Dodaj do ulubionych

Strategia dla Łomianek ...

07.08.07, 10:06
... czyli czego potrzebuję do życia w Łomiankach?

Ależ są zainteresowani. Nic bardziej mylnego! [jest to odpowiedź na
post papirus22 w wątku:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=229&w=66730886&a=66730886

Brakuje Im jednak (Radnym) tego, co powinno być naczelnym
imperatywem społecznika, a mianowicie utożsamiania się z Ogółem. Jak
mają Oni dążyć do doskonałości (społecznikowskiej), jeżeli
rozdrabniają się na małostkowe szczegóły, wynikające ze
środowiskowych (politycznych) tarć?

A rozwiązanie jest jak to w życiu BARDZO PROSTE.

Musi nastąpić w umysłach WSZYSTKICH Radnych myślowy proces o nazwie:

G R A D C J A C E L Ó W.

Bez tego, zawsze będziemy w sytuacji, którą poniżej opiszę na
przykładzie Typowego Kowalskiego z Łomianek, z ulicy, choćby -
Krzywej.

Rok 1990, wielkie zmiany w Polsce tuż, tuż. W Łomiankach włada
niejaki car-burmistrz Belka. Kopie rowy aby wkładać w nie rury z
czysta wodą i z brudna wodą.
Jasne?
Jeżeli nie - to wyjaśniam. Rury wodociągowe i rury kanalizacyjne.

A cóż to oznacza? A no nic innego, niż Nasze (mieszkańców) aspiracje
do europejskich standardów i poczucia godności bycia człowiekiem
cywilizowanym (w toku, oczywiście).

Zawierucha wyborcza. Nowa ekipa i ... - jakieś niezrozumiałe dla
ludzi ze wspomnianej (przykładowo) ulicy Krzywej decyzje, działania,
priorytety, i ... brak czystej wody w kranach, śmierdzące szambo pod
oknem {a sztandarowa inwestycja - oczyszczalnia ścieków, zbiera
warszawskie brudy (szambiarki)}.

Hola, hola, Obywatelu. Nie narzekaj. Dostajesz przecież w prezencie
CDS (czy ktoś policzył ile tam wody?).

Nie zastąpi ona matkom zdrowej wody, która ma OLBRZYMI wpływ na
rozwój Ich dzieci (naszych łomiankowskich obywateli).

Ale nic to! Ekipa rządząca wie lepiej czego nam potrzeba.

Tutaj trzeba zakończyć te utyskiwania.

Wniosek jest JEDEN.

USTALMY WRESZCIE, CO DLA NAS JEST NAJWAŻNIEJSZE?

Na bazie tego, zobligujmy Obecnych Gminnych Włodarzy do realizacji
naszych CELÓW.

Proste?

Tutaj uwaga merytoryczna do Obywateli Łomianek (szanowni Forumowicze
mogą podawać owe strategiczne cele na oddzielnym wątku na Forum
Łomianki.

Jego temat to:

Strategia dla Łomianek - "Czego do życia w łomiankach potrzebuję -
ja, Kowalski?

Nie wprowadzajcie Kochani odniesień politycznych.
Nie róbcie osobistych wycieczek.
Wytężcie Własny intelekt i napiszcie, co wg Was, jest dla Łomianek
najważniejsze!

Następnie, "złapcie za gardła" Waszych reprezentantów (Radnych) i
dajcie Im popalić, czyli zmuście do realizacji - zakończenia
najważniejszej wg Was gminnej inwestycji.

Nie dajcie się omamić!

Dobry Gospodarz przecież: PLANUJE, KALKULUJE, REALIZUJE, SPRAWOZDAJE
(trochę dziwne określenie).

Powodzenia dla dobra Nas Wszystkich

hagio

Od nieuków lepszy ten, co księgi czyta, od czytających,
kto pamięcią chwyta, od pamiętających, kto ich treść rozumie, od
rozumiejących ten, kto działać umie.
Obserwuj wątek
    • kura31 Re: Strategia dla Łomianek ... 12.11.07, 22:34
      Jak donosi sulejowek. net p. Andrzej Belka został dopiero co
      odwołany ze stołka wiceburmistrza Sulejówka, który piastował 5 lat.
      Sprawa jest dość zagadkowa, ale zapewne czas uchyli rąbka
      tajemnicy.Jak sama postać, bo tak naprawdę nikt nie wie skąd
      przyszedł i dlaczego właśnie on na to stanowisko /głównego
      kanalizatora i budowniczego oczyszczalni ścieków/.Kontrowersyjne
      prowadzenie inwestycji było powodem zatargów z opozycją. Ostatnie
      wybory samorządowe zmiotły jednak całą sulejówecką opozycję i nawet
      nie wiadomo, czym zakończyło się badanie prawidłowości prowadzenia
      wspomnianych inwestycji przez ABW. A opozycja odeszła w niebyt, bo
      nie doceniła IV władzy, która jechała na niej jak na łysej kobyle.
      • dodan Re: Strategia dla Łomianek ... 13.11.07, 08:44
        U nas przeciez Belka ma sprawy które trwaja w sadzie chyba do tej
        pory, wszyscy zreszta pamietaja jeszcze wysprzedawanie ziemi za
        bezcen i lewe interesy owczesnej wladzy
        • ciuciubabka3 Re: Strategia dla Łomianek ... 13.11.07, 10:34
          Za bezcen ...pod centrum handlowe na Brukowej.
          No a teraz zgodnie ze staropolskim przysłowiem złodziej krzyczy,
          łapaj złodzieja:))
          • wasila102 Re: Strategia dla Łomianek ... 13.11.07, 10:39
            Zaraz zaraz przecież tam było olbrzymie wysypisko śmieci?
            • ciuciubabka3 Re: Strategia dla Łomianek ... 13.11.07, 11:07
              wasila102 napisała:

> Zaraz zaraz przecież tam było olbrzymie wysypisko śmieci?

No i ? rozwiń, bo nie wiadomo co ci chodzi?
              • kowalik22 Re: Strategia dla Łomianek ... 13.11.07, 11:40
                Pewnie o to (tak myślę), że cena była odwrotnie proporcjonalna do
                wysokości tej śmieciowej góry.
                Albo - co też mozliwe - zwierała bonifikatę rownoważną kosztom ich
                uprzątnięcia.
                Albo - sprzedaż działki za każde pieniadze była opłacalna
                (społecznie), bo to nie gmina świeciła oczami, że na jej terenie
                zalega śmietnisko - sprzedano więc problem śmieciowy, nie działkę.

Dzień dobry:)
                • ciuciubabka3 Re: Strategia dla Łomianek ... 13.11.07, 12:40
                  To wysypisko jest nieczynne ponad 20 lat.
                  W tym czasie , gdy gmina sprzedawała teren nie była zadłużona tak
                  jak obecnie.Była natomiast w cZołówce najbogatszych miast w swojej
                  kategori.
                  Sprzedali, a teraz beczą , że będzie supermarket i krzyczą łapaj
                  złodzieja :)))
                  No i drogę do tego supermarketu teraz wyremontowali na Dąbrowie:)))
                  • brycezion Re: Strategia dla Łomianek ... 13.11.07, 12:48
                    Którą drogę masz na myśli?
                  • wasila102 Re: Strategia dla Łomianek ... 13.11.07, 13:18
                    Tak chodzi o to że na terenie znajdowało się śmietnisko którego
                    usunięcie i oczyszczenie przekraczało zdecydowanie wartość
                    nieruchomości. Z ekonomicznego punktu widzenia miało to sens
                    sprzedano nieruchomość która nie miała wartości lub wartość jej była
                    ujemna. Fatem jest że pod koniec rządów Belki gmina była na podium w
                    większośc rankingów zamożności inwestycji. O ile dobrze pamiętam
                    budżet inwestycyjny wynosił ponad 35% budżetu ogólnego wybudowano
                    oczyszczalnię ścieków. Na tamte czasy nowoczesną i to w dużej mierze
                    z środków zewnętrznych kredyt był w umorzalny. Rozbudowywano sieć
                    wodociągową i kanalizacyjną w bardzo szybkim tempie. Kredyty które
                    wtedy zaciagnięto przeznaczono na inwestycje.
                    Z tego tez co pamiętam jak nastały nowe władze zrezygnowały z
                    umorzenia tego kredytu i trzeba go spłacać do dziś. Wstrzymano
                    również inwestycje, resztę już znamy wszyscy.

Dodan co miałeś na myśli pisząc to. Może jakieś konkrety.
                    "...wszyscy zreszta pamietaja jeszcze wysprzedawanie ziemi za
                    bezcen i lewe interesy owczesnej wladzy"
                    • kowalik22 Re: Strategia dla Łomianek ... 13.11.07, 13:24
                      Rzuciłam przynętę i załapałam rybkę;)
                      Wasila napisala:
                      >śmietnisko którego
                      > usunięcie i oczyszczenie przekraczało zdecydowanie wartość
                      > nieruchomości. Z ekonomicznego punktu widzenia miało to sens
                      > sprzedano nieruchomość która nie miała wartości lub wartość jej
                      była
                      > ujemna.

Naprawdę??? a kto to wyliczył? Była jakąs analiza ekonomiczna? (O
                      operacie szacunkowym nie wspominając)?
                      A moze gmina - albo ktokolwiek - ma jeszcze jakąś działkę "o
                      wartości ujemnej"? Chętnie kupię ;))
                      • brycezion Re: Strategia dla Łomianek ... 13.11.07, 13:28
                        Ciuciubabka3 : Którą to drogę wyremontowano teraz do supermarketu?
                        • ciuciubabka3 Re: Strategia dla Łomianek ... 13.11.07, 13:50
                          brycezion napisał:

> Ciuciubabka3 : Którą to drogę wyremontowano teraz do supermarketu?

Akacjowa robiona w pośpiechu bez chodnika :),który zrobi się za rok.
                          • brycezion Re: Strategia dla Łomianek ... 13.11.07, 14:07
                            Ciuciubabka3: Asfalt w ul.Akacjowej kładzie się na prośbę Dąbrowy z uwagi na
                            to,że jest tam poczta i ludzie korzystający z niej tonęli w błocie.
                            Nawiasem mówiąc złamano tu zasadę,że najpierw rury a potem nawierzchnia.Spółka
                            wod.-kan. oświadczyła bowiem,że będzie można ułożyć rury w poboczu drogi.
                            Dodatkowo należy zauważyć,że sprawy własności w pasie drogowym są
                            nieuregulowane,gmina nie jest jego właścicielem i może to rodzić znaczne koszty
                            z tytułu odszkodowań.
                            To są skutki wieloletnich zaniedbań w planowaniu inwestycji i prowadzenia ich od
                            przypadku do przypadku.W zależności od tego kto głośniej krzyczy.
                            Tyle o Asfaltowej.Nie ma ona nic jednak wspólnego z supermarketem.
                      • wasila102 Re: Strategia dla Łomianek ... 13.11.07, 13:28
                        Sprawa była prosta
                        wartość działki - koszty usunięcia wysypiska
                        • kowalik22 Re: Strategia dla Łomianek ... 13.11.07, 13:33
                          No właśnie tak to rozumiem. Była taka analiza/wycena na piśmie?
                          Kto ją robił?
                          • wasila102 Re: Strategia dla Łomianek ... 13.11.07, 13:44
                            Szanowna Pani tyle pamiętam. Zapewne dokumenty jakieś zachowały się
                            w gminie. Nie rozumiem tej serii pytań. Proszę sprawdzić sobie w
                            urzędzie.
                            • kowalik22 Re: Strategia dla Łomianek ... 13.11.07, 13:48
                              Takiej właśnie odpowiedzi byłam pewna. Dziękuję Szanownej Pani.
                              Ech, ta nasza pamięć. Malo, że krótka, to jeszcze taka, psiakość,
                              wybiórcza...
                              • wasila102 Re: Strategia dla Łomianek ... 13.11.07, 13:56
                                Wykazuje Pani na forum dużą nadaktywność. Nie mam obowiązku pamiętać
                                spraw sprzed kilkunastu lat wstecz. Proszę zatem udać się do urzędu
                                i odszukać. Niespotkałam się nigdy z taką napastliwością i
                                zawziętością jaką Pani Kowalik reprezentuje. Napisałam jedynie to co
                                pamiętam z tamtego okresu. Proszę nam napisać co Pani pamięta?
                                • kowalik22 Re: Strategia dla Łomianek ... 13.11.07, 14:08
                                  Szanowna Pani. Proszę o zdefiniowanie słowa "nadaktywność". Moim
                                  zdaniem można mówić ewentualnie o dużej aktywnosci ale nie o
                                  nadaktywności? Czyżby bowiem na forum obowiązywały jakieś normy
                                  wydajności, które ja - Kowalik22 - przekroczyłam? I o których
                                  istnieniu nie wiem? To jest mozliwe, ja stara jestem, zasad
                                  korzystania z forum uczę się dopiero....
                                  To ile postów wolno napisać forumowiczowi (jednemu) i ile dziennie,
                                  tygodniowo czy miesięcznie?
                                  Nie wydaje mi się, bym w tej dyskusji była napastliwa czy zawzięta.
                                  Dociekliwa - owszem, tak.

Co pamiętam? No właśnie chodzi o to, że - jak już pisalam - NASZA, a
                                  więc i moja - pamięć krótka i wybiórcza jest.
                                  Pamiętam, ze po rządach Belki wszyscy mieli dość owego łapownictwa i
                                  rozdawnictwa, że postanowiono wybrać na burmistrza człowieka, który
                                  nie był w nic wplątany, który jednocześnie wydawał się wszystkim
                                  skłóconym do imentu stronom osobą, która uspokoi nastroje.
                                  ale ja pewnie żle pamiętam. Sądzę, ze inni, np. Brycezion pamiętają
                                  te czasy doskonale.
                                  Kiedyś nawet Bry obiecał na forum, ze napisze o tym. ale potem nie
                                  napisał...
                                  • papirus22 Re: Strategia dla Łomianek ... 13.11.07, 14:16
                                    Kow czy Ty zawsze musisz się wymadrzać?
                                    To Twoje zdanie niesie ze sobą dośc duże ryzyko:

"Pamiętam, ze po rządach Belki wszyscy mieli dość owego łapownictwa
                                    i rozdawnictwa, że postanowiono wybrać na burmistrza człowieka,
                                    który nie był w nic wplątany, który jednocześnie wydawał się
                                    wszystkim skłóconym do imentu stronom osobą, która uspokoi nastroje"

W Twoim stylu tylko zapytam o jakim łapownictwie piszesz i
                                    rozdawnictwie. Ja trochę także z tamtego okresu pamiętam, ale pewnie
                                    nie aż tak jak Ty, za młody byłem-może jakies przykłady, bo inaczej
                                    to można zakwalifikować różnie:)
                                    A najlepsze było to o tym uspokojeniu, a póżniej napiszesz że nie
                                    bronisz sokiego:)))
                                    • dodan Re: Strategia dla Łomianek ... 13.11.07, 14:21
                                      papirus22 napisał:
                                      W Twoim stylu tylko zapytam o jakim łapownictwie piszesz i
                                      > rozdawnictwie

Paps nie osmieszaj sie i nie zaprzeczaj rzeczy oczywsitych, ludzie
                                      to wszystko pamietaja i dlatego belka nie dostal sie do powiatu co
                                      jest ewidentynym tego potwierdzeniem, to tak ja by teraz ktos
                                      powiedzial, ze pamieta tez te czasy za sokola innaczej, fajnie bylo
                                      wybudowal ICDS.........
                                      • papirus22 Re: Strategia dla Łomianek ... 13.11.07, 14:26
                                        Dodi ja naprawdę nie chcę nikogo bronić, ale jak się pisze o
                                        łapówkarstwie warto wymienić choć jeden przykład. Taki zarzut jest
                                        bardzo poważny. Może ty pamietasz?
                                        • kowalik22 Re: Strategia dla Łomianek ... 13.11.07, 14:36
                                          Papi, wyluzuj.
                                          Z łapówkami jest tak, ze wszyscy o nich mówią, nikt ich nie widział
                                          (no, chyba że CBA to nagra, ale wówczas CBA nie było ;) )
                                          Napisałam, co pamiętam, nie co widziałam. Tak ludzie mówili, i to
                                          pamiętam.
                                          Zaprzeczaj, prostuj, skoro musisz... Naprawdę musisz, czy dla sportu
                                          jedynie te przepychanki?
                                          • dodan Re: Strategia dla Łomianek ... 13.11.07, 14:47
                                            zgadzam sie z kowalik to trafna odpowiedz
                                          • brycezion Re: Strategia dla Łomianek ... 13.11.07, 14:49
                                            Dodan + Kowalik22: Na tym forum poważniejsze sprawy toną w mule,dlatego od
                                            pewnego czasu piszę na forum.lomianki.org.
                                            Ponieważ wraca sprawa supermarketu,opiszę ją historycznie za chwilę na tamtym forum.
                                            • kowalik22 Re: Strategia dla Łomianek ... 13.11.07, 14:53
                                              Dzięki, zajrzę, jak napiszesz. A może napiszesz też, jak to bylo
                                              (historycznie) z wyborem burmistrza po Belce? Bo mamy tu z Papim
                                              niewielki spór o... pamięć :)
                                              Będę zobowiazana, a i pamięć własną oświeżę - bądź zweryfikuję.
                                              • brycezion Re: Strategia dla Łomianek ... 13.11.07, 15:08
                                                Kowalik22:Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi z tamtymi wyborami w 1998.
                                                Do ekipy Belki było szereg zastrzeżeń.Najważniejsze były potem podsumowane w
                                                Białej Księdze,którą napisałem na zlecenie ówczesnej Rady i Sokołowskiego na
                                                początku 1999 roku.Była podobno potem drukowana w odcinkach,tylko nie wiem czy
                                                przez GŁ,czy przez NŁ.Rozliczenie z zawartych w niej wniosków i zaleceń
                                                znajdziesz w nowej Białej Księdze.Wisi na stronie KOŁ.Na razie I
                                                cz.,II-inwestycje w opracowaniu.
                                                Wybory wyłoniły nową Radę,która powierzyła stanowisko burmistrza Sokołowskiemu.
                                                • brycezion Re: Strategia dla Łomianek ... 13.11.07, 15:11
                                                  Dodan:To naprawdę nie chodzi o jakieś fochy.Czasem wracam do tego,co kiedyś
                                                  pisałem i wtedy na tamtym forum łatwo odnaleźć.Na tym - nie sposób.
                                                  • brycezion Re: Strategia dla Łomianek ... 13.11.07, 16:24
                                                    Dodan,Kowalik22: www.forum.lomianki.org - jest o supermarkecie jak prosiliście.
                                            • dodan Re: Strategia dla Łomianek ... 13.11.07, 14:56
                                              Brycek ale ty to fajnie uparty jestes, a nie mozesz tego opisac na
                                              tym forum???? Stroisz fochy niczym sam Prezydent:-)
                                  • dodan Re: Strategia dla Łomianek ... 13.11.07, 14:17
                                    kowalik22 napisała:
                                    Sądzę, ze inni, np. Brycezion pamiętają
                                    > te czasy doskonale.
                                    > Kiedyś nawet Bry obiecał na forum, ze napisze o tym. ale potem nie
                                    > napisał...

to pewnie dlatego, ze wielka pszczoła zkumal sie generalnie z Belką,
                                    razem przeciez startowali do powiatu we wspolnym bloku, wiec pewnie
                                    dlatego brycek woli milczec....
                                  • papirus22 Re: Strategia dla Łomianek ... 13.11.07, 20:08
                                    kowalik22 napisała:
                                    Pamiętam, ze po rządach Belki wszyscy mieli dość owego łapownictwa i
                                    rozdawnictwa.

Kowalik tutaj moim zdaniem troche pomawiasz, ale ważniejsze jest
                                    pytanie na które nie umiesz odpowiedzieć i "palisz głupa". Napisz mi
                                    choc jeden przykład łapownictwa z tego czasu. Obawiam się że brak
                                    odpowiedzi moze być dla Ciebie problemem.
                    • dodan Re: Strategia dla Łomianek ... 13.11.07, 13:48
                      akurat ta działka to pikus, bylo tez podobno wiele innych gruntów
                      rozsprzedawanych jak leci, no i do tego dochodzilo niemalze
                      oficjalne łapownictwo, jak chciales cos zalatwic albo cos miec np
                      kanalize to musiales dac, o to wszystko chyba sie jeszcze sprawy w
                      sadzie toczą.
                      • kaczusio Re: Strategia dla Łomianek ... 13.11.07, 16:39
                        Ależ o tych panach prawie nikt już nie pamięta. Wyborcy ich ocenili. I po co
                        dalsze rozliczenia na zasadzi jedna baba drugiej babie.. . A ja mam gorsza a ty
                        lepszą pamięć. Jak rozliczy ich wymiar sprawiedliwości to się może dowiemy, choć
                        osobiście sadzę iż sprawy się zdezaktualizują przyciśnięte mrowiem nowszych i
                        bardziej aktualnych spraw.
                        Może skończmy z wątkami rozliczeniowymi, bo naprawdę nie maja większego sensu. A
                        w dodatku w nich niektórzy posuwają się do granic absurdu, jak np zarzucając kow
                        nad..... .;-))
                      • kaczusio Re: zapomiana strategia dla Łomianek ... 13.11.07, 16:41
                        No i zapomniałem. Gdzie w tych Waszych postach jest strategia?
                        • brycezion Re: zapomiana strategia dla Łomianek ... 13.11.07, 16:49
                          Kaczusio: Masz rację,ale jak ktoś pyta,to odpowiadam w miarę wiedzy.Chyba,że
                          jest głupie pytanie.
                          • kaczusio Re: zapomiana strategia dla Łomianek ... 13.11.07, 16:51
                            Ale rosnę, sam Bry odpowiada! ;-)))
                            • brycezion Re: zapomiana strategia dla Łomianek ... 13.11.07, 17:02
                              Nie przesadzaj.Odpowiadam na mądre posty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka