy pojawia się ktoś młody, ambitny, wykształcony, z konkretnymi poglądami. Ale PiS powinno otworzyć się na młodych - powiedziała córka prezydenta Lecha Kaczyńskiego, Marta Kaczyńska w wywiadzie dla "Gazety Polskiej Codziennie".

Czyli widzi w PiSie deficyt młodych i wykształconych. Zapewne także sądzi, że byliby cenni
                  - szczególnie dla PiS.
                  • piotr1271 Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 05.11.11, 18:18
                    Taa, młodzi odchodzą z PIS. Np. niejaki Cymański. Lat 56. Kurski i Ziobro też mają mleko pod wąsem. Think. It doesn't hurt.
                    • tuzimka Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 05.11.11, 23:33
                      piotr1271 napisał: > Taa, młodzi odchodzą z PIS. Np. niejaki Cymański. Lat 56. Kurski i Ziobro też mają mleko pod wąsem. Think. It doesn't hurt.

No cóż. Jeśli to było do mnie skierowane i nie miało na względzie epatowania angielszczyzną, to zwracam się z gorącą prośbą o uważne przeczytanie wypowiedzi p. Kaczyńskiej. Nie powiedziała ona, że młodzi odchodzą z PiS, nie wypowiadała się o wieku niejakiego Cymańskiego, Kurskiego i Ziobry.
                      Powiedziała, że partia powinna otworzyć się na młodych (młodszych od wymienionych panów), czyli jej zdaniem jest ich w partii jakby przymało trochę.

Czy to wypada zwolennikowi PiSu tak zniekształcać albo w ogóle nie zrozumieć słów innego zwolennika?
                • piotr1271 Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 05.11.11, 19:36
                  Zanim zaczniemy dyskutować, kto stworzył MWZWM jako desygnat wyborcy PO, ustalmy najpierw zasady savoir-vivre. Jeśli o Kaczyńskim piszesz per "kaczor", to czy dopuszczalne jest odnoszenie się do Tuska per "tusek"? No i koniec końców, lubię innych ludzi. Bez różnicy, czy jest to ktoś starszy, słabiej wykształcony, czy mieszka w małym mieście. Wzorzec MWZWM został stworzony jako bicz na wyborców PIS (kto chciałby się stawiać po stronie - powiedzmy sobie szczerze, starych, słabo wykształconych, biednych, mieszkańców wsi i małych miasteczek. Ale obciach). Czy nie przeraża Cię pogarda dla tych ostatnich? Czy czegoś Ci to nie przypomina? Nie, jeszcze dawniej. Tak powiedzmy sprzed 70 lat? I nie w Polsce? Jeśli tego nie rozumiesz, to .... Nie, jestem pewien, że to rozumiesz.
                  • esscort Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 05.11.11, 21:41
                    Ty zacząłeś pisać kaczyzm, kaczor w tym wątku;)
                    Rozumiem o co chodzi, ale chyba jednak to była trochę inna sytuacja (rasizm, a nie grupa społeczna). Ja jestem w ogóle przeciw dzieleniu ludzi na takich i owakich. Ale trudno zabronić socjologom czy komentatorom rozmawiania i badania, kto na kogo głosował. No i pamiętajmy, że PiS, którego zwolennikiem chyba jesteś, też dzieli: polska solidarna-polska liberalna, naród - społeczeństwo itp. Zresztą o ile obaj Kaczyńscy zawsze byli wrogami antysemityzmu, to jednak bardziej w kręgach PiS niż innych partii nuty antysemickie sie pojawiają, prawda?
                    • mezar73 Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 05.11.11, 22:36
                      Przepraszam że się wtancam (jako ten gorzej wykształcony), ale MWZWM jako desygnat wyborcy PiS wprowadziło PO i popierające ją media. Badania socjologiczne pokazały, że w więzieniach wygrała po raz kolejny PO, ale nie stworzono z PO obrazu partii kryminalistów.
                      Popieram Piotra - think, it does not hurt. Takie ślepo wierne patrzenie na PO i popieranie wszelkich wypowiedzi oraz czynów jej polityków, tylko dlatego, że nie zgadzasz się z propozycjami najpoważniejszej dla PO konkurencji politycznej, świadczy albo o ogromnym strachu, albo o nie posiadaniu umiejętności samodzielnego analizowania rzeczywistości. I tchórzostwo i tępota cechują wiele osób, ale nie powinny być to cechy promowane.
                      A, na Kaczyńskich jeszcze nie głosowałem. To tak a'propos korków na Kolejowej :-)
                      • esscort Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 05.11.11, 23:04
                        mezar73 napisał:

