piotrp 24.11.06, 21:29 Czy możecie polecić jakiegoś kominiarza łomiankowskiego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piotrp Re: Kominiarz 04.12.06, 14:09 Spróbuję jeszcze raz... Czy możecie polecić jakiegoś kominiarza do zwykłego przeglądu i czyszczenia komina? Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: Kominiarz 04.12.06, 14:24 nie z Łomianek - Zakład Usług Kominiarskich ZURBiK, z Pruszkowa. Przychodzą do mnie zawsze raz w roku. tel. 424 11 01, do 16 Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Kominiarz 04.12.06, 14:50 Raz w roku? Coś sie psuje, czy profilaktycznie? Ja mieszkam kilkanaście lat i jeszcze ani razu nie wzywałem. Może trzeba wezwać... Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: Kominiarz 04.12.06, 14:53 przyjeżdżają, sprawdzają, czyszczą, kasują i idą. Myślałam, że to norma...może im wpadłam w oko? ;) Nie narzekam, bo to w końcu kominiarze...szczęście przynoszą ponoć. Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: Kominiarz 04.12.06, 16:18 jeśli masz kominek intensywanie używany, albo piec/kocioł na paliwo stałe to musisz raz na jakiś czasu usunąć zadzę z komina. Sadza w kominie grozi zapłonem. Pożar jest droższy od kominiarza raz na 2 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
effka454 Re: Kominiarz 05.12.06, 22:52 Hmm, my do oczyszczenia z sadzy komina kominkowego (trochę dziwnie brzmi, ale nie jestem fachowcem, więc nie wiem jak to inaczej określić) kupujemy taki "czarodziejski" proszek, który się wsypuje do paleniska jak się oczywiście pali, ten proszek robi puffff i wszystkie sadze spadają na dół (oczywiście jest to dobre raczej przy paleniskach zamknietych, bo nie wyobrażam sobie jakby wyglądało mieszkanie przy palenisku otwartym po takiej operacji ;D ) Za to jesli chodzi o komin od pieca w kotłowni, to na początku jak tylko się wprowadziliśmy to co roku (gdzieś tak późną jesienią) niezapraszani przychodzili panowie kominiarze chodzili, patrzyli, przytykali zapalniczki to otworów wentylacyjnych i robili inne sztuczki - jak to fachowcy ;) - i kasowali odpowiednią kwotę, ale nie pamiętam już jaką, bo ostatni raz to byli chyba ze trzy "sezony grzewcze" temu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: Kominiarz 05.12.06, 23:12 Do kominków jest taki proszek złożony z jakicjhs soli, które powoduja katalityczne dopalanie sadzy. Nie robi pufff i nic nie spada :) Ale nie wiem na ile to skuteczne. 6 opakowań kosztuje tyle co kominiarz :) Ale po kominiarzu jeszcze trzeba sadze z wyczystki usi\uwać, a po proszku nie. Tylko nie wiem na ile jest skuteczny, an ile magiczny ;) Odpowiedz Link Zgłoś
effka454 Re: Kominiarz 06.12.06, 20:45 No cóż, co prawda kominek jest w naszym domu, ale należy do cześci dolnej przynaleznej teściom (my korzystamy z ciepła doprowadzonego rurami na gorę :D ) więc większość "robot" związanych z jego obslugą nie jest naszą domeną - m.in. owe "tajemnicze" czyszczenie, które znam tylko z opowiesci tesciowej :) to według jej opisu wiem że jest "pufff" (chociaż przyznaję, że teściowa ma bardzo egzaltowany sposób przekazywania informacji - a więc i za "pufff" nie moge ręczyc). Za to na pewno wiem, że już co najmniej trzy razy w ciągu chyba roku było dokonywane czyszczenie, za to nie wiem czy dlatego, ze było coś przytkane, czy poprostu tak jest nakazane przez producenta (będę złośliwa i skłonię się ku drugiej opcji ze wzgledu na powiedzmy "światopogląd" teściowej ;D ) - w każdym razie kominek dziala i już trzeci sezon ogrzewamy w ten sposób dom. A propos ogrzewania kominkiem: przy okazji ostatnich rachunkow i dobnych "niedociągnięć" w płatnosciach mieliśmy okazję osobiście spotkać się z paniami w BOK gazowni, gdzie zostaliśmy poinformowani, że powinniśmy zmienić taryfę na UWAGA! droższą (tak tak dobrze czytacie DROŻSZĄ), bo zużywamy za malo gazu... Już nie tylko szczęka, ale dosłownie wszystko nam opadło... nawet nie umiem tego skomentować Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: Kominiarz 06.12.06, 22:54 PGNiG podobnie jak PSE to państwo w państwie. Dyktują warunki praktycznie jakie chcą. Im więcej kasy zmarnują tym lepiej, bo można ceny podnieść i jest na to oficjalna podkładka w postaci wzrostu kosztów. A jak wiadomo prąd i gaz być muszą. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_58 Re: Kominiarz 06.12.06, 22:56 monopolista monopolistą - nie dyskutuję. Jednak gdy zamawiasz/kupujesz/zużywasz mniej/mało to płacisz więcej. Dla mnie to zrozumiałe. Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: Kominiarz 07.12.06, 03:00 Dla mnie też. Ale nie jeśli chodzi o przyłącze do godpodarstwa domowego. I tym bardziej wykonane NA WŁASNY KOSZT za znaczącą kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_58 Re: Kominiarz 04.12.06, 22:54 a może 80 zł. brutto? Nie pamiętam ale raczej 180 zł. Dużo powiadasz ... hm ... w 2007 będę mądrzejszy :) Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: Kominiarz 04.12.06, 22:56 dużo - jak dla kogo zapewne. W porównaniu dużo. w 2007 będziesz mądrzejszy- nie wątpię. W razie wątpliwości zapytaj na forum. Na pewno znajdziesz odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
zlomianek Re: Kominiarz 04.12.06, 22:49 Polecam chłopaków z Pruszkowa. Istnieje obowiązek corocznych przeglądów kominiarskich:) Nikt tego nieegzekwuje, jednak w przypadku pożaru domu(tfuj!), brak przeglądu kominiarskiego równa się odmowie wypłacenia odszkodowania przez ubezpieczyciela. Odpowiedz Link Zgłoś
jolkybk Re: Kominiarz 03.12.19, 22:26 Szukam namiaru na kominiarza w rejonach: Łomianki, Dziekanów, Czosnów. Z góry dziękuje za wszelkie informacje! Odpowiedz Link Zgłoś