plakplak 08.07.12, 18:06 Mieszka ktoś z was niedaleko Rolniczej w Dziekanowie Leśnym i ma internet kablowy od TPSA/Orange, Netii itp.? Bo nie wiem gdzie znajduję się centrala i kiedy ostatni raz modernizowali/zamierzają zmodernizować. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krzysiom1 Re: Internet- Dziekanów Leśny 08.07.12, 21:09 plakplak napisał(a): > Mieszka ktoś z was niedaleko Rolniczej w Dziekanowie Leśnym i ma internet kablo > wy od TPSA/Orange, Netii itp.? Bo nie wiem gdzie znajduję się centrala i kiedy > ostatni raz modernizowali/zamierzają zmodernizować Netia żeruje na TPSA i 99% lokalizacji nie ma własnych central. Zapomnij o modernizacji wykonanej przez TPSA. Wywalą kasę i będą musieli oddać łącza Netii, kto normalny tak robi? Podziękuj UKE i ministerstwu cyfryzacji z wspaniałę politykę, odcinającą nas od możliwości posiadania łącza kablowego o światłowodzie niewspominając. Odpowiedz Link Zgłoś
orangeekspert1 Re: Internet- Dziekanów Leśny 10.07.12, 09:02 Witaj plakplak. Centrala znajduje się w Łomiankach. Ostatnie modernizacje zakończyły się 31.05.2012 Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Internet- Dziekanów Leśny 10.07.12, 19:03 orangeekspert1 napisał(a): > Witaj plakplak. Centrala znajduje się w Łomiankach. Ostatnie modernizacje zakoń > czyły się 31.05.2012 Psu na budę przydaje się nowoczesna centrala w sytuacji, kiedy nikt nie chce zainwestować nawet złotówki w kable i światłowody do abonenta końcowego. Odpowiedz Link Zgłoś
trewal Re: Internet- Dziekanów Leśny 14.07.12, 13:36 plakplak napisał(a): > Mieszka ktoś z was niedaleko Rolniczej w Dziekanowie Leśnym i ma internet kablo > wy od TPSA/Orange, Netii itp.? Bo nie wiem gdzie znajduję się centrala i kiedy > ostatni raz modernizowali/zamierzają zmodernizować. Mieszkam w Dziekanowie Leśnym i temat internetu jest mi tu dobrze znany bo przerabiałem go przez ostatnie 5 lat. Najpierw TP nie była mi wstanie podłączyć internetu tłumacząc to "brakiem możliwości technicznych". Pomimo wielu prób uzyskania informacji co kryje się pod zdaniem " brak możliwości technicznych" nigdy nie udało mi się tego dowiedzieć. Z netia to miałem nawet podpisana umowę, przyjechał taki "pajac", sorry, ale innego bardziej kulturalnego słowa znaleźć na niego nie mogę, na czarował, nawciskał kitu, jakieś mapy z fikcyjnymi nadajnikami pokazał, podpisałem umowę i tak już zostało. Gdybym po 3 miesiącach nie zadzwonił z awanturą to nawet bym się nie dowiedział, że umowa jest zerwana. Gdybym ja ją zerwał poniósł bym konsekwencje a że oni ją zerwali i nie raczyli mnie nawet o tym poinformować to już nic takiego.Potem dowiedziałem się, że ten pajac dostawał jakieś profity, punkty czy coś w tym stylu od każdej podpisanej umowy, więc wciskał ludziom każdy kit aby tylko podpisali. Netia i TP to najgorsze, kłamliwe i żerujące na ludziach firmy. Mam teraz radiówkę, szału nie ma, cena w granicach rozsądku i tobie również polecam te rozwiązanie. Aha dodam jeszcze, że miesiąc temu zadzwoniła do mnie panienka z TP nakręcać mnie na internet (oczywiście na super hiper extra warunkach). Jak się ja zapytałem co takiego się zmieniło, że nagle po 5 latach mogę mieć internet nawet nie uzyskałem odpowiedzi, szkoda gadać ja nie mam zamiaru już mieć do końca życia jakichkolwiek styczności z tymi firmami. Odpowiedz Link Zgłoś
xantia77 Re: Internet- Dziekanów Leśny 17.07.12, 01:48 ja mieszkam od blisko 4 lat w dziekanowie polskim, blisko rolniczej. przez rok staraliśmy się o internet kablowy z tepsy, ale ta standardowo mówiła nam, że nie ma możliwości technicznych. Dopiero "dodatkowa opłata" dla panów monterów jeżdżących po łomiankach sprawiła, że w przeciągu 2 dni możliwości techniczne się znalazły i mogę do dziś cieszyć się łączem kablowym, choś max. prędkość jaką mogę mieć to 6 mbit- mi to jednak w zupełności wystarcza Odpowiedz Link Zgłoś
chomik.klika Re: Internet- Dziekanów Leśny 17.07.12, 12:11 Dzine xantiu jest to co piszesz. TP-sa sama prosi się o podłączenie netu Odpowiedz Link Zgłoś
m11992 Re: Internet- Dziekanów Leśny 18.07.12, 15:25 xantia77 napisała: > ja mieszkam od blisko 4 lat w dziekanowie polskim, blisko rolniczej. > przez rok staraliśmy się o internet kablowy z tepsy, ale ta standardowo mówiła > nam, że nie ma możliwości technicznych. > Dopiero "dodatkowa opłata" dla panów monterów jeżdżących po łomiankach sprawiła > , że w przeciągu 2 dni możliwości techniczne się znalazły i mogę do dziś cieszy > ć się łączem kablowym, choś max. prędkość jaką mogę mieć to 6 mbit- mi to jedna > k w zupełności wystarcza No dobra, ok, 6Mb/s co Tobie wystarcza. Co ma powiedzieć ten, który korzysta z Internetu w Dąbrowie? 6Mb - nie, 2Mb- nie 1Mb - jak będzie dobrze to pójdzie, wskazane 512kb/s. Może EkspertOrange by się wypowiedział? krzysiom1 napisał: > orangeekspert1 napisał(a): > > > Witaj plakplak. Centrala znajduje się w Łomiankach. Ostatnie modernizacje > zakoń > > czyły się 31.05.2012 > Psu na budę przydaje się nowoczesna centrala w sytuacji, kiedy nikt nie chce za > inwestować nawet złotówki w kable i światłowody do abonenta końcowego. krzysiom1 masz 10000000000000000000000% racji Weźcie się za kable, na Dąbrowie postawcie ONU i będzie dobrze, bo centrala jaka super by nie była, to i tak nic nie da, jeśli linie są za długie i marnej jakości. Ot całe moje zdanie. Czekam na odpowiedź :) Odpowiedz Link Zgłoś
bubblebag heh. a w centrum? 29.07.12, 20:26 Witam. Heh a co powiecie na centrum Łomianek? Ja mieszkam w centrum, 200 m od ul. Warszawskiej pomiędzy Carrefour'em i Marcpolem. 1300m (według googlemaps) od centrali, więc nawet miałem nadzieję na tak zwane łącze Fiber i też są problemy z podłączeniem internetu. Najpierw złożyłem zamówienie do Orange wraz z urządzeniem sagem za 50zł. Przyjechali panowie technicy podłączyć kabelki. Po krótkich oględzinach i stwierdzeniu, że brak fizycznie kabla telefonicznego w ulicy, stwierdzili, że góra musi podjąć decyzję. Oczywiście decyzja była negatywna z powodu braku warunków technicznych. Tak oto zostałem z urządzeniem sagem, którego zwrócić nie mogę bo zostało zakupione. No to z ciekawości złożyłem zamówienie na internet w Netii, będąc ciekawym jak ta firma się upora z brakiem tegoż samego kabla. Tutaj sytuacja wyglądała nieco inaczej, bowiem dostałem odpowiedź, że warunki techniczne istnieją, ale kosztują to, jako niestandardowe przyłączenie, 1350zł za pociągnięcie kabla. Dodatkowo urządzenie dostępowe od Netii, które dostałem, mogłem bezproblemowo poprzez kuriera zwrócić. Także w tej sytuacji Netia wypadła lepiej, bowiem nie zostałem z urządzeniem nadającym się jako podstawka pod paprotkę, to jednocześnie dowiedziałem się, że warunki techniczne jak najbardziej istnieją, tylko kosztują tyle i tyle. Niestety, i tu zgadzam się z krzysiom1, że coś co miało spowodować nieograniczony dostęp abonenta do ISP, poprzez uwolnienie pętli lokalnej, spowodowało taki absurd, że 1300m od centrali, oficjalnie nie ma warunków technicznych na wykonanie przyłącza abonenckiego. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
m11992 Re: heh. a w centrum? 31.07.12, 09:25 Ja po linii prostej mam około 600m do centrali (również według google maps), ale zanim on do mnie dojdzie to zwiedzi całe łomianki (dosłownie) i przez to jego długość zwiększa się 10x. Fajnie, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
krasnal2x Re: heh. a w centrum? 29.12.12, 20:07 Ja mam w jedną stronę do skrzynki 80 m (słownie osiemdziesiąt) a w drugą 40 m (słownie czterdzieści). Warunków technicznych oczywiście brak. Najciekawsze jest to, że spotkałem panów z firmy podwykonawczej, którzy faktycznie przyjechali oblukać sytuację na miejscu i potwierdzili, że nawet gdyby mnie podłączono to na więcej niż 512Kb/s nie mam co liczyć bo centrala stara jak świat i nie wydoli więcej. Oczywiście nieoficjalnie możliwość podłączenia jest, stwierdzili panowie puszczając oko. No ale ja bym nie dał tysięcy za przyłącze działające z taką prędkością. Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: heh. a w centrum? 31.12.12, 01:39 A na jakiej podstawie panowie od przepychania kabla między studzienkami oszacowali przepustowość łącza? Chcą pociągnąć kablem od żelazka to 80m? Nawet odległe kilka km od centrali posesje spokojnie łącza się na 6Mbit/s. Ludzie mają liveboxy od TP i wszystko działa. Panie w BOK oraz te nagabujące na umowę wiedzą tyle co im komputer wyświetla. Możliwości przyłączeniowe są tam, gdzie są fizycznie wolne linie (rezerwa zawsze musi zostać). A nawet jeśli są, zawsze NAJPIERW przychodzi technik i sprawdza jakość połączenia, a POTEM się podpisuje umowę. Modem USB Sagema na Allegro kosztuje ok. 20zł. To najprostsze skuteczne rozwiązanie, ale warto mieć coś lepszego, bo rzadko kiedy nie ma w domu więcej urządzeń z dostępem do internetu. Choćby telefony. Netia chętnie podpisuje umowy (ciągle nagabując i zawracając d..pę do znudzenia) z tymi którzy już mają działające łącze od TPSA. Bo najprościej podebrać obsłużonego na gotowo klienta a przepisy im pozwalają. Oferują jakieś tam parszywe grosze oszczędności. Ale niech coś się spieprzy, to powodzenia życzę w czekaniu, aż TPSA obsłuży cudzego klienta :) Odpowiedz Link Zgłoś
krasnal2x Re: heh. a w centrum? 31.12.12, 13:12 Przerabiałem temat parokrotnie i problem tak na prawdę polega na tym, że muszą wykopać rów 80 m i położyć w nim kabel, lub 40 m z czego 20 w mojej działce. Koszt zapewne nie większy niż 400 PLN. TPSA po prostu ma to w d... . Co ciekawe na ich stronie można (zrobiłem to) zamówić internet i łącze. Kolejnym krokiem jest wizyta kuriera z umową (na koszt TPSA) a dopiero wtedy przychodzą sprawdzić możliwości techniczne. Co do Netii - podpisałem umowę na Wimax z PH i czekałem na wizytę panów. Było to jakieś 4 lata temu. Panowie oczywiście nie przyjechali a Netia przysłała mi wypowiedzenie Umowy z powodu braku możliwości technicznych. Jakieś pół roku później przyjechał zbłąkany monter z Netii montować mi Wimax ale okazało się, że ma zły adres :-). Obecnie cieszę się internetem z IBS 8Mb/1Mb za 109 zeta z vatem. Pingi 5-25 ms, prędkość realna to 7 - 7,8 Mb. Odpowiedz Link Zgłoś
krasnal2x Re: heh. a w centrum? 31.12.12, 13:19 Oczywiście obecnie można podłączyć Wimax ale z możliwych technologicznie 75 Mbs Netia daje łaskawie 2Mb (tak samo T-Mobile), czyli mniej niż wyciąga mój modem iPlusa czy internet w telefonie w Play. Ograniczenia w polskim Wimaxie spowodowane są (wg Netii) ilością pasm dostępnych w eterze. Cały czas armia nie oddała znacznej części eteru a bez tego większa przepustowość nie będzie możliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
nasze.lomianki Re: heh. a w centrum? 31.12.12, 17:12 Nie nakręcaj się. Przyczyna tkwi w zwykłym rachunku ekonomicznym. Jeżeli byś miał ze 20 chętnych na łącze sąsiadów, to od naciągaczy z firm telefonicznych nie mógłbyś się opędzić. Ciesz się liczbą pierwszą 2Mb, ciesz się rzeczami małymi. Happy New Year. Odpowiedz Link Zgłoś
krasnal2x Re: heh. a w centrum? 31.12.12, 17:34 Nie nakręcam się. Mam działający internet i nie potrzebuję TPSA. Denerwujące w tym jest tylko to, że Francuzi kupili firmę wraz z całą infrastrukturą i nie rozwijają jej. To powinien być ich psi obowiązek biorąc pod uwagę zyski jakie wyprowadzają z kraju. Tymczasem pompują miliony w reklamy usług do których dostępu nie ma bo nie ma infrastruktury. Bawią się w usługi typu dzierżawa komputerów, drukarek, kopiarek, skanerów, faksów ... tylko gdzie jest ta TELEKOMUNIKACJA w tym wszystkim? A co do 20 sąsiadów - to połowa mojej ulicy! Część z nich jest już dawno podłączona. Choćbym stanął na głowie, dopóki nie wszystkie działki będą zabudowane, to nie ma o czym rozmawiać. A do tego czasu technologia bezprzewodowa osiągnie takie parametry, że nikt im tego kabla nie weźmie. Chociażby taki IBS z ich technologią bezprzewodową ma jeszcze mnóstwo miejsca do podkręcania parametrów - na dzisiaj są już w stanie spokojnie zrobić ... 50 Mbps! Jak to się ma do marnych góra 6Mbps w TPSA po DSL? A przecież IBS to tylko jedna z przynajmniej 4 firm działających w tej technologii w Łomiankach. Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: heh. a w centrum? 31.12.12, 17:42 Żadne łącze oparte na systemie antenowym nigdy nie zbliży się jakością i stabilnością do łącza opartego na falowodzie. Sieci bezprzewodowe to rozwiązanie tanie a nie jakościowe. W zastosowaniach profesjonalnych łącza radiowe stosuje się WYŁĄCZNIE z konieczności. Odpowiedz Link Zgłoś
krasnal2x Re: heh. a w centrum? 31.12.12, 19:45 Nie koniecznie - mój poprzedni pracodawca (oddział korporacji z pierwszej 400 Forbesa) ma łączę bezprzewodowe od GTS i znajduje się ... w Alejach Jerozolimskich koło Blue City ... więc nie jest to kwestia ani braku innych możliwości ani jakichkolwiek ograniczeń finansowych. Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: heh. a w centrum? 01.01.13, 19:54 Bo pewnie wystarcza i było taniej :) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: heh. a w centrum? 03.01.13, 17:53 Regulator w postaci UKE skutecznie im to uniemożliwia...... Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: heh. a w centrum? 03.01.13, 19:21 Myślę, że UKE zrobił bardzo wiele dobrego dla rozwoju rynku, bo bez alternatywy nie ma żadnego rynku. Tyle że błędem jest niewymuszenie na takiej np Netii odpowiednio dużego rozwoju ich własnej infrastruktury kablowej (którą również musieliby udostępnić TPSA). Na przykład przez stopniowe ograniczanie dostępu do infrastruktury TPSA. Bo na chwilę obecną Netia jest zwykłym pasożytem. Odpowiedz Link Zgłoś
krasnal2x Re: heh. a w centrum? 03.01.13, 19:28 No niestety ale na Netię nie ma co liczyć. Pełną obsługę infrastrukturalną i techniczną robi im Ericsson, czyli firma podwykonawcza. Netia, jako taka, to nazwa i marketing. Zresztą TPSA ma takie zyski, że mogłaby, jako operator "narodowy" obowiązkowo finansować chociaż częściowy rozwój. Kasy mają jak lodu. A tymczasem Francuzi wywożą zysk z Polski. To też jest pasożytnictwo i to na wiele większą skalę. Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: heh. a w centrum? 03.01.13, 20:17 I dlatego przymuszenie TPSA do czegokolwiek powoduje, że Francizi mają mniej do wywiezienia. Ale są pewne granice. Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: heh. a w centrum? 31.12.12, 17:35 I teraz powstaje pytanie, jak zmierzyć poziom zadupia? Może faktyczną przepustowością łącza ;) Odpowiedz Link Zgłoś
krasnal2x Re: heh. a w centrum? 31.12.12, 19:41 Jeżeli tym to jestem w środku cywilizowanego XXI wieku :-) Dość powiedzieć, że 8 km dalej w Cząstkowie wyboru nie - jest tylko Armasan i znajomi strasznie się skarżą na jakość łącza. Ale ziemia kosztuje tam dużo taniej więc coś za coś. Tylko pewnie kanalizację będą mieli wcześniej niż ja ... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: heh. a w centrum? 03.01.13, 18:00 lomek2 napisał: > A na jakiej podstawie panowie od przepychania kabla między studzienkami oszacow > ali przepustowość łącza? Chcą pociągnąć kablem od żelazka to 80m? > Nawet odległe kilka km od centrali posesje spokojnie łącza się na 6Mbit/s. Ludz > ie mają liveboxy od TP i wszystko działa. > Panie w BOK oraz te nagabujące na umowę wiedzą tyle co im komputer wyświetla. M > ożliwości przyłączeniowe są tam, gdzie są fizycznie wolne linie (rezerwa zawsze > musi zostać). A nawet jeśli są, zawsze NAJPIERW przychodzi technik i sprawdza > jakość połączenia, a POTEM się podpisuje umowę. Chyba się rozpędziłeś :) Tak było z dziesięć lat temu, dawno i nie prawda;) W czasach kiedy Łomianki obsługiwała Pani (indywidualni)+ Pan (biznesowi), siedzący w budynku centrali na tyłach poczty na Warszawskiej, po zamówieniu ISDN pojawiali się panowie z mierniczkiem i oceniali jakość łącza, podobnie było w początkach neostrady. Od kilku lat nikt tego nie robi, uruchamiają-nie działa-rozwiązują umowę. Jest taniej ale czy dla klienta lepiej? Wszyscy chcą taniej! Odpowiedz Link Zgłoś
krasnal2x Re: heh. a w centrum? 03.01.13, 18:51 W moim przypadku 2x TPSA i 1x Netia najpierw podpisywali Umowę a potem ją wypowiadali. Czy faktycznie sprawdzali tego nie wiem. Ale monterzy, którzy w praktyce sprawdzają dostępność usługi chyba najlepiej wiedzą gdzie i jaką da się uruchomić. A liveboxy odpalane na siłę wszędzie gdzie się da masowo wracają bo łącza się zapychają i bez inwestycji będzie już tylko gorzej. Miałem w NOWYM bloku przez miesiąc internet z liveboxem i działało to bez porównania gorzej niż internet z Astera (obecnie UPC). Odpowiedz Link Zgłoś