>Takie ślepo wierne patrzenie na PO i popieranie wszelkich wypowiedzi oraz czynów jej polityków, tylko dlatego, że nie zgadzasz się z propozycjami najpoważniejszej dla PO konkurencji politycznej, świadczy albo o ogromnym strachu, albo o nie posiadaniu umiejętności samodzielnego analizowania rzeczywistości. I tchórzostwo i tępota cechują wiele osób, ale nie powinny być to cechy promowane.

Ale to do mnie???? :))) W czym widzisz to "ślepo wierne" itd.? Tak sobie z Piotrem gaworzymy. Naprawdę nie mam strachu przed PiS, a na PO nie głosowałem.
                        Ale tak na marginesie co jest złego w niezgadzaniu się z propozycjami konkurencji politycznej dla PO??? Dlaczego miałoby to świadczyć o tym, co napisałeś? Przecież gdyby wszyscy się zgadzali z propozycjami konkurencji politycznej PO, to konkurencja PO nie byłaby w opozycji tylko wygrałaby wybory :))) Daj ludziom mysleć tak jak chcą. Masz ochote to przekonuj, ale czemu uważasz, że jeśli ktos inaczej myśli, to albo jest idiotą, albo tchórzem?
                        • mezar73 Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 06.11.11, 18:48
                          esscort, to nie było do Ciebie. Tak tylko wtrąciłem się do waszego gaworzenia z Piotrem; być może niezbornie przelewając na klawiaturę moje myśli :-)
                          Nawet wolę, gdy ktoś ma inny pogląd niż ja, bo wtedy mogę nauczyć się czegoś. A z tym idiotą i tchórzem, to chyba nie chodziło mi o to, o czym napisałeś :-)
                          • esscort Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 06.11.11, 19:08
                            No i super :)
          • tuzimka Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 05.11.11, 15:05
            piotr1271 napisał:>Od Nowego Roku wzrasta akcyza na popularnego diesla. O 16 gr na
            > litrze. Pierwotnie przychody ze zwiększenia tego podatku miały zostać przeznacz
            > one na zbożny cel - budowę dróg, ale pula została zgarnięta przez najlepszego M
            > inistra Finansów w Europie.

Więc akcyza jeszcze nie została zgarnięta - dopiero od Nowego Roku ewentualnie będzie.
            Po drugie, akcyza wzrasta w całej Unii (i ma wynieść 330 euro za 1000 litrów). Po trzecie,
            na budowę dróg i autostrad idzie nie akcyza, tylko opłata paliwowa, a tej opłaty minister
            nie zawłaszczył. Po czwarte, nie bój się kaczyzmu, który kruszy się i staje się coraz słabszy.
            • esscort Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 05.11.11, 15:24
              Kaczyzm boi sie sam siebie - kwintesencja kaczyzmu ze strachu chyba przed kaczyzmem została z PiS wydalona/ Gdzie zatem jest prawdziwy kaczyzm?
              • piotr1271 Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 05.11.11, 16:40
                Ciekawe czego boi się niejaki Schetyna et consortes? Jakoś cicho-sza w mediach. Domyślasz się? To oczywiście żadna tam walka wewnątrz PO. Po pierwsze dlatego, ze nikt w mediach tak tego nie nazwał. A po drugie (to zasadnicze) w PO nie ma walk wewnętrznych. Wszyscy pamietają, że i Płażyński, i Gilowska, i Rokita i wielu innych pomniejszych odchodziło w przyjaźni z Partią i łezką w oku. Ale co my tu o starych dziejach. Liczy się wszak tu i teraz. Nie?
                • esscort Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 05.11.11, 17:12
                  No jasne, że walka wewnątrz. Jak to nikt nie mówił? Przecież nawet przewodniczący Tusk to wprost powiedział, a media tym żyły co najmniej tak długo, jak teraz konfliktem w PiS. No fakt, dla mediow liczą się newsy, więc teraz Ziobro jest bohaterem dnia.
                  A propos - nie wiesz, za co Zoibro i ska zostali wyrzuceni z partii? Ziobbro za to, że udzielił wywiadu? A Kurski i Cymański? Że spotykają się z Ziobrą?
                  • piotr1271 Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 05.11.11, 18:13
                    Co najmniej tak długo, jak teraz konfliktem z PIS? To ze Schetyną już schluss? Erledigt? Wow, pod wrażeniem jestem. Masz konekseje... A co do powodów? Dorośli są, aren't they? Niedogadywali się? Natomiast wzrusza mnie, ba jestem do głębi poruszony powszechną emptią mediów i nie tylko do Ziobry i kolegów. Zobaczcie jaka magia. Wystarczy, że jesteś w konflikcie z Kaczorem, a już jesteś cool i odpuszczają Ci i Blidę, i dziadka w Wermachcie. Nie sądzisz, że to kurjozum do kwadratu, ba - do sześcianu?
                    • tuzimka Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 05.11.11, 18:18
                      Oprócz znajomości trzech słówek w dwóch językach nic z tego nie wynika :(
                      • piotr1271 Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 05.11.11, 19:37
                        Trzech? No dobra. Liczyć nie potrafisz. Sama to udowodniłaś. A tak merytorycznie?
                        • tuzimka Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 05.11.11, 20:05
                          Jak odpowiadać merytorycznie na posty kompletnie niemerytoryczne?
                          To wie chyba tylko Twój mistrz, p. J.K.
                          • mezar73 Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 05.11.11, 22:38
                            pomidor :-)
                    • esscort Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 05.11.11, 21:45
                      piotr1271 napisał:
                      . Zobaczcie jaka magia. Wystarczy, że jesteś w konflikcie z Kaczorem, a już jesteś cool i o
                      > dpuszczają Ci i Blidę, i dziadka w Wermachcie. Nie sądzisz, że to kurjozum do k
                      > wadratu, ba - do sześcianu?

No nie wiem, czy tak jest. Po prostu przedstawiają go w kontrze do Kaczyńskiego. Zresztą ostatnio mało ogladam TV
            • neptun6666 Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 05.11.11, 15:31
              tuzimka napisała:

> piotr1271 napisał:>Od Nowego Roku wzrasta akcyza na popularnego diesla. O 1
              > 6 gr na
              > > litrze. Pierwotnie przychody ze zwiększenia tego podatku miały zostać pr
              > zeznacz
              > > one na zbożny cel - budowę dróg, ale pula została zgarnięta przez najleps
              > zego M
              > > inistra Finansów w Europie.
              >
              > Więc akcyza jeszcze nie została zgarnięta - dopiero od Nowego Roku ewentualnie
              > będzie.
              > Po drugie, akcyza wzrasta w całej Unii (i ma wynieść 330 euro za 1000 litrów).
              > Po trzecie,

No tak Grecy wyszli na ulicę a zarabiają coś koło średnio 1500 Euro na główkę.
              Koszty transportu u nich jak i w większości Unii są zbliżone. Polska jakoś tak od 20 lat zaciska pasa i się reformuje.
              Pytanie :
              - czy musimy ponosić ciągłe koszty bałaganu i szczypać się na koniec miesiąca.
              -czy ogólnie pojęta mantra ,,bo w Unii wszyscy podnoszą,, musi nas paraliżować?
              -dlaczego w Unii jesteśmy obywatelami 2 kategorii /zaniżone dopłaty do produkcji rolnej/
              - czy mamy głupich urzędników, a może wstydzą się walczyć/jak Anglicy/ o to by
              nie być ,,dmuchanym,, przy unijnym stole./przykład akcyza na ON/
              Zadaje sobie codziennie takie pytanie i..........
              no i niestety nie znajduje odpowiedzi. Gdyż tak być musi , takie są dyrektywy unijne
              a może tak tylko tłumaczą nam nasi spece od unijnego prawa.
              I jeszcze jedno tłumaczy się społeczeństwu że Unia wymaga stawki 23% podatku Vat. A ile Unia wymaga procent w Anglii, Niemczech- państwach które nie są na dorobku?
              • tuzimka Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 05.11.11, 15:35
                Jak to wszystko ma się wiązać z korkami na Kolejowej i Pułkowej? Widzisz jakiś związek pomiędzy dopłatami do produkcji rolnej a korkami pod Warszawą? Ceny paliwa rosną od
                szeregu lat. Korki nie maleją.
                • neptun6666 Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 05.11.11, 16:16
                  tuzimka napisała:

> Jak to wszystko ma się wiązać z korkami na Kolejowej i Pułkowej? Widzisz jakiś
                  > związek pomiędzy dopłatami do produkcji rolnej a korkami pod Warszawą? Ceny pal
                  > iwa rosną od
                  > szeregu lat. Korki nie maleją.

Zdaje się że to ,,tuzimka,, odpowiedziała piotrowi
                  ,, akcyza na diesla wzrasta w całej Unii. Może i wzrasta ale nie w sposób procentowo jednolity. Stąd moja odpowiedź i desperackie wku........nie.

Skoro ty jako ,,alibi,, podajesz ,, że w całej Unii wzrasta,, ja się wkurzam bo w większości Unii zarabia się więcej , a koszty utrzymania są w Polsce /w stosunku do zarobków/ wiele wyższe.

Proponuję by zwiększyć obciążenia - akcyzę, kataster, VAT, opłaty i podatki drogowe, ceny nośników energii.
                  A co tam im szybciej to się stanie, tym szybciej nastąpi kryterium uliczne.
                  Jeżeli ludzie, będą pracowali w 80% na podatki to i ruch na Pułkowej się zmniejszy. Będzie więcej domów do odsprzedaży/licytacje/, większość zacznie opalać drewnem i jeździć /zdrowiej/ do pracy na skuterach , lub rowerach. To tuzimko ,pośredni wpływ sytuacji ekonomicznej na korki przy Pułkowej i na dolotówkach większych miast.
                  • tuzimka Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 05.11.11, 16:29
                    Stawka wzrasta jednakowo dla wszystkich krajów unijnych, o czym można bez trudu w internecie przeczytać. Trzeba tylko chcieć przeczytać. To wcale nie znaczy, żebym się z tego cieszyła. Ceny paliw rosną nie od dziś, korki zaś - pomimo to - są coraz dłuższe. Tak samo utyskują na to kierowcy pod Hagą czy Brukselą albo Rzymem. Podatek katastralny nie obowiązuje u nas, więc nie ma co zwiększać. Wkurzać się możesz do woli, ale na kryterium uliczne - nie licz. Nie przyniosłoby niczego, a na pewno nie spowoduje obniżki opłat i podatków.
                  • mezar73 Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 05.11.11, 22:46
                    Ale składki i podatki już teraz przekraczają 80 procent płacy netto (www.abc.com.pl/problem/4823/3)...
              • esscort Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 06.11.11, 15:24
                neptun6666 napisał:
                Polska jakoś tak od 20 lat zaciska pasa i się reformuje.

Jasne, że to dlugo trwa, że nie wszystko jest tak, jakbyśmy chcieli, że z wielu powodów łapie tzw. wkurw, ale nie zapominajmy jednak, że:
                - to w Polsce sa regiony, ktore od zawsze należały do najbiedniejszych w europie
                - to polska wydajność pracy wciąż jest znacznie niższa niż w innych krajach (ok, spora tu wina organizacji pracy, ale z kolei za naszą organizację pracy nie odpowiadają przecież Marsjanie)
                - to nasze odwieczne zapóźnienie było spotęgowane półwieczem tzw. gospodarki socjalistycznej, która miała określone skutki nie tylko ekonomiczne, ale także mentalne
                - warto może przypomnieć, że jeszcze nie tak dawno (odnosząc to nie do życia jednostki, ale do procesów społecznych i ekonomicznych) zarabiało się w Polsce ze 30 dolarów miesięcznie (pamiętam te czasy, pewnie niektórzy forumowicze też) i łatwo policzyć, ile litrów benzyny można było sobie na zachodzie kupić.
                - może i zaciskamy od 20 lat pasa, przynajmniej tak nam się wydaje, ale jednocześnie przeciętny Polak dziś żyje na zupełnie innym, nieporównywalnym poziomie do tego sprzed 20 lat i jednak odrabiamy zapóźnienie w stosunku do Europy (www.rp.pl/artykul/389569_Szybciej_gonimy_Europe_.html). Jasne że mogłoby to trwać szybciej, ale niech każdy się też uderzy we własne piersi, czy na swoim małym podwórku jest taki pracowity, uczciwy, świetnie zorganizowany (czego przecież wymagamy od rządzących). Czy sami wokół siebie tak świetnie wszystko reformujemy?
                - jak na razie to jeszcze nie wiemy co to kryzys, bo on tak naprawdę nas mocno nie dotknął (i oby nie dotknął) - na razie płace (przeciętne) wciąż jednak rosną (a nie wszędzie tak się dzieje), bezrobocie jest w porównaniu z innymi krajami mniejsze.
                Mnie też wiele rzeczy się w UE nie podoba, nie jestem euroentuzjastą i wkurza mnie dyrektywa, że unia każe nam akcyzę podnieść, ale uważam, że jak się powiedziało A (wejście do UE), to trzeba powiedzieć B (przestrzegać reguł, które tam - z naszym udziałem - powstają).
                Jasne, że najlepiej by było brać rocznie po te kilkadziesiąt miliardów euro z unii (przypominam, że nasz budżet to ok 300 miliardów ale złotych), ale jednocześnie to, co nam nie pasuje, olewać, ale tak chyba się nie da ;) Oczywiście można z UE wystąpić , no to rozmawiajmy o tym, bo nie da się urodzić dziecka nie będąc w ciąży.
                Sorry za pewne uproszczenia, ale takie jęczenie jak to jest w Polsce fatalnie jest jeszcze większym uproszczeniem.
                • esscort Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 06.11.11, 15:53
                  Aha, i proszę zauważyć, że nie piszę czy to wina lub zasługa Tuska czy Kaczyńskiego czy jakiegoś innego polityka. Bo sprowadzanie wszystkiego do konfliktu partyjnego jest bzdurą i kompletnym uproszczeniem. O zasobności i powadzeniu państwa najbardziej decyduje jednak jakość pracy poszczególnych ludzi, co przekłada się na jakość różnego rodzaju zespołów (np. firm czy samorządów), a nie jakiś pojedynczy Tusk czy Kaczyński. I gadanie, że my tacy świetni jesteśmy, pracowici, uczciwi tylko rząd (ten czy tamten) do dupy mnie zupełnie nie przekonuje
                  • brycezion Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 06.11.11, 16:19
                    Miało być o korkach na Kolejowej, a nie o polityce.
                    • esscort Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 06.11.11, 16:23
                      sorry, już przestaje :)
                • neptun6666 Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 06.11.11, 16:54
                  esscort napisał:

> Jasne, że to dlugo trwa, że nie wszystko jest tak, jakbyśmy chcieli, że z wielu
                  > powodów łapie tzw. wkurw, polska wydajność pracy wciąż jest znacznie niższa niż w innych krajach (ok
                  > , spora tu wina organizacji pracy, ale z kolei za naszą organizację pracy nie o
                  > dpowiadają przecież Marsjanie)
                  > - to nasze odwieczne zapóźnienie było spotęgowane półwieczem tzw. gospodarki so
                  > cjalistycznej, która miała określone skutki nie tylko ekonomiczne, ale także me
                  > ntalne
                  > - warto może przypomnieć, że jeszcze nie tak dawno (odnosząc to nie do życia je
                  > dnostki, ale do procesów społecznych i ekonomicznych) zarabiało się w Polsce ze
                  > 30 dolarów miesięcznie (pamiętam te czasy, pewnie niektórzy forumowicze też) i
                  > łatwo policzyć, ile litrów benzyny można było sobie na zachodzie kupić.
                  > - może i zaciskamy od 20 lat pasa, przynajmniej tak nam się wydaje, ale jednocześnie przeciętny Polak dziś żyje na zupełnie innym, nieporównywalnym poziomie do tego sprzed 20 lat i jednak odrabiamy zapóźnienie w stosunku do Europy Jasne że mogłoby to trwać szybciej, ale niech każdy się też uderzy we własne piersi,
                  > - jak na razie to jeszcze nie wiemy co to kryzys, bo on tak naprawdę nas mocno
                  > nie dotknął (i oby nie dotknął) -
                  > Mnie też wiele rzeczy się w UE nie podoba, nie jestem euroentuzjastą

> Sorry za pewne uproszczenia, ale takie jęczenie jak to jest w Polsce fatalnie j
                  > est jeszcze większym uproszczeniem.

Uproszczę ess, my nie pamiętamy normalnych czasów. My cały czas od epoki Balcerowicza żyjemy w kryzysie. Dlatego nawet takowego nie zauważymy, w przeciwieństwie do Europy ,,dobrobytu,,.
                  Zresztą , jak chcesz to dalej odrabiaj ,,zaległości,, przy rządach pseudo liberałów- nie starczy życia twojego i twoich dzieci.
                  • esscort Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 06.11.11, 18:35
                    neptun6666 napisał:
                    > Zresztą , jak chcesz to dalej odrabiaj ,,zaległości,, przy rządach ps
                    > eudo liberałów- nie starczy życia twojego i twoich dzieci.

Pewnie nie starczy, bo zaległości są z 2 tys. lat :)))
                    No i nie za bardzo jest inne wyjście. Ja nie mam dużych potrzeb, więc mi na szklaneczkę chleba starcza. A dzieci niech sobie radzą. I tak będą miały (już mają) lepiej ode mnie. Czy mi ktoś coś materialnego dał?
            • piotr1271 Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 05.11.11, 16:25
              Dopiero od Nowego Roku? A to spoko, nie? Liczy się Tu i Teraz, prawda? I ciepła woda w kranach. Kto by sie tam martwił co będzie za 2 miesiące? A poza tym podoba mi się koncepcja rozwiązywania problemów komunikacyjnych poprzez podwyższanie cen paliw. Pisiory twierdzą, że trzeba budować drogi. To takie anachroniczne. Ale oni wiadomo - ciemna masa. A tu proszę - nie tylko nie trzeba budować (powiedzmy sobie szczerze - wyrzucać pieniądze w błoto) to jeszcze budżet na tym zarobi. Genialne! Gdyby jeszcze coś takiego w Służbie Zdrowia wymyślić? Na ten przykład leczyć poprzez nieleczenie. To proste. Wydłużamy kolejki w przychodniach specjalistycznych, np. onkologicznych. Kto tam może wiedzieć, czy taki kolejkowicz z dalszego miejsca w ogóle doczeka się pierwszej wizyty. A co dopiero jakichs zabiegów. Statystyka od razu się poprawi. Gwarantuję!
              • tuzimka Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 05.11.11, 16:39
                Drogi mają swoje problemy, paliwa swoje i służba zdrowia ma swoje.Zapomniałeś zauważyć, że nie tylko pisiory twierdzą, że trzeba budować drogi. Gdzie zostało napisane, że nie trzeba?
                • piotr1271 Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 05.11.11, 16:43
                  No tak. Drogi mają swoje problemy. Podobno, ech, jakie tam podobno, Kaczor twierdzi, że jak dojdzie do władzy (tfu, tfu) to je zaaresztuje. Nie wierzysz Premierowi?
                  • tuzimka Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 05.11.11, 16:55
                    Kaczor twierdzi? Twierdził już niejedno. Nic a nic nie obchodzą mnie jego twierdzenia.
                  • gray_ghost Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 05.11.11, 17:06
                    Twój umysł został zaaresztowany, przez schizę.
              • neptun6666 Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 05.11.11, 17:16
                piotr1271 napisał:

> Dopiero od Nowego Roku? A to spoko, nie? Liczy się Tu i Teraz, prawda? I ciepła
                > woda w kranach. Kto by sie tam martwił co będzie za 2 miesiące? A poza tym pod
                > oba mi się koncepcja rozwiązywania problemów komunikacyjnych poprzez podwyższan
                > ie cen paliw. Pisiory twierdzą, że trzeba budować drogi. To takie anachroniczne
                > . Ale oni wiadomo - ciemna masa. A tu proszę - nie tylko nie trzeba budować (po
                > wiedzmy sobie szczerze - wyrzucać pieniądze w błoto) to jeszcze budżet na tym z
                > arobi. Genialne! Gdyby jeszcze coś takiego w Służbie Zdrowia wymyślić? Na ten p
                > rzykład leczyć poprzez nieleczenie. To proste. Wydłużamy kolejki w przychodniac
                > h specjalistycznych, np. onkologicznych. Kto tam może wiedzieć, czy taki kolejk
                > owicz z dalszego miejsca w ogóle doczeka się pierwszej wizyty. A co dopiero jak
                > ichs zabiegów. Statystyka od razu się poprawi. Gwarantuję!

Wiesz piotrek cholerka ,zdrowy jestem . Gdy coś mnie boli ,wystarczy że pójdę rano do przychodni na Szpitalną. Wystarczy że zobaczę kolejkę i .wszystko mi przechodzi. A jeżeli nie chce idę powalić w bankomat. I zastanawiam się czy odpowiednią kwotę wyciągnąłem. Już teraz leczy się , przez nieleczenie. Coraz bardziej zastanawiam się , czy ubezpieczenie zdrowotne jest do czegokolwiek potrzebne? Być może zachoruję bardziej ,,paliatywnie,, może wtedy zmienię zdanie.
                Być może tuzimko , masz jakiś znajomych w przychodni? ja nie, dlatego jestem zdrów jak ryba/póki co/. Czekam na następne etapy ,,reformy,, służby zdrowia, w wykonaniu platfusków.
                • mezar73 Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 05.11.11, 22:19
                  Ubezpieczenie zdrowotne, które ściągają Ci z wynagrodzenia, nie idzie na twoje leczenie. Idzie do wspólnego socjalistycznego wora, z którego najpierw opłaca się urzędników, prąd, wodę, biura, papeterię, etc. dla MinZdrowia, NFZ, i innych nie-lekarzy. Tym właśnie różni się rządzenie liberalnej partii PO od socjaldemorkatów z SLD. SLD wprowadziłoby dramatyczne zmiany do systemu utrzymywanego przez PO. ;-)

Ostatnio słyszałem taki żart:
                  - Wiesz, dlaczego partia PO nie wprowadza reform ?
                  - Bo jest kryzys
                  :-)
                  • tuzimka Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 05.11.11, 22:49
                    mezar73 napisał: > Ubezpieczenie zdrowotne, które ściągają Ci z wynagrodzenia, nie idzie na twoje
                    > leczenie. Idzie do wspólnego socjalistycznego wora, z którego najpierw opłaca s
                    > ię urzędników, prąd, wodę, biura, papeterię, etc. dla MinZdrowia, NFZ, i innych
                    > nie-lekarzy.

Otóż nie. Ministerstwo Zdrowia jako jednostka administracji centralnej było i jest utrzymywane bezpośrednio przez budżet państwa, nie ze składek zdrowotnych, ściąganych z wynagrodzenia.
                    Tak było również za rządów poprzedniej partii.
                    Z tej strony Neptunowi6666 nic nie grozi w leczeniu. Również uprzejmie przypominam, że duża część tej składki odlicza się od podatku :)
                    natomiast prawdą jest, że część środków NFZ idzie na nie-lekarzy, czyli dla przykładu
                    na sprzątaczki w przychodniach. Ale chyba każdy by chciał, żeby było czysto i był w nich papier toaletowy :)
                    • mezar73 Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 06.11.11, 18:57
                      Otóż nie. Twoja składka zdrowotna nie trafia ani do Ministerstwa Zdrowia, ani do NFZ. Składki zdrowotne idą wraz ze ściągniętymi podatkami do wspólnego wora.
                      Twoje odwoływanie się do praktyki rządów PiSu i potwierdzenie, że PO tej praktyki nie zmienia jest strzeleniem sobie samobója. Wolałbym, żebyś mogła napisać: za PiS był socjalizm, a PO zlikwidowała NFZ. No ale tego nie możesz napisać, prawda ?
                      • gray_ghost Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 07.11.11, 01:30
                        Och, jaki Ty jesteś merytoryczny. Silisz się w innym wątku na zniesmaczonego wojną w Łomiankach. A sam jesteś, nie wiem dlaczego, wielkim przeciwnikiem byłego burmistrza. Nie wiem skąd ta niechęć, ale mam tylko nadzieję, że to nie tak, jak w przypadku bryceziona i krzysioma. Ty nie jeseś z grona osób, które po tamtym burmistrzu spodziewało się własnych, wymiernych korzyści?
    • agulera Re: Komu zawdzięczamy korki na ul. Kolejowej 07.11.11, 12:26
      Czemu zawdzieczmy korki na Kolejowej?

Temu, ze wszystko sprowadza sie do polityki i innych gierek personalnych a nie do MERITUM SPRAWY.
      to wszystko w temacie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka