Dodaj do ulubionych

>>biały wróbel<< na Dąbrowie

11.02.12, 19:02
Zapraszamy wszystkie dziatki na ślizgawkę przy Akacjowej. Nasz gospodarny radny Grześ z pora uniemożliwił powstanie białego orlika w Łomiankach dofinansowanego z urzędu marszałkowskiego, sam krzyczał na sesji " Gdzie moje lodowisko w Dąbrowie". Grzesiu, wyjrzyj przez okno, radni już się ślizgają. Kogo obchodzą dzieci z Łomianek, skoro Dąbrowa się bawi?
Te i inne wyczyny hipokrytów będę piętnował. :)))))
Obserwuj wątek
    • przyjaciel_siara Orliki zostaw neptunie w spokoju 11.02.12, 20:40
      Ty tu Orliki zostaw w spokoju, bo to za poważne dla ciebie tematy.

Miałeś wyjaśnić nam tu jak chcesz w Łomiankach zaprzęgnąć do pracy "powiatową straż zwierzęcą" :)

Twój Przyjaciel Siara
    • ulfednir Re: >>biały wróbel<< na Dąbro 11.02.12, 21:18
      Szanowny Panie/Pani,
      Pisze Pan/Pani, że "radny Grześ z pora uniemożliwił powstanie białego orlika w Łomiankach dofinansowanego z urzędu marszałkowskiego". Oczywiście, jest to prawda. Zarówno radny Porowski jak i niżej podpisany zagłosował przeciw obligacjom w wysokości 10 mln (co było równoznaczne z rezygnacją z Białego Orlika).

Jednakże kluczowym aspektem tej sprawy była cena obiektu - owszem, dofinansowana, ale jednak płatna 300 000 zł z Budżetu Gminy. I to w sytuacji, w której gmina już budowała jednego Orlika (tradycyjnego) oraz ratowała obligacjami swoje "twarde" wydatki.

Tymczasem lodowisko w Dąbrowie z pewnością nie kosztuje 300 000 złotych. Nie spełnia ono wymagań Białego Orlika, nie jest stałe; istotne jednak jest to, że jest.

Nie rozumiem też, w czym tkwi w tej sprawie "hipokryzja" o której Pan/Pani mówi. Sprzeciwienie się wydatkowaniu 300 000 zł na lodowisko nie jest sprzeciwem wobec idei lodowiska, jest sprzeciwem wobec jego kosztów. Hipokryzji więc tutaj nie widzę.
      • tede-3 Re: >>biały wróbel<< na Dąbro 11.02.12, 22:04
        Panie Janie. Proszę nie odpowiadać na tak głupie zaczepki Rusieckich, Krysteckich i ich mało kumatych popleczników. Pana wyjaśnienia i tak do nich nie trafiają.
      • neptun6666 Re: >>biały wróbel<< na Dąbro 12.02.12, 07:47
        Idąc tokiem rozumowania radnego Mazana, skoro jest przeciw inwestycjom sporotowo kulturalnym, bo za drogie, nieekonomiczne itd. , to też będzie Pan przeciw budowie szkoły w Sadowej, bo drogo i jest mało dzieci i takie szkoły zamykają w Polsce, czy pójdzie Pan po linii partyjno -klubowej i dla swoich kolegów przymruży oczka i będzie za. Wróble ćwierkają, że koszt lodowiska był o wiele niższy ( wkład gminy), i wypraszam sobie określenie "poplecznik" , to raczej ty ćwierkasz jak ci zagrają
      • 321art Re: >>biały wróbel<< na Dąbro 12.02.12, 08:34
        Szanowny panie radny, zwracam się do pana z zapytaniem . Z czyjej inicjatywy powstała omawiana ślizgawka, jaki był koszt i ewentualnie z jakich środków została sfinansowana ?
        • ulfednir Re: >>biały wróbel<< na Dąbro 12.02.12, 12:40
          Odpowiadając:

Panie/Pani 321art:
          Ślizgawka na Dąbrowie istniała co zimę - nie wiem jednak od jakiego okresu i kto był jej pierwotnym inicjatorem. W tym roku przez długi czas jej nie było, gdyż Burmistrz z wrześniowego sprzeciwu radnych na wydatkowanie 300 tys zł na Białego Orlika wywnioskował sprzeciw wobec jakiegokolwiek lodowiska. Po interwencji radnego G. Porowskiego na ostatniej sesji lodowisko powstało.

