27.07.06, 08:43
Jak w Łomiankach utylizować odpady przeznaczone do recyclingu?
Przynajmniej te najłatwiejsze do sortowania butelki szklane i PET.
Obserwuj wątek
    • krzysiom1 Re: Recycling 27.07.06, 11:14
      Dobre pytanie! U nas pojemniki do segregacji zlikwidowanochyba 2 -3 lata temu,
      na Bielanach w tym roku.
      Klęska!
      • frags Re: Recycling 27.07.06, 11:51
        Smutna historia. U nas smieci wywozi Remondis - system pewnie znacie, kupuje się
        worki, wkłada do kubła i raz w tygodniu śmieciarze worek zabierają. Do niedawna
        była u nich promocja dla segregujących śmieci - normalny worek, taki na
        wszystkie odpady kosztował bodaj 7 złotych (teraz 8 plus VAT), ale innego koloru
        worki przeznaczone na posegregowane odpady np PET - kosztowały tylko złotówkę.
        Ot, taka miła promocja segregacji śmieci. Miło było, ale się skończyło. Teraz
        wszystkie worki kosztują tyle samo - 8 plus VAT, no i rozgrzebywanie śmieci i
        porządkowanie odeszło w zapomnienie.
        • j46 Re: Recycling 27.07.06, 16:48
          A w studium nasz mistrz kłamstwa pisze, że w łomiankach segregację śmieci
          załatwił, jedyne co potrzeba, to ich dalszej przeróbki. W dodatku 100 %
          mieszkańcó miasta ma ponoć podpisaną umowę o wywózkę śmieci, tylko dlaczego
          wystawiane publicznie kontenetry natychmist zasypywane są odpadkami buytowymi, i
          skąd tyle śmiecia w każdym kącie Łomianek.
          • frags Re: Recycling 27.07.06, 17:01
            Wcale się nie dziwię i nie widze sprzeczności. W firmie, która wywozi ode mnie
            śmieci podpisanie umowy to jedno, a wywózka drugie. Umowę mam podpisaną, co
            nikogo do niczego nie zobowiązuje, jeśli nie wykupie od nich worków, to śmieci
            nie wywiozą, ale formalnie umowę mam. Zatem mozliwa jest taka sytuacja w
            Łomiankach, że 100 procent mieszkańców podpisze umowy, ale nie oznacza to, że
            śmieci będą wywożone.
            • ilexx Re: Recycling 28.07.06, 15:21
              Przypomnę, choć to zapewne nikogo nie zainteresuje, że zgodnie z obowiązującym
              prawem ochrony środowiska i przepisów z nim zwiazanych, prawo miejscowe powinno
              zapewnić warunki do segregacji śmieci w miejscu ich powstania natomiast tylko
              to czego nie można odzyskać i zutylizowac na miejscu moze byc, skłądowane na
              wysypiskach śmieci.
              To, że Łomianki jeszcze nie utonęły w śmieciach wynika z rezerw jakimi
              dysponują wysypiska i spalarnie w gminach sąsiednich. Jak te rezerwy się
              skończą, to nie sądzę, żeby ktoś się przejmował smutnym losem Łomianek, które
              zgodnie z wizją naszych światłych władz samorządowych chcą swoja liczbę
              mieszkańców w krótkim czasie podwoić ale nie znalazły na terenie gminy miejsca,
              gdzie śmieci, których ilość wzrośnie także dwukrotnie, utylizowac na terenie
              gminy. Najwieksze wolne dziury w ziemi gdzie te śmieci można upchnąć, to
              jeziorko Dziekanowskie, Kiełpińskie. W mniejszym stopniu nalezy liczyć na
              jeziorka Fabryczne i Pawłowskie bo te już w połowie wypełnione są śmieciami i
              ich zdolność przyjmowania śmieci wkrótce się skończy. Pewne rezerwy tkwią także
              w korycie Wisły, ale do dyspozycji mamy tylko pół koryta - reszta należy do
              gminy Jabłonna.
    • mwsylwia Re: Recycling 28.07.06, 15:49
      Dobre pytanie. Nijak, albo na własną rękę szukać pojemników poza Łomiankami.
      Frags nizej pisze o workach rozwożonych przez firmy, za które trzeba płacić.
      Niejedna gmina (poza Łomiankami rzecz jasna) dogaduje się z firmami
      oczyszczania i ten koszt worków bierze na siebie. U nas tak nie jest, bo jak mi
      powiedziano kiedyś w urzędzie, to byłoby dla miasta zbyt duze obciązenie
      finansowe :)
      • ziomalreaktywacja Re: Recycling 28.07.06, 17:56
        Pojemniki do segregacji stoją na Dąbrowie
        Zachodnia róg Zielonej
        Ta część Łomianek jest lepsza od innych
        a mieszkańcy Kiełpina, Dziekanowa Polskiego , Nowego
        Łomianek czy Dąbrowy Leśnej
        to chyba wg naszej władzy
        LUDZIE drugiego gatunku

Przez Dąbrowe Zachodnią nie będzie drogi
        ale w innych miejscach
        ludzie moą się dusić spalinami
        Tam mozliwa jest segregacja
        i wywóz śmieci przez gminę
        inni niech PŁACĄ bo dla Pana SOKOŁOWSKIEGO
        pewnie są gorsi
        • mwsylwia Re: Recycling 29.07.06, 10:28
          ziomalreaktywacja napisała:

> Pojemniki do segregacji stoją na Dąbrowie
          > Zachodnia róg Zielonej

Dzięki za info - nie będę musiała tych worków wywozić do Warszawy
          • trekkie Re: Recycling 29.07.06, 11:15
            A może znacie adres jakieś skupu butelek i puszek w okolicach Łomianek. Kiedyś
            był taki przy hali Marymont, ale chyba już nie istnieje...

Czytałem niedawno artykuł o tzw. mrówkach na usranowie, może u nas i jeździ
            jakiś pan z wózkiem i zbiera to co można sprzedać w skupie.
            • mwsylwia Re: Recycling 29.07.06, 11:21
              Puszki po piwie skupują na Warszawskiej - vis a vis przedszkola na Szpitalnej.
              • j46 Re: Recycling 29.07.06, 21:01
                Widziałem ostatnio osobę rozgładającą sie tu i ówdzie. Myślę, że celowe by było
                podrzucać im ten nam nie potrzeby złom w określone miejsce. Może na nowy skwerek
                przy gminie. Nareszci okazał by sie do czegość potrzebny. Zwlaszcza, że w
                pobliżu, w podwórku na Warszawskiej był, a może i jest skup.
            • ilexx Re: Recycling 31.07.06, 20:38
              Oczywiscie, ze jest taki pan z wózeczkiem i pieskiem, permanentnie wstawiony a
              le sympatyczny. Głównie bierze złom, ale z butelkami nie próbowałam. Czasami
              siada na studzience telefonicznej przed naszym domem i pije sobie piwko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka