trekkie 27.07.06, 08:43 Jak w Łomiankach utylizować odpady przeznaczone do recyclingu? Przynajmniej te najłatwiejsze do sortowania butelki szklane i PET. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krzysiom1 Re: Recycling 27.07.06, 11:14 Dobre pytanie! U nas pojemniki do segregacji zlikwidowanochyba 2 -3 lata temu, na Bielanach w tym roku. Klęska! Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Recycling 27.07.06, 11:51 Smutna historia. U nas smieci wywozi Remondis - system pewnie znacie, kupuje się worki, wkłada do kubła i raz w tygodniu śmieciarze worek zabierają. Do niedawna była u nich promocja dla segregujących śmieci - normalny worek, taki na wszystkie odpady kosztował bodaj 7 złotych (teraz 8 plus VAT), ale innego koloru worki przeznaczone na posegregowane odpady np PET - kosztowały tylko złotówkę. Ot, taka miła promocja segregacji śmieci. Miło było, ale się skończyło. Teraz wszystkie worki kosztują tyle samo - 8 plus VAT, no i rozgrzebywanie śmieci i porządkowanie odeszło w zapomnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
j46 Re: Recycling 27.07.06, 16:48 A w studium nasz mistrz kłamstwa pisze, że w łomiankach segregację śmieci załatwił, jedyne co potrzeba, to ich dalszej przeróbki. W dodatku 100 % mieszkańcó miasta ma ponoć podpisaną umowę o wywózkę śmieci, tylko dlaczego wystawiane publicznie kontenetry natychmist zasypywane są odpadkami buytowymi, i skąd tyle śmiecia w każdym kącie Łomianek. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Recycling 27.07.06, 17:01 Wcale się nie dziwię i nie widze sprzeczności. W firmie, która wywozi ode mnie śmieci podpisanie umowy to jedno, a wywózka drugie. Umowę mam podpisaną, co nikogo do niczego nie zobowiązuje, jeśli nie wykupie od nich worków, to śmieci nie wywiozą, ale formalnie umowę mam. Zatem mozliwa jest taka sytuacja w Łomiankach, że 100 procent mieszkańców podpisze umowy, ale nie oznacza to, że śmieci będą wywożone. Odpowiedz Link Zgłoś
ilexx Re: Recycling 28.07.06, 15:21 Przypomnę, choć to zapewne nikogo nie zainteresuje, że zgodnie z obowiązującym prawem ochrony środowiska i przepisów z nim zwiazanych, prawo miejscowe powinno zapewnić warunki do segregacji śmieci w miejscu ich powstania natomiast tylko to czego nie można odzyskać i zutylizowac na miejscu moze byc, skłądowane na wysypiskach śmieci. To, że Łomianki jeszcze nie utonęły w śmieciach wynika z rezerw jakimi dysponują wysypiska i spalarnie w gminach sąsiednich. Jak te rezerwy się skończą, to nie sądzę, żeby ktoś się przejmował smutnym losem Łomianek, które zgodnie z wizją naszych światłych władz samorządowych chcą swoja liczbę mieszkańców w krótkim czasie podwoić ale nie znalazły na terenie gminy miejsca, gdzie śmieci, których ilość wzrośnie także dwukrotnie, utylizowac na terenie gminy. Najwieksze wolne dziury w ziemi gdzie te śmieci można upchnąć, to jeziorko Dziekanowskie, Kiełpińskie. W mniejszym stopniu nalezy liczyć na jeziorka Fabryczne i Pawłowskie bo te już w połowie wypełnione są śmieciami i ich zdolność przyjmowania śmieci wkrótce się skończy. Pewne rezerwy tkwią także w korycie Wisły, ale do dyspozycji mamy tylko pół koryta - reszta należy do gminy Jabłonna. Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: Recycling 28.07.06, 15:49 Dobre pytanie. Nijak, albo na własną rękę szukać pojemników poza Łomiankami. Frags nizej pisze o workach rozwożonych przez firmy, za które trzeba płacić. Niejedna gmina (poza Łomiankami rzecz jasna) dogaduje się z firmami oczyszczania i ten koszt worków bierze na siebie. U nas tak nie jest, bo jak mi powiedziano kiedyś w urzędzie, to byłoby dla miasta zbyt duze obciązenie finansowe :) Odpowiedz Link Zgłoś
ziomalreaktywacja Re: Recycling 28.07.06, 17:56 Pojemniki do segregacji stoją na Dąbrowie Zachodnia róg Zielonej Ta część Łomianek jest lepsza od innych a mieszkańcy Kiełpina, Dziekanowa Polskiego , Nowego Łomianek czy Dąbrowy Leśnej to chyba wg naszej władzy LUDZIE drugiego gatunku Przez Dąbrowe Zachodnią nie będzie drogi ale w innych miejscach ludzie moą się dusić spalinami Tam mozliwa jest segregacja i wywóz śmieci przez gminę inni niech PŁACĄ bo dla Pana SOKOŁOWSKIEGO pewnie są gorsi Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: Recycling 29.07.06, 10:28 ziomalreaktywacja napisała: > Pojemniki do segregacji stoją na Dąbrowie > Zachodnia róg Zielonej Dzięki za info - nie będę musiała tych worków wywozić do Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
trekkie Re: Recycling 29.07.06, 11:15 A może znacie adres jakieś skupu butelek i puszek w okolicach Łomianek. Kiedyś był taki przy hali Marymont, ale chyba już nie istnieje... Czytałem niedawno artykuł o tzw. mrówkach na usranowie, może u nas i jeździ jakiś pan z wózkiem i zbiera to co można sprzedać w skupie. Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: Recycling 29.07.06, 11:21 Puszki po piwie skupują na Warszawskiej - vis a vis przedszkola na Szpitalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
j46 Re: Recycling 29.07.06, 21:01 Widziałem ostatnio osobę rozgładającą sie tu i ówdzie. Myślę, że celowe by było podrzucać im ten nam nie potrzeby złom w określone miejsce. Może na nowy skwerek przy gminie. Nareszci okazał by sie do czegość potrzebny. Zwlaszcza, że w pobliżu, w podwórku na Warszawskiej był, a może i jest skup. Odpowiedz Link Zgłoś
ilexx Re: Recycling 31.07.06, 20:38 Oczywiscie, ze jest taki pan z wózeczkiem i pieskiem, permanentnie wstawiony a le sympatyczny. Głównie bierze złom, ale z butelkami nie próbowałam. Czasami siada na studzience telefonicznej przed naszym domem i pije sobie piwko. Odpowiedz Link Zgłoś