Jego cena nie jest mi znana. Z tego co pamiętam z sesji, do jego powstania (według słów radnego) tak na prawdę wystarczyło rozłożenie podkładu oraz wylanie wody. Podkład jest już na stanie gminy, woda także.

Tymczasem wymagane parametry i specyfikacje Białego Orlika można sprawdzić TUTAJ.

Z prostego porównania stanu tego lodowiska oraz specyfikacji Białego Orlika można wywnioskować przybliżony zakres cenowy.

Panie/Pani Neptunie6666
          Mówiąc o kosztach Białego Orlika opierałem się wyłącznie na dokumentach przedstawionych przez Urząd przy okazji obligacji. Cena ta została powtórzona nawet w Gazecie Łomiankowskiej 17/2011 na stronie 4. Jeśli posiada Pan/Pani inne dane, inne dokumenty - chętnie je poznam. Plotek natomiast nie będę komentować.
    • esscort Re: >>biały wróbel<< na Dąbro 12.02.12, 14:30
      W dawnych (ale nie tak znowu bardzo danych) czasach małe lodowiska były w zimie przy niemal każdej szkole. Dozorca razem z rodzicami wylewał w odpowiednio przygotowanym miejscu wodę i było lodowisko. Kosztowało tyle, ile kosztowała zużyta woda. Lodowisko było, gdy był mróz. Sprawa była prosta i nikt nie robił z tego sensacji, nie obradowano na ten temat na forum władz lokalnych. W takich łomiankach powinno to byc jeszcze prostsze - jest Straz Miejska, jest Straż Pożarna, są rodzice, którzy z pewnością by pomogli. Po co robić z tego jakiś problem polityczny, nie mówiąc już o złośliwościach nawiązujących do nazwisk osób, których się nie lubi. Każdy kij ma dwa końce, bo gdy jest radny grześ z pora, to czemu nie miałaby sie pojawić np. jakaś radna ela z kaczych dołów czy coś w tym rodzaju? Czy to ma sens? Czy to jest konstruktywne? Dlaczego wylanie lodowiska wzbudza tyle agresji? Przecież jak nie ma kasy na białego orlika, to lepiej, żeby było tradycyjne lodowisko. Będzie kiedyś kasa na coś lepszego, to się zrobi
      • sindaco2006 lodowisk czar 12.02.12, 16:27
        Nie tylko esscorcie - przy szkole. Szło się do dozorcy, brało się klucz od wózkarni (suszarni w bloku), podłączało się wąż i samemu się wylewało na podwórku. Wcześniej grupka dzieciaków pożyczała od dozorcy 4 drewniane szufle ze sklejki i zgarniała śnieg dookoła, tworząc tzw. bandy. Po obu stronach lodowiska ustawiało się ławki po to, by następnego dnia ganiać pomiędzy nimi do upadłego z krążkiem :)

A co do wypowiedzi tu na forum. To już taka nasza, nie tylko łomiankowska, tradycja. Jest jakaś inicjatywa? Trzeba ją natychmiast schlastać. A już nie daj Boże inicjatywa osoby, która myśli inaczej niż burmistrz. A jak już zabraknie argumentów... pozostaje przyczepić się do nazwiska... Nota bene metoda ta była często na porządku dziennym również w tamtych czasach, podczas gry w kulki, czy w pikuty albo na przerwie w szkole podstawowej. Tylko, że niektórzy z tego wyrośli, a niektórzy dalej... grają w kulki.
        • 321art Re: lodowisk czar 12.02.12, 18:46
          Moje pytanie pozostaje aktualne. Czy i w jakiej kwocie gminę kosztowało wylanie ślizgawki? Czy radni ustalili na ten cel konkretną kwotę? Określenie typu mało ,niewiele, tyle co nic, nie stanowi dla mnie satysfakcjonującej odpowiedzi.Chcę wiedzieć czy wyleli zwykłą kranówkę, czy butelkowaną mineralną.
          • sindaco2006 Re: lodowisk czar 12.02.12, 19:26
            321art napisał:

> Moje pytanie pozostaje aktualne. Czy i w jakiej kwocie gminę kosztowało wylanie
            > ślizgawki? Czy radni ustalili na ten cel konkretną kwotę? Określenie typu mało
            > ,niewiele, tyle co nic, nie stanowi dla mnie satysfakcjonującej odpowiedzi.C
            > hcę wiedzieć czy wyleli zwykłą kranówkę, czy butelkowaną mineralną.

Nie wydaje mi się, by Rada Dzielnicy w ogóle była informowana o takim przedsięwzięciu. Wszystko ustalało się bezpośrednio z dozorcą. A wylewana była zwykła kranówka :)
            • 321art Re: lodowisk czar 12.02.12, 20:27
              sindaco2006 napisał:

> 321art napisał:
              >
              > > Moje pytanie pozostaje aktualne. Czy i w jakiej kwocie gminę kosztowało w
              > ylanie
              > > ślizgawki? Czy radni ustalili na ten cel konkretną kwotę? Określenie typ
              > u mało
              > > ,niewiele, tyle co nic, nie stanowi dla mnie satysfakcjonującej odpowi
              > edzi.C
              > > hcę wiedzieć czy wyleli zwykłą kranówkę, czy butelkowaną mineralną.
              >
              > Nie wydaje mi się, by Rada Dzielnicy w ogóle była informowana o takim przedsięw
              > zięciu. Wszystko ustalało się bezpośrednio z dozorcą. A wylewana była zwykła kr
              > anówka :)
              Sindaco,zdaje sobie sprawę jak winna być wykonana ślizgawka, w przeszłości sam uczestniczyłem w organizowaniu takowej i wiem że koszt winien być zerowy, pytam o koszt ślizgawek organizowanych przez radnych finansowanych z kasy urzędu, czy na ten cel poszła jakaś kasa?
      • neptun6666 Re: >>ess 12.02.12, 17:11
        Owszem to jest bez sensu , gdy uwala się >>błahy << kosztowo jak określiłeś/bo dofinansowany przez urząd marszałkowski/ projekt lodowiska w Łomiankach Centralnych , a cichaczem robi się podobną rzecz /lodowisko/ na Dąbrowie.
        Mierzi mnie mentalność Kalego jemu dać niedobrze-sobie wziąć ,wielce dobrze.
        Nie chodzi ess byś się nie ślizgał. Chodzi o to by każdy mógł to robić w kilku miejscach bez względu na przynależność partyjną.

Ślizgaj się, mnie tylko wkurza mentalność Grześka.
        • przyjaciel_siara Re: >>ess 12.02.12, 17:39
          neptun6666 napisał:

Nie chodzi ess byś się nie ślizgał. Chodzi o to by każdy mógł to robić w kilku miejscach bez względu na przynależność partyjną. Ślizgaj się, mnie tylko wkurza mentalność Grześka.

Ty się lepiej strażą zwierzęcą zajmij, a poważne sprawy zostaw poważnym ludziom :D

Twój Przyjaciel Siara
        • esscort Re: >>ess 12.02.12, 18:04
          ale przecież:
          - nie ma kasy
          - lodowisko można było wylać także w innych miejscach (prawie za darmo i niewielkim wysiłkiem organizacyjnym)
          - radny Porowski nie jest tak w ogóle moim idolem, ale nie sądzę, by jakiś klucz partyjny wprowadzał na bramce na lodowisko
          • neptun6666 Re: >>ess 12.02.12, 18:18
            esscort napisał:

> ale przecież:
            > - nie ma kasy
            > - lodowisko można było wylać także w innych miejscach (prawie za darmo i niewie
            > lkim wysiłkiem organizacyjnym)
            > - radny Porowski nie jest tak w ogóle moim idolem, ale nie sądzę, by jakiś kluc
            > z partyjny wprowadzał na bramce na lodowisko

>na bramce ,nie/no co ty taki głupi nie jest/ . Miejsce jest klu wszystkiego. Stawał na głowie by nie było białego orlika w Łomiankach centralnych , a tu proszę jaka odmiana.

A to nie szczyt jego możliwości ,ma jeszcze jednego ,,konika,, ale przejdź się na komisję i usłyszysz pomysły Grzegorza , oraz wiernego naśladowcy underfilda.
            • esscort Re: >>ess 12.02.12, 18:23
              daj spokój, zawsze w tym miejscu było lodowisko.
        • esscort Re: >>ess 12.02.12, 18:49
          neptun6666 napisał:

> Owszem to jest bez sensu , gdy uwala się >>błahy << kosztowo jak określiłeś/bo dofinansowany przez urząd marszałkowski/ projekt lodowiska w Łomiankach Centralnych

Ja coś takiego "określałem"? Nie sądzę, bo nie wiem, ile kasy trzeba byłoby wydać na orlika. Jeśli 300 tys, jak ktoś tu napisał, to też bym chyba (będąc radnym) w sytuacji taaaakiego kryzysu finansów publicznych się mocno zastanawiał. Gdy nie ma kasy na podręcznik dla dzieci, to tzw. rozsądny człowiek nie bierze się kredytu na wycieczkę na Kube

• neptun666 Re: >>ess 12.02.12, 19:20
            esscort napisał:

> neptun6666 napisał:
            >
            > > Owszem to jest bez sensu , gdy uwala się >>błahy <
            > 0; kosztowo jak określiłeś/bo dofinansowany przez urząd marszałkowski/
            > projekt lodowiska w Łomiankach Centralnych
            >
            > Ja coś takiego "określałem"? Nie sądzę, bo nie wiem, ile kasy trzeba byłoby wyd
            > ać na orlika. Jeśli 300 tys, jak ktoś tu napisał, to też bym chyba (będąc radny
            > m) w sytuacji taaaakiego kryzysu finansów publicznych się mocno zastanawiał. G
            > dy nie ma kasy na podręcznik dla dzieci, to tzw. rozsądny człowiek nie bierze
            > się kredytu na wycieczkę na Kube

Sadząc po wpisach Neptuna6666 nie jest rozsądny więc weżmie ten kredyt na wycieczkę.
            >
            • esscort Re: >>ess 12.02.12, 19:34
              W sumie to ja (jako ja) to też bym wolał Kubę (cygara, plaża, barmanki tańczą salsę, mojito itp.), ale radny jednak powinien być rozsądny (oczywiście w działaniach publicznych)
              • jwc3 Re: >>ess 12.02.12, 20:02
                Szanowni Państwo,
                znowu niepotrzebnie prowadzicie dialog z Piotrusiem. Szkoda czasu. Każda inicjatywa oddolna jednoczy społeczeństwo. Piotruś dostał zadanie podzielenia społeczności lokalnej i dokładnie je realizuje. Poza tym nie może już mówic "władza zrobiła". Mieszkańcy Dąbrowy wiedzą, że załatwił to Radny Grzegorz Porowski z klubu ŁnŁ, a inni Radni mu w tym pomagali. Prosimy o więcej ! Mieszkańcy Łomianek popierają takie inicjatywy !!!
                POzdrowienia.
                • neptun6666 Re: >>ess 12.02.12, 20:31
                  jwc3 napisał:

> Szanowni Państwo,
                  > znowu niepotrzebnie prowadzicie dialog z Piotrusiem. Szkoda czasu. Każda inicja
                  > tywa oddolna jednoczy społeczeństwo. Piotruś dostał zadanie podzielenia społecz
                  > ności lokalnej i dokładnie je realizuje. Poza tym nie może już mówic "władza zr
                  > obiła". Mieszkańcy Dąbrowy wiedzą, że załatwił to Radny Grzegorz Porowski z klu
                  > bu ŁnŁ, a inni Radni mu w tym pomagali. Prosimy o więcej ! Mieszkańcy Ł
                  > omianek popierają takie inicjatywy !!!
                  > POzdrowienia.

Mam rozumieć że popieracie również budowę trasy po wale jak również opóźnienie w budowie S-7 i protesty komitetu z Dąbrowy. Ta trumna wniesiona na obrady rady też była niewinnym psikuskiem małego dyzia?
                  Dobre, wróg mojego wroga jest mym przyjacielem. A TO ŻE JEST KLAPA
                  TO OCZYWISTA WINA BURMISTRZA, reszta jest bez winy.
                  • esscort Re: >>ess 12.02.12, 20:41
                    To wszystko wywnioskowałeś z tej ślizgawki? :))))
                    Chcesz powiedzieć, że twoim zdaniem jak komuś sie podoba ślizgawka, to znaczy że popiera trasę pow wale?
                    Albo inaczej - czy uważasz, że jak ktoś się z kimś nie zgadza w jakiejś sprawie, to powinien z zasady potępiać jego wszystkie działania?

• neptun666 neptunowi6666 12.02.12, 21:26
                      Bardzo pilnie potrzebny lekarz.
                      Tak się z chłopami robi jak go kobita od cycka odstawi.
                      wiem to z autopsji.
                    • neptun6666 Re: >>ess 13.02.12, 07:05
                      esscort napisał:

> To wszystko wywnioskowałeś z tej ślizgawki? :))))
                      > Chcesz powiedzieć, że twoim zdaniem jak komuś sie podoba ślizgawka, to znaczy ż
                      > e popiera trasę pow wale?
                      > Albo inaczej - czy uważasz, że jak ktoś się z kimś nie zgadza w jakiejś sprawie
                      > , to powinien z zasady potępiać jego wszystkie działania?
                      >
                      >>>>>>>>>>> Bardzo dziwnie nadinterpretujesz moją wypowiedź . Prawdziwy z ciebie prof. Freud
                      Przecież napisałem że nie należy ograniczać innych kosztem swego PR-u.
                      A takim było uwalenie projektu lodowiska w Łomiankach by później zrobić je na Dąbrowie.
                      Ślizgaj się , nie przeszkadza mi to. Wolałbym by dzieciaki mogły to robić również w Łomiankach- na Dąbrowę trochę daleko i trzeba przejść przez Kolejową.

P.S Następnym razem jeżeli zechcesz nadinterpretować poproś o autoryzację , nie manipuluj słowem.
                      • lobotomia-d 6666 do roboty! 13.02.12, 09:05
                        Patrząc na ta dyskusję, człowiek nabiera obrzydzenia do lokalnego środowiska związanego z władzą. Porównywanie napędzanego agregatem i wymagającego szeregu maszyn i energii białego orlika do zwykłej ślizgawki; istniejącej bo jest po pierwsze mróz i placyk i chęć, to rzecz godna nepruna6666 i chyba nikogo więcej. Ot takie porównanie wywrotki z piaskiem z dziecięcą wywrotką! A może jednocześnie ukryty żal samego neptuna6666, że nie pomyślał i nie zrobił tego na własnym terenie. A teren po drugiej stronie Kolejowej stwarza naturalne możliwości ślizgania, bo kilka jeziorek jeszcze zostało, a i Wisła jest za wałem! Tyle, że ślizganie na naturalnych lodowiskach jest znacznie bardziej groźne, bo nigdy nie wiadomo jak gruby jest lód, a wędkarze od czasu do czasu robią przeręble. A o zalaniu kawałka jakiegoś nieużytku jakoś nikt z władz zajętych walka z przeciwnikami, a zwłaszcza radnymi nie pomyślał! Najzwyczajniej jest to ukrywaniem przez neptuna 6666, za pomocą słowotoku faktu że król jest nagi!
                      • esscort Re: >>ess 13.02.12, 09:58
                        No to przeczytaj ze zrozumieniem to co napisałeś.
                        • 11chwilka Re: >>ess 13.02.12, 18:58
                          Co to ma za znaczenie na tym forum, wystarczy że napisał!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka