Dodaj do ulubionych

Długi weekend-majówka

28.04.05, 15:46
Ponieważ wszyscy zarzucają mi obsesję nt. Łucka, po może o czyms z innej
beczki! Jak zamierzacie spędzić weekend majowy i czy będziecie go jeszcze
wydłużać
Obserwuj wątek
    • papirus22 Re: Długi weekend-majówka 28.04.05, 22:18
      skoro nikt sie nie wpisuje to się sam wpiszę, widac ,że jednak musze pisać o
      Sokole. a więc moja obsesja nie jest osamotniona.
      Grill, i pomieszkam w swoim domku (jeszcze sie nie namieszkałem), a wolnej
      chwili brydżyk z kolegami do rana.
      • t.resa Re: Długi weekend-majówka 28.04.05, 23:08
        A pogoda zamówiona ?
        Bo sezon grilowy czas rozpocząć.
        • angasc1 Re: Długi weekend-majówka 28.04.05, 23:24
          Oj czas najwyższy!
          A'propos grilowania. Pamiętacie, jaka to kiedyś była kaszanka? Dużo kaszy, mało reszty, bez śmieci, pachnąca i pyszna. Mniammmmm. No i okazuje się, że teraz można kupić prawie taką samą pyszotę. Za Łomiankami, w Izabelinie - Dziekanówku jest sołtys. I prowadzi sklepik. A w tym sklepiku pyszności bez liku ( no, może troszkę przesadziłem ). I mają czasami właśnie taką przecudnej urody, konsystencji i smaku kaszankę. Polecam wszystkim, palce lizać, zwłaszcza z grilla. Tylko nie rzućcie się wszyscy jednego dnia, bo nie starczy dla mnie, a ja późno z pracy wracam :)
          Smacznego, Tomuś
          • kmsanczia Re: Długi weekend-majówka 28.04.05, 23:31
            Moja rodzinka z Łomianek weekenduje na działce pod Płońskiem, a ja z nimi
            (nie)stety. ;)

A do tego grillika to bym dorzuciła paprykę, cukinię i cebulę i pieczarki w
            marynacie - pyszota! Oczywiście z wiadrem sałaty.

Pogoda ma byc obłędna - 25 stopni, cud chyba.
            • esscort Re: Długi weekend-majówka 29.04.05, 00:05
              Pamietajcie, że podczas pieczenia na grilu z mięsa (a szczególnie z kiełbasy)
              wydobywaja sie jakieś szkodliwe substancje. Dlatego należy też popijać jakies
              piwo lub inne trunki. Życzę ładnej pogody
              • aga375 Re: Długi weekend-majówka 29.04.05, 08:51
                Przez Was pojadę dziś kupić porządnego grila- bo ten z zeszłego roku jakiś mało
                godny tych przysmaków...
            • randolff Re: Długi weekend-majówka 29.04.05, 11:42
              Okolice Płońska to widać modny kierunek. Ja też tam będę działkował.
    • piotr1271 Re: Długi weekend-majówka 29.04.05, 11:48
      A co byście powiedzieli na comber jagnięcy z grilla wcześniej marynowany z
      dodatkiem oregano? I do tego jakieś lekkie czerwone winko?
      • kmsanczia Re: Długi weekend-majówka 29.04.05, 12:00
        piotr1271 napisał:
        > A co byście powiedzieli na comber jagnięcy z grilla

To musiałby być Duuuży grill. ;)
      • randolff Re: Długi weekend-majówka 29.04.05, 12:10
        Ja będę miał coś podobnego. Mam udziec jagnięcy i zamierzam zrobić prawdziwe
        jagniece szaszłyki. mięsko, boczek, papryka, cebula, mmmmmm
        • piotr1271 Re: Długi weekend-majówka 29.04.05, 14:02
          A jakie są wasze ulubione potrawy z grill'a? Kaszneczka jest ok, ale czasami
          napada na człowieka chęć zjedzenia czegoś bardziej wyszukanego.
          • kmsanczia Re: Długi weekend-majówka 29.04.05, 14:10
            piotr1271 napisał:
            > A jakie są wasze ulubione potrawy z grill'a?

Ja nie jestem mięsożerna, więc pstrąg. A z biegających po podwórku, to podobno
            skrzydełka w miodzie. :)
            • kmsanczia Re: Długi weekend-majówka 29.04.05, 14:19
              A słyszeliście, że ma być podatek od grilla? Za zanieczyszczania środowiska.
              W zeszłym roku mówili w TV.... 1-go kwietnia. ;)
      • logownica Re: Długi weekend-majówka 29.04.05, 14:26
        piotr1271 napisał:

> A co byście powiedzieli na comber jagnięcy z grilla wcześniej marynowany z
        > dodatkiem oregano? I do tego jakieś lekkie czerwone winko?

Ja poprosze :-))
        • papirus22 Re: Długi weekend-majówka 29.04.05, 15:06
          Jeszcze jagnięciny z grilla nie jadłem, ale może kiedyś spróbuję, może to być
          ciekawe doznanie, póki co:
          kiełbaska, piersi, kaszaneczka i jakies warzywa, i dużo piwa, na czterech-
          musi starczyć rana czyli ok. 80 butelek (mówię o całym dniu i nocy), żeby ktos
          nie pomyślał że jestem pijakiem.
          • randolff Re: Długi weekend-majówka 29.04.05, 15:20
            Daj spokój, zaraz "pijakiem". Co to jest 20 browarów na dorosłego faceta :)
            • angasc1 Re: Długi weekend-majówka 01.05.05, 22:34
              Mniam, pyszotki same przdstawiacie, aż ślinka leci. Zwłaszcza te 20 browarków :)
              Ale na poważnie: robię super karkóweczkę z grilla. Oto ona:
              Karkóweczka musi być w miarę chuda. Wieczorem poprzedniego dnia kroimy ją w plastry i tłuczemy tłuczkiem do mięsa, by zmiękła. Następnie solimy lekuchno , wrzucamy w miskę szklaną i doprawiamy: pieprzem, oregano, papryką, przyprawą Texas grill Kotanyi, odrobiną octu balsamicznego, najlepiej Aceto Balsamico Di Modena, paroma kroplami sosu sojowego, oliwą z oliwek i co kto jeszcze uważa. Następnie merdamy wszystko dokładnie w misce i zostawiamy w lodówce na drugi dzień. Przed położeniem na grill zawijamy kawałki mięska w folię aluminiową i dopiero po tym pieczemy. Na około 5 minut przed podaniem na stół odwijamy z folii i dopiekamy na ogniu, by mięsiwo zyskało przecudnej urody kolor i aromat. Najlepiej smakuje ze świeżą bagietką, sałatką z pomidorów i sera mozarella z oliwą oraz z czerwonym winem Heritage Du Rhone ( Marcpol, ok. 30 zł/but). Ewentualnie z solidnie schłodzoną wódeczką. Smacznego.
              Pozdrówki, Tomuś
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka