Dodaj do ulubionych

Separatyści a majdan

02.03.14, 19:02
Ukraina aktualnie jest zlepkiem wielu narodów, a i zlepkiem wielu obłasti-regionów mocno się od siebie różniących kulturowo, obyczajowo, etnicznie, językowo. Inna jest Ukraina zachodnia będąca wieki pod wpływami polski i Galicji. Inna jest Ukraina centralna, inna Ukraina wschodnia, a jeszcze inna południowa. Na południu od wieków żyje ludność pochodzenia Greckiego. Carat przekazywał te ziemie Grekom, oni zasiedlali czarnoziemy południa i zakładali miasta. Wszystkie miasta mające w nazwie POL, takie Sewastopol, Siemweropol, Miletopol, Mariupol it. były założone przez greckich osadników. Do dziś w południowo wschodniej części Ukrainy jest mnóstwo wsi czysto Greckich a nawet osadników z Kaukazu i jakoś nie słyszałem żeby tam były jakiekolwiek działania czy wpływy nacjonalistów banderowskich. Dla przykładu w Krasnej Polanie mieszkają przybyli tu przed wiekami białogłowi Estończycy. Żyły i żyją obok siebie mirno wsie greckie i sioła ukraińskie, czy kozackie stanice. Jeszcze nie tak dawno i na ulicach Kijowa język ukraiński należał do rzadkości. Sytuacja jest trudna ekonomicznie , etnicznie i kulturowo. Unia chce łyknąć Ukrainę i budować tam Biedronki, Aucheny i stosować inne przećwiczone u nas myki. Nikomu nie chodzi o naród-narody Ukrainy a o własne interesy. Swojego kotleta chcą upiec ci z prawego sektora a swojego ci od Julki. Na wschodzie i południu jest czarnoziem tłusty jak szmalec i dużo przemysłu, na ziemiach galicyjskich co najwyżej fabryki "śrutu i drutu", wszędzie nowobogaccy i dominacja skrajnej bidoty. Odłączenie się południowo-wschodnich regionów spowodowało by jeszcze większa biedę we wschodniej i centralnej Ukrainie.
A nasi włodarze grają swoją kartę, każdy chce załapać się na garnuszek unijny i z tego głównie wynika ich aktywność. Bandera ich na majdanie wygwizduje a oni dziarsko krzyczą z trybuny Sława Ukrainie. Pytam za co niby jest ta Chwała Ukrainie????... Parę lat temu nasi politycy też jeździli na majdan a Potem Ukraina się na nic wypięła. Jednocześnie Rosyjanie nie chcą i pewnie długo nie będą chcieć mięsa od Polskiego chłopa, ale kogo z polityków to obchodzi. Dziś we wszystkich publikatorach żyje temat zastępczy majdan i Ukraina.
www.genocide.pl/ ;
www.isakowicz.pl/index.php?page=news&kid=8&nid=8956
www.rp.pl/artykul/107684,1083009-Lider-banderowcow--ludobojstwo-na-Wolyniu-to-brednia.html
www.rp.pl/artykul/40,1082995-Bandera--Wzor-dla-Majdanu.html
Obserwuj wątek
    • esscort Re: Separatyści a majdan 03.03.14, 00:35
      Ja myślę, że przed Ukrainą daleka i wyboista droga, a cel trudny do osiągnięcia. Z jednej strony wielką naiwnością jest sądzenie, że Putin, który całą swoją prezydenturę opiera na idei odbudowy mocarstwowej pozycji Rosji, zgodzi się, by Ukraina nie była w strefie wpływów Rosji (abstrahując od możliwości stacjonowania floty rosyjskiej w Sewastopolu, co w ogóle nie wchodzi w grę i prędzej Rosja wywala wojnę niż z tego zrezygnuje). Układ sił i strefy wpływów mocarstw w Europie są wynikiem II wojny, a takie ustalenia trudno bez wojny zmieniać - udało się to w przypadku NRD, Polski i krajów nadbałtyckich (ale też nie było łatwo). Trudno liczyć na to, że Rosja łatwo da sobie kolejne terytorium zabrać.
      Z drugiej strony problemem jest własnie sama Ukraina - jej różnorodność narodowościowa, religijna, kulturowa. Deklarowana chęć dołączenia do UE jest na razie tylko powierzchowną deklaracją, pod którą kryje się niezadowolenie z obecnej sytuacji. Bardzo mnie śmieszyły widok czerwono-czarnych flag ukraińskich nacjonalistów (barwy tzw. banderowców), których na filmach z majdanu było widać prawie tyle samo co narodowych flag ukraińskich. Jeśli na nich opiera się ukraińskie dążenie do struktur europejskich to marnie to widzę.
      Czyli Ukraina w drodze do Europy musi nie tylko pokonać mocarstwowe dążenia Rosję, ale też sama uporać się ze wszystkimi wewnętrznymi problemami, których jest bardzo dużo.
      Oby nie okazało się, że droga do Europy będzie wiodła taką ścieżką, jaką szły Bałkany. I oby nie okazało się, że Majdan, który zmusił Janukowycza do ucieczki nie okazał się niebawem przeszkodą dla jakiejkolwiek "normalizacji".
      Ja im dobrze życzę. Może wykażą się mądrością. Na razie są na samym początku trudnej drogi, z której "zwykli" mieszkańcy nie bardzo chyba zdają sobie sprawę. My mamy szczególny stosunek do Ukrainy, bo to nasz sąsiad, ale przecież taki zwykły Hiszpan, Portugalczyk, Francuz, Holender, Norweg czy Włoch (nie mówię już o obywatelu USA) nawet nie bardzo wie, gdzie ta Ukraina jest i czym się różni od np. Gruzji, Osetii czy Mołdowy. Ja jakieś 10 lat temu na własne oczy widziałem, jak grupa Hiszpanów kłóciła się, czy Polska graniczy z Rumunią czy też leży tam, gdzie faktycznie jest Białoruś.
    • mo-7 Re: Separatyści a majdan 03.03.14, 09:27
      W całej tej sytuacji potwierdza się to, co zawsze: przymierza - przymierzami, umowy - mowami i moralne wsparcie - moralnym wsparciem, ale kiedy wróg wkroczy jesteśmy sami. Sytuacja Ukrainy pokazuje jak nie wiele jest warte są poklepywania po plecach. Jeżeli na Ukrainie się uda bez konsekwencji jutro będą kraje nadbałtyckie a pojutrze może być Polska. I nie, nie będzie to żadna wojna światowa. Po prostu Moskale będą powoli zabierać to, co im się podoba. Nikt nas nie obroni i nam nie pomoże. Najpierw wykończą nas ekonomicznie - cena ropy i gazu skoczy do góry, a potem wejdą i wezmą co będą chcieli.
      • dbarbara1 Re: Separatyści a majdan 03.03.14, 09:57
        Zawsze tak było...brak jeszcze jednej cennej uwagi - wszyscy zapominają, że połowa Ukrainy przed wieki należała do Polski. Nadal mieszka tam wielu naszych rodaków, a Lwów był przecież drugą stolicą. Tego nie można zapomnieć. Dlatego boli podwójnie.
        • esscort Re: Separatyści a majdan 03.03.14, 11:56
          Tak wielu Polaków to tam nie mieszka. Oficjalne statystyki mówią o ok. 150 tys, co przy 45 milionach niewiele znaczy i polska mniejszość nie odgrywa większej roli, np takiej roli jak na Litwie. W ostatnim okresie (po naszym wejściu do UE) wielu Ukraińców "przypomina sobie" o polskich korzeniach, żeby tzw. kartę Polaka sobie wyrobić. Na wschodzie Ukrainy, czyli tych "naszych" ziemiach odszukanie tych korzeni nie jest znowu takie trudne, bo przecież tam Polacy i Ukraińcy żyli obok siebie (a więc czasem z sobą) przez wiele lat i to się przenikało. Przecież tam czasem bywało tak, że np. pół rodziny uważało się za Polaków, a pól za Ukraińców - wiele zależało od tego, do jakiego kościoła chodzili. Mój teść, który pochodzi z kresów miał sąsiadów, którzy mieli 5 dzieci. Trzech synów chodziło do cerkwi i byli Ukraińcami (po wojnie nie wyjechali do Polski), a dwie córki chodziło do kościoła rzymsko-katolickiego, były Polkami i w 1945 roku wyjechały do Polski. Takie podziały były częste.
          A Lwów, owszem, był bardzo ważnym polskim miastem, przed wojną ok. 50% mieszkańców Lwowa stanowili Polacy, dziś jest ich tam niewielu, a "polskość" Lwowa niestety została w zasadzie tylko w historii, na cmentarzu Łyczakowskim i obiektach materialnych. Fachowcy twierdzą, że żadnego "ducha" polskości we Lwowie nie ma, zmiotły go młyny historii i czas :((
          • brycezion Re: Mo-7 03.03.14, 12:16
            Niestety, ale masz absolutnie rację.
          • ericson25 Re: Separatyści a majdan 03.03.14, 12:23
            tyłek ich swędział i nie mogli poczekać do wyborów,kto przejmuje władzę silą,może ja w ten sam sposób stracić,trzeba bylo po uzgodnieniach isc do domu,zawiązać rzad ze starym prezydentem i poczekać do grudnia,ale nie z kijami dalej polecieli.
            • mo-7 Re: Separatyści a majdan 04.03.14, 07:24
              Przecież to Janukowicz pierwszy uciekł, zaraz po podpisaniu porozumienia. Opuścił kraj, oddając władzę i wpływ. Oczywiście opowiada o zagrożeniach, ale przecież dopóki był prawowitym prezydentem nic mu nie groziło. Robiąc to od razu pokazał prawdziwe intencje - swoje i Rosji.
          • tgserwis Re: Separatyści a majdan 03.03.14, 21:27
            Święte słowa. Jedno tylko podpowiem. Bardzo, ale naprawdę bardzo dużo polskich rodzin, po wojnie zostało zmuszonych do zmiany obywatelstwa. Dlatego dziś obywateli polskich jest niewielu, ale ludności o polskich korzeniach całe mnóstwo. Rodzina mojego ojczyma pochodzi z Batiatycz. Dziadek uciekł do Polski, ale Jego siostry zostały. Przeżyli eksterminację w okręgu lwowskim tylko dzięki temu, że na początku wojny zmienili nazwisko.
            • jeser Re: Separatyści a majdan 04.03.14, 22:57
              tgserwis napisał:
              > Jedno tylko podpowiem.
              Nasi politycy licytują się który więcej zrobi-powie dla sprawy ukraińskiej.
              U siebie mają bałagan a godzinami ustawiają meble ma majdanie i to często na tle czerwono-czarnych flag.
              www.youtube.com/watch?v=j-kYZ_HHhlk
              www.youtube.com/watch?v=-SV4cd2m_rs
              • tgserwis Re: Separatyści a majdan 04.03.14, 23:16
                I znów - masz całkowitą rację. W całości popieram.
                Mam tylko jedno pytanie. Dlaczego dopiero teraz o tym piszesz? Od kilku lat na forum istniejesz, ja od dawna piszę o potrzebie promowania polskości. Dlaczego nie udzieliłeś wsparcia gdy było w miarę spokojnie i można było budować zaufanie społeczne na gruncie spokoju? Nagle teraz obudziłeś się, gdy koło tematu zrobiło się gorąco. Czyżby kolejna chorągiewka zamiast zainteresowanego działacza?
                • jeser Re: Separatyści a majdan 08.03.14, 21:58
                  tgserwis napisał:
                  > I znów - masz całkowitą rację. W całości popieram.
                  Dzięki.
                  > Mam tylko jedno pytanie. Dlaczego dopiero teraz o tym piszesz?
                  Temat jest aktualny, nurtuje moją świadomość jednocześnie chciałem zwrócić uwagę na tematy pomijane przez oficjalną propagandę i różnego zabarwienia celebrytów.
                  > Dlaczego nie udzieliłeś wsparcia gdy było w miarę spokojnie i można było budować
                  >zaufanie społeczne na gruncie spokoju?
                  Nie bardzo rozumie o jakim zaufaniu mówisz, do sąsiadów, polityków Polskich, polityków Ukraińskich, prawego sektora majdanu, Julki i jej ludzi, do mediów, a może Brukseli???.
                  Co do wsparcia to będę miał to na uwadze...
                  >Nagle teraz obudziłeś się, gdy koło tematu zrobiło się gorąco.
                  Nie wiem czy to jest nagle, ale lepiej późno niż wcale
                  > Czyżby kolejna chorągiewka zamiast zainteresowanego działacza?
                  Nawet czytając moje posty z kilku lat raczej chyba trudno zakwalifikować jakiś do grupy podatnych na podmuchy aktualnie modnych wiatrów. Poza tym jaki tam ze mnie działacz???.
                  Wracając do meritum stosunki Polski z sąsiadami przez wieki były skomplikowane, popełniono wiele błędów, które czkają się nam do dzisiaj. Prusak parł na wschód i my również, często nie wykorzystując szansy stworzenia czy perspektywicznego ugruntowania jakiegoś sukcesu.
                  pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Kr%C3%B3lestwo_Polskie_i_Wielkie_Ksi%C4%99stwo_Litewskie_w_1466_r..svg ;
                  www.youtube.com/watch?v=oCb4heVMVgI ;
                  www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0CDQQFjAB&url=http%3A%2F%2Fisap.sejm.gov.pl%2FDownload%3Fid%3DWDU19180210067%26type%3D2&ei=l7vwUryvEtKThQeV4YDIDA&usg=AFQjCNEm7-7idIxLNl8kwZCeBgcu_SigSQ&sig2=kAg5drQfdewYFcWe0hY2ZQ&bvm=bv.60444564,d.ZG4 ;
                  Francuz, Niemiec, Angol potrafi się dogadać i robić polityczne i ekonomiczne interesy z drzemiącym niedźwiedziem a my machamy szabelkami. Wyzwoliliśmy się z objęć brata ze wschodu i pchamy się na usługi Baraka.
                  Pozdrawiam.
                  • tgserwis Re: Separatyści a majdan 08.03.14, 22:29
                    Wybacz, niepotrzebnie na Ciebie napadłem. To efekt frustracji, efekt tego że przez lata piszę i mówię to samo, a znikąd poparcia. Tylko niezrozumienie i automatyczna kwalifikacja do grona dziwaków (delikatnie rzecz ujmując).
                    Dzięki że jesteś. Powoli, ale grupa zaczyna się rozrastać.
                    • jeser Re: Separatyści a majdan 08.03.14, 22:44
                      tgserwis napisał:
                      > Wybacz,
                      Spoko, daleki jestem od jakiejkolwiek urazy w danym przypadku,
                      generalnie również.

-----------
                  • uprl Re: Separatyści a majdan 09.03.14, 16:39
                    jeser napisał:

> Francuz, Niemiec, Angol potrafi się dogadać i robić polityczne i ekonomiczne in
                    > teresy z drzemiącym niedźwiedziem a my machamy szabelkami. Wyzwoliliśmy się z
                    > objęć brata ze wschodu i pchamy się na usługi Baraka.
                    > Pozdrawiam.

Dokładnie, a są to skutki tego, że Polska jest krajem postkolonialnym, pozbawionym elit, prawych i mocnych osobowości... , krajem, którym rządzą kliki, sługusy i marionetki..., krajem przez to bardzo podatnym na zewnętrzne wpływy, w tym z racji uczestnictwa w UE i położenia - Niemiec oraz naturalnie Rosji, która nadal podtrzymuje sowieckie ciągoty.
                    Nie widać w ogóle, by rządzący kierowali się jakąkolwiek Racją Stanu; ktokolwiek by nie rządził, kieruje się w sprawowaniu władzą krótkowzrocznością i często przypadkowymi rozwiązaniami.
                    • adserserwis Re: dalekowzroczna geopolityka ? 09.03.14, 18:50
                      polecam relację z wizyty Protasiewicza na Majdanie 1 grudnia.
                      • tgserwis Re: dalekowzroczna geopolityka ? 09.03.14, 19:23
                        Przypomnę zatem, że do rozpadu ZSRR i usamodzielnienie się poszczególnych republik NIGDY w historii nie istniało państwo o nazwie Ukraina.
                        Jeśli ktoś nie wierzy, po niech spojrzy w Wiki:
                        pl.wikipedia.org/wiki/Ukraina#Historia
                        Lub nieco prościej, ale krócej:
                        wolnemedia.net/historia/ukrainskie-zamieszanie-czy-brak-elementarnej-wiedzy/
                        Może warto wrócić do starego hasła: Śląsk zawsze niemiecki, Lwów zawsze polski?
                        • adserserwis Re: dalekowzroczna geopolityka ? 09.03.14, 19:41
                          Właśnie chciałem napisać jakby wyglądała taka inicjacja w centrum Śląska i jakby zareagowało nasze państwo.ale to byłoby niewłaściwe porównanie .
                          polecam skrót myślowy twórcy rosyjskiej myśli geopolitycznej - Siemionow Tien-Szanski -
                          na tym wychował się Putin i jemu podobni .

• tgserwis Re: dalekowzroczna geopolityka ? 09.03.14, 23:22
                            Sytuacja Śląska jest jednak nieco odmienna. Tu mamy do czynienia z dużą ilością osób narodowości śląskiej, ale jednak większość to Polacy.
                            Na Krymie jest inaczej. 69% to Rosjanie, kilkanaście to mieszańcy różnego rodzaju a Ukraińcy to około 1/4 populacji. Poza tym Krym poza okresem ZSRR nigdy do Ukrainy nie należał (tu chwilowo pominę brak takiego państwa na mapie - dla uproszczenia). Zdecydowanie większe prawa to tych terenów ma Turcja lub Rosja. Wygra zapewne Rosja.
                            Może mały konkursik zrobimy? Jakie waszym zdaniem będą dalsze losy Ukrainy?
                            Ten kto będzie najbliższy prawdy dostaje skumulowane nagrody. Ja wkładam do puli płytę DVD z ponad 2500 książek w wersji elektronicznej.
                            A oto moja prognoza:
                            Dojdzie do konfliktu zbrojnego. Niezbyt długiego, ale będą w niego zaangażowane wojska rosyjskie, ukraińskie i NATO. Po krótkim okresie walk zostanie podpisane porozumienie, na mocy którego Krym stanie się albo częścią Rosji, albo czymś w rodzaju odrębnego państwa (może obwodem, republiką?) pod protektoratem Rosji. Wraz z półwyspem załapie się część zachodnich ziem, niewykluczone że aż do Doniecka. Reszta , czyli część wschodnia zostanie ogłoszona nowym państwem ukraińskim i zostanie włączona do UE oraz NATO. Czyli reasumując - zakładam rozpad Ukrainy i podział na strefę wpływów rosyjskich i UE. Turcja ani Rumunia nie odzyskają swych ziem, podobnie zresztą jak Polska.
                            • tgserwis Re: dalekowzroczna geopolityka ? 09.03.14, 23:23
                              Sorki, miało być że Rosjanie to ok 60%.
                            • adserserwis Re: dalekowzroczna geopolityka ? 09.03.14, 23:42
                              Raczej zapytaj czy ktoś ma inne zdanie .
                              oby zostawili nam kawałek plaży nad morzem Czarnym (w ramach Ukrainy członka UE)
    • atos55 Re: Separatyści a majdan 03.03.14, 16:19
      A więc to o Ukrainie, a widząc tytuł myślałem, że będzie o odrywaniu od Łomianek ulicy Chopina metodą majdanu! :)

Na Ukrainie też nie mają lekko, ale wyrwali się z imperium i w takim lub innym kształcie terytorialnym (Krym to ostatecznie tylko 4% ludności Ukrainy) zachowają niepodległość i kurs prozachodni. W sumie to najważniejsze, także dla nas. Sądzę, że okaże się iż imperium nie ma jednak dość sił by poradzić sobie z ta sytuacją. A Ukraińcy mieli szansę to zrobić mniej histerycznie i bez tak drastycznego prowokowania Rosji, ale jest dość prawdopodobne, że i tak by doszło do podobnego konfliktu. Wszystko to jest dodatkowy test, czy "metoda okrągłego stołu" jest lepsza? Z zainteresowaniem czekam na wynik tego testu. Może przed wyborami samorządowymi w Łomiankach będą z tego jakieś wnioski, które utemperują tych, którzy szykują się do walki "na śmierć i życie"? A na końcu, i na Ukrainie i u nas, i tak istotne okaże się na ile uda się ograniczyć korupcję i ukryte układy, żeby normalni ludzi mogli pracować i cieszyć się życiem. Ech, rozmarzyłem się ...
      • jeser Re: Separatyści a majdan 16.03.14, 21:08
        Wynik referendum na Krymie zgodnie z przewidywaniami. Nasi politycy poszczuci przez rolników świniami trochę mniej pokazują się na ekranach TV. Sikorski bryluje na salonach ameryki. Kraje unijne mają w nosie politykę i już sprzedają świnki na wschód. Do sankcji też jakoś im nie po drodze. Rosja korzystając ze standardów wypracowanych przez USA i Zachód, w tym Polskę w ostatnich latach w Jugosławii (Kosowo), Iraku, Afganistanu (zamach dokonali Arabii, a zaatakowano Afganistan). Skoro Kosowo leżące na rdzennych ziemiach Serbskich dostało niepodległość na podstawie referendum wbrew woli Serbii to i w przypadku Krymu na podstawie również referendum wygra swoją kartę Rosja. Chyba, że są równi i równiejsi. Kosowo to muzułmanie a im wszystko w imię poprawności politycznej wolno. Rosję trzeba potępić, ale w towarzystwie innych agresorów. Inaczej to czysta hipokryzja.
        Tylko pogratulować naszym politykom. Podobnież Niemcy (co zrozumiałe, bo ich na to stać) i Polska (która nie może pomóc swoim obywatelom) zadeklarowały, że wspólnie pokryją zobowiązania finansowe (długi) Ukrainy. Tylko pogratulować . Jaseniuk straszy separatystów. W pogoni za jednością informacyjną ocenzurowano nawet reportaż ks. Isakowicza. To robi się coraz wyraźniej porąbane.
        wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/ciosy-ponizej-pasa-w-sporze-ks-isakowicza-i-gazety-polskiej/xwe0n
        www.przeglad-tygodnik.pl/pl/artykul/tragizm-majdanu-rozmowa-dr-andrzejem-zapalowskim
        www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=u6vx7k0nNnA
        i.wp.pl/a/f/jpeg/32899/mem5.jpeg
        • adserserwis Re: Separatyści a majdan 17.03.14, 23:51

Zastanawiający fakt , skąd nasi politycy i władcy mediów biorą natchnienie do działań wobec których nabieramy (delikatnie to wyrażając) dystansu .
          Wybory już blisko ?
    • tgserwis Re: Separatyści a majdan 18.03.14, 23:06
      www.youtube.com/watch?feature=player_profilepage&v=tnA2fEhqq-I
      Bardzo polecam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka