dorota.alex 08.11.06, 11:15 Witam, poniewaz jestem nowa w Lomiankach, to nie wiem jeszcze gdzie mozna zamowic wieksza ilosc drewna. Czy mozecie podzielic sie jakims kontaktem...? pzdr Dorota Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lomek2 Re: drewno do kominka 08.11.06, 11:58 Chodzą regularnie po domach. Ale teraz to mokre kupisz. Drewno kupuje się długo przed sezonem. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: drewno do kominka 08.11.06, 12:01 Było coś tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=229&w=48220535&a=48277725 Wysyłam Ci też na maila jakiś telefon, pod którym ja kiedyś zalatwialem. Ale zadnych gwarancji nie daję, że to tam jeszcze można coś zalatwić. Ale pytać można Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja.lomianki.info Re: drewno do kominka 08.11.06, 13:00 ja proponuje przejechac sie latem w okolice puszczy PISKIEJ (Pisz itp) i tam zamówić razem z transportem całą cieżarówkę brzozy. jednarazowy wydatek - ale zdecydowanei taniej niż kupować lokalnie na metry :) a no i troche roboty z rozdrabnianiem towaru.. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: drewno do kominka 08.11.06, 14:16 Pomysł dobry, ale możesz napisać, ile (ok.) zaplacisz za drewno i ile za transport (albo razem) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: drewno do kominka 08.11.06, 15:19 Przymierzałem się jakiś czas temu. Przy mniejszych ilościach tj. 6-8m nie opłaca się. Szkoda czasu i pracy. Trzeba skrzyknąc dwie, trzy osoby na transport większej ilości wtedy taka akcja miała sens. Trzeba jednak się zastanowić czy to się wogóle opłaca. Kupując uczciwie drewno w lesie nie ma specjalnej różnicy cenowej w opałówce czy to w Piszu czy u nas w KPNie. Na stronie KPN co i raz pojawiają się zachęty do kupownia drewna opałowego w leśniczówkach. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: drewno do kominka 08.11.06, 15:20 Może autorka wątku napisze, czy, co i za ile zalatwiła. Bedziemy na bieżąco Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: drewno do kominka 08.11.06, 15:30 Ceny drewna z którymi miałem do czynieniwa w tym roku Dąb/brzoza 140,-PLN z rozladunkiem i ułożeniem pod ścianą. Opałowka brzozy w lesie pod Biskupcem 80,-PLN Trzeba jeszcze to dowieżć, ciąć, sezonować. Odpowiedz Link Zgłoś
makim1 Re: drewno do kominka 09.11.06, 03:22 krzysiom1 napisał: > Ceny drewna z którymi miałem do czynieniwa w tym roku > Dąb/brzoza 140,-PLN z rozladunkiem i ułożeniem pod ścianą. > Opałowka brzozy w lesie pod Biskupcem 80,-PLN > Trzeba jeszcze to dowieżć, ciąć, sezonować. Cena olchy i brzozy u leśniczego pod Piszem to 36 zł za metr przestrzenny . Jeśli masz własny transport, czas i siłę żeby to połupać na szczapy to pewnie się opłaca. Ja polecam obrzyny z tarcicy liściastej z tartaków. Na miejscu jeszcze Wam potną na krótkie kawałki. Niestety namiarów nie podam, sam szukam, ale przez ostatnie lata się sprawdzało. Wychodziło z transportem ok. 70 zł za metr przestrzenny. Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja.lomianki.info Re: drewno do kominka 08.11.06, 16:04 esscort napisał: > Pomysł dobry, ale możesz napisać, ile (ok.) zaplacisz za drewno i ile za > transport (albo razem) ja wybrałem opcje raczej surową tzn. pniaki 1m dłuości (tzw. metry) świeże - wiec trzeba bylo sezonowac cała ciezarówka typu kamaz (nie wiem ile to metrów - ale dużo) i transport w okolice mławy. a cała akcja zaraz po huraganach w okolicach puszczy wiec było za okolo 1000 za całość - jakoś tak masa przy tym roboty była niestety czyli dodatkowy wydatek ale korzystam juz kilka sezonow i konca nie widać :) Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: drewno do kominka 08.11.06, 15:13 Na Alasce albo na Syberii jeszcze taniej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: drewno do kominka 08.11.06, 15:32 Ta firma ostatnio jest aktywna. Widziałem że przywozili sąsiadom www.drewnokominkowe.waw.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.alex Re: drewno do kominka 09.11.06, 12:32 witam, dziekuje wszystkim za pomoc. Niestety pod powyzszym linkiem maja juz tylko drewno tegoroczne, wiec kiepsko bedzie sie palic... szukam dalej :-( Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: drewno do kominka 09.11.06, 12:39 jeżeli masz wklad kominkowy i dobry ciąg, to będzie sie palić, więc gdyby nie było innych możliwości... Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.alex Re: drewno do kominka 09.11.06, 15:38 no niestety (albo moze i dobrze) mam tradycyjny duzy, otwaty kominek. Jest fajny, bo nie patrzy sie na ogien przez szybke, ale bardzo szybko wszystko w nim sie pali... - malo ekonomiczny i mnostwo ciepla ucieka przez komin. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: drewno do kominka 09.11.06, 20:21 Też lubie tradycyjne kominki, ale ok. 70% oddaja one w komin. Dlatego kupilem kominek z wkladem, ktory w razie chęci można sobie elegancko otworzyć i wtedy robi on za kominek tradycyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: drewno do kominka 09.11.06, 20:58 Widzę że, nie jestem osmotniony. Już myslałemże, tylko ja ciepło w komin puszczam. Otwarty kominek nie toleruje niestety mokrego drewna. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.alex Re: drewno do kominka 10.11.06, 14:24 Wlasnie rozmawialam przed chwila z jakims dostawca drewna. Proponuje olche (podobno schnie baaardzo szybko) za 100 / 1 m3, + 120 za transoprt. samochod ma do 5m3, wiec calosc: 620,00 za 5m3. No i teraz nie wiem co sadzic o tej olsze - brzoza troche drozsza, dab jeszcze drozszy, ale wszystko tegoroczne, wiec moze rzeczywiscie facet ma racje, ze najszybciej wyschnie olcha? Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: drewno do kominka 10.11.06, 14:26 Olcha najszybciej wysycha? Oj, chyba Cie wrabiają. Ale ja się pewnie nie znam... Odpowiedz Link Zgłoś
legionowo100 Re: drewno do kominka 10.11.06, 14:28 Nie wiem, czy poszczegolne gatunki schną różnie :( Wiem, że olcha jest świetna do kominka. Lepsza niż brzoza. I przechowuje sie znacznie lepiej. Gorzej z tą "suchoscią". Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: drewno do kominka 10.11.06, 14:31 Olcha pali się nawet mokra. Trenował to chyba każdy kto biwakował nad jeziorami. Trudno jednak to "palenie" porównac do suchej brzozy. Cena za to zachęcająca. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: drewno do kominka 10.11.06, 14:33 krzysiom1 napisał: Cena za to zachęcająca. Zwłaszcza jak na początek sezonu kominkowego. Bierz, najwyżej bedzie jak znalazł za rok :) Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: drewno do kominka 10.11.06, 14:35 > Trenował to chyba każdy kto biwakował nad jeziorami. No, i nad rzekami też. Szczególnie tymi z bagnistymi brzegami. Odpowiedz Link Zgłoś
amerek1 Re: drewno do kominka 10.11.06, 14:42 kowalik22 napisała: No, i nad rzekami też. Szczególnie tymi z bagnistymi brzegami. Kowalik, nie byłaś przypadkiem w lecie 1977 lub 78 nad Biebrzą w okolicy Osowca? To musiałaś być Ty!! Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: drewno do kominka 10.11.06, 14:48 AŻ TAK stara to nie jestem, amerku1. Odpowiedz Link Zgłoś
amerek1 Re: drewno do kominka 10.11.06, 14:53 kowalik22 napisała: > AŻ TAK stara to nie jestem, amerku1. To znaczy, że jesteś kompletnie młoda! Ja w r. 1977 lub 1978 już jeździłem i wcale nie czuję się stary. Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: drewno do kominka 10.11.06, 15:00 Na co jeździłeś? Obozy harcerskie, biwaki? A byłeś nad Biebrzą na Białym Grądzie? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: drewno do kominka 10.11.06, 17:08 Nie wiem czy na Białym Grądzie byłem ale Biebrzę od Netty do Narwi kajakiem bzyknąłem, włącznie z kanałem Woźnawiejskim i Ełkiem W 77 byłem na Brdzie a 78 na Gołdapie/Węgorapie. Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: drewno do kominka 10.11.06, 19:50 jeszcze, od kilkunastu lat, co roku w lipcu spływam jakąś rzeką. Uwielbiam w ten sposób odpoczywać:) Byłam nawet na Drawie (chyba pięć lat temu) i do dziś pamiętam, jak dała mi w kość. A Biały Grąd to uroczysko nad Biebrzą, jakieś 10 km za Osowcem (w dół rzeki oczywiście). Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: drewno do kominka 10.11.06, 14:50 Krzysiom, nie rob sobie żartów. Kowalik lubi precyzję. Jeżeli mówisz, że coś sie dobrze pali nad jeziorem, to powinieneś dodać, że także nad rzeką, stawem, morzem oraz w terenach bez zbirników wodnych. No ale poczekajmy. Kobieta wylicza zapewne czas schnięcia olchy w porownaniu do brzozy w różnych warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: drewno do kominka 10.11.06, 15:01 Esscort, w klawisze przez Ciebie trafić nie mogę ze śmiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.alex Re: drewno do kominka 10.11.06, 16:06 dzieki :-))))))))). Zamowie ta olche i bede relacjonowac jak sie pali i jak schnie. Jak bede gdzies wyjezdzac, to tez zabiore ze soba pare szczapek, zeby porownac jakosc ognia w domi i nad morzem, lub jeziorem, ew. stawem i strumykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
maciekjakcholera Re: drewno do kominka 10.11.06, 16:17 najlepsze drewno jest u sasiada szczerze polecam...od lat opalam jego drewnem Odpowiedz Link Zgłoś