ajackowski1 26.10.05, 15:05 1) Jan Grądzki - PIS 2) Wiesław Pszczółkowski - PO 3) Łucjan Sokołowski - obecny burmistrz 4) Marek Zielski - Radny Niezależny 5) inna osoba Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mwsylwia Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 26.10.05, 15:08 a dlaczego wybraleś właśnie tych? Odpowiedz Link Zgłoś
ajackowski1 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 26.10.05, 15:10 dopisz inną osobę jeżeli zadna z podanych dziś nie zasługuje na twój głos Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 26.10.05, 15:14 nie chodzi o zasługiwanie lub nie - tylko mówić już dzić o kandydaturach grozi spaleniem tych potencjalnie dobrych. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 26.10.05, 15:10 Chyba za wczesnie na taki ranking. I nie zapomnij, że przy okazji wyborów tradycyjnie wypełzną różne relikty w postaci np. Bochenka (PSL) czy Belki (pewnie jeszcze PZPR). Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 05.12.05, 23:44 podbijam Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 05.12.05, 23:49 Ja osobiście najchętniej nr.5. Marzy mi się zupełnie nowy niezależny kandydat niezwiązany z jakimkolwiek starym skostaniałym łomiankowskim układem. Mamy w gminie kilka bardzo fajnych młodych osób które można by poprzeć. Burmistrzem powinien być mocno stojący na ziemi dobry organizator i finansista a nie złotousty marzyciel i wizjoner. Odpowiedz Link Zgłoś
lolaxyz Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 06.12.05, 09:01 Ja mam juz swojego faworyta, nie wiem czy finansista ale reszta sie zgadza, w promocji złotousty nawet bardziej niz sokół ale to tylko extra bonus :)) Nie powiem kto bo nie wiem czy byłby zainteresowany, na razie pogram sobie na Waszej ciekawości :)) Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 06.12.05, 09:03 Jeżeli traktujesz go poważnie, to na razie nie mów, bo szybko przestanie mieć jakiekolwiek szanse Odpowiedz Link Zgłoś
lolaxyz Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 06.12.05, 09:06 Przecież widzisz że nie mam zamiaru, zresztą coś takiego chyba wypadałoby uzgodnić z "zainteresowanym". Może interpol ściga go listem gończym i nie życzyłby sobie nadmiernego rozgłosu :)) Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 06.12.05, 13:20 Każdy kandydat powinien mieć na uwadze to, ze będzie to jedna z najcięższych kadencji. Należy przerobić studium bo obecna wersja (nawet jesli uwagi, które mamy przesylac do 8 grudnia - nie zostaną uwzględnione) jest absolutnie niepoważna, pobieżna, bałaganiarska i działająca na szkodę gminie. A wiec studium, potem plany zagospodarowania, i zdobycie funduszy na kanalizację i spłata długów. ALe nad tym widzę jedno największe zadanie: doprowadzenie do zgody społecznej, odbudowanie zaufania do urzędu burmistrza, do Rady, zmiana struktury organizacyjne urzędu na bardziej przejrzystą, zadaniową (mniej ludzi ale lepiej sprecezowane pola ich działań, odpowiedzialność. Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 06.12.05, 13:22 Miało być "nawet jeśli niektóre uwagi zostaną uwzględnione" - o ja nieuważna mwsylwia napisała: Należy przerobić studium bo obecna wersja (nawet jesli uwagi, które > mamy przesylac do 8 grudnia - nie zostaną uwzględnione) jest absolutnie > niepoważna, pobieżna, bałaganiarska i działająca na szkodę gminie. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 06.12.05, 13:27 Ciężko będzie. Te długi długo będziemy spłacać. Co do studium i planów zagospodarowania to mamy prężną Pracownię Planowania Przestrzennego opanowaną przez klan Korpantów-powinni dać sobie radę. Potrzebny nam poprostu dobry gospodarz. Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 06.12.05, 13:31 Ja nie wiem czy jest sens utrzymywać pracownie, czy nie lepiej zatrudnić fachowców do opracowania porządnego studium i planów i już. Nie wiem ile to kosztuje ale może jest to porównywalny koszt z całorocznym utrzymywaniem 7- osobowej pracowni. A wtedy mamy wpływ na to kto i z jakimi kwalifikacjami te plany opracuje. krzysiom1 napisał: > Co do studium i planów zagospodarowania to mamy prężną Pracownię Planowania > Przestrzennego opanowaną przez klan Korpantów-powinni dać sobie radę. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 06.12.05, 13:39 Dokładnie. Taka pracownia przy gminie w dzisiejszych czasach to bzdura i nonsens ekonomiczny. Jak wiele innych w naszej gminie ...... Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 06.12.05, 14:13 Plany to może być koszt w granicach 200 tyś. zł. Utrzymanie pracowni w graniacach 300 rocznie, czyli na to przygotowywane studium wydalismy ponad 1 mln, do tego wiem, od wczoraj, że dla takiej gminy jak Łomianki wystarczą 3 osoby zamiast 7 + 1, ten jeden to główny projektant, czyli Sokół. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 06.12.05, 14:14 Zupełnie nie docieniacie walki z bezrobociem. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 06.12.05, 14:22 No ale za to w rankingu wspólnoty mamy miejsce na podium (3 nakłady na administarcję), ktoś to docenił, no wynosi to 18 mln na utrzymanie administarcji, a na inwestycje ok. 10 mln z czego połowa pewnie na spłatę wielorybka, druga połowa na CŚR lub otoczenie wielorybka. To jest przykład walki z bezrobociem. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 06.12.05, 14:14 Normalnie to robi się przetarg na takie rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
atos55 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 07.12.05, 01:51 Z rzadka tu się odzywam, ale ta sprawa jest zbyt ważna dla wszystkich mieszkańców Łomianek, by czekać na to, co sie "samo" wydarzy. Burmistrz "Sokół" - mimo katastrofalnej w swym bezwładzie drugiej kadencji - nadal jest zapewne dużo silniejszy niż którykolwiek z potencjalnych kontrkandydatów, reprezentujących różne grupy polityczne. Obóz, który go popiera jest splotem różnych układów gminno-parafialnych i zapewne jest też w stanie w każdej chwili wyłonic innego, "nowego" kandydata, ze sporymi szansami na zwyciestwo. Ostatnie wybory to byl calkowity triumf tego ukladu, a inni kandydaci tylko sobie wzajemnie utrudniali życie. Wątpię, czy ktoś całkiem spoza dotychczasowej sceny, nawet tak profesjonalnie kompetentny jak piszecie, do tego przebojowy i młodszy od dotychczasowych "zawodników", bedzie mógł przełamać zastany układ i uzyskać większośc w naszej gminie. Zwłaszcza jeśli wysuniety zostanie późno, na zasadzie "czarnego konia", jak sie chyba marzy niektórym autorom powyższych postów. Liczycie na cuda, masowe oświecenie i jakiś "przełom w bulwie"? Moim zdaniem, zamiast popierać "swoich" kandydatów, tzn. każdy swojego, wedle gustu i upodobań, należy starać się przede wszystkim stworzyć koalicję, która uzyska większość choc na tyle, by zmienic obecnego burmistrza i jego klikę (nawet na kogokolwiek), by wreszcie ujawnić prawdziwy stan rzeczy w mieście, machlojki z budżetem i ukrywanie informacji, a zwłaszcza by zmienić tryb przygotowywania i prowadzenia inwestycji oraz pozyskiwania funduszy europejskich, bo bez tego nigdy nie wygrzebiemy sie z obecnego stanu. Nie chodzi o to, by nie wysuwać własnych kandydatów, zwlaszcza jesli się ma odpowiedniego i takiego który może przyciagnąć mlodszych i lepiej wykształconych wyborców, ale tymi głosami nie można - obawiam się - zwyciężyć. Trzeba szukać sojuszników chociaz wśrod części dotychczasowego gminnego establishmentu. Ja od dawna szukam jakiejś nadziei na zmianę i z przykrością stwierdzam, ze nie widze - na razie - alternatywy dla srodowiska PO. Z przykroscią, bo tak w ogóle to nie mam upodobania do tej partii, ale w Łomiankach to jest jedyna (obok LPR - ktora dla mnie nie wchodzi w rachubę) naprawde stale dzialajaca grupa. Radny Pszczółkowski użera sie stale z "Sokołem" i jest dość dobrze znany, a "Nasze Łomianki" są potencjalnie ważnym czynnikiem (i zdają mi się bliskie PO). W pierwszej turze wyborów prezydenckich Tusk w naszej gminie mial 48,29% głosów (o przeszło 10% więcej od Kaczyńskiego) to wg. "GŁ". Nie wiem jak było w drugiej turze. Wydaje mi się, że gdyby udało sie stworzyć jakiś ruch ludzi młodych i aktywnych wokół konkretnego kandydata, to w koalicji z PO - jesli przetrwa następny rok w dobrej formie - można mieć szansę na wspólne uzyskanie większości. Wybiera sie nie tylko burmistrza, ale i Radę (i mozna sie tez umawiać na obsade stanowiska wiceburmistrza). Mi sie wydaje , ze przyszły burmistrz w rodzaju p. Pszczółkowskiego z jakiś młodym wiceburmistrzem-menedżerem to bylaby wielka zmiana na lepsze, wobec tego co jest i co nam dalej grozi. Odpowiedz Link Zgłoś
janek9912 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 07.12.05, 09:48 Radny > Pszczółkowski użera sie stale z "Sokołem" i jest dość dobrze znany, a "Nasze > Łomianki" są potencjalnie ważnym czynnikiem (i zdają mi się bliskie PO). W > pierwszej turze wyborów prezydenckich Tusk w naszej gminie mial 48,29% głosów ( > o > przeszło 10% więcej od Kaczyńskiego) to wg. "GŁ". Nie wiem jak było w drugiej > turze. Środowisko "Naszych lomianek", "Platforma", KOŁ. to jest to samo środowisko, i nic w Łomiankach nie zmieni tego myślenia. > Pszczółkowski użera sie stale z "Sokołem" i jest dość dobrze znany, Pszczółkowski na pewno jest dobry ale czy może być wspólnym kandydatem - wątpię,poza tym też ma układy w gminie, choćby żona, ktora wcale tego nie ukrywa. > mam upodobania do tej partii, ale w Łomiankach to jest jedyna (obok LPR - ktora > dla mnie nie wchodzi w rachubę) naprawde stale dzialajaca grupa. W mojej ocenie akurat LPR jest w stanie przeważyć szalę zwycięstwa zarówno w jedną stronę jak i w drugą. Więcej niż jeden silny komitet wyborczy przeciwko Sokołowskiemu to wygrana pewna Sokolowskiego. Radziłbym uważnie poczytać posty Papirusa. Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 07.12.05, 09:59 Zdaje się, że zona P. pracuje tam 14 lat, co oznacza że nie została tam zatrudniona poniewaz on jest radnym. Opisujac poszczegolne osoby z nazwiska na Forum powinnismy przemyslec, czy komus nie zrobimy krzywdy. Odpowiedz Link Zgłoś
lolaxyz Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 07.12.05, 10:01 Bardzo ciekawe refleksje Atos, w 90% popieram ale jak pisze Janek nie mozna lekceważyć LPR i roli jaką moze odegrać. Chociaż ogromna wiekszość mieszkańców zapewne z zasady odrzuca możliwość głosowania na LPR to jednak partia ta posiada jakiś aparat organizacyjny, zmobilizowanych działaczy, pewnie jakieś środki na kampanię, przy partyzantce luźnych gupek to zupełnie inna jakość. Nie jestem pewna czy LPR-owskie namaszczenie pomoże czy zaszkodzi wskazanemu kandydatowi (wydaje mi się, że to drugie) ale napewno nie pozostanie niezauważone. Ważna kwestia jak zjednoczyć te różnorodne środowiska i jak przekonać wszystkich do poparcia jednego kandydata, bo ja podejrzewam, że każda grupa wolałaby przekonywać pozostałe, że to właśnie ich faworyt jest tym najgodniejszym. Odpowiedz Link Zgłoś
janek9912 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 07.12.05, 10:13 > lekceważyć LPR i roli jaką moze odegrać. Chociaż ogromna wiekszość mieszkańców > posiada jakiś aparat organizacyjny, zmobilizowanych działaczy, pewnie jakieś Niezapominajmy że Waśniewski zrobił dobrą kampanię wyborczą do sejmu zyskał dobre notowania u różnych środowisk i dziś nie jest osobą nieznaną a właśnie on jest kandydatem Lpr na Burmistrza. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 07.12.05, 10:18 Wiecie co, o tym wszystkim to chyba lepiej prozmawiać niz pisać. Wiedzę i pomysły mamy, ale po co o nich maja wiedzieć b. Jawnośc i przejrzystość to powinna cecha, która ma towarzyszyć działaniom wałdzy, a nie naszej. Dzis jest tak władza robi sobie tajne spotkania, ma plany, a my ciekawe pomysły które chyba trochę niepotrzebnie wypalamy na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_58 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 07.12.05, 10:24 wydaję mi się, że w nadchodzących wyborach zbyt dużo uwagi poswięca się sposobom/planom/prognozom itd. zmiany osoby obecnego burmistrza. Jeżeli pójść tropem Janka osoba obecnego burmistrza jest repereznatacją "...splotu różnych układów gminno-parafialnych, która zapewne jest też w stanie w każdej chwili wyłonic innego, "nowego" kandydata, ze sporymi szansami na zwyciestwo...". Przypuszczam, że w/w układ będzie w dalszym ciągu bardzo zainteresowany zachowaniem wpływów równiez kosztem ewentualnej zmiany "kosmetycznej" w postaci kandydatna na urząd innegi niż burmistrz obecny. Dodatkowo rywalizacja w wyborach bezpośrednich z doświadczoną i wpływową grupą będzie bardzo trudne (tutja zgadzam się z kwestiami konsolidacji sił wokół jednego kontrkandydata). Troche jednak zapomina sie, że osoba burmistrza moze prowadzić niemalże autorytarne rządy jedynie w sytuacji przychylności wiekszości radnych (lekka analogia do prezydenta kraju i sejmu z różnicą większych kompetencji burmistrza od prezydenta). Dlatego też uważma należy oprócz rozstrząsania wyboru burmistrza miec na uwadze również wybory radnych. Stworzenie równowagi pomiędzy osobą burmistrza a radnymi pozwoli na kontrole poczynań jednej strony przez druga i odwrotnie. Wybroy nowego burmistrza powinny być nierozerwalnie zwiazane z kampanią w wyborach radnych - zwycięstwo w jednym elemencie a przegrana w innym pozwoli na kontrolę zarządzania miasta Odpowiedz Link Zgłoś
janek9912 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 07.12.05, 10:59 > Dlatego też uważma należy oprócz rozstrząsania wyboru burmistrza miec na uwadze > > również wybory radnych. Stworzenie równowagi pomiędzy osobą burmistrza a > radnymi pozwoli na kontrole poczynań jednej strony przez druga i odwrotnie. Zgoda. Jeśli powstanie szeroki komitet wyborczy, wtedy trzy czy cztery podmioty w nim uczestniczące wystawiają po 6,7 kandydatów na radnych, najlepsze co mają, odcinając oczywiście idologiczne ogony. Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 07.12.05, 13:02 Dotychczasowe wypowiedzi internautów mają jedną wspólną cechę - obawę,aby nie popełnić błędu przy najbliższych wyborach.Równie ważny przy tym jest wybór zarówno burmistrza jak i radnych. Komitet Obywatelski Łomianek nie jest komitetem wyborczym i zamierza działać dalej,po wyborach, wypowiadając się w sprawach dotyczących naszego miasta i gminy.Będziemy recenzować nową władzę równie starannie jak obecną,a jeśli będzie chciała skorzystać z naszym rad,będziemy do jej dyspozycji. Nasze stanowisko w sprawie wyborów: 1.Ponieważ nowa władza będzie decydować o sprawach dotyczących nas wszystkich,jesteśmy przeciwni partyjnym komitetom.Powinien powstać jeden komitet,reprezentujący wszystkie zarządy osiedlowe i sołectwa,wszystkie stowarzyszenia,wszystkie partie.Będziemy przekonywać ugrupowania partyjne,aby sprawy Łomianek przedłożyły ponad swoje ambicje.Mamy nadzieję,że zarówno PO jak i LPR to zrozumieją.Jak podejdzie do sprawy PiS-nie wiem,zważywszy,że główną rolę odgrywają w nim v-burmistrz Grądzki i radny Sikorski,będący synonimem obecnej władzy w mieście.PO sądzę zgodzi się z naszym stanowiskiem,z LPR negocjujemy.Zarówno publikowane przez LPR w ich biuletynie artykuły jak i publiczne wypowiedzi dotyczące Łomianek,w zasadzie są zbieżne z naszą oceną sytuacji.Zarówno p.Waśniewski jak i p.Zakrzewski są rozsądnymi ludźmi i myślę,że można znaleźć z nimi kompromis. 2.Musi zostać wyłoniony jeden kandydat na burmistrza.Im mniej będzie kandydatów,tym większe szanse miał będzie nasz.Pomimo sondaży od półtora roku w różnych środowiskach,pojawiło się jedynie 2 skłonnych do kandydowania.Szukamy dalej.To nie jest sprawa "wstydliwa",prosimy o zgłaszanie innych,najlepiej na moją pocztę -. andrzej.rusiecki@wp.pl 3.Kandydat powinien - naszym zdaniem -spełniać w mniejszym lub większym stopniu spełniać następujące warunki: -znajomość funkcjonowania UMiG Łomianki,rady -mieć wykształcenie wyższe lub średnie zbliżone profilem do problemów zarządzania miastem (głównie decydujące o sprawach miasta: inwestycje,finanse) -mieć jakieś doświadczenie zawodowe w wyż.wym. sprawach -znać historię problemów Łomianek,znać ludzi,powiązania,koneksje,tak,aby móc znajdować kompromisy,jeżeli będą one możliwe Nie mam nic przeciwko zupełnie "nowym twarzom".Napewno wśród nas są osoby mądre i uczciwe,skłonne do pracy dla dobra ogółu (bo taka powinna być w zasadzie praca burmistrza,radnych). Ale tych "nowych" widziałbym raczej w radzie i źle byłoby,gdyby kandydując na burmistrza,spalili się na wstępie. 4.Kolejne sprawy to : jak wyłonić komitet wyborczy,sprawa programu wyborczego,konwecja przedwyborcza dla wyłonienia kandydata na burmistrza i radnych. Ale z uwagi na długość postu -to już następnym razem,o ile to Państwa zainteresuje i jakie będą uwagi do niniejszego wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 07.12.05, 13:14 brycezion napisał: > Będziemy przekonywać ugrupowania partyjne,aby > sprawy Łomianek przedłożyły ponad swoje ambicje Na pewno w każdej partii znalazł by się odpowiedni rozsądny kandydat, który mógłby zasilić Radę. To by było piękne, ale w jakim stopniu realne? Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 07.12.05, 13:18 Moim zdaniem nierealne, bo bez sensu. W założeniu każda partia ma zamiar realizować swój program. Aby to osiągnąć musi dążyć do obsadzenia administracji - państwowej, samorządowej - swoimi ludźmi. Ponadpartyjny sojusz to innymi słowy koalicja wyborcza. Nic innego, jak mieszanie polityki w sprawy lokalne i programów partyjniackich w miasto. Prawdopodobnie udałoby się stworzyć jakąś lokalną koalicję partii politycznych na poziomie samorządowym, ale taka koalicja nie daje żadnej gwarancji ani stabilności, ani tego, że po wyborach przedstawiciele partii będą działali na rzecz mieszkańców, a nie wspierali odgórne inicjatywy swoich partii. Dlatego uważam, że mieszanie w wyborach samorządowych komitetów mieszkańców z agendami partyjnymi nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 07.12.05, 13:42 W tym co piszesz Frags jest niestety dużo racji, ale z drugiej strony idąc tym torem jakie są te inicjatywy partii i czemu mają służyć jeśli nie jakimś interesom wyborców (oczywiście w wersji idealistycznej, żeby nie powiedzieć naiwnej)? A tak z innej beczki, oglądaliście wczoraj na WOT kurier mazowiecki? Pokazywali PANIĄ burmistrz Góry Kalwarii i Lesznowoli - dostały nagrodę Fair Play za najlepiej zarządzaną gminę. ww2.tvp.pl/View?Cat=5146&id=276681 Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 07.12.05, 14:52 > Fair Play za najlepiej zarządzaną gminę. Ups, mała pomyłka. Nagroda za gminę przyjazną inwestorom. Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 07.12.05, 13:31 Kmsanczia: Realne będą wyniki wyborów.Ale zawsze uważałem,że trzeba mieć ideały i do nich dążyć. Życie i paru mądrych szefów jakich miałem,nauczyło mnie,że dążąc do jakiegoś celu należy zrobić wszystko,co mój rozum i sumienie podpowiadają.Na końcu mogę sobie spokojnie powiedzieć:zrobiłem wszystko co mogłem,bez względu na rezultat.I w tym momencie przestaję się denerwować,zamykam temat. W wyborach -tak uważam- mniejszą rolę będą spełniać ugrupowania partyjne czy stowarzyszenia.Ciężar będzie spoczywał na zarządach osiedli i sołectw.Oni mają najlepszy kontakt z ludźmi w swym otoczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 07.12.05, 13:37 Po części sie zgadzam z przedmówcą. Jednak moim zdanie różnica między wyborami parlamentarnymi, czyli polityką w skali makro a samorządowymi - polityką w wersji mikro (niby mikro, a dużo ważniejszą) polega na tym, że o ile w wyborach parlamentarnych elektorat oczekuje instytucji - znanej partii, koalicji, komitetu wyborczego złożeonego z porozumienia instytucji, o tyle w samorządowych programu - realnego czytelnego i możliwego do realizacji programu, który ma szanse przynieść wymierne korzyści wyborcom. W tym kontekscie nie jest moim zdaniem tak, że ciężar spoczywa na zarządach osiedli i sołectwach - zainteresowanie elektoratu zogniskuje się na realnym programie. Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 07.12.05, 13:48 W pkt.4 swojego długiego exposee wymieniłem również program.Oczywiście,że jest on podstawą walki wyborczej i -uważam- że ułoży je gremium złożone z grup opisanych w pkt.1-3. Dla mieszkańca,obojętnie jakie ma przekonania polityczne czy jakie wyznaje wartości,ważne będą woda,kanalizacja,drogi itd. Odpowiedz Link Zgłoś
janek9912 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 07.12.05, 13:43 W zasadzie zgadzam się z brycezion, choć wątpię aby Rady Osiedlowe dały rady to pociągnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_58 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 07.12.05, 14:53 chyba jednak trochę przeceniacie rolę programu kandydata. Kandydaci (zarówno na fotel burmistrza jak i radnego) nie będa tak bardzo anonimowi. Ponadto należy wziąć pod uwagę ewentualność niskiej frekwencji (zwolennicy obecnych władz będą raczej bardziej zdyscyplinowani), osobiste decyzje wyborców z grupy niezdecydowanych (znajomość kandydatów lub brak, ostatnio zapamietane hasła lub obietnice stosownie okraszone, informacje o prowadzonych i planowanych inwestycjach - nie istotne czy błędne czy słuszne, wiele osób zadziała hasłowo, że coś działo i dzieje bez wiedzy i faktycznie popełnionych błędach itd). Czy ma może ktoś dane nt frekwencji podczas ostanich wyborów? Odpowiedz Link Zgłoś
labes Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 07.12.05, 10:09 janek9912 napisał: > Pszczółkowski na pewno jest dobry ale czy może być wspólnym kandydatem - > wątpię,poza tym też ma układy w gminie, choćby żona, ktora wcale tego nie > ukrywa. Tródno żeby ukrywała ale w urzędzie chyba pracuje od 15 lat. To spora różnica w stosunku do radnych, którzy załątwili prace rodzinie w okresie pełnienia funkcji (Sternicki, Sikorski, Grądzki -Z-ca). Ponadto jak mówią jest szykanowana od 4 lat kiedy miała innhy pogląd na kandydata na szefa. Słyszałam że Koleżanki z pracy twierdzą, że ma najnioższe uposażenie w gminie wśród osób z wyższym wykształceniem i chyba 20 letnim stażem pracy Odpowiedz Link Zgłoś
janek9912 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 07.12.05, 10:21 Pani Pszczółkowska jest piękną kobietą i bardzo mi się podoba ale 15 lat pracy w urzędzie może być różnie interpretowane,przecież Sokołowski w drugiej turze uzyskał jednoznaczne poparcie na piśmie od warszawskiej PO. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 07.12.05, 10:23 janek9912 napisał: > Pani Pszczółkowska jest piękną kobietą i bardzo mi się podoba ale 15 lat pracy > w urzędzie może być różnie interpretowane,przecież Sokołowski w drugiej turze > uzyskał jednoznaczne poparcie na piśmie od warszawskiej PO. Ale powiedz, Janek, co ma do tego poparcia na piśmie, piękna pani P. Odwal się od kobiety! Odpowiedz Link Zgłoś
labes Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 07.12.05, 10:31 janek9912 napisał: > w urzędzie może być różnie interpretowane,przecież Sokołowski w drugiej turze > uzyskał jednoznaczne poparcie na piśmie od warszawskiej PO. Jak wieść niesie poparcie uzyskał od osoby, która potem na każdym spotkaniu przepraszała, że nie znała całej sprawy a pod wpływem innego posła developera udzieliła wsparcia. Dzisiaj się tego wstydzi. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 07.12.05, 10:42 Jeżeli mówimy o tej samej pani to jej wypowiedz została przekręcona i zmanipulowana A wiem to na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 07.12.05, 13:00 Cholera, teraz sobie przypominam, że tuż po wyborach rozmawiałem z jednym z kandydatów na posłów, który opowiadał mi o tym nieprawdziwym poparciu. Ale cóż, byęłm w fatalnej już wtedy formie i całą sprawę potraktowaliśmy anegdotycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
elpr1 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 07.12.05, 14:50 ajackowski1 napisał: > 1) Jan Grądzki - PIS > 2) Wiesław Pszczółkowski - PO > 3) Łucjan Sokołowski - obecny burmistrz > 4) Marek Zielski - Radny Niezależny > 5) inna osoba DZISIAJ PADŁO WIELE WAŻNYCH SŁÓW - WRESZCIE MOJE TYPY: WAŚNIEWSKI PSZCZÓŁKOWSKI Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 07.12.05, 15:11 Mam nadzieję że lpr też rozumie potrzebę połącznia sił. Odpowiedz Link Zgłoś
elpr1 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 07.12.05, 15:15 JEŻELI CHCENY ABY ODSZEDŁ SOKOŁOWSKI I JEGO PRETORJANIE TO PO PROSTU NIE MA INNEGO WYJŚCIA. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 07.12.05, 15:17 Proszę, nie mówi mi, że nie ma wyjścia. Do wyborów jest sporo czasu, różne rzeczy mogą sie zadziać. Nie reaguję na tego typu emocjonalne stwierdzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
elpr1 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 07.12.05, 15:19 MYŚLISZ ŻE WYSKOCZY JAKIŚ TYMIŃSKI Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 07.12.05, 15:22 Od 1989 roku albo przygotowuję kampanie wyborcze, albo je komentuję, albo o nich informuję. Kampania zaczyna się w praktyce najwcześniej trzy miesiące przed aktem wyborczym. Wszystko jest teraz możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 07.12.05, 15:29 Cieszę się z takich dekalracji, choć do tej pory miałem chwilami wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
lolaxyz Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 07.12.05, 15:16 Oczywiście rozumie, pod warunkiem, że pod sztandarem Waśniewskiego :)) Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 07.12.05, 15:14 Mam uczulenie, nie zagłosuję na LPR. Odpowiedz Link Zgłoś
lolaxyz Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 07.12.05, 15:16 zagłosujesz jak nie bedzie innego wyjscia, zagłosujesz, nawet ja zagłosuje Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 07.12.05, 15:19 Nie zagłosuję. Ale - głupio z tym się wyrwałem, jeszcze jest tyle czasu do wyborów i nie powinienem stawiać tak sprawy. Wycofuję swój post o głosowaniu, traktujcie go jako post "in pectorem" jak by powiedzieli kardynałowie... Odpowiedz Link Zgłoś
mazowianka Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 07.12.05, 17:47 Co do Waśniewskiego to ja nic do niego nie mam,tyle że mi z nim nie po drodze, bo to nie ta opcja,więc nawet nie przyjmuję do wiadomości że to lpr może wygrać wybory na Burmistrza w Łomiankach. Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 08.12.05, 09:20 Mazowianka: Wielu ludziom w Łomiankach jest nie po drodze z LPR,która w wyborach na głosujących 7490 uzyskała 701 głosów tj.9,4%.Nie ma więc szans wygrać samodzielnie wybory na burmistrza.Ale co innego przekonania polityczne,a co innego uznanie dla konkretnej osoby,która powinna znaleźć się we władzach miasta. I tu dam przykład: PiS uzyskał w Łomiankach 2842 głosy,ale na jego przedstawiciela v-burmistrza Grądzkiego głosowało tylko 870 osób czyli 30,6%!!! Wyborcy umieją widać odróżnić partię i osobę. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 08.12.05, 09:34 brycezion napisał: > Mazowianka: Wielu ludziom w Łomiankach jest nie po drodze z LPR,która w wyborac > h > na głosujących 7490 uzyskała 701 głosów tj.9,4%.Nie ma więc szans wygrać > samodzielnie wybory na burmistrza.Ale co innego przekonania polityczne,a co > innego uznanie dla konkretnej osoby,która powinna znaleźć się we władzach miast > a. > I tu dam przykład: PiS uzyskał w Łomiankach 2842 głosy,ale na jego > przedstawiciela v-burmistrza Grądzkiego głosowało tylko 870 osób czyli 30,6%!!! > Wyborcy umieją widać odróżnić partię i osobę. I całe szczęście! Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 08.12.05, 09:44 Grądzki otrzymał w łomiankach 921 głosów, czyli 10.92%. Jego program wyborczy to był - Głosując na mnie głosujesz na Nadwiślańską Obwodnicę Łomianek, i dostał, aż 10,92%, może trochę wieksze jest również poparcie tego pomysłu w Łomiankach, po zapoznaniu się mieszkańców z realnością tej trasy. Pomimo, że w GŁ to prawie wszyscy sa za, poza bandą ciemniaków nie rozumiejącyc że Wisła to ściek. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 07.12.05, 20:16 Kochani, PiS jak się dowiedziałem chce wyborów samorządowych wiosną. Nie ma się co dziwić, są na fali - uwaga, tak ma wyglądać ta lokalna demokracja, że to partia polityczna w swoim apogeum popularności dyktuje termin samorządowych wyborów. To świadczy moim zdaniem o tym, że politycy przez "P" nie odpuszczą miastom i radom. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 07.12.05, 20:38 Bo oni są Prawi i Sprawiedliwi innaczej... po swojemu. Patrz vice B. Odpowiedz Link Zgłoś
atos55 Re: Kobietę na burmistrza ! 09.12.05, 02:40 Moi mili, widzę że macie w tych naszych łomiankowskich układach świetne rozeznanie i myslicie o sprawach poważnie. Kłaniam sią nisko z uznaniem. Poczułem trochę optymizmu, którego juz od dawna nie mialem. Może jednak z tego coś wyniknie i damy radę zmienić "taką gminę"na lepsze? Koalicja, program, Rady Osiedlowe i sołectwa, etc., etc., ale moze jednak trzeba jeszcze do sukcesu odpowiedniego kandydata? Solidnego, poważnego, budzącego zaufanie? A może jakieś inne cechy powinien mieć? Ja właściwie byłbym za kandydatką. Już od dawna zauważyłem, że faceci (i ja też) mają za wiele skłoności do walki o szczytne cele, a tu potrzebna jest mozolna i rozsądnie zaplanowana harówa dla dobra ogółu. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Kobietę na burmistrza ! 09.12.05, 06:33 Powiem szczerze że mi się równiez marzy Pani Burmistrz. Odpowiedz Link Zgłoś
lolaxyz Re: Kobietę na burmistrza ! 09.12.05, 09:37 A może być ładna, inteligentna i rozsądna? Jeśli tak to przecież my już wytypowaliśmy swoją Panią Burmistrz ! Odpowiedz Link Zgłoś
mazowianka Re: Kobietę na burmistrza ! 09.12.05, 22:03 Ale Ona nie ma wąsów,bo tylko taki burmistrz ma szansę wygrać wybory. Bo jak wąsy to po jednej stronie, jest Prawo a po drugiej Sprawiedliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Kobietę na burmistrza ! 09.12.05, 22:19 Ale wcale nie potrzeba wąsów. Wystarczy żeby miała "jaja". Do tego wcale nie trzeba byc chłopem. Odpowiedz Link Zgłoś
atos55 Re: Kobietę na burmistrza ! 10.12.05, 10:07 Bardzo to intrygujące! Świetnie, swietnie! Niech te typki w urzędzie gminy kulą sie ze strachu. Żeby to tylko nie skonczyło się jakąś prewencyjną, herodową rzezią wszystkich kobiet, ktore moga byc podejrzewane o posiadanie "jaj". Nasza gmina by się z tego nie podniosła. Można mieć w ostatecznosci tumana burmistrza, ale bez kobet życie nie ma sensu! Odpowiedz Link Zgłoś
skokollomiankowski Re: Kobietę na burmistrza ! 10.12.05, 14:15 Burmistrz. Kobieta doskonale. Pamiętajmy żę burmistrz nie może być uniwersalny. To nie czasy Kopernika i renesansu. Uważam, że liczy się po pierwsze zangażowanie i znajomość społecnośći. Minimum kilka lat w Łomiankach. Po drugie dobór wspólpracowników /oni uzupełnią wiedzę/i otwarta głowa. I chyba wykształcenie i to nie koniecznie te sformalizowanie. Głąbem będzie magister dr. prof. który nie czyta i nie myśli. Lat od 30 do 60 - 70 byle by dobre zdrowie. Drugim ważnym problemem są radni. I nie wiem czy to nie jest problem podstawowy. Po pierwsze muszą być nie pokorni, o wysokim morale i w dodatku demokraci z poglądów / nie żadne betony z PO PiS LPR itd/. Wolny sokół łómiankowski Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: Kobietę na burmistrza ! 10.12.05, 14:58 Sokole - czas przedstawić się w wątku Poznajmy się :) Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: Kobietę na burmistrza ! 10.12.05, 20:19 Skokollomiankowski : 1.Płeć oczywiście nie ma znaczenia. 2."...burmistrz nie może być uniwersalny..."Chyba -burmistrz może nie być uniwersalny.To zupełnie dwa różne znaczenia.Ale im będzie bardziej uniwersalny,tym chyba lepiej?Propozycję cech kandydata na burmistrza przedstawiłem w poście z dn.7.12. 13.02 pkt.3. 3.Problem radnych jest OCZYWIŚCIE bardzo ważny i może nawet ważniejszy!!!Trudniej bowiem poznać ich sylwetki,kwalifikacje,trzeba w dużej mierze oprzeć się na opinii środowisk wysuwających ich kandydatury. 4."...nie żadne betony z PO PiS LPR..."Zostały jeszcze nie wymienione SLD,Samoobrona,SD PL i inne partie,których nazw już nie pamiętam.No i ludzie bezpartyjni.To też mogą być "betony".Czyli w końcu kto? Myślę,że skokollomiankowski miał na myśli to,aby przynależność do jakiejś partii czy "bezpartyjność" lub wyznanie religijne nie były żadnym argumentem potwierdzającym kwalifikacje danej osoby kandydującej na radnego. Odpowiedz Link Zgłoś
janek9912 Re: Kobietę na burmistrza 11.12.05, 20:18 Waśniewski i Pszczółkowski i na tych kad ndydatach trzeba się ograniczyć,bo inaczej będzie klapa.co do dziewczyn one znajdą swoje miejsce w UMIG.Panowie zwijajmy jak najszybciej szyki bo Pisuary mogą nam zafyundować wybory na wiosnę Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Kobietę na burmistrza 11.12.05, 20:26 Wszystko wskazuje na to że na wiosnę będziemy mieli wybory. Odpowiedz Link Zgłoś
janek9912 Re: Kobietę na burmistrza 11.12.05, 20:28 Dlatego jusz nie mamy czasu- czas się brać za porządną robotę Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Kobietę na burmistrza 11.12.05, 20:33 Masz jakieś konkretne propozycje tej porządnej roboty? Odpowiedz Link Zgłoś
janek9912 Re: Kobietę na burmistrza 11.12.05, 20:48 1.szef komitetu wuborczego- brycezion 2.szef finansowy któraś z naszych pięknych ekonomistek. 3. wiemy że mamu kilku dobrych fotografów. 4.Mamy tesz wykwalikowanych dzienikarzy i recenzentów. 5.kmsanczia -internet,media 6.mwsylwia - w związku urodą zajmie sie nieprzekonanymi Spotkanie Przczułkowski Waśniewskijak najszybciej muszą się dogadać, bo tylko jeden kandydat ma szanse po Sokoła Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Kobietę na burmistrza 11.12.05, 21:07 Widzę Janek, że masz już jakiś konkretny z plan, nawet z konkretnymi osobami. Tym bardziej zapraszamy do wątku poznawczego, my też chcielibyśmy wiedzieć z kim mamy przyjemność. :) <a href="https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=229&w=21846819&a=21846819">Wątek Poznawczy</a> Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Kobietę na burmistrza 11.12.05, 21:08 ttp://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=229&w=21846819&a=21846819 Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Kobietę na burmistrza 11.12.05, 21:09 Coś mi urywa ten wątek poznawczy, chyba Janek go zaczarował. ;) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=229&w=21846819&a=21846819 Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: Kobietę na burmistrza 11.12.05, 21:25 W związku z urodą????? Swoją czy tych nieprzekonanych? i co do tego ma ich/jej uroda???????????? janek9912 napisał: > 6.mwsylwia - w związku urodą zajmie sie nieprzekonanymi > Spotkanie Przczułkowski Waśniewskijak najszybciej muszą się dogadać, bo tylko > jeden kandydat ma szanse po Sokoła Odpowiedz Link Zgłoś
janek9912 Re: Kobietę na burmistrza 11.12.05, 21:43 Piękna kobieta przy boku kandydata na burmistrza to atut. Spotkanie Przczułkowski Waśniewski jak najszybciej muszą się spotkać ,muszą się dogadać, bo tylko jeden kandydat ma szanse pokonać Sokoła Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: Kobietę na burmistrza 11.12.05, 21:52 Janek9912 : 1.Przy okazji - mój cytat NAPEWNO nie dotyczył Ciebie!!! 2.Sądzę,że "dogadanie się" Panów P. i W. nie jest możliwe.Jeśli tak piszę,to mam podstawy.Jeśli LPR chce zakładać swój komitet wyborczy - to ma do tego prawo.Ale zaszkodzi tym całym Łomiankom. Odpowiedz Link Zgłoś
janek9912 Re: Kobietę na burmistrza 11.12.05, 22:10 Nie wiem skąd u ciebie taka wiadomość o zakładaniu komitetu przez LPR. > 2.Sądzę,że "dogadanie się" Panów P. i W. nie jest możliwe.Jeśli tak piszę,to mam podstawy. Skommentuję to tak :JEST PEWNE ŻE WYBORY WYGRAL JUSZ SOKOŁOWSKI. Odpowiedz Link Zgłoś
elpr1 Re: Kobietę na burmistrza 13.12.05, 21:01 Jestem w stanie zorganizować półroczny kurs samorządowy i to całkiem za przyzwoite pieniądze, nie dla mnie oczywiście. Wtedy nasi radni przynajmiej poznają dobrze ordynnnację wyborczą.Jeżeli wybory wiosną to jusz rozmawiać należy.A Waśniewski i Pszczułkowski nie maja wyboru muszą się dogadać. Kochane Panie i panowie jeśli na choryzącie pojawią się takie nazwiska jak: Bochenek, Zamojscy,Belka,,Zielski, Kaliński to zapomijmy o zmianie Sokołowskiego. Zgrupujmy takich ludzi jak Wołyński,Kordek, Perlik czy właściciel "Bumeranga".Potrzeba nam jak najwięcej autorytetów. Ludzi wcześniej wymienionych(Belka, Zamojski Kaliński czy Pani Kurowska, w pamięci łomianek mają jusz swoją etykietę i nic tego nie zmieni,pamięć jest długa. To musi być nowy zaciąg nieskompromitowany. Mamy nawet tu na forum ekonomistki, fotografów, walczącego Papirusa,powtarzam zrubmy coś niekonwencjalnego, nie powielajmy starych błędów. Bo cztery komitety w wyborach to Sokołowski śpi spokojnie, przypomijcie sobie cztery lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: Kobietę na burmistrza 14.12.05, 00:45 Niepotrzebnie schodzi dyskusja na tory sympatii politycznch. Odpowiem tylko na post elpr1 : Jeśli chodzi o nazwiska: 1.Zielski - młody,inteligentny człowiek,radny niezależny - to już plus 2.Kaliński -o ile mi wiadomo wcale nie ma ochoty na pracę w samorządzie,prowadzi b.dobrze "Nasze Łomianki".Poza tym przypominam tym,którzy nie pamiętają,że jako przewodniczący Społecznego Komitetu Wod.-Kan. Łomianek przyczynił się w dużym stopniu do rozwoju sieci w naszym mieście.Komitet był jak gdyby ajentem UMiG do zbierania pieniędzy i nie ponosi w najmniejszym stopniu winy za to,że burmistrz Sokołowski wstrzymał inwestycje. 3.Wołyński - skompromitował się jako przewodniczący poprzedniej Rady podpisując uchwałę w/s budowy ICDS.Obecne jego tłumaczenia to musztarda po obiedzie. 4.P.Kordka i właściciela Bumerangu - nie znam. 5.P.Perlik - znany przeciwnik budowy supermarketu. A jeśli chodzi o p.Waśniewskiego,to dał się poznać jako młody,inteligentny i ambitny człowiek - więc do pracy w samorządzie przydałby się.Ale prowadzenie 10 lat warsztatu samochodowego,to jeszcze za mało,by prowadzić taką firmę jak Łomianki. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Kobietę na burmistrza 14.12.05, 00:49 No jeśli chodzi o prowadzenie firmy to pan Perlik z pewnością przoduje. ;) A Kordek to ten od eŁki? Odpowiedz Link Zgłoś
elpr1 Re: Kobietę na burmistrza 14.12.05, 01:02 1.Zielski - młody,inteligentny człowiek,radny niezależny - to już plus lPR NIGDY NIE POPRZE ZIELSKIEGO. kALIŃSKIEGO, > A jeśli chodzi o p.Waśniewskiego,to dał się poznać jako młody,inteligentny i > ambitny człowiek - więc do pracy w samorządzie przydałby się.Ale prowadzenie 10 > lat warsztatu samochodowego,to jeszcze za mało,by prowadzić taką firmę jak Łomi anki. A JEDNAK PRZECIE TWARDO NA STARE SPRAWDZONE POSADKI. Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: Kobietę na burmistrza 14.12.05, 01:07 elpr1 : moją dożywotnią posadką jest emerytura.A prę do tego,żeby coś się zmieniło w Łomiankach. Odpowiedz Link Zgłoś
atos55 Re: Kobietę na burmistrza 11.12.05, 21:10 Panowie z LPR ciągle tu podsuwają kandydaturę p. Waśniewskiego (nie wiem dlaczego, ale trudno mi sobie wyobrazić by robiły to kobiety, są przecież rozsądniejsze!). Prosilbym o wstrzemięźliwość, na zasadzie "znaj proporcją mocium panie!". To nie chodzi o to, że ja akurat nie lubię tego politycznego profilu (a nie lubię!), ale przecież coś co ma mieć charakter większościowej koalicji, nie może byc raczej budowane wokół kilkuprocentowej grupy, a już na pewno nie wokół grupy skrajnej. Jesli gdzieś szukać, to w centrum, i to raczej wśród osób aktywnych w samorządzie, czy w jakichś lokalnych inicjatywach. Jak komuś pasuje udzielanie się w partii politycznej, i do tego takiej osobliwej, to niech to dalej robi (następne wybory do Sejmu może juz niedługo), a nie pcha się do ciepłego gniazdka, w którym nasz Sokół dalej wysiaduje swoje jajka. O przepraszam, wyszlo mi trochę zbyt doslownie ... Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: Kobietę na burmistrza 11.12.05, 21:28 Atos55 : Masz rację,usiłuję wyperswadować to LPR-owi.Co nie znaczy -tak myślę-że nie mogłoby się znaleźć miejsce dla kogoś rozsądnego z tego ugrupowania we władzach miasta,którymi są również radni.Jeżeli oczywiście przejdzie sito wyborcze. Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: Kobietę na burmistrza 11.12.05, 20:49 Janek9912 : "...odnośnie Pisuary...".Proszę Cię,szanuję Twoje poglądy obojętnie jakie masz,ale nie obrażaj aluzjami ŻADNEJ partii.Za każdą z nich stoją jacyś żywi ludzie,często bardzo porządni. A PiS uzyskał w Łomiankach drugie miejsce w wyborach,po PO. Przepraszam Cię za tą uwagę,napewno ją przemyślisz. Odpowiedz Link Zgłoś
janek9912 Re: Kobietę na burmistrza 11.12.05, 20:56 Przepraszam ale to nie ja wymyśliłem to powiedzenie. ala jak się popatrzysz na łomiankowskich przedstawicieli tego ugruoowania to co czujesz Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: Kobietę na burmistrza 11.12.05, 21:05 Janek9912 : Możliwe.Ale jest też takie powiedzenie,które wymyślił nie pamiętam kto,może Pietrzak :"...płyniemy,rzekło .....przylepiając się do okrętu" lecz nie należy jego cytować. Odpowiedz Link Zgłoś
janek9912 Re: Kobietę na burmistrza 11.12.05, 21:34 brycezion napisał: > Janek9912 : Możliwe.Ale jest też takie powiedzenie,które wymyślił nie pamiętam > kto,może Pietrzak :"...płyniemy,rzekło .....przylepiając się do okrętu" lecz ni > e > należy jego cytować. brycezion należy od czegoś zacząc, a z takimi ludżmi jak ty czy papirus, mwsylwia czy moja miłość kmsanczia mozna można jusz snuć poważne plany. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Kobietę na burmistrza 11.12.05, 21:37 janek9912 napisał: moja miłość kmsanczia... No i chyba mozesz miec nadzieję, bo przecież nie namawialaby cię do wpisania się do wątku poznawczego, gdybyś był jej tak zupełnie obojętny :) Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Kobietę na burmistrza 11.12.05, 21:46 No i doigrałam się, podstępnie zostałam wciągnięta w wątek romansowy. ;-)) p.s. Czy naprawde nie ma innego kandydata oprócz panów W. i P.? I dlaczego kobieta nie może być burmistrzem panie Janku? Odpowiedz Link Zgłoś
janek9912 Re: Kobietę na burmistrza 11.12.05, 22:00 kmsanczia napisała: > No i doigrałam się, podstępnie zostałam wciągnięta w wątek romansowy. ;-)) > > p.s. Czy naprawde nie ma innego kandydata oprócz panów W. i P.? > I dlaczego kobieta nie może być burmistrzem panie Janku? A czy znajdzię się twoje zdjęcie na twjej stronie internetowej. Może i by się znalazł ,ale ci Panowie mają już dziś nazwiska. > Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Kobietę na burmistrza 11.12.05, 22:04 janek9912 napisał: > A czy znajdzię się twoje zdjęcie na twjej stronie internetowej. Never! > Może i by się znalazł ,ale ci Panowie mają już dziś nazwiska. Nazwiska to może i mają, ale zaręczam ci że nie każdy je zna. A z ludzi mniej interesujących się polityką i sprawami gminy to pewnie nikt. Nazwiska dla przeciętnego mieszkańca to Sokołowski, Bochenek, Belka. Odpowiedz Link Zgłoś
janek9912 Re: Kobietę na burmistrza 11.12.05, 22:16 > przeciętnego mieszkańca to Sokołowski, Bochenek, Belka. TO SĄ NAZWISKA SKOMPROMITOWANE I WYSADZĄ CHYBA NOSA ZA KANT SWOICH WILI Proszę pisz w moim ojczystym języku A co do zjęcia to czekam Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Kobietę na burmistrza 11.12.05, 22:20 janek9912 napisał: > Proszę pisz w moim ojczystym języku Też bym o to prosiła. ;) > A co do zjęcia to czekam OK, przemyślałam to. Chętnie się sfotografuję z przyszłą PANIĄ i umieszczę to zdjęcie na stronie... Odpowiedz Link Zgłoś
janek9912 Re: Kobietę na burmistrza 11.12.05, 22:30 Bardzo przepraszam za błędy,piszę na kilku forach ztąd moja niedokładność. A na zdjęcie czekam może być bez prezydentowej Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Kobietę na burmistrza 15.12.05, 13:04 Zawsze możemy proklamować monarchię absolutną. Królestwo Łomianek z własnym katem, zaciężną chorągwią, może jakimś zamkiem warownym, no i przede wszystkim z damami dworu!!! Co Wy na to? Trzeba czerpać z bogatych doświadczeń przodków. Odpowiedz Link Zgłoś
janek9912 Re: Kobietę na burmistrza 11.12.05, 21:49 esscort napisał: > janek9912 napisał: > moja miłość kmsanczia... > > No i chyba mozesz miec nadzieję, bo przecież nie namawialaby cię do wpisania > się do wątku poznawczego, gdybyś był jej tak zupełnie obojętny :) Jusz wynoszę się do wątku poznawczego- ale i tak wszyscsy mnie znacie oczywiście nie jestem burmistrzem, chociaż Odpowiedz Link Zgłoś
glupik1 Re: Kobietę na burmistrza 12.12.05, 09:39 Czy Pszczólkowski to kobieta. Zastępca zastępcy z dzielnicy śródmieście i w dodatku uwikłany w dość niejasne sprawy gminne. A to może go wyeliminować w końcówce wyborów. Napracujemy się a potem dziadek z niemieckiej armii a może jeszcze coś gorszego. W dodatku miękki jak masło. Czy to ma być burmistrz. A co do Pań. Jest ich kilka. Energiczne, z dużą wiedzą i osiągnięciami. Wiekowa rozpiętość też znaczna. Czy znależliście ochotniczki. Dawni Polacy jak kooś wybieral, to wpierw spisywali nazwijmy to po dzisiejszemu warunki wstępne. Gdzież one. A czasu coraz mniej. głupik Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: Kobietę na burmistrza 12.12.05, 09:58 Glupik1 : Proszę przeczytaj mój post z 7.12. godz.13.02 pkt.3. Odpowiedz Link Zgłoś
lashana1 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 12.12.05, 10:02 Pięknie piszecie. Jaki ma być ten nasz burmistrz. Co zrobić by znów nie palnąć gafy. Jaka ma być rada. Może należy zacząć od elementarza. Piszecie że z LPR /którego nie lubię/ jest nie odpowiedni. Oczywiście, że tak, jeżeli odda cmentarz kościołowi, jeżeli na szcególnych prawac potraktuje swą religię, a jeżeli nie to? Pani. czy Pan to nie jest sprawa podstawowa. Liczy się wiedza, moralność, etyka, ale i również, niestety, umiejętność nie tylko dobrych kontaktów z otoczeniem ale i umiejętność sterowania i kierowania. Lashana /taka babaka z ekologicznego fantasy o smokach / Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 12.12.05, 10:17 Lashana 1 : Będę upierał się i powtarzał do znudzenia,że w wyborach samorządowych ważne są kwalifikacje,a nie przekonania polityczne. Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 12.12.05, 10:25 To, ze burmistrz powinien być mądry (a), inteligentny (a), rozważny (a), przewidujący (a), pełen (ma) troski o sprawy lokalne, energiczny (a), przewidujacy (a), etyczny (a), moralny (a), elastyczny (a), potrofiący (a) wybrać sobie odpowiednich współpracowników, słuchający (a) głosu społeczności lokalnej, swietnie wyglądać w garniturze (lub garsonce) to jest oczywiste tylko czy realne? Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 12.12.05, 10:35 Mwsylwia : Optymiści powiedzą : należy dążyć do ideału.Pesymiści powiedzą : wybierzmy najmniejsze zło. Zawsze byłem optymistą. Odpowiedz Link Zgłoś
elpr1 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 13.12.05, 02:18 Nie wiem ale w cale niedoceniacie że Waśniewski w przeciwieństwie do Pszczółkowskiego,czy Zielskiego potrafiłby połączyć środowiska KATOLICKIE I LIBERALNE,zresztą dał ,jusz temu nieraz dowody. Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 13.12.05, 10:33 Skąd taka pewność?? Możesz dać przykłady umiejętnego połączenia róznych środowisk w wykonaniu tego pana? Nie znam go, widziałam tylko na jednym spotkaniu w ICDSie (kandydaci na posłow w sprawie trasy), więc chętnie się dowiem. ALe też widzę i czasem przeglądam gazetkę LPR-u i tam jest dość jednostronnie i mało tolerancyjnie. elpr1 napisał: > Nie wiem ale w cale niedoceniacie że Waśniewski w przeciwieństwie do > Pszczółkowskiego,czy Zielskiego potrafiłby połączyć środowiska KATOLICKIE I > LIBERALNE,zresztą dał ,jusz temu nieraz dowody. Odpowiedz Link Zgłoś
elpr1 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 13.12.05, 21:33 mwsylwia napisała: > Skąd taka pewność?? > Możesz dać przykłady umiejętnego połączenia róznych środowisk w wykonaniu tego > pana? Nie znam go, widziałam tylko na jednym spotkaniu w ICDSie (kandydaci na > posłow w sprawie trasy), więc chętnie się dowiem. ALe też widzę i czasem > przeglądam gazetkę LPR-u i tam jest dość jednostronnie i mało tolerancyjnie. Skoro jusz go widziałaś na spotkaniu w ICDS to jusz masz jakieś zdanie. Uważam że chyba najlepiej odniósł się do problemów .Poza tym jak będziemy robić spotkania wyborcze to go poznasz lepiej. szkoda tylko aby człowiek po politechnice dorabiał Niemców z BMW, czy Amerykanów z GMT jako konstruktor ich niedopracowanych podzespołów sam, dodam że sam prowadził zakład samochodowy, ponad dziesięć lat.Jeśli ma się włuczyć po świecie, to może lepiej niech pracuje dla naszej lokalnej społeczności. Odpowiedz Link Zgłoś
lolaxyz Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 13.12.05, 10:50 Elpr, to nawet nie chodzi o Waśniewskiego, czytam sporo dobrego o człowieku i osobiście byłabym skłonna go poprzeć - jako człowieka. Problem w tym, ze - jakby to powiedzieć, żeby nikogo nie obrazić - LPR jest postrzegana przez 90% społeczeństwa jako partia ludzi niepowaznych. Jednocześnie zecydowana wiekszosc społeczeństwa nie interesuje sie polityka, ubolewam nad tym ale także lokalną, niemniej operuje schematami i wyklucza LPR, nawet gdyby Waśniewski robił dobre wrażenie, człowieka rozsądnego itd. to i tak ludzie na niego nie zagłosują bo będą sie bali że to jakiś podstęp, ze po przejęciu władzy LPR zacznie szaleć. elpr1 napisał: > Nie wiem ale w cale niedoceniacie że Waśniewski w przeciwieństwie do > Pszczółkowskiego,czy Zielskiego potrafiłby połączyć środowiska KATOLICKIE I > LIBERALNE,zresztą dał ,jusz temu nieraz dowody. Odpowiedz Link Zgłoś
elpr1 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 13.12.05, 21:36 Ale te 10% możę zadecydować o wszystkim- proszę to brać pod rozwagę Odpowiedz Link Zgłoś
mazowianka Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 13.12.05, 22:09 Lpr co tak z tym Waśniewskim wyjeżdzasz ciagle, może powiedz kto go tak naprawdę zna,pewnie tylko lpr,ile lat mieszka w Łomiankach,co dobrego dla społeczności Łomiankowskiej zrobił,może to jest Twój kolega który obiecał Ci stołek po wygraniu wyborów,czy Wam się wydaje że w tych Łomiankach to same oszołomy mieszkają czy co?Od lpr zieje nienawiścią na kilometr,zróbcie u siebie porządek a potem bierzcie się do wyborów.Ja wierzę w mądrość, naszych mieszkańców,więc zapomnijcie o swoim BURMISTRZU.!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
elpr1 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 13.12.05, 23:36 Więc tak MAZOWIANKA z tym Waśniewskim nie wyjeżdzam ciagle. Tobie widać na zmianach nie zależy, ,tobie teskno do Bochenków itp, coś chyba straciłaś po ich odejściu. Padła propozycja zjednoczenia przeciw Sokołowskiemu więc zawarłem kilka propozycji. Nie chcemy wam wchodzić w drogę,mogę cię zapewnić że mamy całą 22-osobową obsadę na radnych i przynajmiej trzech kandydatów na burmistrza. skoro od LPR zieje nienawiścią to po prostu praestań oglądać telewizję i zajmij się misiem i pusią. Pozdrawiam Iod i oczywiście ciebie kmsanczia . Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 13.12.05, 23:51 elpr1 napisał: > Pozdrawiam Iod i oczywiście ciebie kmsanczia . O matko, a co ja znów zrobiłam??? Odpowiedz Link Zgłoś
elpr1 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 14.12.05, 00:13 Nigdy ciebie nie widziałem ale cię lubię,i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 14.12.05, 09:09 My czyli LPR ??????? No to powodzenia, tylko od razy trzeba to było jasno napisać. A jak jeszcze obiecacie wszystkim matkom dodatki za urodzenie dziecka, 6- miesieczny zasiłek macierzyński i zapewnicie nam wszytkim odbiorniki do TV TrWAM to chyba ludzie za Wami pójdą. elpr1 napisał: Nie chcemy wam wchodzić w drogę,mogę cię > zapewnić że mamy całą 22-osobową obsadę na radnych i przynajmiej trzech > kandydatów na burmistrza. Odpowiedz Link Zgłoś
elpr1 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 14.12.05, 23:01 Jeżeli nie widzicie możliwosci porozumienia z nami, to tylko odpowiadam, że mamy możliwość wystawić całą 22-osobową obsadę na radnych i przynajmiej trzech kandydatów na burmistrza. Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 08:48 No tak - jest Was dużo, ale to wcale nie znaczy, że wszyscy nadają się na te stanowiska oraz że Was wyborcy wybiorą w tzw. komplecie. Odpowiedz Link Zgłoś
atos55 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 09:39 Wystawiajcie, wystawiajcie. Wlasnie spadacie ponizej progu wyborczego i jesli troche nie ucywilizujecie swoich apetytow, to PiS was pożre. Moze wlasnie w Łomiankach sprobujecie czegoś rozsądniejszego? elpr1 napisał: > Jeżeli nie widzicie możliwosci porozumienia z nami, to tylko odpowiadam, że > mamy możliwość wystawić całą 22-osobową obsadę na radnych i przynajmiej trzech > kandydatów na burmistrza. Odpowiedz Link Zgłoś
mazowianka Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 14.12.05, 12:05 Przykro mi że tak to odbierasz,ale mylisz się twierdząc że coś straciłam,widocznie sądzisz według siebie,więc potwierdza się moje twierdzenie o waszej nienawiści do każdego kto ma inne zdanie na temat lpr, ale przeżyję i nadal wierzę w mądrość mieszkańców Łomianek,że nie dadzą sobie żałożyć kagańca w postaci lpr!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
elpr1 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 14.12.05, 22:56 O czym ty piszesz, jaka nienawiść,jaki kaganiec Odpowiedz Link Zgłoś
lolaxyz Radni 12.12.05, 14:19 Wygląda na to, ze w pryszłym roku wybierzemy 21 radnych, chyba Łomianki przekroczyły juz 20 tys mieszkańców? Ciekawa jestem ilu było w poprzednich latach chętnych na jedno miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
elpr1 Re: Radni 13.12.05, 02:22 Proponuję mieszankę młodości z doświadczeniem , oczywiście tych ramoli obecnie nam panującym musimy się pozbyć Odpowiedz Link Zgłoś
wydra35 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 12.12.05, 18:29 oj oj niestety do 20,000 tysięcy brakuje nam jeszcze prawie 500 osób , więc nie bedzie 21 radnych tylko 15 i wybory tak jak w tamtym roku czyli na osobę a nie na liste partyjną. A co do chetnych na radnych to w tamtym roku było okolo sześciu osób na jedno miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 12.12.05, 18:35 no chyba, ze b. nagle domelduje 500 oósb z instytutu na pobyt tymczas. Odpowiedz Link Zgłoś
lolaxyz Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 13.12.05, 09:10 wydra35 napisał: > oj oj niestety do 20,000 tysięcy brakuje nam jeszcze prawie 500 osób , więc nie Na stronie UG jest informacja że jest nas 20639 - jak widać zliczone co do sztuki, chyba ze sie cos pomyliło. Odpowiedz Link Zgłoś
ozon2007 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 12.12.05, 22:41 Złodziejstwo, cipuny, brak wodociagów i kanalizacji, miasto bez chodnikow z parkingami po jednej stronie, bród syf itp. Odkąd sie wyprowadziłem to dopiero teraz to widzę, wczesniej byłem przyzwyczjony do takiego badziewia. Dlatego kandydat powinien byc z poza zapuszczonych i zaniedbanych łomianek. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 12.12.05, 22:47 ozon wrzucił cos nowego do dyskusji o burmistrzu. Wrazliwość na wszędobylski "syf" w Ł. Faktycznie! Ilekroć jadę ul Warszawską zastanawiam się kto o wyglądzie tego czegoś decyduje. Dlaczego nikomu to nie przeszkadza a nawet brnie dalej w obleśne słupki i niby trawniki?. O unnych rzeczach wpłyawjących na estetyke miasta niewspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 12.12.05, 22:51 ozon2007 napisał: > Złodziejstwo, cipuny, brak wodociagów i kanalizacji, miasto bez chodnikow z > parkingami po jednej stronie, bród syf itp. Odkąd sie wyprowadziłem to dopiero > teraz to widzę, wczesniej byłem przyzwyczjony do takiego badziewia. > Dlatego kandydat powinien byc z poza zapuszczonych i zaniedbanych łomianek. można się troszkę zdołować, czytając. Niestety znam opinię pewnego Pana, który także opuścił Łomianki i jak twierdzi - nigdy by nie wrócił. Czy można mieć nadzieję na zmiany na lepsze? Trzeba? Czy raczej trzeba uciekać? Szczerze mówiąc, odkąd świadomie czytam (ze zrozumieniem) zauważam więcej "niefajnych" rzeczy. Wcześniej tylko ten strach przed powodzią pamiętam jednego roku i zimową depresję poporodową w 2001. Teraz nawet te nieszczęsne słupki Krzysiowe doprowadzają mnie do szału jak wjeżdżam na Warszawską. Na dodatek ponad połowa Polaków nie potrafi podac daty wprowadzenia stanu wojennego. Jak tu nie pić, forumowicze (dzisiaj za 25 zł tylko;)) Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 12.12.05, 22:55 iod napisała: > Na dodatek ponad połowa Polaków nie potrafi podac daty wprowadzenia stanu > wojennego. A 2% to nawet nigdy o czymś takim nie słyszała. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 12.12.05, 23:01 kmsanczia napisała: > iod napisała: > > Na dodatek ponad połowa Polaków nie potrafi podac daty wprowadzenia stanu > > wojennego. > > A 2% to nawet nigdy o czymś takim nie słyszała. ;) > Kmsanczia nie dołuj mnie bardziej, bo mi się przelewy pomylą ;) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 12.12.05, 23:31 Większość nie pamięta na kogo w poprzednich wyborach głosowała a Wy z jakimś stanem wojennym wyjeżdżacie. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 12.12.05, 23:32 Za 25 to możesz bez wyrzutów sumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 12.12.05, 23:36 krzysiom1 napisał: > Za 25 to możesz bez wyrzutów sumienia. Co też czynię. bez wyrzutów. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 12.12.05, 23:39 iod! Jak tak Cię czytam to stwierdzam że Ty strasznie wrażliwa kobieta jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 12.12.05, 23:57 Po tatusiu. A gdzie Ty to czytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
atos55 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 13.12.05, 01:44 Jest już pierwsza w nocy, ale przed pójsciem do łóżeczka zagladam jeszcze na forum i czuję się przez was strasznie zdołowany. Możecie wpędzić człowieka w bezsenność albo w depresję. Co takiego strasznego na tej Warszawskiej? Zwyczajne podwarszawskie badziewie, jak na każdej starej drodze wyjazdowej z Warszawy. To samo jest na Modlińskiej i przy wjeździe do Jabłonnej, czy Legionowa. Ulica Arkuszowa w drodze do Izabelina albo wylot na Milanowek/Pruszków są lepsze? Nawet, gdy się jedzie do Konstancina, też trzeba przez taki krajobraz przebrnąć. Załatwienie sprawy wszystkich słupków, chodnikow, parkingów (mnie jeszcze bardziej wkurzają transformatory na słupach i wiszace wszędzie kable, czy chaos reklam) - to mozna nawet dosc szybko załatwić, jeśliby uznać że taki jest najważniejszy priorytet. Ciekaw jestem, ile kosztowałoby opracowanie całosciowego planu ucywilizowania ul. Warszawskiej, realizowanego nastepnie przez pare lat? Pewnie nawet nasza gmina, ktora wydaje co roku parę milionów na obsługę zadłużenia, mogłaby sobie na to pozwolić, zwłaszcza gdyby lekkim wspomaganiem finansowym udało się zapewnić współdziałanie właścicieli nieruchomości przy upiekszaniu ich fasad, ogrodzeń itd. Dużo trudniej poradzić sobie z kanalizacją, wodociągami, kładkami nad Kolejową, przebudową dróg i tworzeniem miejskiego centrum: tego bez funduszy z budżetu państwa i od uniii nie da sie zrobić. Ale cokolwiek nie powiedzieć na temat aktualnego stanu Łomianek, to nie ma powodu do rozdzierania szat: jest on dość przeciętny, wynika z zaszłości i nie odbiega od "normy". Żeby was trochę wkurzyć dodam, że dzięki "wielorybkowi" odbiega trochę in plus, bo funkcjonalnie cały obiekt to jest jednak "coś" dla mieściny takiej, jak Łomianki (tyle, że powinien kosztować pewnie połowę tego, co nasi rządcy w tym utopili). No, może jeszcze dodam, że mieszkam w tej "mieścinie" od 8 lat i też czasem staram sie patrzeć prosto przed siebie, gdy jadę przez nasze "City", ale jednak czuję już jakieś ciepło wobec tego światka, wobec załogi Banku PKO PB, czy Markpolu, ktore są miłe, a zwłaszcza wobec Was wszystkich, gdy czytam Forum Łomianki. Więc martwie się, gdy popadacie w czarnowidztwo. Odpowiedz Link Zgłoś
elpr1 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 13.12.05, 02:25 Kompletna bzdura, może znów jakiegoś pisuara nam dowiozą Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 13.12.05, 06:56 Akurat Warszawska to jest to jak nas widza przyjezdni. Pierwsze wrazenie jaest najwazniejsze. Twierdzenie że "inni mają gorzej" nie jest jakimkolwiek pocieszeniem ani sensownym argumentem. Wygląd Warszawskiej tym bardziej boli że można to zrobić pewnie niewielkim kosztem, tymczasem pieniądze soa topieone w słypiki, trawniki które nie przeżyja pierwszej zimy. Nawet tam gdzie się coś robi, pomimo ponoszonych kosztów efekt jest zerowy-dalej mamy "wsiową" Warszawską. Co do funkcjonalności ICDSu to temat na oddzielna dyskusję. Siedząc w sali widowiskowej ICDSu podobnie jak na Warszawskiej mam wrażenie że jakiś wieśniak decydował o projekcie. Wszystkie materiały sa tandetne a wykonanie obleśne. Siedzenia wyglądają jakby je Zdzisiek w garazu zrobił, dżwiękochłonne wykładziny na ścianch chamsko przykręcone wkrętami, cała konstrukcja widowni się buja i trzeszczy. Ciekawe kiedy to wszystko się rozpadnie. Podobnie na basenie, te papierowe kartki z opisami np torów. Wieś tańczy i śpiewa. Oczywiście nie chciałem urazić nikogo ze wsi... Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 13.12.05, 08:36 Krzysiom masz rację, choć realnie patrzac to niewiele da sie zrobić jest prawo własnmości a gminy nie stać na modernizację nie swoich budynków, bo ma olbrzymie długi. Priorytetem jest wciąż woda, kanalizacja, drogi, oświetlenie. to są zadania własne gminy, upiekszanie robi się wtedy, gdy na to stać. Co do ICDS kosztował 52 mln, a takie centrum olimpijskie na marymoncie około 45mln, sami widzicie, poza tym projekt był gotowy podłozony przez mitex, robota wykonana byle jak, szybko, aby tylko skończyć, część rzeczy wymaga remontu. Radni podjęli uchwałę szybko, bo to był bubel, a teraz to nawet mam pewnośc, że oni wydali te pieniądze po to aby obsadzić w niej swoich ludzi, Mazan-wyjątkowy cynik, żona Grądzkiego, matka, radnego, ten szef stow. od propagowania trasy po wale i jeszcze parę osób. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_58 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 14.12.05, 23:20 elpr1 napisał: > O czym ty piszesz, jaka nienawiść,jaki kaganiec powyższe i wyżej Czemu piszecie w środku? mam dwie wersje: 1 LPR działa jak trza - ma obsadę personalną i jakiś pewnie program (z całym szacukiem nie znam) ale działa parwilno - celem partii jest zdobycie władzy. Forum pomoże modyfikacji programu lub przetasowaniu priorytetów, które są dla mieszkańców ważne. A rządzić każda partia ma dla ludu a nie odwrotnie 2 LPR jak wyżej a forum jest dla wychwytania bolączek, pomysłów itd, które na okazję wyborów się sprytnie sprzeda aby wygrać które z powyższych się sprawdzi czas pokaże (czy partia wygra czy nie zawsze może słusznie rządzić lub słusznie nadzorować z opyzycji) Generalnie uważam, że dobrze, iż ktoś już dziś planuje jak wybrać wybory (padło na LPR) Odpowiedz Link Zgłoś
elpr1 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 00:01 robert_58,- nie tak dawno ktoś tu napisał że pokonać sokoła można tylko razem, chociaż dzieli nas kupa spraw, to jednak sprawy Łomianek, powtarzam ŁOMIANEK w ogromnej większości nas łączą, jesteśmy jednomyślni. Tymczasem ja czytam tylko nienawiść, kaganiec, oszołomy, to o co wkońcu chodzi. Czy tak jak pięć lat temu, wystawiono pięć komitetów wyborczych i co wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
atos55 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 09:36 elpr1: To ja pisałem, że trzeba działac razem. Nie wydaje mi sie aby padały tu słowa nienawiści do LPR itd, tylko krytyka i stwierdzenia, że wasz program i wasz kandydatat (z własciwym waszej grupie stosunkiem do UE i dość skrajną postawą w wielu innych sprawach) jest nie do przyjecia jako kandydat wiekszości. Czy jest sprzeczność w tych dwóch postawach? Nie sądzę. Ja to rozumiem tak, że gdyby nie potrzeba działania razem, nie chciałbym mieć - jako wyborca - nic wspólnego z LPR. Ale skoro jest taka sytuacja jestem gotowy glosowac na koalicję z udziałem LPR, z proporcjonalnym, poważnym udziałem kandydatów wysunietych przez te grupe w Radzie Miasta i administracji miejskiej. Wykluczam jednak by burmistrz mial byc kandydatem tej niewielkiej partii, tym bardziej że proponowany kandydat (moze i osobowościowo utalentowany, nie wiem) ewidentnie nie ma odpowiednich kwalifikacji i doswiadczenia zawodowego. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_58 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 11:54 a ja po raz kolejny chcę zwrócić uwagę, że wybory to jest głosowanie na BURMISTRZ+RADNI. Niektórzy z forum zachwycaja sie Czosnowem. OK. Tyle że w Czosnowie sytuacja jest analogiczna do Łomianek - burmistrz działa z poparciem radnych. Różnica - w Czosnowie roota idzie do przodu i widać efekty a w Łomiankach odwrotnie. Zwracam uwagę na wybory radnych dlatego, że jest to jeden z najważniejszych elementów kontroli poczynań burmistrza. A co będzie jeżeli wybrany zostanie burmistrz o predyspozycjach na forum wymaganych a radni zostaną tacy jacy są? Ograniczą działania burmistrza do minimum. I odwrotnie - jeżeli np. obecny burmistrz ponownie wygra wybory ale obecni radni przepadną w wyborach, to kontrola działań burmistrza zmienia się diametralnie. Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 12:07 O radnych już pisałem.Oczywiście że są bardzo ważni.Ale burmistrz nadaje kierunek i jest sternikiem okrętu Łomianki.Poza tym ma władzę wykonawczą i kontrolną w samym urzędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 12:10 A ja się zgadzam z Robertem. Trzeba mieć pełną jasną i czytelną reprezentację radnych i kandydata na burmistrza. Samorządność to sport drużynowy. Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 12:14 To prawda. Niemądra rada moze zastopować nawet najlepszego burmistrza Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 12:21 Pamiętacie wybory 1989 roku? Te kontraktowe? Pracowałem wtedy w Krajowym Biurze Wyborczym K.O."Solidarności". Ponieważ zdawano sobie wtedy sprawę z tego, że system kontraktowy z góry skazuje opozycję na porażkę przyjęto strategię - bierzemy wszystko co można. Udało się bo powstała "drużyna Wałęsy" Ludzie głosowali na blok solidarnościowy, który wystawił zespół kandydatów i lidera. Stworzenie "drużyny Łomianek" może przynieść sukces. Zastanawianie się nad wyższością LPR nad PRL, Kowalskiego nad Nowakiem, itp da marny efekt. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 12:18 a ja oczywiście się nie zgadzam, burmistrz ma możliwośc sterowania budżetem nawet do 5% więc ok. 2,5 mln rocznie. W każdej firmie za działalność odpowiada Zarząd. Radni to rodzaj rady nadzorczej, wyznaczają kierunki. Zarząd w gminie jednoosobowo pełni burmistrz Sokołowski. Zaraz od Was usłyszę, że winni zapaści Łomianek są radni a nie nasz wspaniały burmistrz. Przecież to wszystko co się tu dzieje to jego wina, nie dostrzegacie tego, czy głupio Wam się wycofać z wcześniejszych postów. Wszystkie pomysły i koncpcje są jego a on tylko radzie podkłada do przegłosowania, gdyby nie podłozył wieorybka, a budowę wod-kan to bysmy żyli inaczej itd.! Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 12:22 Piotrek - nie przesadzaj. Nie byłoby projektu Centrum Rowerowego gdyby radni nie zgodzili się na oddanie pod centrum 1,5 ha gruntu w centrum Łomianek i nie zarezerwowaliby na to ponad 600 tys z budzetu w 2006 r. Nie byłoby ICDS-u gdyby nie zgoda Rady. Rzeczywiście burmistrz proponuje ale oni muszą przyklepać i od ich decyzji wiele zależy. To samo jest ze studium - to radni muszą przegłosować czy są za przyjęciem czy przeciw. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 12:37 mw przepraszam, radni podjęli uchwałę intencyjną a nie uchwałę o budowie ICDS. Ta sprawa smiedzi od lat. Może w końcu kielcka ABW ją wyjaśni. Ustawa o wyborze bezpośrednim burmistrza stawia sprawę jasno, B. jest wybierany w wyborach bezpośrednich i całkowicie odpowiada za zarządzane miastem. Zapytaj go wprost czy cos zrobnił źle, odpowie to nie- ja to radni. Przecież nie kto inny jak on przygotowuje uchwały, które radni przegłosowują, to są jego maszynki do głosowania, po to właśnie zatrudnił rodziny radnych, aby ich związać. A myślisz że po co jechał do Włoch z Zamaną czy jego znajomymi, nie radni on pojechał. Ludzie nie doporwadzajcie mnie do obłędu, zaraz się okaże, że ja odpowidam za wybudowanie wielorybka, za zły stan dróg, zachamowanie wod-kan i oświetlenie, ja odpowiadam za zatrudnienie 200 osób w gminie, ja odpowiada za spadek w rankingach, ja odpowidam za cenzurę w Gł, ja odpowiadam za zły stan wałów i pomysł budowy spalarni, za hotel dla rowerzystwów, za awantury w szkołach i kłotnie z organizacjami, za podzielenie trasą po wale mieszkańców na Dąbrowę i Łomianki. Proszę o odrobinę obiektywizmu! Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 12:23 Z tą zapaścią to lekka przesada moi zdaniem. Nie jest najlepiej, ale w Etiopii o ile się orientuję jest jednak nieco gorzej... Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 12:27 no własnie czy macie problemów z percepcją, ile jeszcze mamy miec długu 300% rocznego budżetu abyście to zauważyli. Dziś mamy ponad 100%. Ustawa o finansach dopuszcza 60%. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 12:28 Dlaczego Ty tak emocjonalnie do tego podchodzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 12:44 Dlaczego ty nie chcesz zobaczyć pewnych problemów i upierasz się że wszystko jest ok? Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 12:46 kiedy się upierałem że wszystko jest ok???? Nie przypominam sobie takiej wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 12:56 no frags, ile to razy pisałeś że burmistrz jest ok (pośrednio i bezpośrednio) przypomnę Ci, w prawie każdej organizacji jest Zarząd i to on odpowiada za to co się dzieje. Zarząd za to odpowiada i moze być pociagnięty do odpowiedzialności karnej. Tak samo jest w gminie za to sie tu dzieje odpowiada Zarząd, czyli Burmistrz, jak ma złych i nieskutecznych pracowników to jego wina, jak nie dostajemy dotacji z UE to jego wina, nie rady miasta nie ona to wypełnia, tylko nieskuteczy urzędnik. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 13:01 Nadal nie przypominam sobie, żebym pisał o tym, że burmistrz jest ok, ale pamięć jest zawodna i dla zgody narodowej ustępuję i szczekam hau hau hau. Ok zapewne nie jest ten burmistrz. Moim zdaniem to, że nie jest ok pokazał na sławetnym posiedzeniu w sprawie uwag. Kompletny bezwład, zgoda na entropię, obrażanie mieszkańców, brak charyzmy. Co do reszty zarzutów - myślę, że tak do końca nie dowiemy się jak jest naprawdę dopóki nie zmieni się władza i nie powoła czegoś w rodju komisji rewizyjnej, której zadaniem będzie sporządzenie raportu otwarcia na podstawie dokonań burmistrza Sokołowskiego. Od tego jakie będą wyniki pracy takiej komisji może np zależeć, czy gmina złoży doniesienie do prokuratury z podejrzeniem niegospodarności burmistrza jako zarządcy itp. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_58 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 12:51 papirus22 napisał: > a ja oczywiście się nie zgadzam, burmistrz ma możliwośc sterowania budżetem > nawet do 5% więc ok. 2,5 mln rocznie. W każdej firmie za działalność odpowiada > Zarząd. Radni to rodzaj rady nadzorczej, wyznaczają kierunki. Zarząd w gminie > jednoosobowo pełni burmistrz Sokołowski. Zaraz od Was usłyszę, że winni zapaści > > Łomianek są radni a nie nasz wspaniały burmistrz. Przecież to wszystko co się > tu dzieje to jego wina, nie dostrzegacie tego, czy głupio Wam się wycofać z > wcześniejszych postów. Wszystkie pomysły i koncpcje są jego a on tylko radzie > podkłada do przegłosowania, gdyby nie podłozył wieorybka, a budowę wod-kan to > bysmy żyli inaczej itd.! Papirus - z tego co piszesz wynika, że burmistrz rządzi autorytarnie i żadni radni nic nie mają do tego. Chyba sie troche zagalopowałeś. Stan obecny jak juz pisałem jest podobny jak w Czosnowie. Sytuacja jest analogiczna do Łomianek - burmistrz działa z poparciem radnych. Różnica - w Czosnowie roota idzie do przodu i widać efekty a w Łomiankach odwrotnie. Żaden burmistrz niewiele może zdziałać bez popracia radnych podczas głosowania uchwał. Głównym orężem jest kontrola radnych poprzez zgodę lub nie zgodę na finansowanie różnych pomysłów Zgadzam się z Sylwią - niemądra rada moze zastopować nawet najlepszego burmistrza Odpowiedz Link Zgłoś
robert_58 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 13:02 papirus22 napisał: > no frags, ile to razy pisałeś że burmistrz jest ok (pośrednio i bezpośrednio) > przypomnę Ci, w prawie każdej organizacji jest Zarząd i to on odpowiada za to > co się dzieje. Zarząd za to odpowiada i moze być pociagnięty do > odpowiedzialności karnej. Tak samo jest w gminie za to sie tu dzieje odpowiada > Zarząd, czyli Burmistrz, jak ma złych i nieskutecznych pracowników to jego > wina, jak nie dostajemy dotacji z UE to jego wina, nie rady miasta nie ona to > wypełnia, tylko nieskuteczy urzędnik. radni nie są pracownikami burmistrza - nie on ich wybiera a mieszkańcy Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 13:14 no, akurat znam sytucję w Czosnowie, jednak się grubo mylisz. Wójt czosnowa zdobywa unijne pieniądze, wójt Czosnowa nie buduje icds, wójt czosnowa nie przekształca zakladu budżetowego w spółkę tylko buduje, wójt czosnowa nie cenzuruje prasy lokalnej, ma dobre pomysły. Przykłady mozna by mnożyć. Tak burmistrz rządzi autonomiczne! Stworzył nepotyzm gminny, gdzie zatrudnia rodziny radnych, a sami radni musza tak głosować jak b. i zagra zawsze jest 10- 5. Dlaczego b. nie daje pod głosowanie radnym budowę infrastruktury gminnej tylko hotel dla rowerzystów, a później sam mówi, nie mamy pieniędzy na wod-kan, więc nie będzimy budować. Na koniec napisz mi kto w takim razie odpowiada za gminę Łomianki zaraz się okaże że nikt a juz na pewno nie Zarząd. Może powiesz mi że ilość urzędników w gminie to głosuje rada, że prasę cenzuruje rada, że pracowników do urzędu miasta zatrudnia rada, że na pisma do b. które leżą bez odpowiedzi dwa lata po wpłynięciu odpowiada rada. Oczywiście za kierunki odpowiada rada, ale już budzet przygotowuje b wraz z zatridnioną pania skarbnik, a za niedopuszczenie radnego do dokemntów budżetowych to tez odpowiada rada, czy jednk b. który został skazany przez sąd, a studium w obecnej postaci to kto przygotował rada ,czy burmistrz. Jeszcze raz to z czym mamy doczynienia to jest efekt Zarządzaniem miasta przez burmistrza, przygotwuje gnioty, które musza byc zatwierdzane przez 10 radnych. Kto to robi... burmnistrz nadziei! Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 13:15 Nie prościej napisać - burmistrz musi odejść? Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 13:27 Prościej można i o tym mówię, ale mam wrażenie, że naprawdę nie dostrzegacie pewnych problemów, aha Frags Twój cytat, to nawet więcej niz jest ok. "Chociaż burmistrz zrobił na mnie bardzo korzystne wrażenie. Człowiek renesansu!" Nie wiem nie widzę uśmieszku ironii, niemniej jednak czas spojrzec prawdzie w oczy, gospodarzem jest b. Sokołowski, przejedzie się dalej poza centrum Łomianek, chocby na osiele Chopina, Kiełpin, Łomianki Dolne, możecie skorzystać z mapy łomianek tylko się nie zgubdzie bo kilku ulic w rzeczywistści nie ma, uważajcie na zawieszeni samochodu, spacerku nie radzę nie przejdziecie, lepiej wieczorem sie nie zapędzac bo możecie spotakć jakiegos narkomana lub bandę , chętnie korzystających z ciemności. Nie wszędzie jest tak jak na warszawskiej, łomianki nalezy oceniac w całości nie przez pryzmat i tak brzydkiej warszawskiej, przez pryzmat możliwości powodzi i zagrozenia życia dla 20.000 ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 13:31 Papirusie - popatrz z boku na ten cytat. Przeczytaj go sobie głośno. Naprawdę nie dostrzegasz ironii? Hmmm, no to już sam nie wiem. Może, żeby Cię nieco rozbawić opowiem taki niewinny kawał, zasłyszany w telewizji: Czy wiesz czym się różni wielbłąd dwugarbny od jednogarbnego? - Tym, że to, co dwugarbny ma w drugim garbie jednogarbny ma w d...pie. To naprawdę bezpodtekstowa anegdotka, którą wysyłam wraz z życzeniami uśmiechu w tym przedświątecznym czasie! Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 13:33 akurat burmistrz mnie nie smieszy:( i nie znam się na żartach Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 13:34 Na pewno się znasz. Przecież każdy się czasem uśmiecha, nawet czekiści pełnili służbę z uśmiechami pod wąsami... Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 13:40 akurat to zrozumiałem:( Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 13:41 No widzisz!!!! I Ty mi mówisz, że nie masz poczucia humoru... Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 13:51 dobra, dobra nie odwracaj teraz kota ogonem, i tak Ciebie ani Roberta nie pzekonam, że b. musi odejść, ale robię to po to abyście jednak troche przyjrzeli sie jego działalności. To jest Burmistrz nie nadziei tylko lobbingu. Burmistrz lobbingu, ugina się niestety różnym grupom nacisku, nie słuchając swoich wyborców i oto mieszkańcy maja pretensja. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 13:54 Papirus naprawdę mnie nie musisz przekonywać, zgadzam się z Tobą że Sokołowski już wyczerpał swoje możliwości. O ile w ogóle jakiekolwiek działania wyczerpujące podejmował. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 13:59 no nie, tego to się nie spodziewałem przeczytać od Ciebie, a może to twoja żona pisze na loginie:) Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 14:01 a widzisz, ludzie się rozwijają. Ja z moją świadomością obywatelską, Ty z poczuciem humoru... Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 14:01 nie prowokuj:( Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 14:03 To się uśmiechnij!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 14:23 sprawa Łomianek to nie jest temat do takich żartw, mnie to denerwuje, ale proszę :) Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 14:39 Od razu powiało wiosną i nadzieją. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 14:42 razej burmistrzem nadziei Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 14:46 ym wieje u nas od lat. Patrzyęłm na znękaną twarz naszego Władcy i pomyślałem, że to dobrze, że już wiosną mogą zdjąć brzemię z jego barków wyborcy. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 14:57 no właśnie boję się tylko, że przez nieodpowiedzialne inicjatywy może byc powtórka z rozrywki. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 14:58 Masz na myśli moje inicjatywy? Np Mikołaja w Domu Dziecka? Teraz mi wyschło poczucie humoru. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 15:00 nie o to zupełnie chodzi, nie znasz historii, ale to zbyt duzo do opisaywnia Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 15:01 Ok, powróciło mi poczucie humoru! Kiedyś mam nadzieję, że mi opowiesz, może na Sylwestrze? Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 15:02 zobaczymy.. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 15:03 Papirus, odpowiedź godna czekisty na stepie! Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 15:05 raczej wieśniaka z czapką czekisty. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 15:07 Czekiści pochodzili zewsząd. A Łomianki to miasto z piękną kartą historii, nie ma powodów do kompleksów. Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 15:05 Może założycie sobie nowy wątek bo tu już za dużo postów sie zrobiło i problem w czytaniu ich. Np. "Fragsa i Papirusa rozmowy kontrolowane" albo inaczej jakoś Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 15:07 syyylwia. Ty??? Odpowiedz Link Zgłoś
robert_58 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 13:23 wiem Papirusie, że jesteś zakochany w Czosnowie. Nie sądzę aby Czosnów tak się rozwijał gdyby radni nie wsperali ich burmistrza lub odwrotnie. Nie wiem w którym miejscu się wg Ciebie mylę - nie pisałem o konkretnych efektach (środki unijne lub hotel dla rowerzystów) ale o współpracy na płaszczyźnie burmistrz-radni. Piszesz, że burmistrz rządzi autonomicznie - to po co uwikłał rodziny radnych posady? Chyba po to aby mieć wpływ na radnych w zakresie ewnetualnego blokowania jego pomysłów Natomiast winnymi stanu w Łomiankach, o którym piszesz jest grupa radnych wraz z burmistrzem a nie każdy z nich oddzielnie Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 13:32 o i o to chodzi, aby nie wybielać burmistrza. Winni są radni i burmistrz. Z tym, że b. bardziej, bo manipuluje wszystkimi radnymi i mieszkańcami. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 15:11 Echhh, Sylwia, to ja tyle włożylem pracy, żeby na oblicze papirusa przywołać uśmiech, a Ty jednym postem niweczysz wszystko... Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 15:13 sylwia ma rację juz przestaję Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 15:15 Potem papirus obciągnął na sobie szarozielony mundur z malinowymi epoletami, popatrzył w brodatą twarz Pierwszego Czekisty świdrującą go z portretu na ścianie. Następnie starannie nasunął na czoło czapkę i przeładował lśniącego nagana... Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 15:17 Ale co ja zrobiłam, biedna niewinna ?????? Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 15:19 Gdy w papirusie ocknął się uśmiechnięty i wesoły młodzian Ty przypomniałaś Mu - "Towarzyszu, czapajewcy czekają!" Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 15:51 "...w tym momencie na horyzoncie pojawił sie słynny i wierny bolszewik, człowiek od brudnej roboty, niejaki frags. Dziecięca twarz biła ciepłem, dla wielu był wzorem do naśladowania, jednak pod maską "malczika" skryta była podwójna osobowość bestii przypominjąca raczej jego zleceniodawców. Dwóch bezwzględnych autokratów, przypominających metodami Felika. Podszedł do nich i zapytał- długo tak będziecie pisac te bzdury- towarzysze czekają zaniepokojeni, więc warto się ruszyć. Akcja A się nie powiodła przystępujmey do akcji B, jak bolszewicy. Ruszac stad zaraz nie ma czasu!" Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 15:53 Papirus, nie poznaję Cię! Czuję rozpierającą mnie dumę... Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 15:59 ...i ruszyli, świat był da nich mały swoim entuzjazmem zarażali innych. Jednak to co miało nastapić można określić jednym słowem: apokalipsa. I to po raz trzeci, czy to możliwe. Tak w naszym kraju związkowym wszytsko jest możliwe. Winni są oni, nikt więcej całą tą radę kraju należy szybko rozstrzelać, ale o tym wiedzili wszyscy poza jednym człowiekiem, "malczikiem". On miał inny plan, plan d. Plan o którym wiedział tylko on... Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 16:03 A plan ten zakładał wywłaszczenie wszystkich. Malczik wiedział doskonale o projekcie przeniesienia kosmodromu Bajkonur z Kazachstanu w rejon Warszawy i zamierzał działać. Rosyjskie Sojuzy kontra amerykańska tarcza rakietowa - myślał intensywnie wierząc, że w ten sposób dokona wielkiego dzieła i technologia połączy dwa zwaśnione narody w jedną, zapatrzoną w migające nadzieją gwiazdy ludzkość... Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 16:06 no wiesz ja mógłbym tak latami pisać, ale juz mi sie nie chce. Z tym kosmodromem to uważaj, bo juz ktos proponował zapakowac b i na księzyć, a lotnisko to tez juz było. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 16:13 Prawdę powiedziawszy to lotnisko w Modlinie mnei nęci - bo z jednej strony tanie linie są naprawdę tanie - wczoraj sprawdziłem ileby mnie kosztował lot na mecz do Frankfurtu - Argentyna:Holandia i... 310 złotych w obie strony dla dwóch osób. Ze wszystkimi opłatami. Jednak boję się, czy kanał dolotowy nie wypadnie nam gdzieś nad głowami. Czasem tak odpowiadam kiedy ktoś przychodzi i pyta, czy nie mam do zaproponowania stałego na kilka lat kontraktu - odpowiadam, że nie mam, ale o ile wiem Amerykanie ciągle kompletują ludzi do pierwszego załogowego lotu na Marsa. Kontrakt stały na co najmniej6 lat. A pisać latami to sama przyjemność - oczywiście beletrystykę, nie literaturę faktu... Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 15.12.05, 16:51 UFF!!! Udało się jakoś przebrnąć. Teraz merytorycznie. Burmistrza mamy tragicznego ale radnych rownież. Wystarczy pójśc na jakiekolwiek posiedzenie którejkolwiek komisji naszej rady aby się o tym przekonać. Może sie nie znam ale to Radni powinii tworzyć koncepcje , przychodzić z pomysłami itp, itd, które następnie odpowiednia uchwałą NAKAZUJA WYKONAĆ BURMISTRZOWI. U nas przychodzi na komisje czy sesje, banda nieprzygotowanych dyletantów, klepiąca wszystko co im burmistrz podstawi. Absurd i żenada! Posiedzenia komisji to klub dyskusyjny marnotrawiący czas radnych i gości. Nikt nawet tego porządnie nieprotokółuje. Dyskutuje się o bzdetach pomijając naiistotniejsze szczegóły poruszanyc spraw. Odpowiedz Link Zgłoś
glupik1 Re: Kogo wybierzeny na burmistrza w 2006 roku 16.12.05, 15:14 Baba nie baba. Oni już wybarali. To nie dyskusja jakie warunki ma spełniać, co należy sprawdzić by móc wybór zatwierdzić, to forsowanie własnych kandydatów. I dlaczego mamy się dziwić że frekwedzja niska. Oni już wybrali. Jedynego odpowiedniego który spełnił ich warunki / być może pod niego pisane/ z listy liczącej pięć nazwisk, a z której już w przedbiegach czterech odpadło. To słowotok. Jak demokracja to demokracja, a jak dyskusja to dyskusja. Dziś jeszcze czas dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś