papirus22 28.04.05, 15:46 Ponieważ wszyscy zarzucają mi obsesję nt. Łucka, po może o czyms z innej beczki! Jak zamierzacie spędzić weekend majowy i czy będziecie go jeszcze wydłużać Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
papirus22 Re: Długi weekend-majówka 28.04.05, 22:18 skoro nikt sie nie wpisuje to się sam wpiszę, widac ,że jednak musze pisać o Sokole. a więc moja obsesja nie jest osamotniona. Grill, i pomieszkam w swoim domku (jeszcze sie nie namieszkałem), a wolnej chwili brydżyk z kolegami do rana. Odpowiedz Link Zgłoś
t.resa Re: Długi weekend-majówka 28.04.05, 23:08 A pogoda zamówiona ? Bo sezon grilowy czas rozpocząć. Odpowiedz Link Zgłoś
angasc1 Re: Długi weekend-majówka 28.04.05, 23:24 Oj czas najwyższy! A'propos grilowania. Pamiętacie, jaka to kiedyś była kaszanka? Dużo kaszy, mało reszty, bez śmieci, pachnąca i pyszna. Mniammmmm. No i okazuje się, że teraz można kupić prawie taką samą pyszotę. Za Łomiankami, w Izabelinie - Dziekanówku jest sołtys. I prowadzi sklepik. A w tym sklepiku pyszności bez liku ( no, może troszkę przesadziłem ). I mają czasami właśnie taką przecudnej urody, konsystencji i smaku kaszankę. Polecam wszystkim, palce lizać, zwłaszcza z grilla. Tylko nie rzućcie się wszyscy jednego dnia, bo nie starczy dla mnie, a ja późno z pracy wracam :) Smacznego, Tomuś Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Długi weekend-majówka 28.04.05, 23:31 Moja rodzinka z Łomianek weekenduje na działce pod Płońskiem, a ja z nimi (nie)stety. ;) A do tego grillika to bym dorzuciła paprykę, cukinię i cebulę i pieczarki w marynacie - pyszota! Oczywiście z wiadrem sałaty. Pogoda ma byc obłędna - 25 stopni, cud chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Długi weekend-majówka 29.04.05, 00:05 Pamietajcie, że podczas pieczenia na grilu z mięsa (a szczególnie z kiełbasy) wydobywaja sie jakieś szkodliwe substancje. Dlatego należy też popijać jakies piwo lub inne trunki. Życzę ładnej pogody Odpowiedz Link Zgłoś
aga375 Re: Długi weekend-majówka 29.04.05, 08:51 Przez Was pojadę dziś kupić porządnego grila- bo ten z zeszłego roku jakiś mało godny tych przysmaków... Odpowiedz Link Zgłoś
randolff Re: Długi weekend-majówka 29.04.05, 11:42 Okolice Płońska to widać modny kierunek. Ja też tam będę działkował. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr1271 Re: Długi weekend-majówka 29.04.05, 11:48 A co byście powiedzieli na comber jagnięcy z grilla wcześniej marynowany z dodatkiem oregano? I do tego jakieś lekkie czerwone winko? Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Długi weekend-majówka 29.04.05, 12:00 piotr1271 napisał: > A co byście powiedzieli na comber jagnięcy z grilla To musiałby być Duuuży grill. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
randolff Re: Długi weekend-majówka 29.04.05, 12:10 Ja będę miał coś podobnego. Mam udziec jagnięcy i zamierzam zrobić prawdziwe jagniece szaszłyki. mięsko, boczek, papryka, cebula, mmmmmm Odpowiedz Link Zgłoś
piotr1271 Re: Długi weekend-majówka 29.04.05, 14:02 A jakie są wasze ulubione potrawy z grill'a? Kaszneczka jest ok, ale czasami napada na człowieka chęć zjedzenia czegoś bardziej wyszukanego. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Długi weekend-majówka 29.04.05, 14:10 piotr1271 napisał: > A jakie są wasze ulubione potrawy z grill'a? Ja nie jestem mięsożerna, więc pstrąg. A z biegających po podwórku, to podobno skrzydełka w miodzie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Długi weekend-majówka 29.04.05, 14:19 A słyszeliście, że ma być podatek od grilla? Za zanieczyszczania środowiska. W zeszłym roku mówili w TV.... 1-go kwietnia. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
logownica Re: Długi weekend-majówka 29.04.05, 14:26 piotr1271 napisał: > A co byście powiedzieli na comber jagnięcy z grilla wcześniej marynowany z > dodatkiem oregano? I do tego jakieś lekkie czerwone winko? Ja poprosze :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Długi weekend-majówka 29.04.05, 15:06 Jeszcze jagnięciny z grilla nie jadłem, ale może kiedyś spróbuję, może to być ciekawe doznanie, póki co: kiełbaska, piersi, kaszaneczka i jakies warzywa, i dużo piwa, na czterech- musi starczyć rana czyli ok. 80 butelek (mówię o całym dniu i nocy), żeby ktos nie pomyślał że jestem pijakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
randolff Re: Długi weekend-majówka 29.04.05, 15:20 Daj spokój, zaraz "pijakiem". Co to jest 20 browarów na dorosłego faceta :) Odpowiedz Link Zgłoś
angasc1 Re: Długi weekend-majówka 01.05.05, 22:34 Mniam, pyszotki same przdstawiacie, aż ślinka leci. Zwłaszcza te 20 browarków :) Ale na poważnie: robię super karkóweczkę z grilla. Oto ona: Karkóweczka musi być w miarę chuda. Wieczorem poprzedniego dnia kroimy ją w plastry i tłuczemy tłuczkiem do mięsa, by zmiękła. Następnie solimy lekuchno , wrzucamy w miskę szklaną i doprawiamy: pieprzem, oregano, papryką, przyprawą Texas grill Kotanyi, odrobiną octu balsamicznego, najlepiej Aceto Balsamico Di Modena, paroma kroplami sosu sojowego, oliwą z oliwek i co kto jeszcze uważa. Następnie merdamy wszystko dokładnie w misce i zostawiamy w lodówce na drugi dzień. Przed położeniem na grill zawijamy kawałki mięska w folię aluminiową i dopiero po tym pieczemy. Na około 5 minut przed podaniem na stół odwijamy z folii i dopiekamy na ogniu, by mięsiwo zyskało przecudnej urody kolor i aromat. Najlepiej smakuje ze świeżą bagietką, sałatką z pomidorów i sera mozarella z oliwą oraz z czerwonym winem Heritage Du Rhone ( Marcpol, ok. 30 zł/but). Ewentualnie z solidnie schłodzoną wódeczką. Smacznego. Pozdrówki, Tomuś Odpowiedz Link Zgłoś