04.08.06, 12:03
Wczoraj postanowiłem wybrać się na naszą wspaniałą łomiankowską pływalnie.
Jest środek wakacji, dzieci mają wolne, więc obawiałem się, że sporo osób
mogło wpaść na podobny pomysł i będzie mały tłok. Ku mojemu zdziwieniu basen
do 20 sieprnia jest zamkniety. Nie sądzicie,że to delikatnie mówiąc dziwne,
że w okresie, kiedy ludzie mają chęć i czas na pójście na basen, ten jest
zamknięty? o kwestiach finansowych tego pomysłu nawet nie wspomnę...
Obserwuj wątek
    • krzysiom1 Re: basen 04.08.06, 12:26
      O? Właśnie byłem na etapie wyganiania juniora na basen.
      Czyli szkoda mojego ganiania?
      • randolff Re: basen 04.08.06, 12:29
        Chcąc nie chcą jako główny akwen pływacki pozostało jeziorko Kiełpińskie...
        • brycezion Re: basen 04.08.06, 13:38
          Żeby być obiektywnym : kiedyś,raz w roku basen trzeba zamknąć,aby zrobić
          przegląd i oczyścić z osadów.
          Z dwojga złego lepiej to zrobić latem,niż zimą.
          • viaderko Re: basen 04.08.06, 14:38
            oczyścić trzeba, ale czemu trwa to aż 3 tygodnie????
            • randolff Re: basen 04.08.06, 14:40
              Pewnie dlatego że czyszczenie jest połączone z urlopem załogi.
              • qaz2510 Re: basen 04.08.06, 15:39
                wiec wam powiem dlaczego!

3 dni wode sie spuszcza z basenu
                pozniej sie czysci kwasem basen co trwa okolo tygodnia
                3 dni woda sie nalewa do basemu
                i okolo 4 dni grzeje
                myslicie ze ile to trwa?
                10 dni to samo nalewanie i uzupełnianaie wody
                nadal twierdzicie ze to długo?

Zaznaczam nie jestem zwolennikiem Sokola -i jego rzadów ale trzeba byc obiektywnym!
                to nie wanna w domu!

Sam chodze od 3 miesiecy intensywnie na basen i nie odpowiada mi ze to teraz
                robia ale to co? maja to robic w roku szkolnym?!

• brycezion Re: basen 04.08.06, 15:54
                  Qaz 2510 : Jak widzisz opozycja stara się być jednak obiektywna.Dlatego
                  napisałem to co napisałem powyżej.
                • krzysiom1 Re: basen 04.08.06, 15:59
                  Po co takie nerwy?
                  Dzięki!
                  Wiemy juz ile trwa czyszczenie basenu.
                  • qaz2510 Re: basen 04.08.06, 18:18
                    do pana boga z pytaniem po co te nerwy!
                    wkurza mnie to, ze wszyscy wszystko bombarduja - ja jestem w opozycji do
                    sokoloskiego- wiem,ze szkola jest za duza, wiem tez,ze bedziemy ja dlugo
                    splacac, wiem rowniez,ze obiekt wybudowany jest z rozmachem i na wyrost, ale
                    wiem rowniez, ze szkola daje zarudnienie duzej ilosci ludzi(rdzennej ludnosci),
                    no i jak na to nie patrzec młodzi maja sie gdzie uczyc a dorosli mimi ze gadaja
                    na szkole, to chodza na basen bo chyba okolo 300 osob dziennie na basenie to
                    sporo!!!

wiec moze warto to uszanować?
                    • verte4 Re: basen 04.08.06, 18:48
                      ten sam obiekt powinien kosztować nas połowę tego co kosztuje.
                      Albo inaczej - w tej cenie moglismy mieć dwa takie obiekty - nie takie -
                      ładniejsze! - i to własnie mnie wkurza a nie to, że wpadł na taki pomysł żeby
                      wybudować. Pomysł dobry a za realizacje powinien byc dozywotnio odsuniety od
                      wydawania publicznych pieniedzy.
                      Centrum Olimpijskie kosztowało 34 miliony złotych (mozna sprawdzić -
                      Architektura nr 09 z 2004 roku)- wszystko wskazuje na to ze wieloryb dociagnie
                      nawet do 60 mln na koniec spłaty długu.
                      Ilez to miejsc pracy mozna by było uruchomic za zaoszczędzone pieniadze, ile
                      kilometrów kanalizacji ile kilometrów dróg zbudować.
                    • krzysiom1 Re: basen 04.08.06, 19:00
                      qaz2510
                      Masz jakiś zwiazek z ICDSem i gimnazjum?
                      Chyba nie!
                      Ilu jest nauczycieli z ŁOMIANEK w gimnazjum?
                      Skąd jest dyrektor GIMNAZJUM?
                      Skąd przyjechało małżeństwo nauczycieli do Łomianek dla których "przygotowano"
                      miejsca pracy w SP1 i gimnazjum pozbywając się min. cenionej przez dzieci i
                      rodziców nauczycielki?
                      Co się zmieniło w łomiankowskich podstawówkach po wybudowaniu ICDSu?
                      Dlaczego dzieciki wolą jeżdzić na basen na Potocką niz na nasz?
                      Dlaczego podobny obiekt wybudowany w Józefowie przez Mitex kosztował 2/3 ceny
                      naszego?
                      Itp, itd.....
                      • zachodni007 Re: basen 04.08.06, 19:10
                        Krzysiom
                        Przepraszam że sie wtrącam, ale czy piszcząc o "cenionej przez dzieci i
                        rodziców" nauczycielce masz na mysli panią od matematyki z gimnazjum?
                        • krzysiom1 Re: basen 04.08.06, 19:25
                          Dokłandie tak!
                          Protest w jej sprawie byl niespotykany w skali kraju.
                          Przyznano to w kuratorium i miniesterstwie.
                          Spytaj się równiez w Burakowie jak w ubiegłym roku funkcjonowała bez niej
                          świetlica środowiskowa.
                          • zachodni007 Re: basen 04.08.06, 19:32
                            To się grubo mylisz.
                            Pani ta jako świetliczanka może była świetna, ale jako nauczycielka matmy w
                            gimnazjum mizerna. Nie umiała sobie poradzić z 14-15 letnią młodzieżą.
                            Byłem na wywiadówce w gimnazjum gdzie rodzice wezwali p. dyrektor i wnioskowali
                            o natychmiastową zmianę nauczyciela matematyki. Było to zresztą na wniosek
                            większości uczniów klasy II.
                            • mwsylwia Re: basen 04.08.06, 19:51
                              Ha...
                              Na basen też sie dziś wybrałam z pięciolatkiem. I powiem Wam, że wcale nie
                              załujemy, że był zamknięty, bo pojechaliśmy na Potocką i tam młodzieniec aż
                              skakał z radości jak odkrył duży basen dla dzieci, mniejszy basen, gorące
                              bąbelki :), zjeżdżalnie dla dzieci i rzekę w basenie. Nie mogłam go po 45
                              minutach wyciągnąć. Na naszym basenie w zupełności wystarcza mu 20 minut bo
                              zadowala się zjeżdżalnią. Basenik maltki troche mu sie po prostu znudził.
                            • krzysiom1 Re: basen 04.08.06, 21:53
                              Nie mylę się!
                              • qaz2510 Re: basen 06.08.06, 12:20
                                wszystko ok, ale trzeba rozdzielic pewne rzeczy - czy na basen chodzi sie z
                                dzieckiem dla zabawy czy samemu sie chodzi po to zeby poplywac bo tak jak ja mam
                                klopot z kregoslupem i mam za duzo ciala czy po to zeby siedziec w brodziku z
                                babelkami i w jakiws rzece, mi zalezy na ruchu prawdopodobnie i tym ludziom
                                ,ktorzy przychodza na lomiankowski basen PO TO ŻEBY DBAĆ O ZDROWIE!!!!!!!!
                                LUDZIE WAM BY ZBUDOWAĆ TAKI JAK NA POTOCKIEJ TO BYŚCIE WYTYKALI ZE ZA DUŻO LUDZI
                                A W JÓZEFOWIE JEST TANIEJ O 50 gr
                                to chore jest co wypiszecie na tych forach!!!!
                                • ma.cinak Re: basen 06.08.06, 13:24
                                  to już trochę przesadziłeś. Nie spotkałam się z podziałem na baseny dla dzieci
                                  i dla dorosłych. Najczęściej obie te rzeczy daje się połączyć. Moje dzieci mają
                                  6 i 3 lata. Obydwie umieją już pływać. Brodzik na naszym basenie jest dla nich
                                  stanowczo za mały, a na duży basen ratownik nie wpuszcza (nie mam do niego
                                  pretensji, bo ja na jego miejscu też bym takich małych dzieci nie wpuściła).
                                  Może gdyby basen był przeniesiony na parter, lub darowalibyśmy sobie trybuny,
                                  to lepiej służyłby lokalnej społeczności? Tak pozostaje mi podróżowanie z
                                  dziećmi do Warszawy :-( i powiedz mi co ja mam z tej cudownej inwestycji?
                                  • da_rex Re: basen 09.08.06, 17:29
                                    Nie chcę tutaj zgrywać mądrali ale wydaje mi się że jak rozszyfrujemy skrót ICDS
                                    to niema w nim wzmianki o akwaparku. Wydaje mi się że jest to kompleks sportowy
                                    z przeznaczeniem dla młodzieży mającej ambicje (w przypadku basenu) pływackie.
                                    Nigdy nie byłem zawodowym pływakiem ale jak sobie wyobrażę młodzież z tej szkoły
                                    (i nie tylko), która trenuje pływanie na "znienawidzonym" przez tubylców
                                    obiekcie to cały problem zaczyna ukazywać się w trochę innym świetle. Myślę że
                                    jeżeli spojrzeć w przyszłość to bardzo młodzi ludzie (3 i 6 lat) też sobie w tym
                                    baseniku popływają. Pozdrawiam,
                                    stały bywalec pływalni.
                                    p.s.
                                    Tak przy okazji to straszni pesymiści na tym forum "mieszkają"
                                    • brycezion Re: basen 09.08.06, 17:44
                                      Da_rex: Raczej optymiści,którzy chcą coś zmienić.Gdyby to byli
                                      pesymiści,pisaliby wyłacznie o sprawach "neutralnych",filmach,muzyce,winie itp.
                                    • esscort Re: basen 09.08.06, 22:51
                                      da_rex napisała:
                                      Tak przy okazji to straszni pesymiści na tym forum "mieszkają"

Dlaczego tak sądzisz? Liczba wpisów i często wysoka temperatura dyskusji,
                                      interesowanie sie się światem zewnętrznym, dążenie do zmian, niezgoda na zło -
                                      to sa oznaki pesymizmu?! Myślę, że wręcz przeciwnie!
                                    • papirus22 Re: basen 10.08.06, 10:20
                                      Obiekt nie jest znienawidzony, chodzi tu raczej o to, że jest to przykład
                                      niegospodarności władz. Wieloektornie pisalismy, że basen jak i liceum
                                      Łomiankom były i są potrzebne, ale nie można przeciez rzeczy słusznej
                                      realizować w tak skandalicznym stylu i przy tak wysokich kosztach. Krytyka jest
                                      potrzebna jeżeli jest słuszna, przykład icds nie budzi wątpliwości, to
                                      dzięki "nagonce" na Sokoła, udało zahamowac się kilka zupełnie niepotrzebnych i
                                      kosztownych pomysłów, jak np. Centrum Ścieżek Rowerowych, przypomnę obiekt, bez
                                      nawet 1 metra ściezki rowerowej!!!
                                      Dodatkowe kontrolwersje budzi fakt, utrzymywania w Łomiankach dwóch szkółek
                                      związkowych, koszykówki i pięcioboju. Obie szkółki trenują na obiektach nie
                                      związkowych, a nalezących do gminy Łomianki. Ktos opisywał przykład, że gdy
                                      jedna z mieszkanek Łomianek chciała uczestniczyć w treningach i podnosic swoje
                                      umiejętności została przepędzona-to dlaczego ten obiekt został wybudowany z
                                      naszych podatków, a zadłużenie spowodowane jego wybudowaniem, rzutuje na nas,
                                      bo dług unimożliwia inwestycje, i tak brakuje nam zwykłego dostępu do
                                      wodociągu, a woda to podstawa życia.
                                      Chce wyraźnie zakomunikować basen tak, marnotrastwo publicznych środków NIE!!!
                                      • kmsanczia Re: basen 10.08.06, 10:35
                                        Obrońcy basenu najwyraźniej mylą pojęcia. Skoro jak podobno nazwa wskazuje jest
                                        to obiekt dydaktyczno-sportowy, nie przeznaczony dla mieszkańców i ich głupawych
                                        rozrywek typu rzeczka i zjeżdżalnia dla dzieci to dlaczego ci mieszkańcy muszą
                                        za to płacić? I nie chodzi tylko o utrzymanie, ale przede wszystkim o
                                        zablokowanie na wiele lat wszystkich inwestycji przez ogromne zadłużenie gminy.
                                        Przecież można było się postarać o dofinansowanie z Unii jak to zrobiły znacznie
                                        mniejsze miejscowości. Ale skoro z założenia robi się przekręt i buduje dwa razy
                                        drożej niżtrzeba to jasne jest, że na to unia kasy nie da.
                                        • papirus22 Re: basen 10.08.06, 10:46
                                          Nie chodzi tu o obrońców czy przeciwników, bo basen jest. Z basenu korzysta
                                          kilka procent mieszkańców, więc nie jest to inwestycja masowa, jak tani
                                          wodociąg. Osoby z niego korzystające muszą zdawać sobie sprawę, że między
                                          innymi z ich pieniędzy zafundowano rozrywkę dwa razy drożej niż kosztuje na
                                          rynku. Za te pieniądze można było zrobić basen nie tylko z rura i brodzikiem,
                                          ale dodatkowo wybudować 2-3 sauny, 2-3 jacuzzi, basen z falami i pewnie jeszcze
                                          kilka innych udogodnień. Nam chodzi jedynie o koszty i martnotrasto publicznych
                                          środków, jak ktoś wyrzuca nie swoje pieniądze w błoto to nalezy go z tego
                                          rozliczyć, zapytać dlaczego, co skłoniło go do takich działań?!
                                • esscort Re: basen 06.08.06, 13:51
                                  qaz2510 napisał:

> wszystko ok, ale trzeba rozdzielic pewne rzeczy - czy na basen chodzi sie z
                                  > dzieckiem dla zabawy czy samemu sie chodzi po to zeby poplywac

Ja myślę, że chodzi się i w jednym, i w drugim celu (a czasem w obu
                                  jednocześnie). Basen publiczny powinien spelniać różne funkcje - mieć miejsce
                                  do pływania dla osob dobrze pływających, miejsca dla mniej zaawansowanych oraz
                                  miejsca do zabaw dla dzieci. Dobre baseny sprelniają takie funkcje. Baseny tego
                                  typu są budowane za publiczne pieniadze, więc powinny być budowane tak, by za
                                  jak najniższą cenę osiagnąć jak największą uniwersalność i przydatność. Na
                                  basen wydawne są też pieniadze rodziców malych dzieci. Uważasz, że oni powinni
                                  dawać bez szemrania kasę na basen, ktory bedzie służył tylko temu, byś Ty mógł
                                  zrzucać nadwagę. Czy to nie jest zbyt egoistyczne? Nikt tu nie kwestionuje
                                  potrzeby basenu. Krytykowana jest jego forma, wyposażenie i koszty.

Forum Łomianki
                                  OIOM-Leć Sokole
                                  • kmsanczia Re: basen 06.08.06, 17:17
                                    No, żadnych głupich zabaw z dziećmi, basen to jest poważna sprawa!
                                    ;)
                                • mwsylwia Re: basen 06.08.06, 21:50
                                  Szanowny Panie,
                                  dla przypomnienia - basen został wybudowany przy szkole i ma służyć tak samo
                                  młodym jak i starszym użytkownikom, bo o ile sobie przypominam, mieszkańców nie
                                  dzielimy na dorosłych i dzieci, i wszyscy płacimy za miejske inwestycje. Gdyby
                                  budowano bibliotekę, to znalazłyby sie w niej półki i na kryminały, i na poezję,
                                  i na komiksy, i na książki naukowe, i na te przeznaczone dla najmłodszych. W tak
                                  małym mieście oczywiste jest, ze tego typu inwestycje powinny być w miarę
                                  uniwersalne i dla wszytkich. A ta, o której piszemy to chyba jest tylko... w
                                  miarę :)
                                  Aaa - rzeka i bąbelki naprawdę pomagaja w wielu schorzeniach, także związanych z
                                  kręgosłupem :)
                                  pozdrawiam :)
                                  • j46 Re: basen 10.08.06, 21:00
                                    Z basenem jest ten problem, że za cenę nieplanowanego mercedesa dostaliśmy
                                    malucha. A w dodatku większość tego niezmiernie drogiego w utrzymaniu obiektu ma
                                    służyć wyższym celem w rodzju sportów wyczynowych. A tym nie powinna zajmować
                                    się gmina lecz kluby i fundacje. Budowanie takiego obiektu przez gminę, mówię o
                                    basenie i hali, nie dla Łomianek lecz dla jakichś wyczynowców to paranoja.
                                    Zwałaszcza że pod bokiem jest choćby AWF i całe warszawskie zagłębie sportowe.
                                    Efekty widoczne, to stale puste rzędy setek siedzeń. Mniej widoczne, to dużo
                                    wyższe koszty utrzymania i poniesione nakłady inwestycjne, które musimy spłacaći
                                    spłacać. Spowodowało to już wielokrotny wzrost zadłżenia gminy, w czym zbliżamy
                                    się do dopuszczalnej granicy, wstrzymanie budowy wod-kan, jeżdzenie
                                    wrako-autobusami, zanik budowy dróg z wyjątkiem przedwyborczych chodników o
                                    pseudo skwerków, itp itd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka