celista 02.11.07, 14:19 Witam, szukam miejsca do zamieszkania w pobliżu W-wy. Jakie macie odczucia związane z mieszkaniem w Łomiankach? Ile zajmuje Wam dojazd do centrum W-wy? Byłabym wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
esscort Re: dojazd do entrum W-wy 02.11.07, 14:32 120 to przesada, chyba jak jest jakiś kataklizm w postaci np. remontu drogi i wypadku. Co jakiś czas jest na ten temat watek. Poszukaj w archiwum. Generalnie z dojazdem jest coraz gorzej. Zależy tez skąd i o której jedziesz. Dopóki nie będzie drugiego wylotu z warszawy (droga S7), to sytuacja bedzie się pogarszać. S7 maja zbudować przed Euro 2012 Odpowiedz Link Zgłoś
czesiu71 Re: dojazd do entrum W-wy 02.11.07, 14:41 Łomianki to w tej chwili najgorszy pomysł na zamieszkanie pod Warszawą. Korki z roku na rok coraz większe, gdyż są tylko dwie możliwości dojazdu do Wawy (trasa gdańska, którą równocześnie zjeżdża cała pólnocna Polska), bądź trasa pod Puszczą po betonowych płytach, na których wielu już zniszczyło sobie zawieszenie. Nie ma przy tym najmniejszych nadziei na popraę, gdyż kwestia przebiegu trasy S7 stała się kwestią rozgrywki politycznej między PO a PiSem, a biedni mieszkańcy Łomianek są jej zakładnikami. W mieście nic się nie inwestuje, gdyż na kilkadziesiąt lat zadłużyło się w budowę centrum rekreacyjno-sportowego, które notabene trzeba już remontrować. Dojazd komunikacją publiczną to skazanie się na jazdę na jednej nodze w straych przeważnie jelczach, kupionych na początku lat 90-tych (spośród ok. 30 autobusów z tego wieku są... trzy!). A do tego łomianki nazywane są... Wesołym miasteczkiem!!! Wybór należy do Ciebie! Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: dojazd do entrum W-wy 02.11.07, 14:55 Czesiu, proszę nie straszyć potencjalnej sąsiadki :) Przecież to są wszystko trudnosci przejściowe. Najgorsze za nami. W wyborach przegoniono szkodników. Teraz już może być tylko lepiej. A walorem Lomianek jest ładne polożenie i miłe towarzystwo. Sprowadzaj się i kombinuj tak, żebyś nie musiała pchać sie do tej Warszawy. Tu wszystko jest na miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: dojazd do entrum W-wy 02.11.07, 14:55 czesiu71 napisał: > Łomianki to w tej chwili najgorszy pomysł na zamieszkanie pod > Warszawą. Korki z roku na rok coraz większe, gdyż są tylko dwie > możliwości dojazdu do Wawy (trasa gdańska, którą równocześnie > zjeżdża cała pólnocna Polska), bądź trasa pod Puszczą po betonowych > płytach, na których wielu już zniszczyło sobie zawieszenie. Ostatnio zdarzyło mi się pokonać trase z Warszawy w stronę Mińska Maz. Tam to dopiero są korki! Dlatego nie przesadzajmy, że zamieszkanie w Ł. to "najgorszy" pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
i_bella Re: dojazd do entrum W-wy 02.11.07, 15:22 :))) dużo prawdy w Twoim poście. Faktycznie - z roku na rok korki coraz większe. Dobrze to tu było jeszcze jakieś dwa lata temu. Poza tym - stadionu nie będzie to i metra nie dociągną. Dzieciaki rosną - wozić trzeba będzie wszędzie już pewnie niedłgo. Pewnie że fajnie mieć domek za miastem, ogródek, sielanka, grilowanie, odśnieżanie, bla, bla...ale..no właśnie - jest to nieśmiertelne ale - nie ma gdzie póść, nie ma gdzie zjeść, dzieciakom rozrywki też tu nie zapewnisz.Przedszkola, szkoły - oddzielny wątek NO ale coś za coś. Za to się ma domek. I ziemię. Na własność. Posiadaczem się jest a nie jakimś tam blokowcem, blokerem czy cholera wie kim. Jak nie można w apartamentowcu to nic tylko trzeba Łomianki wybierać. Zapraszamy serdecznie - jeszcze jedna osoba która będzie siarczyście przeklinać za kierownicą (oczywiście między manicure a śpiewem na ustach...aaaa, zapomniałam o porannej lekturze prasy i przeglądzie korespondecji ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: dojazd do entrum W-wy 02.11.07, 16:12 Czesiu jaka wojna pomiędzy PIS-PO. Obecny burmistrz ma stanowisko neutralne, a nie znam nikgo w radzie kto należy do PO. Póki co to tylko pis chce i próbuje przesuwać drogi ze starych rezerw i przeciaga decyzje, blokuje buduje dróg. Twoja ocena Łomianek jest nieco pesymistyczna, Łomianki mają wiele walorów, które nie opisałeś. Cisza, spokój, bliskośc przyrody, dobry dojazd, tak, tak ciagle dobry dojazd. Co do zadłużenia racja, komunikacja trochę też, ale nie zapominaj, że poprzedni burmistrz czasem zapominał dofinansowywać komunikacje:) Musi byc lepiej i będzie zwiększono ilość ulic które będa odśniezane ma być zakupiony pojazd wielofunkcyjny też do odśnieżania, pewnie wszystkich się nie zadowoli, ale zapewniam, że przyszłoroczny budżet pierwszy w całości przygotowywany przez obecnego burmistrza i rade będzie bardzo, bardzo inwestycyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: dojazd do entrum W-wy 02.11.07, 20:22 Pomimo powszechnych utyskiwań Łomianki to w dalszym ciągu najlepsza podwarszawska miejscówka. Nasz korek to "mały pikuś" w porównaniu z korkami z innych kierunków. Zapraszam czesia do próby dojazdu w szczycie do Wawy z Pruszkowa, Magdalenki czy Zielonki o Legionowie niewspominając:). Biorąc pod uwagę lokalizację zwróć uwagę na media- w Łomiankach niestety są problemy z wodą. Odpowiedz Link Zgłoś
i_bella Re: dojazd do entrum W-wy 02.11.07, 20:50 wolałabym brak korka z Młocin, ale to Warszawa, a nie podwarszawska miejscówka. Taka drobna różnica.. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: dojazd do entrum W-wy 02.11.07, 20:54 Mieszkańcy Radości(to jeszcze Warszawa)też by pewnie woleli brak korka. Tymczasem stoją sobie az miło:) Odpowiedz Link Zgłoś
i_bella Re: dojazd do entrum W-wy 02.11.07, 21:13 tam ponoć ładniej niż tutaj. tak słyszałam Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: dojazd do entrum W-wy 02.11.07, 21:22 Jak w kazdym temacie są gusta i guściki... Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: dojazd do entrum W-wy 02.11.07, 21:26 _bella napisała: > tam ponoć ładniej niż tutaj. tak słyszałam Nazwa bardziej radosna, ale to i wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: dojazd do entrum W-wy 02.11.07, 21:43 i_bella napisała: > tam ponoć ładniej niż tutaj. tak No ale przecież Radość to po prawej stronie Wisły - jak przyjdą Ruscy, to "wyzwolą", a przez Wislę tak łatwo nie przejdą - tym bardziej, że mosty się wysadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mmc_lomianki Re: dojazd do entrum W-wy 02.11.07, 21:52 > tym bardziej, że mosty się wysadzi. Też jesteś za referendum w/s wysadzenia mostów? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: dojazd do entrum W-wy 02.11.07, 21:54 Gdy Ruscy będą stali po drugiej stronie, to trzeba będzie wysadzać bez referndum ;) Odpowiedz Link Zgłoś
siwa9999 Re: dojazd do entrum W-wy 02.11.07, 22:23 Z dojazdami różnie bywa. Najgorzej jest w poniedziałki, kiedy do ludzie z Płońska i dalszych miejscowości jadą na caly tydzień do pracy do stolicy. Ostatnio wiozłam dzieci do szkoły na Żoliborz. Zawsze wyjeżdżamy o 7.10. Jednego dnia wysiadały pod szkołą o 7.30, a drugiego o 7.55. I tylko się modliłam, żeby dojechać na czas. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: dojazd do entrum W-wy 02.11.07, 22:30 Bez przesady. Od 7.10 to na piechotę byś na Żoliborz zdążyła. Bez modlenia się. ja czasem wożę dziecko do szkoły na Bielanach na godz. 8.00. Wyjeżdzamy ok. 7.50 Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: dojazd do entrum W-wy 02.11.07, 23:06 :) Nie chwaliłeś się, że masz prywatny helikopter (choć to może jest filipinkopter) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: dojazd do entrum W-wy 03.11.07, 01:28 No własnie problem w tym, że nie mam helikoptera, więc jeszcze ani razu nie zdążyliśmy na 8 Odpowiedz Link Zgłoś
celista Re: dojazd do entrum W-wy 03.11.07, 10:44 Bardzo wszystkim dziękuję za opinie :) Teraz już coś niecoś wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: dojazd do entrum W-wy 03.11.07, 16:38 celista napisała: > Bardzo wszystkim dziękuję za opinie :) Teraz już coś niecoś wiem. Zawsze możesz na nas liczyć - masz jak w banku, że tak zagmatwamy sprawę, że kompletnie nie wiadomo, o co chodzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: dojazd do entrum W-wy 03.11.07, 16:19 esscort napisał: >więc jeszcze ani > razu nie zdążyliśmy na 8 :) Dzięki za wyjaśnienie, bo z poprzedniego postu wynikało raczej, że zdążacie. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: dojazd do entrum W-wy 03.11.07, 16:32 A czy ja gdzieś napisałem, że zdążam? A tak na poważnie, to wiele też zależy od miejsca, z którego się wyrusza. Ja startując z Dąbrowy i jadąc trochę "po terenie" po ok. 5 minutach od wyjścia z domu jestem na Kolejowej w okolicy Burakowa. I o ile w ciagu 10 minut na Bielany faktycznie w "normalny dzień" ok. godz. 8 nie mam szans dojechać, to w ciagu 15-20 bez problemu dojadę. Myślę, że w takim czasie niektorzy mieszkańcy Łomianek dojeżdżają dopiero do Kolejowej (i to przy Brukowej lub Wiślanej). Odpowiedz Link Zgłoś
siwa9999 Re: dojazd do entrum W-wy 03.11.07, 23:16 To co innego, ja dojeżdżam z Dziekanowa, czyli zanim dojadę do twojej Dąbrowy to trochę trwa Odpowiedz Link Zgłoś
a.zablocka Re: dojazd do entrum W-wy 03.11.07, 18:04 Pan chyba z Dąbrowy jeździ nieprawdaż... A korek stoi na Warszawskiej, rolniczej i innych małych uliczkach... Zazdroszczę mieszkania w Dąbrowie - to piękne miejsce . POZDRAWIAM AZ Odpowiedz Link Zgłoś